Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė puaka »

Norintiems pasterizuoti sidra siulau pasinaudoti pirtimi, sustatai butelius virsutineje ir ramu.

+ Lengva kontroliuti temperatura, malkomis kurenant nebrangu...

- neiseis pasivanoti vantomis, teks tenkintis suomiska (nebent yra noras tureti purvinus butelius) :)

- jei dar ir kompanija i pirti pasikviesite, tai didele tikimybe, kad alaus atsargos sumazes neprognozuojamu algoritmu :)

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnieciui. Sulciu pasterizavimas - nusikaltimas sidrui, apie tai negali buti jokiu kalbu. Gal jus kalbate apie sulfitus? Juos galima naudoti, bet galima ir nenaudoti. Jeigu nenaudosite sulfitu ir pasikliausite laukinemis mielemis, turesite skoni, kuris budingas visokiems tradiciniams obuoliu vynams. Kuo ilgiau laikysite, tuo stipresnis tas skonis bus. Mes su kolegomis ta skoni vadiname acetoniniu. Gal kazkam tai ir patinka, bet man ne. Visos kalbos apie naturalumus man neatperka sugadinto produkto. As esu sulfitu salininkas, nes tada jau pradiniame etape sutvarkoma viskas, kas ateityje sukelia acetono, shudo ar dar koki nemalonu kvapa ir skoni. Sidras turi kvepeti obuoliais ir turi buti obuoliu skonio.

Vakar visa diena darbavomes prie siu metu derliaus. Siemet atliekame bandyma su skirtingomis mielemis, bet nenaudojant sulfitu. Nenaudojame, nes kartu su mielemis ileidome ir bakterija, kuri turetu uztikrinti malo-lacto fermentacija. Cia toks Vokietijos gamintojo atstovas labai garantavo, kad kulturines mieles turetu viska nustelbti. 5 sidrus darome be sulfitu, o 2 su. Paziuresime kaip viskas bus.

Tikiuosi atsakiau?

Vartotojo avataras
Atsigaves
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Atsigaves »

Sidrininkas, gal gali truputi daugiau papasakoti apie tą malo-lacto fermentaciją. Ją užtikrina tam tikros bakterijos. O kaip namų sąlygom tu bakterijų neleidžiant užtikrinti teisingą fermentaciją, ir žinoti kad ji įvyko? Ragaujant? kažkaip šiais metais iš nežinojimo nenaudojau sulfitų...

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Atsigaves, as nesu nei biologas, nei chemikas, todel labai kazko issamaus is manes tiketis nereiketu. Kai bus daugiau laiko, palesiu bloga su forumu, skirta sidrui. Domenas sidronamai.lt jau laukia

Malo-lacto fermentacijos metu, sultyse esanti obuoliu rugstis virsta pieno rugstimi. Kadangi pieno rugstis yra dvigubai maziau "rugsti", sidras tampa svelnesnio skonio. Mes "pamatome" si procesa matuodami bendra rugstinguma. Bet ir ragaudamas tikrai pajusi, kad sidras tapo nebe toks "dratas", kaip pasibaigus pirminei fermentacijai. M/L fermentacija prasideda po to, kai savo darba padaro mieles. Bakterija, kurios deka vyksta M/L fermentacija, gyvena sultyse kartu su laukinemis mielemis ir visais kitais mikroorganizmais. Kadangi nenaudojai sulfitu, M/L turetu ivykti. Deja, daznai kartu ivyksta ir daug kitu, nepageidaujamu procesu.

Ar dejai kokiu nors kulturiniu mieliu, ar visa darba palikai laukinems mielems?

Vartotojo avataras
Atsigaves
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Atsigaves »

Dedu visada kulturines, si karta vinoferm doux bandziau, nes rase kad nesuvalgo visko ir palieka iki 15 g. sausu medziagu. Norejosi biski saldesnio gerimo. Bet palaikius pirminei 10 d., prie 20 C suvalge iki nulio, netgi zemiai nulio, net suabejojau ar cia hidrometras gerai rodo. Dabar viskas antrineje stovi jau apie men.
O del bakteriju atsakingu uz M/L fermentacija, kaip supratau naudojant sulfitis, reikia papildomai deti.?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, labai dėkui už išsamų atsakymą. Iki sulfitų klausimo, tiesą sakant, neprieita, nes sidras daromas pirmą kartą gyvenime. Žo, natūralios sultys, M02 sidro mielės ant šiek tiek praaeruotų sulčių (du kartus iš vieno alaus fertmentavimo kibiro į kitą per kranelį perpiltos) ir daugiau nieko. Vėliau, kai išsifermentuos iki pageidaujamo saldumo ir ABV, fermentaciją stabdysiu priedais, atlikusiais nuo vyno ruošinio, pirkto iš savasalus (kalio metabisulfitas ir kalio sorbatas) + skaidrinimui silicio dioksidas + "Chitosan"). Jei viską teisingai suprantu, turėtų bent jau kažkas panašaus į sidrą gautis?
O klausimas dėl pasterizavimo kilo dėl to, kad internete pilna medžiagos apie tai, kaip daro sidrą iš pirktinių pasterizuotų sulčių.

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Atsigaves, zinau sitas mieles. Buvo labai idomu pabandyti nes niekaip nesupratome kaip gali mieles palikti cukraus. Zinoma, jokio saldumo ten neliko. Taip, kad viskas ok. Mes tik siemet pirma karta bandome su tomis M/L bakterijomis. Bakteriju gamintojas sako, kad jeigu desime sulfitu pagal visa programa, bakterijos neveiks. Todel siemet dali sidru darome be sulfitu, o i kita dali sudejome apie 70% min normos. Ant bakteriju pakelio parasytos maksimalios galimos sulfitu reiksmes, kad bakterijos suveiktu, bet mes neturime galimybes ismatuoti sulfitu koncentracija sidre. Todel eksperimentuojame.

Antakalnieti, o ka reiskia sulciu "praaeravimas" ir kokia nauda tai turetu duoti? Patys niekada nestabdome fermentacijos ir gaminame sausa, naturaliai gazuota sidra, todel nieko apie sita metoda pasakyti negaliu. Siaip turetu viskas buti ok. As jokiu priedu skaidrinimui niekada nenaudoju. Pora perpylimu ir laikas viska kuo puikiausiai nuskaidrina. Siek tiek drumzliu buna tik buteliuose, nes pries ispilstant, dedame siek tiek mieliu ir cukraus naturaliam uzsigazavimui.

P.S. atsiprasau uz 2 kartus ikelta ta pacia foto. Nemoku istrinti :(

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė vidmantas »

Aš vynui naudodavau visuomet ši skaidrintoją http://medeja.lt/index.php?unikal=1881& ... kti&vv=161. Niekad nenuvylė. Po 2 parų buteliuodavau. Nuosėdų ir po keletos metų iškrisdavo vos įžiūrimai. O kaip ,įdomu, realiai pataisytų skonį nurugštintojai kaip pvz šis, http://medeja.lt/index.php?unikal=1937& ... kti&vv=162

Koks skirtumas esminis tarp dirbtinio saldinimo. Gal kas išbandėt.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Peckelis »

Mano du centai. Be pretenzijų į tiesą tik garsiai pamąstysiu.

Kas liečia Doux, teoriškai šitas kamienas turėtų sunkiau fermentuoti fruktozę ir palikti likutinį saldumą. Žinant, kad obuolių sultyse fruktozės/gliukozės santykis apytiksliai yra 2/1 + apie 20% nuo visų cukrų sudaro sacharozė, lyg ir gražu. O praktiškai suryja viską sausai ir psio:).

Sidrininke> Kalbant apie sulčių "praaeravimą", manau, net užsiminti negalima apie kokį tai metodą. Žmogus, tai padaręs, truputį sumaišė dvi substancijas - virtą bedeguoninę misą alaus darymui (kurią kaip ir reikalinga aeruoti) ir obuolių sultis, kuriose visko yra absoliučiai pakankamai ir papildomas deguonis garantuotai oksiduos viską, ką tik ras. O ras.

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Peckelis, vat as ir pagalvojau, kad cia tikriausiai kazkokie aludariu fokusai su visokiais aeravimais. Neturiu zalio supratimo apie procesus alaus gamyboje, bet gaminant sidra visokie aeravimai pasibaigia obuoliu actu. Siaip obuoliu actas yra labai geras produktas, tik jo paskirtis kita

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, o gal patartumėt ar galėtumėt kokią nuorodą duoti dėl gero recepto obuolių actui pasiradaryti iš jau išspaustų sulčių? Reikalas tas, kad sulčių prisispaudžiau tiek, kad švelniai sakant gerokai per daug turiu, norėčiau bent kelis litriukus ir acto pasidaryti. Ieškojau internete receptų, bet ten kažkokias nesąmones visokie "šeimininkių portalai" duoda...

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė vidmantas »

Dėl mielių parinkimo norint išlaikyti natūralų saldumą gal būt verta rinktis alaus mieles kurios netoleruoja didesnio alkoholio kiekio. Be to alaus mielės aplamai ne tuos cukrus fermentuoja mieliau. Ragavau Varliamušys sidro su S-04, kiek pamenu labai geras balansas buvo. Labai patiko.

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnieti, viskas apie acta paprastai: http://www.apple-cider-vinegar-benefits ... making.htm

Pats dar niekada acto negaminau, bet turetu buti nesudetinga. Viska, kas nepavyksta su sidrais galima paversti kai kuo stipriau ir prabangiau nei actas :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininkas - dėkui, esmę supratau :)

Vartotojo avataras
softee
Pranešimai: 121
Užsiregistravo: 2014-03-10, 23:21

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė softee »

Sveiki sidriningai :) Turiu klausimėlį. Kiek brandinate savo sidrus? Ta prasme skaičiau kad reikėtų minimum pusmetį laikyt ar net metus, bet ar tai labiau teoriškai kalbant apie tikrąjį sidrą, o skanus jis ir po mėnesio ar ne? Nes kaip ir su alumi, po mėnesio gal irgi negali skaityt kad jis subrendęs, bet po mėnesio alus pasaka skanutis. Tad gal ir su sidru galima gerti jį po mėnesio brandinimo ir skaityti apibrendusiu? :)
Beje kaip čia yra, kad mano fermentavosi apie 5-7 dienas, bet susifermentavo iki apsoliutaus vieneto :) Praktiškai baigė burbuliuot, pastovėjo kokią dieną gal, o atidarius jau FG buvo 1 :) Ką tai reiškia? Kad bus ne saldus sidras ar kad nelabai pavyks užsigazuoti (nes dėjau cukraus į butelius šiek tiek)? Čia kiek suprantu bus tas sausas sidras, bet tai ką reikėjo daryt kad būtų ne sausas?

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė vidmantas »

Softe tau reikiama info padeta uz keletos centimetru desineje...

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Tik vakar parsiradau iš Chianti, kur dvi dienas klausimais kankinau profesionalų vyndarį.

Tad prie temos - apie laukines mieles ir aeravimus.

Niekas vynuogių sultims jokių pasterizacijų ar išankstinių kilerių nenaudoja. Naudoja darbingas mieles, kurioms daro rehidrataciją - starterį su pirmomis išspaustomis sultimis. Kol viską suspaudžia, tai ir mielės atsigauna. Laukinių mielių jie nesibaimina, nes jos iš prigimties tingios ir kultūrinės mielės viską užgožia greičiau ir ėdriau.

Aeravimų irgi jokių niekad nedaro - spaustos sultys turi pakankamai deguonies darbui. Kartais būna, kad mielės sukrenta į dugną ir aptingsta. Tuomet daroma recirkuliacija fermentavimo tanko viduje, sudrumsčiant turinį ir pakeliant mieles į viršų. Procesas uždaras, be kontakto su deguonimi.

VISI blogi skoniai ir aromatai turi tik dvi kilmės priežastis: supuvusi žaliava arba sanitarijos stoka.

Tos pačios taisyklės galioja ir sidrui.

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Softee, mes savo sidrus pradedame pilstyti vasaros pabaigoje. Pvz siemet i butelius ispilsteme rugsejo menesi. Ateina naujas derlius, reikia atlaisvinti talpas. Ragaukite savo sidra ir pats nuspresite ar jau laikas ji gerti, pilstyti ar dar palaukti. Maziau klausykite visokiu, google ismintimi pagristu patarimu "kaip reikia" :)

As nesu joks alaus gamybos specialistas ir sidrais domiuosi tik apie desimt metu, bet lyginti alaus ir sidro gamyba yra juokinga. Is kur tai kyla? Cia gal todel, kad didieji aludariai savo gaminamus gliukozinius vynus su visokiais avieciu, serbentu, etc. skoniais vadina sidru? Abiem gerimam gaminti naudojamos mieles. Tuom visi panasumai ir baigiasi. Ir netgi alaus mieles sidrui netinka. Jeigu jau uzsiimti palyginimais, tai sidro gamyba panasi i vyno ir sampano.

As matuoju specific gravity (SG) ir, nustojus burbuliuoti (trunka apie 3-4 savaites. Neisivaizduoju kokias mieles ir kokioje temperaturoje naudojate, jeigu viskas pasibaigia per 5-7 dienas), SG reiksme yra apie 1000. Tai reiskia, kad sidras yra visiskas dratas. Bet gera naujiena, kad nuo sitos vietos viskas bus tik geryn.

Jeigu norite tureti saldu ir gazuota sidra, pirmiausia reikia nuspresti ar norite naturaliai gazuoto ar angliarukste prisotinto.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, vakar matavau tankį. Jis jau 1014, o pradinis tankis praeito penktadienio vakare buvo 1042 (prasidėjus fermentacijai). Paskaičius tavo paskutinį postą išeitų, kad pas mane gausis visiškas "dratas" (kaip pats sakai), nes jei tokiais tempais fermentacija ir toliau vyks, dar po 4-5 dienų ir 1000 bus pasiekta (arba reikės dirbtinai stabdyt)...O sultys tai pagal tavo patarimą net nekaitintos (nepasterizuotos, šviežios), mielės ne bet kokios, ne kepimo, net ne alaus, o specialios, gero gamintojo - sidrui skirtos. Tai kaip tada patartum nuo šios vietos eiti geryn? Kokius nors burtažodžius kalbėti ar pan.?

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnieti, kaip jau minejau, mes fermentacijos nestabdome, bet yra gamintoju, kurie sidra daro butent taip. Tokiu atveju matuoji SG ir ragauji. Kai manai, kad tau toks skonis geras ir alkoholio pakanka, stabdai fermentacija sulfitais arba pasterizuoji.

As esu salininkas pilnos fermentacijos (SG 1000, sidras visiskas dratas) ir tada visos maldos ir burtazodziai, kad ivyktu malo-lacto fermentacija (su 2013 metu derliaus sidru tai ivyko siu metu balandzio men). Bet, bet. Busimo sidro skonis ir "sausumas" priklauso nuo to, koks yra tavo sulciu bendras rugstingumas. Pvz. jeigu sultyse buvo 12,7 mg/l (musu antaniniai obuoliai si rudeni), tai netgi ivykus M/L fermentacijai turesite ~ 6mg/l. Tai reskia, kad sidras bus briutas. Apie salygas ivykti M/L fermentacijai rasiau anksciau.

Bet kuriuo atveju yra labai svarbu koks pradinis sulciu misinys. Dauguma sio forumo dalyviu savo "receptuose" paraso tiesiog obuoliu sultys :))))

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, dėkui, supratau. Fermentaciją tada norėjau stabdyti, kad nebūtų visiškas "briutas-dratas". Tada išlaukiu iki 1000 ir užperku mišias :) Sultys pas mane tokios gan originalios - nežinau tiksliai obuolių veislės, bet jie buvo tokie didžiuliai tamsiai raudoni rudeniniai, pamaišyti su trupučių rūgščių ir kietokų geltonos spalvos žieminių. Sultys gavosi tikrai saldžios, tirštos, tamsios (tamsesnės nei įprasta) ir be obuolių sultims būdingo rūgštumo-gaižumo, nuo kurio "dantys atšimpa" didesnį kiekį išgėrus... Tokios sultys tikiuosi geros?

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnieti, nera blogu sulciu. Is skirtingu sulciu iseina skirtingas sidras :))) Pvz. siemet zieminiai Ligol veisles obuoliai turejo 4,5mg/l rugsties.

Ar naudojai sulfitus pries dedant mieles? Koks buvo sulciu SG?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke. Na interneto platybėse apie sidrą, sultis, mieles ir t.t. tiek visko prisiskaičiau, kad pasidarė dar neaiškiau. Iš to, ką buvau radęs, supratau, kad geram sidrui tinka vos ne tik antaninių obuolių, skintų tiesiai nuo medžio, sultys :) Jokių sulfitų ir jokių kitų priedų absoliučiai nenaudojau - atsivežiau išspaustas sultis, pamatavau jų temperatūrą (buvo 20C), tada iš vieno kibiro kraneliu perpyliau į kitą, alia "aeravau" (ko, kaip pasirodo, visiškai nereikėjo), subėriau sirdo mieles (http://www.savasalus.lt/lt/mieles/craft ... s-9-g.html) tiesiai į fermenterį, pamatavau tankį (OG), kuris buvo 1042 (praeito penktadienio vakaras). Šiandien beliko tik 1013...

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Vat vat, man taip pat su tais angliskais internetais panasiai buvo :))) 90% lietuvisku pamastymu internetuose sidro tema yra visiskas briedas. Cia tas pats, kas jusu, t.y rimtu aludariu tarpe pradeciau fantazuoti apie alaus gamyba, nes esu geres alaus. Konkretus pavyzdys: nieko apie sidro gamyba neismananciu sodininku tarpe uzsiminiau, kad darau sidra ir neblogas sidras isejo is grynai antaniniu obuoliu. Uz poros menesiu tas pats sodininkas zurnalistams rimtu veidu desto, kad GERIAUSI obuoliai sidrui yra antaniniai :)))

Kadangi sulfitu nenaudojai, M/L turetu ivykti. Jeigu SG buvo 1042 (kas yra pakankamai mazai) ir sakai, kad sultys buvo saldzios, speju, kad rugsties tavo sultyse turetu buti nedaug. Pora perpylimu BE JOKIU AERAVIMU ir bus viskas ok. Aisku, cia spejimas is lempos :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, jo, sultys ne kiek saldžios, o jose rūgšties mažai. Kiek suprantu, tai gerai? O kas čia per perpylimai? Tiesiog kai baigsis fermentacija (tankis bus ties kokia 1005 riba), perpilti ir palaikyti į kitą indą/kubilą, po kurio laiko vėl perpilti? Ir tik tada pilstyti į butelius? Ir kada vyksta tas M/L stebuklas? Kiek suprantu, čia negreit, tik po kažkelių mėnesių brandinimo?

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnietis, privertei padaryti tai, ka atideliojau jau kokius pora metu :) - iki Kaledu paleisiu sidronamai.lt (nieko bendro su restoranu Vilniuje) ten sukrausime daugiau info apie sidro gamyba. Bus viskas vienoje vietoje.

Atsakymai:

Per mazai rugsties irgi nera gerai, neliks aromatu ir sidras bus toks gazuotas vandenelis. Tokio sidro ilgai laikyti nereikia, nes M/L fermentacija jam gali buti ne i gera. Siemet pirma karta radau pora tokiu obuoliu veisliu LT.

Kai baigsis fermentacija, bus 1000. Palauk savaite, kita ir perpilk. Uz kokiu 2-4 men perpilk dar karta. Jeigu skubi, uz kokiu 1-2 menesiu ispilstyk. Jeigu neskubi, palauk iki naujo derliaus ir tada ispilstyk. Pilstymas reikalingas, nes guledamas ant atidirbusiu mieliu, sidras igauna prasta skoni. Tai nera jokia infekcija ir nieko sidrui neatsitiks, bet skonis prastas. Tuo paciu turesi skaidru sidra be jokiu ten skaidrintoju apie kuriuos cia kazkur maciau prirasyta.

Vienas mieliu gamintojas sako, kad M/L prasideda, kai rimsta mieles ir SG yra apie 1010. Man taip dar nei karto nebuvo. Siemet tai ivyko tik pavasari.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Sidrininke, butinai paleisk. Nes taip pagalvojus - šimtai, tūkstančiai tonų obuolių kaimo soduose ir miesto pensininkų soduose supūna, kada jie galėtų virsti į visai neblogą gėrimą. O jei kas ką ir daro, tai tą vadinamą "obuolių vyną" - prideda į sultis cukraus, dar net kepimo mielių. Ir gauna dratą. Vieną tokį žmogų žinau. Kalbėjausi su juo, bandžiau įtikinti nusipirkti sidro mielių ir ne tą jo "obuolių vyną" darytis (kurio dalis butelių jam rūsyje išsproginėja, žiemą beveik actu virsta ir visi tą vyną ragauja tik iš mandagumo, nenorėdami jo įžeisti).
Bet vėlgi. Po šimts barankų - ką tik pamatavau savo sidro tankį. Jis JAU kritęs iki 1003 (šiandien dar tik trečiadienis, o pirminis tankis dar vos praeito penktadienio vakarą buvo 1043). O paragavus - skonis ir kvapas labiau primena vandeniu kiek praskiestą maistinę acto rūgštį (tik spalva obuolių sulčių), nei kažką panašaus į sidrą - obuolių/sulčių skonio ir kvapo beveik nelikę. Ką daryt? Kilo mintis dėti kokį gerą puskilį invertuoto cukraus arba fruktozės ir dar toliau bandyti viską savaitei dviem "užkurti", o tada prie kokių 1010 viską dirbtinai stabdyti, kad tas reikalas kažkiek ir laipsnių daugiau turėtų, ir dar saldumo būtų (nes tokį "superbriut'ą", jei apskritai čia ne actas gausis, turbūt tik aš vienas ir gersiu).
Ar visgi patartum nepanikuoti ir kai bus 1000, perpilti kaip sakei ir laukti 2-4 mėn., kol jis "susitupės" ir GALBŪT skonio prasme kažkas į gerą pusę ims keistis?
Žo gal parašysiu tau į PM, kad nebūčiau eilinį kartą apkaltintas "forumo teršimu"...Nes man kažkaip keistai viskas atrodo - mieles pirkau geros firmos, specialiai sidrui skirtas, sultys irgi kokybiškos, o kol kas gaunasi visiška nesąmonė - absoliučiai ne tai ir ne taip, ko tikėjausi.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, ačiū už sveiką kritiką. Bet jei paragautum to pusiau acto, o sidrą darytum pirmą kartą gyvenime, manau ir pats supanikuotum :)

Vartotojo avataras
Sidrininkas
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidrininkas »

Antakalnieti, be panikos :)) tik nepulk ten nieko uzkurineti su jokiais saldumais. Kaip jau minejau, joks saldinimas rugsties nepanaikina. Jau kartojuosi, bet sidrui labai svarbu nustatyti pradinius sulciu misinio parametrus, kad galetum daryti isvadas eigoje. Kadangi tai nebuvo padaryta, tai atsipalaiduok ir tesk viska toliau. Kazkaip butu galima isburti tavo sidro ateiti, jeigu ismatuotum bendra rugstinguma. Sidras nera alus, rezultatai pasimato gerokai veliau. As nekalbu apie tuos "receptus", kur obuoliu sultys su cukrumi ir mielemis ir po savaites "visai skanus gavosi"

Actas nesigaus, jeigu nepradesi aeruoti, vedinti ir panasiai.

P.S. kokioje temperaturoje tavo sidras stovi?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė AntaKalnietis »

Gerai, nepanikuosiu, dėkui.
Stovi "pagal knygą" - 18-19C temperatūroje (ant mielių pakelio rašo 18-22C). Man tik labai keista, kad taip greit susifermentavo. Galvojau kokį mėnesį vien tik fermentuot reikės, o čia greičiau nei alus apsisuko. Kaži ar ta mano atlikta sulčių "aeracija" bloga prasme neprisidėjo (per kranelį iš vieno fermenterio lėtai varvinau į kitą, kad kiek įmanoma "suputotų")???
Beje, turiu dar gal 30 litrų pasterizuotų sulčių (pakaitintos 5-6 minutes ties 75-76C), kurios į jokius indus nebetilpo. Jos nuo penktadienio stovi plastikiniame dezinfekuotame kibire. Jų sidrui nenaudosiu, tačiau kiek jos gali stovėti nesugesdamos (jei gerti kaip sultys skirtos) pakol gausiu naujų indų jas supilstyti??? Ar jau šaukštai popiet, reikėjo iškart kaitinti ir pilstyti? Sorry jei klausimas kiek ne į temą.

ATSAKYTI