Hefeweizen

ATSAKYTI
D11
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-02-20, 12:25

Hefeweizen

Standartinė D11 »

Po pernykštės išvykos į Miuncheną, supratau, kad bavariškas Hefeweizen stipriai skiriasi nuo eilinio kvietinio/balto. Gal ir pas mus yra aludarių, kurie ypač mėgsta šį alų ir turi patirties ir patarimų gaminant gerą Hefeweizeną? Viriau kelis kartus, gal ir geriau už Švyturio Citrininį, bet ir iki Beervill'io dar netempia, Mielės, salinimo temperatūros ir pauzės, tekinimas, apyniai, salyklas, fermentavimas - gal kam yra pavykę pasiekti Paulaner, Kapuziner ar Augustiner lygį?:) Internete patarimų ir klonų daug, bet naudos iš jų tik tiek, ad išsivirti eilinę baltą pintą tvirta puta su citrininiu/bananiniu poskoniu...
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Hefeweizen

Standartinė Gytis »

Kokias mieles naudojai savo kvietiniams? Kvietinio skonis (ne witbiero) didžiąja dalimi nuo mielių priklauso. Plius vokiečiai istoriškai dekokciją darydavo, tik nežinau ar šiaisi laikais bedaro, turbūt ne.
D11
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-02-20, 12:25

Re: Hefeweizen

Standartinė D11 »

M20 Bavarian Wheat
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... eweissbier

ir

Brewferm Blanche
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... dziu-weiss.

Dekokciją bandžiau (kaip sugebėjau) pirmam receptui. Šitas geresnis gavosi, antrasis - visai ne. Karamelinis salyklas gal nepakenktų?
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Hefeweizen

Standartinė Gytis »

D11 rašė:M20 Bavarian Wheat
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... eweissbier
ir
Brewferm Blanche
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... dziu-weiss.

Dekokciją bandžiau (kaip sugebėjau) pirmam receptui. Šitas geresnis gavosi, antrasis - visai ne. Karamelinis salyklas gal nepakenktų?
Nežinau, man su miunchenu kvietiniai nepatinka. Darau pils/kvietinis 50/50 ir dar truputį carapilso įdedu, kokius 200-300 gramų. IBU 14-15, net ir mažiau galima. M20 mano skoniui visai tinka. Iš sausų man jos geriausios. Blanche irgi neblogos, bet labiau witbierui.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Hefeweizen

Standartinė GiN »

Pritariu, kad labai svarbu mielės. M20 man patinka, dar labai geros FM41 šlapios lenkiškos, bet jos kelis kartus brangesnės.

Fermentacijos temperatūrą reiktų laikyti 18-20 laipsnių, nes kitaip labai dominuoja bananai.

Dar galima padaryti ferulic acid rest, ši rūgštis yra gvazdikėlių kvapo prekursorius:
http://beerandwinejournal.com/german-wheat-beer-iii/

Norint gauti autentišką skonį reikia daryti dekokciją, pats nebandžiau, tai nežinau, nes esu patenkintas rezultatu ir be jos.

Dažnai kvietiniai būna per daug mielingi, o tai neigiamai įtakoja skonį. Visai sveika nusodinti mieles, padaryti trumpą antrinę.

Dar vienas dalykas - nors kvietininis ir laikomas greito vartojimo alumi, man jis patinka pabrandintas - bent kokias dvi savaites.
D11
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-02-20, 12:25

Re: Hefeweizen

Standartinė D11 »

Mano atveju kvietinis dar po mėnesio brandinimo +12 rūsyje turi tą kaimietiško alaus kvapą... Po 6 sav. jau galima vartoti. Gerų idėjų yra šiame straipsnyje, reikės išmėginti ir pasidalinti rezultatais
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Hefeweizen

Standartinė GiN »

Dėl kaimiško alaus kvapo ir panašių dalykų, tai nepatingėkit palaikyti alų ant mielių net ir pasibaigus fermentacijai - mielės suvalgo visokias nereikalingas medžiagas, net jei ir buvo jų priogaminusios. Taip pat būsite tikri, kad pasibaigė fermentacija. Nes tas toks kaimiško pieno kvapas yra nepasibaigusios fermentacijos požymis.
D11
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-02-20, 12:25

Re: Hefeweizen

Standartinė D11 »

Ačiū!
ATSAKYTI