Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Tai pasižiūrėk skelbimus, kur sultis parduoda. Max kaina bus kokie 2 litai už litrą. Aišku, spaustis pačiam pigiau, bet jei reikia kokių 20-40 litrų viso labo, suskaičiuot laiką, darbą, spaudimo pačią kainą, kurą kiek pravažinėsi, tai gal geriau tada tiesiog jų nusipirkt?

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Va Kauno rajone po 1LT parduoda, tikrai apsimoka, nes su savo obuoliais man kainavo 50ct litro spaudimas, o skyniau puse dienos + kuras logistikos :) http://www.skelbiu.lt/skelbimai/obuoliu ... 09075.html gal yra ir kitur pigiai :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

O, tai čia jau vos ne už dyką. Vilniuj radau po 10 Lt už 5 litrų "bag-in-box" pakuotę. Gatavai ir pasterizuotos. Šiaip smagu būtų turėt savo, tą mechaninę spaudyklę, ypač turint omeny, kad su ja obuoliai tiesiog sutraiškomi, nekontaktuoja su metalu (peiliukais ir t.t.), bet jos kaina gerokai kandžiojasi.

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Pawka »

Kaip suprantu, jei sultys pasterizuotos, campdeno nereikia dėt? Prisiskaičiau forumuose, kad be jo sidras greičiau tampa geriamas, nes jis priduoda kažkokį skonį.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė puaka »

Pas mane taip pat iskilo klausimas del sidro.

Ar galima ir jei galima, kaip padaryti sidrui starteri?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Suktus klausimus uždavinėji, kolega. Ar galima sidrui sarteris?:)) Iš pirmo žvilgsnio kas čia yra - ėmei ir pasidarei. Bet kai primeti esmę, ne viskas įprasta. Iki šiol nesu daręs, dėdavau kelias pakuotes sausų ir psio. Jei daryčiau, manau, kad analogija alui. Prieš kokią parą imčiau skiestų iki priimtino OG sulčių, pridėčiau maistinio papildo ir, supylęs mieles, prasukčiau su stirbaru. O tada jau į fermenterį:)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Starteris sidrui yra labai logiškas ir sveikintinas žingsnis. Ir ne vien tuo atveju, jeigu reikia didesnio mielių kiekio.

Mes visi žinom kaip keičiasi šviežios sultys, kurios ilgesnį laiką pastovi atvirame ore.

Tad kuo greičiau mielės pradės savo darbą, tuo galutinis rezultatas bus kokybiškenis.

O atsakant kaip - taip pat. Mielės, jos yra mielės. Ir ar alaus, ar sidro - dauginasi ir darbuojasi panašiai. Apie starterius jau iškalbėta, pasiskaityk senas temas.

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Norejau patarimo, fermentuoju du sidrus (vienas iš vienokių obuolių) kitas iš kitokių. Šis http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... 85d8d24e12 užsikūrė po savaitės normaliai ir jau visą savaitę pupsi tvarkingai. O štai šis sidras http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... 8b2a0a04bf visą savaitę nė krust, net burbuliatoriaus sifone vanduo pasislinkes i fermenterio vidine puse, o ne išorinėje dalyje, tarytum jokios dujos nepasigamino fermenteriuose.. Tai klausimas ar vėl pirkti tas pačias mieles kaip recepte (dabar rūsyje +13C) ir dar kartą užberti ar kokias šampanines mieles naudot ar išviso restart? Kokie patarimai?

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

prie zemesniu temperaturu vyksta letesne fermentacija, lauk. kitas dalykas ar vadovavaisi mieliu gamintojo nurodymais - 3 g/10 litrų kai temp. žemiau 15 °C?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Betgi visos kitos sąlygos abiejuose receptuose vienas prie vieno, skiriasi tik obuolių sultys, kaip tokios. Ai, tiesa, dar pavadinimas skiriasi:) Juokauju, bet turėjau ir pats tokios patirties. Kaip geldą pavadinsi, taip ji ir plauks. Mistika kažkokia, bet Piktagalis užsispyrė.

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Kad cia toks kaimo pavadinimas kur obuoliai skinti, tai kad atskirt kur kuris sidras i pavadinima iveliau Piktagaly :)) Seip del mieliu kiekio visa pakeli ant kokiu 28-30L sudejau, bet anam receptui taip pat sulciu kiekis panasus ir mieliu tas pats kiekis jau po 2d. vanduo sifone burbuliatoriaus persisvere i isores puse ir po 5-6 d. pradejo putele darytis, o po 7d. uzsikure normaliai kaip is pypkes :)

Bijau tik perlaikyti ir sultis suruginti.. Del to galvoju gal kas patars, jei dar uz poros dienu neuzsikurs, kokias mieles panaudot :)

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

bioferm champ

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Dar klausimas sioms mielems darbine temp 15-30 laipsniu. Jau siuo metu rusyje ~13 laipsniu menesio begyje manau nukris ir Žemiau.. Ar dirbs prie tokiu temp sios mieles ar teks fermenterius nestis namo :)

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Tada Bioferm Cool:) O šiaip tai reikėtų bent 16-17 laipsnių. Turiu minty, kad dabar tą nedirbantį fermenterį pašildyti iki kokių 17-18C būtų gerai. Turėtų užsivesti, nemanau, kad mielės ten mumiro. Jei intensyviai dirbtų, galima būtų uždengt kokiais kailiniais ir neatvėstų.

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Puiku, ačiū už patarimą, šiandien įsinešiu šį sidrą namo pora dienu pastebėsiu ar neužsikurs :) jei ne, tuomet bandysiu namuose Champ mieliu uzbert :)

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė puaka »

Jei tikrai nori "judesio" tai imk "bioferm killer" mieles, jos vieninteles pas mane lipa is fermenterio (nors tik 25 ltr. standartiniame 35)

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Dėkui įšnešiau savo sidra iš rūsio į namus netoli židinio, tai po 10min persivertė sifone vanduo i isorine puse, o dar po 5 min pradejo po truputi pupseti, tai gal kažkaip įsivažiuos :)nors keistai kitas sidras labai užputojo, o šis visai po kol kas neputoja. Ačiū už patarimus, jei sustos fermentacija per anktsi bandysiu naudoti arba Champ arba Killer mieles naudot :)

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Zaibys »

Po vieno sidro nupylimo i antrine, atliko sitokiu mieliu:
http://www.savasalus.lt/lt/vynas/mieles ... c-7-g.html
Nesu tikras del ju sterilumo, nes supyliau i paprasta indeli, aisku isplauta, bet ne dezinfekuota.
Taip pat turiu 25 litrus obuoliu sulciu, del kuriu sterilumo irgi nesu nieko garantuotas, nes jos nepasterizuotos, ir as tiesa sakant noriu daryti sita sidra is nepasterizuotu sulciu.
Ir turiu dar pakeli va situ mieliu:

http://medeja.lt/index.php?unikal=2050& ... kti&vv=157
Sitos yra killer, ir su jom maziau rizikos. Bet anos mazina rugsties koncentracija, zodziu, turbut tiktu labiau. Reiktu argumentuoto patarimo, kuri is siu atveju rinktis:
1. Deti killer mieles, nes anu papildomos savybes gal truputi ir pervertintos, o gal sausesniam sidrui/vynui rugstumas visai ir reikalingas.

2. Deti malic mieles, duoti pora dienu paburbuliuoti, ir tada sudeti killer mieles, kurios is principo turetu suvalgyt ir anas mieles, ir potencialu uzkrata.

3. Dar kokie nors variantai?

Vartotojo avataras
Atsigaves
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Atsigaves »

Zaibys, kad killer mieles nieko bendro neturi su nepageidaujamu mikroorganizmu atsikratymu, jie tik sumazina laukiniu mieliu plitima. Jei desi pakankamai mieliu jos ir taip duominuos. Geriausiai tavo atveju butu ideti campdeno kokio.

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Zaibys »

As nelabai suprantu tu campdenu veikimo. Imeti tablete, jinai nuzudo viska ten. O tai nauju mieliu jau nenuzudys?

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Justas_V »

Capden'o (pas mane milteliai iš SA) tai 1g ant 10L sulčių įberi ir palieki atvira fermenterį. Aš merle uždengiau ir laikai parą laiko (24val), tuomet jis išgaruoja ir gali ramiai berti savo mieles :)

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Pawka »

Dabar perpylinėju savo sidrą su Mangrovers cider mielėmis į antrinę. Fermentavau kambario temperatūroje porą savaičių. Nuo 1.050 suvalgė iki 1.000. Paragavau ir maloniai nustebau. Taip, jis dabar negeriamas, bet perspektyvos geros. Tikėjausi uber rūgštaus, bet toks nepasirodė. Subjektyvu. Dabar mėnesiukas antrinėje.
P.S. Pektinas padarė savo.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Sakai, mėnesiukas antrinėje. O koks tikslas, kad tiek netrumpai?

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė puaka »

Man taip pat idomu kam taip ilgai laikyti. Pats planavau po 2 sav. supilti i kega ir "pamirsti" pusmeciui...

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Pawka »

Kadangi gaminu pirmą kartą, negaliu iš patirties pasakyti kodėl taip geriau ar blogiau :-)
Kiek skaičiau, rekomenduojama bent tris savaites, nors ir 2-3 mėnesiai nepakenktų. Pvz. kad ir čia: http://www.howtomakehardcider.com/rack-bottle.html Kiti išvis antrinės nedaro...
Žinoma, gal šiek tiek negerai, kad plastikiniame fermenteryje laikysiu, o ne stikliniam inde - su deguonim kontaktuoja didesnis plotas. Bet šį kartą galvos dėl to nesuksiu - pažiūrėsim gas gausis.

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Zaibys »

Gavos sidras toks visiskai be saldumo. Bet ir nerugstus. Tik tiek kad nelabai geriamas, nebent cukraus idedi.
Kazko panasaus ir tikejausi, desiu truputi laktozes saldumui, ir pilstysiu brandinimui.
Laktoze nesifermentuoja, ar ne?

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė puaka »

Kadangi pats darau sidra pirma karta tai nieko patart negaliu, bet jei pas mane gausis visai be saldumo, tai planuoju dadeti cukraus + stabivita ir i kega brandintis.

Ar mano planas nelabai geras ir turite geresniu pasiulymu?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Nesuprantu, ar visiems Jums, bandantiems burti sidro saldumo tema, ne lygis paskaityti kad ir, pvz., Regio pamąstymus.

http://alusalus.lt/2014/09/kaip-pasigam ... daus-sidro

Nesakau, kad negalima bandyti vieną ar kitą kartais ir extreme variantą, bet čia gal kai norėsis ieškoti cinko. Pradžiai galėtų pakakti pramintų takų...

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Keletas universaliu pastebejimu:

1. neskubekite spausti obuoliu. Kuo veliau tai padarysite, tuo maziau rugsties turesite. LT salygomis tai yra svarbiau uz visus gincus apie mieles, sulfitus, etc.

2. jeigu kazkas nusprendete pasterizuoti sidra, paprasciausias buitinis pasterizatorius yra indaplove. 90C ciklas savo darba atlieka.

3. pandykite dirbti su obuoliu-kriausiu sulciu misiniais. Kriausiu 5-15%. Kriauses turi splendos. Tai toks saldiklis, kurio mieles neperdirbs. Jeigu pilsite didesni kriausiu sulciu kieki, nebevadinkite sito gerimo sidru.

4. Su paprastais LT obuoliais lemiamas momentas jusu sidrui bus malo-lacto fermentacija. Jeigu ji neivyks, sidras liks rugstus. Galite saldinti kuom norite ir kiek norite, bet per didelio rugstingumo saldikliais nepanaikinsite
Darau eksperimenta su praktiskai visomis angliskomis sidrinemis obelu veislemis, bet rezultatai bus tik po keliu metu.

Atsiprasau uz kiek chaotiska posta, bet gal kam nors pades. Sekmes gaminant sidra. Lietuvoje tai puikiai imanoma :)))

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Gerb. Sidrininke,
Naudodamasis proga norėčiau tokį klausimuką užduoti - ar rekomenduotina/būtina obuolių sultis pasterizuoti (siekiant apsisaugoti nuo infekcijos ir kokių nors kitų blogybių), ar geriau surizikuoti ir tiesiog suberti mieles ant šviežių, tą pačią dieną spaustų? Tas pats klausimas susijęs ir su būsimojo sidro skoninėmis savybėmis - ar pasterizavimas/nepasterizavimas duoda kokį nors skirtumą?

ATSAKYTI