Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Sveiki,
Esu keletą kartų vires alų iš ekstrakto, dabar sumaniau bandyti pradėti virti iš salyklo. Bėda tame, kad kol kas neturiu didelio puodo.
Turiu 2 emaliuotus kibirus po ~ 10-12l. Norėčiau pasisemti jūsų išmisties šiais klausimais:
Pirmą virimą (apšilimui) galvojau daryti iš ekstrakto. Ar galima būtų 2 bonkutes ekstrakto virti viename kibire ir ten dėti apynius, o paskui viska atskiesti dar 10 l vandens? Kiek būtų galime dėti cukraus? kokius apynius ir kokį jų kiekį rekomenduotumėte prie "savas alus" ekstrakto?
O gal geriau virti BIAB abiejuose kibiruose atskirai, mirkant po kokius 2,5-3kg salyklo kiekviename kibire ir nededant ekstrakto? Jei šis variantas geresnis, kokį salyklą, apynius rekomenduotumėte? Norėčiau išsivirti šviesaus ~5 - 6 ABV alaus.
Dar buvo mintis mirkyti 2,5 kg salyklo kibire ir tada supilti likusį vandenį ir bonkute ekstrakto, sudėjus apynius ir pavirus atskiesti dar 10l vandens?
Ar teisingai aš čia mastau apie procesą ir kuris būdas būtų geresnis?
Ateity planuoju paieškoti kur didelio 25-30l puodo ir misą tekinti fermenteryje tiesiai į puodą. Bet šiuo metu žiauriai noriu kuo greičiau išsivirti savo pirmo alaus
Esu keletą kartų vires alų iš ekstrakto, dabar sumaniau bandyti pradėti virti iš salyklo. Bėda tame, kad kol kas neturiu didelio puodo.
Turiu 2 emaliuotus kibirus po ~ 10-12l. Norėčiau pasisemti jūsų išmisties šiais klausimais:
Pirmą virimą (apšilimui) galvojau daryti iš ekstrakto. Ar galima būtų 2 bonkutes ekstrakto virti viename kibire ir ten dėti apynius, o paskui viska atskiesti dar 10 l vandens? Kiek būtų galime dėti cukraus? kokius apynius ir kokį jų kiekį rekomenduotumėte prie "savas alus" ekstrakto?
O gal geriau virti BIAB abiejuose kibiruose atskirai, mirkant po kokius 2,5-3kg salyklo kiekviename kibire ir nededant ekstrakto? Jei šis variantas geresnis, kokį salyklą, apynius rekomenduotumėte? Norėčiau išsivirti šviesaus ~5 - 6 ABV alaus.
Dar buvo mintis mirkyti 2,5 kg salyklo kibire ir tada supilti likusį vandenį ir bonkute ekstrakto, sudėjus apynius ir pavirus atskiesti dar 10l vandens?
Ar teisingai aš čia mastau apie procesą ir kuris būdas būtų geresnis?
Ateity planuoju paieškoti kur didelio 25-30l puodo ir misą tekinti fermenteryje tiesiai į puodą. Bet šiuo metu žiauriai noriu kuo greičiau išsivirti savo pirmo alaus
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Buvau ką tik SA, padare receptuką man ten 16 litrų (1,7 kg salyklo ekstrakto + 2,5 Best bazinio ir 1 kg Best aromatinio). Bandysiu salint puode maišelyje. Tą receptą skaičiavo su 35% efektyvumu. Labai jau mažas atrodo. Kaip skaičiuojasi tas efektyvumas, kad kitą kart žinočiau?
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Efektyvumas - kiekvieno aludario paslaptis. Ir formulių internete nėra.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Šiuo atveju mažas efektyvumas, nes salyklą tik mirkysi maišelyje - normaliai nesalinsi.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
O tai kaip man pasiskaičiuot savo ta faktinį efektyvumą? Dabar 17 l jau fermenteryje fermentuojasi, OG buvo 1,045 maždaug. Kol pagrindinė partija atvėsinėjo, dar kartą pamirkiau tuos maišelius, paviriau su apynių likučiais ir dar medaus įdėjau su trupučiu cukraus. Gavosi dar papildomi 5 l OG~1,060. Tą antrą eksperimentinę partiją kibire fermentuoju atskirai, Įdomu kas gausis Tik va su tuo efektyvumu tai visiškai man neaišku... Apšvieskit.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Su "trupučiu" cukraus gausis truputi Braškė.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Ai, ir dar. Truputi neramu man, nes seniau kai dariau alų tik iš ekstrakto tai po kokiu 3-4 valandų jau puta matydavosi ant viršaus, o šitas neburbuliuoja dar... Mieles sumaišiau su 24 laipsnių vandeniu ir supyliau. Tikiuosi jau ryte bus pradėjusios jos dirbt...
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Dėl mielių nesijaudink - užsives.
O dėl efektyvumo, tai irgi kol kas nesuk galvos. Jisai aktualus, kai darai vien tik iš salyklo, o dabar pas tave iš viso visko daug: darei kartu su ekstraktu, dvi partijas, dėjai medaus ir cukraus ir pan.
O dėl efektyvumo, tai irgi kol kas nesuk galvos. Jisai aktualus, kai darai vien tik iš salyklo, o dabar pas tave iš viso visko daug: darei kartu su ekstraktu, dvi partijas, dėjai medaus ir cukraus ir pan.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Jau puta atsirado Pagrindinę partiją tai normaliai dariau, be cukraus ir tt. Dėl efektyvumo tai noriu išsiaiskint, nes kitą partiją bandysiu all grain daryt. Tik reik puodą isigyt ir filtrą salinimui pasigamint.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Povilai, ar užsiregistravęs aludariuklubas.lt? Ten skaičiuoklė yra. Ar matei?
Tu klausei: "Kaip skaičiuojasi tas efektyvumas, kad kitą kart žinočiau?"
Efektyvumą galima skaičiuoti labai įvairiai, bet iš esmės tai yra faktiškai gauto rezultato ir teoriškai maksimaliai galimo rezultato santykis. Gavai 5, teorinis maksimumas 10 - vadinasi efektyvumas yra 50 proc.
Tu klausei: "Kaip skaičiuojasi tas efektyvumas, kad kitą kart žinočiau?"
Efektyvumą galima skaičiuoti labai įvairiai, bet iš esmės tai yra faktiškai gauto rezultato ir teoriškai maksimaliai galimo rezultato santykis. Gavai 5, teorinis maksimumas 10 - vadinasi efektyvumas yra 50 proc.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Ačių už atsakymą, tai jei teisingai supratau, skaičiuoklėje susivedi ingridientus ir efektyvuma pasirenki kaip 100%, kad matytum koks yra teorinis maksimalus OG receptui ir tada jį palygini su savo gautu OG... Paskaičiavau tai ir gavosi ~35% kaip recepte.
-
- Pranešimai: 227
- Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Skaičiuoklėje geriusia palikti pradinį 70% efektyvumą. 100% niekada nepasieksi.
Plačiau apie efektyvumą ir jo gerinimo metodus pasiskaityk čia: http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=27&t=11
P.S. jei nori, galiu už nebrangiai perleisti emaluotą 24 l puodą. Va tokį: https://www.senukai.lt/p/emaliuotas-puodas-2c29/3wsk
Parašyk asmeninę žinutę.
Plačiau apie efektyvumą ir jo gerinimo metodus pasiskaityk čia: http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=27&t=11
P.S. jei nori, galiu už nebrangiai perleisti emaluotą 24 l puodą. Va tokį: https://www.senukai.lt/p/emaliuotas-puodas-2c29/3wsk
Parašyk asmeninę žinutę.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Nu ne visai. Pradėk nuo 70 proc., o kai gausi pirmą rezultatą, galėsi pažiūrėti kiek realiai buvo. Pradžioje 70proc. dažniausiai nesiekia, paskui nesunkiai 75 proc. ir daugiau visi daro.Povilas rašė:Ačių už atsakymą, tai jei teisingai supratau, skaičiuoklėje susivedi ingridientus ir efektyvuma pasirenki kaip 100%, kad matytum koks yra teorinis maksimalus OG receptui ir tada jį palygini su savo gautu OG... Paskaičiavau tai ir gavosi ~35% kaip recepte. :)
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Bandau dabar susidėliot receptą kitam virimui, kolkas susidėjau tokį:
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1 ... f439f9c677
Pagal receptą, esant 70% efektyvumui og 1.056, abv 5.3.
Tai tarkim jei aš realiai virdamas pasieksiu og 1.040 tai mano efektyvumas bus 50%
Ar teisingai supratau?
Tai norint gaut abv 5.3 su tarki, 50% efektyvumu, reikėtų dėti daugiau salyklo arba mažinti kiekį...
Ar patartumėte pirmą kartą virt pagal receptą su 70% efektyvumu ir gavus savo realų efektyvuma atitinkamai periskaičiuoti medžiagų kiekį, kad antrą kartą kartojant receptą gautūsi norimas abv?
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1 ... f439f9c677
Pagal receptą, esant 70% efektyvumui og 1.056, abv 5.3.
Tai tarkim jei aš realiai virdamas pasieksiu og 1.040 tai mano efektyvumas bus 50%
Ar teisingai supratau?
Tai norint gaut abv 5.3 su tarki, 50% efektyvumu, reikėtų dėti daugiau salyklo arba mažinti kiekį...
Ar patartumėte pirmą kartą virt pagal receptą su 70% efektyvumu ir gavus savo realų efektyvuma atitinkamai periskaičiuoti medžiagų kiekį, kad antrą kartą kartojant receptą gautūsi norimas abv?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Taip. Antram virimui perskaičiuosi, tik gali būti, kad ten jau kitas efektyvumas bus ir vėl negausi tiksliai. Bet viskas su laiku ateis, o nedideli nukrypimai ir daug "mandresniem" pasitaiko.
- yvl
- Pranešimai: 10
- Užsiregistravo: 2016-05-03, 17:59
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Aš vis dar naujokas (9 virimai), verdu BIAB all grain, pirmą kartą tikėjausi 45%, tiek ir gavau. Paskui efektyvumas kilo, dabar normalus virimas yra 65%-75%, tai ir planuoju su 70%.
Jei planuosi mažesnį efektyvuma, o gausi didesnį, tai visada galima pabaigoj virintu vandeniu atskiest (bile sterilizuotas būtų). O va jei tikėsies kokio 70%, o nuvirus paaiškės 50%, gali tekt susitaikyt, kad bus lengvas alus - kai apyniai išvirti, nugarint jau sunkiau. Antra vertus, jei esi pamatavęs, kiek litrų nugaruoja virinant su apyniais, tai nesunku dar prieš dedant apynius pamatuot gravity ir nugarint ar paskiest. Senbuviai už tokias praktikas mane pomidorais užmėtys, bet ką daugiau daryt, kai nežinai kas gausis
Skaičiuoklė skiedimui / nuvirinimui - http://www.brewersfriend.com/dilution-a ... alculator/
Jei planuosi mažesnį efektyvuma, o gausi didesnį, tai visada galima pabaigoj virintu vandeniu atskiest (bile sterilizuotas būtų). O va jei tikėsies kokio 70%, o nuvirus paaiškės 50%, gali tekt susitaikyt, kad bus lengvas alus - kai apyniai išvirti, nugarint jau sunkiau. Antra vertus, jei esi pamatavęs, kiek litrų nugaruoja virinant su apyniais, tai nesunku dar prieš dedant apynius pamatuot gravity ir nugarint ar paskiest. Senbuviai už tokias praktikas mane pomidorais užmėtys, bet ką daugiau daryt, kai nežinai kas gausis
Skaičiuoklė skiedimui / nuvirinimui - http://www.brewersfriend.com/dilution-a ... alculator/
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Labai teisingos praktikos.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Senbuviai pagirs, o ne pomidorais užmėtys.yvl rašė:Aš vis dar naujokas (9 virimai), verdu BIAB all grain, pirmą kartą tikėjausi 45%, tiek ir gavau. Paskui efektyvumas kilo, dabar normalus virimas yra 65%-75%, tai ir planuoju su 70%.
Jei planuosi mažesnį efektyvuma, o gausi didesnį, tai visada galima pabaigoj virintu vandeniu atskiest (bile sterilizuotas būtų). O va jei tikėsies kokio 70%, o nuvirus paaiškės 50%, gali tekt susitaikyt, kad bus lengvas alus - kai apyniai išvirti, nugarint jau sunkiau. Antra vertus, jei esi pamatavęs, kiek litrų nugaruoja virinant su apyniais, tai nesunku dar prieš dedant apynius pamatuot gravity ir nugarint ar paskiest. Senbuviai už tokias praktikas mane pomidorais užmėtys, bet ką daugiau daryt, kai nežinai kas gausis :)
Skaičiuoklė skiedimui / nuvirinimui - http://www.brewersfriend.com/dilution-a ... alculator/
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Ką patartumėt dedant cukrų alaus užgazavimui, jei neturiu į ką perpilt alaus buteliavimui (pilstysiu iš fermenterio):
1. Daryti cukraus tirpalą ir pilti į fermenterį nemaišant, kad nesusidrumstų? Ar nemaišant tirpalas pasiskirstys tolygiai visame aluje, jei po kokių 10 minučių pradėčiau pilstyti?
2. Dėti po mažiau nei puse arbatinio šaukštelio į kiekvieną 0.5 butelį? Neturiu svarstyklių, tai kiek skaičiau - turėtų būt gerai toks kiekis.
1. Daryti cukraus tirpalą ir pilti į fermenterį nemaišant, kad nesusidrumstų? Ar nemaišant tirpalas pasiskirstys tolygiai visame aluje, jei po kokių 10 minučių pradėčiau pilstyti?
2. Dėti po mažiau nei puse arbatinio šaukštelio į kiekvieną 0.5 butelį? Neturiu svarstyklių, tai kiek skaičiau - turėtų būt gerai toks kiekis.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Žinau, kad yra darančių ir pirmąjį variantą, bet dėl jo abejoju, todėl rekomenduočiau antrąjį.
Be to, jeigu gali, naudok gliukozę, o ne cukrų (sacharozę).
Be to, jeigu gali, naudok gliukozę, o ne cukrų (sacharozę).
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Tą kur 5 l atviram kibire rauginu jau galvoju pilstyt šiandien. Ragavau - lygtai infekcijos nėra, nerūgštus. Pamatavau FG - rodė apie 1,002 (čia apytiksliai, nes jis sugraduotas: 1,000 | | | | 1.010 | | | | 1.020 ir t.t. tai rodo 1 ir 1 padala...)... Ar gali taip būti? Hidrometrą patikrinau vandeny, tai rodo 1,000 lygiai. Tai jei viską gerai pamatavau, čia man bus virš 7 ABV alus Tą kitą, kur normaliai viriau tai dar planuoju palaikyt iki pirmadienio. Zhiniukui ačiū už puodą, liko tik į senukus nueit ir nusipirkt CPVC vamzdžių ir pasigamint filtrą ir kitą kartą galėsiu jau all grain pabandyt
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Braškės į 1.000 susifermentuoja, gerai šaukštu išmaišyk ir nešk šilčiau taip į +30C.
P.S. juodas humoras.
P.S. juodas humoras.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Tai jau tikrai, kad juodas Aš šituos 5 l dariau, nes laiko dar turėjau ir buvo įdomu per vieną virimą palygint ant kiek nuodas šitas bus
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Supilsčiau likusius 16 l. Atsidariau vieną butelį, kurį pilsčiau penktadienį tai gazo išvis nebuvo... Puse arbatinio šaukštelio į 0,5 l ne per mažai? Tikiuosi per kokia savaitę ar dvi užsigazuos.
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Šį savaitgalį planuoju virt pirmą alų vien tik iš salyklo. Susidėliojau receptą http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1 ... b241211bf7 gal galit patart ar labai jau nesąmonės nepridariau su juo (kažkas labai nesiderina ar pan.).
Planuoju dar prieš tai darytis misos tekinimo filtrą iš CPVC vamzdelių. Ar pagal tą instrukciją kuri yra vikyje prisijungs jis tiesiai prie kranelio ar reik pirkt žarnelę dar papildomai?
Planuoju dar prieš tai darytis misos tekinimo filtrą iš CPVC vamzdelių. Ar pagal tą instrukciją kuri yra vikyje prisijungs jis tiesiai prie kranelio ar reik pirkt žarnelę dar papildomai?
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Aš noriu dabar tamsesnio alaus pabandyt. Tai jei paprastą receptą daryt tai nuimt gal karamelinį salyklą? Kiek suprantu tai skrudintas yra dėl spalvos labiau ir jo kartu su visų salyklu nereikėtų salinti? Ar galima jį pamirkyti prieš salinant bazinį salyklą ir tą vandenį pilti į salinimo indą? Ir kodėl mieles nottingham būtent?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Mesk tą savo receptą lauk, pasirink ką nors iš šito.
http://www.aludariuklubas.lt/apdovanoti-receptai
pvz
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... -greitukas
http://www.aludariuklubas.lt/apdovanoti-receptai
pvz
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... -greitukas
-
- Pranešimai: 22
- Užsiregistravo: 2016-05-01, 18:46
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Labai jau sudėtingas atrodo... O kas ten taip jau negerai su mano receptu?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Nusprendžiau išsivirti alaus po ilgos pertraukos
Tamsius salyklus mirkyt atskirai galima, o kartais net ir reikia
http://www.aludariuklubas.lt/wiki/strai ... mirkyti_ar
Kokio tamsaus alaus nori? Stauto, porterio, raudonojo ar rudojo elio?
Pagalvok, pasidomėk, kaip tas stilius daromas, o tada dėliokis receptą.
Jei nori negalvoti ir greitai - imk kokį jau patikrintą, ką rekomendavo Lrytas.
Kas tau ten sudėtinga atrodo? Nebijok, kad ten daug salyklų, vis tiek gausi maišą sumaltą iš Savo alaus ir salinsi sau ramiai
http://www.aludariuklubas.lt/wiki/strai ... mirkyti_ar
Kokio tamsaus alaus nori? Stauto, porterio, raudonojo ar rudojo elio?
Pagalvok, pasidomėk, kaip tas stilius daromas, o tada dėliokis receptą.
Jei nori negalvoti ir greitai - imk kokį jau patikrintą, ką rekomendavo Lrytas.
Kas tau ten sudėtinga atrodo? Nebijok, kad ten daug salyklų, vis tiek gausi maišą sumaltą iš Savo alaus ir salinsi sau ramiai