Kantrybė. Gerai tam, kas jos turi Išvirus alų norisi kuo greičiau juo mėgautis, o tenka dar gerokai palaukti.
Turbūt priklausomai nuo alaus rūšies alus brandinamas ilgiau arba trumpiau? Kokį alų rinktis gaminti, jei norisi jį ragauti kuo anksčiau?
Greičiausias alus, nuo išvirimo iki ragavimo
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
- Mikas
- Pranešimai: 90
- Užsiregistravo: 2014-03-07, 08:48
Re: Greičiausias alus, nuo išvirimo iki ragavimo
Kvietiniai Witbier ir Weissbier, galima sakyti subuteliuoji, palauki kol užsigazuoja ir galima gerti Amerikietiškas šviesusis elis jeigu kartumas subalansuotas irgi nereikalauja ilgo brandinimo subuteliuoji palauki kol užsigazuos ir mėgaujasi apyniais, netgi ir IPA jei kartumas nėra bukas. Iš tamsių, manau Sausasis stautas nereikalauja ilgo brandinimo.
Re: Greičiausias alus, nuo išvirimo iki ragavimo
Kvietiniai (bet juos ne visi mėgsta "po daugiau") ir manau dauguma paprastų šviesių "alų" su OG ~1.040.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Greičiausias alus, nuo išvirimo iki ragavimo
O ką apskritai reiškia "greito vartojimo" kalbant apie kvietinius? Ta prasme kvietinis, jei ilgiau brandinamas, praranda savo aromatą ir kitas savybes?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Greičiausias alus, nuo išvirimo iki ragavimo
Klausimas buvo apie alų, kurį galima gerti greitai po sufermentavimo.
O jei jau kitaip paklausei, tai irgi atsakysiu
Visi alūs turi savo brendimo kreivę. Vieni geitai subręsta ir paskui skonis prastėja, kiti bręsta lėčiau, paskui pasiekia skonio piką, jis ilgiau išsilaiko ir paskui lėčiau gęsta. Tai kvietinio alaus ta kreivė panaši į Graikijos Saulės trajektoriją: greitai užkyla, pasiekia zenitą ir paskui greitai leidžiasi.
Jeigu pasigilinus labiau filosofiškai, tie "grafikai" labiau parodo skonio kitimo tendencijas, o štai kuri vieta yra pikas, galima ginčytis. Net ir tas pats kvietinis - vieniems patinka labai šviežias, "bananinis", kitiems (ir man) - labiau pabrendęs, kai šiek tiek nusėda mielės ar net atsiranda lengva rūgštelė. Pavyzdžiui IPA - anglai mėgsta pabrandinti, o amerikiečiai paskutiniu metu vos ne kaip kvietinį - geria jau po savaitės.
O jei jau kitaip paklausei, tai irgi atsakysiu
Visi alūs turi savo brendimo kreivę. Vieni geitai subręsta ir paskui skonis prastėja, kiti bręsta lėčiau, paskui pasiekia skonio piką, jis ilgiau išsilaiko ir paskui lėčiau gęsta. Tai kvietinio alaus ta kreivė panaši į Graikijos Saulės trajektoriją: greitai užkyla, pasiekia zenitą ir paskui greitai leidžiasi.
Jeigu pasigilinus labiau filosofiškai, tie "grafikai" labiau parodo skonio kitimo tendencijas, o štai kuri vieta yra pikas, galima ginčytis. Net ir tas pats kvietinis - vieniems patinka labai šviežias, "bananinis", kitiems (ir man) - labiau pabrendęs, kai šiek tiek nusėda mielės ar net atsiranda lengva rūgštelė. Pavyzdžiui IPA - anglai mėgsta pabrandinti, o amerikiečiai paskutiniu metu vos ne kaip kvietinį - geria jau po savaitės.