Pirmas kvietinis (iš salyklo)
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Sveiki,
planuoju virti savo pirmąjį kvietinį iš salyklo. Pirmam kartui ieškojau kuo paprastesnio recepto. Šis pasirodė paprastas ir turbūt gardus, nes daug virtas ir išgirtas: http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1704-abe-v2 .
Tik vienas neaiškumas recepte. Nurodyta dėti 100.0 g mielių - ne per daug? Ar čia kažkokios kitokios mielės?
Kaip dėl fermentacijos? Prie receptų autorius paprastai neparašo kiek laiko tam skirti. Kiek esu skaitęs, alus fermentuojamas 1, 2 arba 3 savaites. Čia priklauso nuo alaus rūšies ar nuo ko kito?
planuoju virti savo pirmąjį kvietinį iš salyklo. Pirmam kartui ieškojau kuo paprastesnio recepto. Šis pasirodė paprastas ir turbūt gardus, nes daug virtas ir išgirtas: http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1704-abe-v2 .
Tik vienas neaiškumas recepte. Nurodyta dėti 100.0 g mielių - ne per daug? Ar čia kažkokios kitokios mielės?
Kaip dėl fermentacijos? Prie receptų autorius paprastai neparašo kiek laiko tam skirti. Kiek esu skaitęs, alus fermentuojamas 1, 2 arba 3 savaites. Čia priklauso nuo alaus rūšies ar nuo ko kito?
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Nurodyta, kad mielės antros kartos, tai reiškia šlapios. Fermentacijos laikas priklauso nuo mielių, aplinkos T ir Ragučio nuotaikos
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Fermentuoji kol išsifermentuoja, nežiūri į kalendorių. Kvietinis per gerą savaitę turėtų išsifermentuoti.Haroldas rašė:Sveiki,
planuoju virti savo pirmąjį kvietinį iš salyklo. Pirmam kartui ieškojau kuo paprastesnio recepto. Šis pasirodė paprastas ir turbūt gardus, nes daug virtas ir išgirtas: http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1704-abe-v2 .
Tik vienas neaiškumas recepte. Nurodyta dėti 100.0 g mielių - ne per daug? Ar čia kažkokios kitokios mielės?
Kaip dėl fermentacijos? Prie receptų autorius paprastai neparašo kiek laiko tam skirti. Kiek esu skaitęs, alus fermentuojamas 1, 2 arba 3 savaites. Čia priklauso nuo alaus rūšies ar nuo ko kito?
O ten ne tavo receptas su 100 proc. kviečio?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Sūrmaišyje (BAIB) užsalinus, bleką ištekinsi.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Maždaug supratau. Fermentuoti gerą savaitę, o mielių SA turbūt įdės kokių reikia sausų pakelį ir bus tvarka.
Receptų jokių niekur nekėliau, pats vos 2 alaus virimus atlikęs. Neįsivaizduoju, kaip reikėtų sukurti savo alaus receptą
Receptų jokių niekur nekėliau, pats vos 2 alaus virimus atlikęs. Neįsivaizduoju, kaip reikėtų sukurti savo alaus receptą
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Aš tai imčiau M20 iš Craft Series. Bet pirmam kvietiniui nelabai svarbu, iš tikrųjų.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Dėl salinimo ir tekinimo. Aš naudosiu "Batch sparging" metodą. Pradžia kaip ir aiški - salyklą užpilsiu karštu vandeniu, kad gautųsi recepte nurodyta salinimo temperatūra, uždengsiu viską ir paliksiu nurodytam laikui. Ištekinsiu pirmoką. Pasitikslinsiu - karšto vandens pilti 2,5 karto daugiau nei yra salyklo?
Antrokui, o jei reikės ir trečiokui, reikia vėl užpilti karšto vandens, viską išmaišyti, uždengti, palaukti 5-10 min ir vėl nutekinti. Kokios temperatūros vandeniu reikia viską užpilti antrokui / trečiokui?
Antrokui, o jei reikės ir trečiokui, reikia vėl užpilti karšto vandens, viską išmaišyti, uždengti, palaukti 5-10 min ir vėl nutekinti. Kokios temperatūros vandeniu reikia viską užpilti antrokui / trečiokui?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Tik nepamiršk pasiskaičiuoti vandens kiekio.
Tau reikalingas kiekis:
planuojamas alaus kiekis + tiek litrų, kiek salyklo kilogramų + nugaravimui kokie 4 litrai (jei apie 20 l verdi),
t.y. pvz.: nori išvirti 20 litrų ir turi 5 kg salyklo, tada vandens reiks 20+5+4= 29 litrų.
Pirminiam užpylimui skaičiuoji salyklo vandens santykį 1:2,5, o likusį vandenį padalink į dvi dalis - antrokui ir trečiokui.
Tau reikalingas kiekis:
planuojamas alaus kiekis + tiek litrų, kiek salyklo kilogramų + nugaravimui kokie 4 litrai (jei apie 20 l verdi),
t.y. pvz.: nori išvirti 20 litrų ir turi 5 kg salyklo, tada vandens reiks 20+5+4= 29 litrų.
Pirminiam užpylimui skaičiuoji salyklo vandens santykį 1:2,5, o likusį vandenį padalink į dvi dalis - antrokui ir trečiokui.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Kaip pirmam kvietiniam rekomenduočiau paprastą "recepto formulę": kokius 2,5 kg pilsnerio, 2,5 kg šviesaus kvietinio. Salinti santykiu 1:3 (1 kg salyklo 3 litrai vandens) 90 min prie kokių 60C, ištekinti kokius 26-27 litrus misos, nuvirs iki kokių 22-23 litrų, tai finale (atmetus tirščius, mielių kepalą ir "sąnaudas" tankio matavimams) turėsi apie 20-21 l gatavo alaus ir apie 1 l plastikinį bambaliuką "prabai". Tekinimui reikės apie 15-16 litrų 80C vandens. Užpili kokius 5 l (nes tiek tilps iki fermenterio/tekintuvo viršaus), palauki kokias 5-8 min, nutekini, vėl užpili, vėl palauki, vėl nutekini. Tada ką nors iš aromatnių vokiškų apynių iki kokiu 12-14 IBU 60 min (kiekį pasiskaičiuoji pagal skaičiuoklę ir AA procentą), likus 10 min. iki virimo pabaigos rekomenduoju įdėti kokius ~ 10 g patraiškytos kalendros sėklų ir 1 vidutinio apelsino arba citrinos "cedrą" (kantriai peiliuku nuskusti oranžinę/geltoną žievės dalį stengianti neužkabinti baltos dalies). Mielės Safale WB06 tinka jei nori tokio labiau "rūgštesnio"/sausesnio varianto su kiek didesniu ABV, o su "M20 Bavarian Wheat" gausi tokį subtilesnį, įdomesnį variantą. Fermentuoji tol, kol susifermentuoja, t.y. kol FG pasiekia +- FG, kuris nurodytas skaičiuoklėje ir/arba nebekinta/nebemažėja (paprastai fermentacija vyksta apie 7 paras jei temperatūra 20-22 C ribose, rekomenduoju misą ataušinti iki kažkur 24C fermentacijos pradžiai ir geresniam užsikūrimui, jei patalpa/aplinka apie 20C).
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Puikus Antakalniečio receptas, tik salinčiau 62-64 laipsnių temperatūroje ir pradžiai nei kalendros, nei žievelių nereikia. Tuo labiau, kad ir pagal stilių (hefeweizen) nepriklauso.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Pirmiausia Ačiū Antakalniečiui už išsamią pastraipą-pasiūlymą dėl kvietinio. Dar tikrai ne visus patarimus sugebėčiau panaudoti, bet su laiku tikiuosi jau pavyks. Galvoju apie salyklo pirkimą didesniais kiekiais, o ne vienam receptui iš SA. Kaip ir gavau patarimą kokius salyklus rinktis. Bet dėl salyklų dar atskirai paklausiu
Vakar išviriau pirmą kvietinį. Viriau Abė v2 (http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1704-abe-v2). Virimas užtruko 5 su puse valandos - visai neblogai. Alų išvirti galima ir po darbo dienos vakare - puiku!
Turiu kelis klausimus.
1. Ar po salinimo (salinau santykiu 1kg-3l) būtina tekinti ne tik antroką, bet ir trečioką? Aš tekinau antroką prieš tai užpylęs 8 l vandens ir paskui trečioką tiek pat užpylęs (bet būtų užtekę ir mažiau vandens). Ar galėjau ištekinti vien tik antroką užpylęs apie 15 l vandens? Taip dar labiau sutrumpinčiau virimo laiką.
2. Supylus būsimą alų į fermenterį jo gavosi tik 17,5 l. Nusivyliau, nes viriau 24 l puode, kuriame pritekinau to būsimo gėrio vos ne lygiai su kraštais - per viršų net lašelis putos išlipo, primažinti teko ugnį pradžioje. Viriau valandą, paskui atvėsinau, kažkiek nugaravo, bet liko dar tikrai daug. Pyliau į fermenterį ir tiek tesigavo. Puode liko nemažai nuosėdų - atrodė kaip kokia apynių sriuba. Buvo gal apie 3 l likę ant dugno. Bet nejaugi man reikėjo pilti ir tas nuosėdas į fermenterį? Ar jas kažkaip reikėjo prakošti?
Vakar išviriau pirmą kvietinį. Viriau Abė v2 (http://www.aludariuklubas.lt/receptas/1704-abe-v2). Virimas užtruko 5 su puse valandos - visai neblogai. Alų išvirti galima ir po darbo dienos vakare - puiku!
Turiu kelis klausimus.
1. Ar po salinimo (salinau santykiu 1kg-3l) būtina tekinti ne tik antroką, bet ir trečioką? Aš tekinau antroką prieš tai užpylęs 8 l vandens ir paskui trečioką tiek pat užpylęs (bet būtų užtekę ir mažiau vandens). Ar galėjau ištekinti vien tik antroką užpylęs apie 15 l vandens? Taip dar labiau sutrumpinčiau virimo laiką.
2. Supylus būsimą alų į fermenterį jo gavosi tik 17,5 l. Nusivyliau, nes viriau 24 l puode, kuriame pritekinau to būsimo gėrio vos ne lygiai su kraštais - per viršų net lašelis putos išlipo, primažinti teko ugnį pradžioje. Viriau valandą, paskui atvėsinau, kažkiek nugaravo, bet liko dar tikrai daug. Pyliau į fermenterį ir tiek tesigavo. Puode liko nemažai nuosėdų - atrodė kaip kokia apynių sriuba. Buvo gal apie 3 l likę ant dugno. Bet nejaugi man reikėjo pilti ir tas nuosėdas į fermenterį? Ar jas kažkaip reikėjo prakošti?
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
1. Aš stengiuosi tekinti kuo mažesniais kiekiais, taigi kartais pratekinu ir ketvirtoką.
2. Nuosėdų į fermenterį jokiu būdu nepilu. Atšaldžius misą, ją lengvai pasuku - padarau wirpool'ą, dėl kurio nuosėdos gražiai susirenka centre. tokiu būdų galima truputį daugiau švarios misos nupilti į fermenterį.
2. Nuosėdų į fermenterį jokiu būdu nepilu. Atšaldžius misą, ją lengvai pasuku - padarau wirpool'ą, dėl kurio nuosėdos gražiai susirenka centre. tokiu būdų galima truputį daugiau švarios misos nupilti į fermenterį.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Aš naudoju elementarų sietą ir perkošiu prieš aušinimą. Prie tokių kiekių išmesti 3 litrus misos - prabanga.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Haroldai,
1. Čia ne kiek "pirmokas" ar "antrokas", o labiau "batch sparging" (tekinimas etapais). Ir tai daroma grynai dėl techninių dalykų, nes daugiau tekinimui skirto vandens į 30-35 L tekinimo kubilą, kuriame ir salyklas su vandeniu, ir dvigubas dugns su filtru, netelpa (realiai nesu daugiau nei 10-11 L sutalpinęs per kartą). "Pirmokas", "antrokas" ir t.t. būtų tada, kada pirmos, antros ir t.t. "tekinimo partijos" misa būtų verdama ir fermentuojama atskirai (čia senoviniai kaimo aludariai taip daro, kada "pirmokas" skaitosi pats geriausias, nes misa tirščiausia, ABV didžiausias, "antrokas" jau toks kiek labiau praskiestas, na kiti, skūpesni, dar "trečioką" tekindavo, iš kurio gaudavosi jau toks lengvas gėralas).
2. Jei iš 24 L misos tik 17,5 L gavosi - tai galingai virei Bet čia nieko tokio. Sekantį kartą, jei kartosi receptą ar šiaip kol priprasi prie savo įrangos specikos - daugiau misos tada ištekinsi ir tiek. Laikui bėgant "atmuši ranką" ir jau dirbsi vaistininko tikslumu O nugaravimo kiekį dar gali lemti ir tai, jei virtuvėj atidarei langą ar įjungei gartraukį - litro-pusantro ar net dviejų papildomas nugaravimas vien nuo to gali būti. Visų nuosėdų pilti į fermenterį nebūtina, gali paaukoti puslitrį ar litrą. Arba jei darysi antrinę, gali iš pradžių ir nesicackinti, nes tas "dumblas" vėliau liks pirminės kubile...Su košimais nerizikuočiau (nors čia mano asmeninė nuomonė) - visada vengiu bet kokio bereikalingo kontakto su jau išvirta ir ataušinta misa dėl ...jos tikimybės sumažinimo.
P.S. GiN - 62-64C irgi variantas, bet prieš jį dar ir "protein rest" nepakenktų.
1. Čia ne kiek "pirmokas" ar "antrokas", o labiau "batch sparging" (tekinimas etapais). Ir tai daroma grynai dėl techninių dalykų, nes daugiau tekinimui skirto vandens į 30-35 L tekinimo kubilą, kuriame ir salyklas su vandeniu, ir dvigubas dugns su filtru, netelpa (realiai nesu daugiau nei 10-11 L sutalpinęs per kartą). "Pirmokas", "antrokas" ir t.t. būtų tada, kada pirmos, antros ir t.t. "tekinimo partijos" misa būtų verdama ir fermentuojama atskirai (čia senoviniai kaimo aludariai taip daro, kada "pirmokas" skaitosi pats geriausias, nes misa tirščiausia, ABV didžiausias, "antrokas" jau toks kiek labiau praskiestas, na kiti, skūpesni, dar "trečioką" tekindavo, iš kurio gaudavosi jau toks lengvas gėralas).
2. Jei iš 24 L misos tik 17,5 L gavosi - tai galingai virei Bet čia nieko tokio. Sekantį kartą, jei kartosi receptą ar šiaip kol priprasi prie savo įrangos specikos - daugiau misos tada ištekinsi ir tiek. Laikui bėgant "atmuši ranką" ir jau dirbsi vaistininko tikslumu O nugaravimo kiekį dar gali lemti ir tai, jei virtuvėj atidarei langą ar įjungei gartraukį - litro-pusantro ar net dviejų papildomas nugaravimas vien nuo to gali būti. Visų nuosėdų pilti į fermenterį nebūtina, gali paaukoti puslitrį ar litrą. Arba jei darysi antrinę, gali iš pradžių ir nesicackinti, nes tas "dumblas" vėliau liks pirminės kubile...Su košimais nerizikuočiau (nors čia mano asmeninė nuomonė) - visada vengiu bet kokio bereikalingo kontakto su jau išvirta ir ataušinta misa dėl ...jos tikimybės sumažinimo.
P.S. GiN - 62-64C irgi variantas, bet prieš jį dar ir "protein rest" nepakenktų.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Dėl nuosėdų patiko "wirpool" pasiūlymas Perkošti atrodo logiška, bet kaip supratau tą daryti reiktų prieš aušinimą, o tam neturiu techninių galimybių.
1. Dėl techninių dalykų tekinant etapais. Po salinimo nutekinus misą, 30 l kubile lieka salyklas (be vandens) ant kurio man tikrai būtų tilpę supilti apie 15 l 80 laipsnių vandens. Tada viską išmaišęs ir palaukęs 5-8 min ir viską nutekinęs būčiau gavęs pakankamai misos. Kokią naudą duoda tekinimas mažesniais kiekiais ir kodėl nepatartina tekinti iškarto daugiau vienu kartu?
2. Kaip dėl putų likusių po misos virimo - ar jas reikia nugriebti ar nekreipti dėmesio ir pilti į fermentatorių?
1. Dėl techninių dalykų tekinant etapais. Po salinimo nutekinus misą, 30 l kubile lieka salyklas (be vandens) ant kurio man tikrai būtų tilpę supilti apie 15 l 80 laipsnių vandens. Tada viską išmaišęs ir palaukęs 5-8 min ir viską nutekinęs būčiau gavęs pakankamai misos. Kokią naudą duoda tekinimas mažesniais kiekiais ir kodėl nepatartina tekinti iškarto daugiau vienu kartu?
2. Kaip dėl putų likusių po misos virimo - ar jas reikia nugriebti ar nekreipti dėmesio ir pilti į fermentatorių?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
1. Manoma, kad tekinant kelis kartus, efektyvumas yra truputį didesnis. Gali pabandyti vieną alų padaryti vienu būdu, kitą kitu. Turėsi savo nuomonę.
2. Nežinau. Aš nugriebiu dar verdant, nebūna po virimo.
2. Nežinau. Aš nugriebiu dar verdant, nebūna po virimo.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Praktikoje patikrinta, kad putų graibymas įtakoja alaus putą bokale.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Kaip įtakoja? Nugriebi putą - neturi putos bokale?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Bent jau man (nekalbu apie receptus su kviečiais ar kokiais dribsniais) puta gaudavosi skystenė, greičiau sėsdavo, kai graibydavau putas nuo virimo puodo.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Jeigu negraibyčiau, man pradėtų misa iš puodo lipti.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Tekinimą prilyginčiau skalbimui - skalbimo priemonės (ala salyklo cukringos medžiagos) iš karto po skalbimo pašalinti neįmanoma, reikia dar kelis kartus praskalauti. Juk užpylus vandenį į jį nepereina visos medžiagos iš salyklo, jų koncentracija maždaug susivienodina tarp salyklo ir vandens.Haroldas rašė: 1. Kokią naudą duoda tekinimas mažesniais kiekiais ir kodėl nepatartina tekinti iškarto daugiau vienu kartu?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Senovėje žmonės netardavo JO vardo, kad neprisikviestų. Todėl sugalvojo visokių kitokių vardų: nelabasis ir pan. Matau aludariai irgi vengia tarti JOS vardą, kad neprisišauktųAntaKalnietis rašė:Su košimais nerizikuočiau (nors čia mano asmeninė nuomonė) - visada vengiu bet kokio bereikalingo kontakto su jau išvirta ir ataušinta misa dėl ...jos tikimybės sumažinimo.
Dėl košimo, tai papasakosiu plačiau, kaip aš darau. Košiu ne išvirtą ir ataušintą misą, o verdančią. Naudoju nerūdijančio plieno išdezinfekuotą sietą, jokio pavojaus tikrai nėra. Aušinu su gyvatėle fermenteryje, sietą tvirtinu ant fermenterio ir misa aušinimui iš puodo į fermenterį patenka jau prakošta, be stambių virimo nuosėdų.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Tai vadinama hot side aeration, jie ką, bet nėra labia baisu.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Haroldai,
1. Jei po pirmo karto ištekinsi viską "sausai", tai gal ir vos ne visą misos kiekį prisitekinsi. Aš va vadovaujuosi tuo principu, kad ištekinti reikia tik tiek, kad kubile virš salyklo mišinio dar liktų skysčio/misos bent kokie 2 cm. Kažkur skaičiau, kad negalima išsunkti tekinant tiek, kad nebeliktų skysčio (mentalas turi būti visada apsemtas) - kaip realiai praktiškai yra dar nebandžiau. Tai ir gaunasi taip du užpylimai po kokius 8+8 litro. O kaip Giords labai gražiai palygino - gaunasi du "praskalbimai", tai (gal) išiskalbia cukrų daugiau.
2. Dėl putų nieko niekada negriebiu - nei virimo metu, nei po. Ir dzyn, viskas gaunasi. Kažkaip net apie tą klausimą nesusimąsčiau
Va tikrai įdomu - ar realiai ką nors duoda putų nugraibymas virimo metu? T.y. ar verta tai daryti dėl geresnio galutinio rezultato?
1. Jei po pirmo karto ištekinsi viską "sausai", tai gal ir vos ne visą misos kiekį prisitekinsi. Aš va vadovaujuosi tuo principu, kad ištekinti reikia tik tiek, kad kubile virš salyklo mišinio dar liktų skysčio/misos bent kokie 2 cm. Kažkur skaičiau, kad negalima išsunkti tekinant tiek, kad nebeliktų skysčio (mentalas turi būti visada apsemtas) - kaip realiai praktiškai yra dar nebandžiau. Tai ir gaunasi taip du užpylimai po kokius 8+8 litro. O kaip Giords labai gražiai palygino - gaunasi du "praskalbimai", tai (gal) išiskalbia cukrų daugiau.
2. Dėl putų nieko niekada negriebiu - nei virimo metu, nei po. Ir dzyn, viskas gaunasi. Kažkaip net apie tą klausimą nesusimąsčiau
Va tikrai įdomu - ar realiai ką nors duoda putų nugraibymas virimo metu? T.y. ar verta tai daryti dėl geresnio galutinio rezultato?
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Patiko mintis - nukošti ką tik nuo ugnies nuimtą misą per dezinfekuotą sietą į fermentatorių ir jame jau vėsinti misą. Kol vės misa, galima bus išsiplauti puodą, taip sumažinant alaus virimo proceso trukmę. Dėl tekinimo per kelis kartus viską paaiškinote, dėkui už patarimus.
- Povilas Ancevicius
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2016-06-04, 13:39
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Kaip mokėmės mokykloje, Difuzija - dalelių judėjimas iš didesnės koncentracijos tirpalo (arba dujų) mažesnės link, kol koncentracija abiejuose tirpaluose susilygina. Deja, bet šis apibrėžimas difuziją paaiškina netiksliai.
Enšteinas buvo pirmasis, kuris paaiškino difizuja kaip ATSITIKTINĮ dalelių judėjimą visomis kryptimis, pagrįstą tikimybe. Tarkime, kad miežio grūde yra tik cukrus, o misoje - vanduo ir laaabai laaabai mažai curkraus. Tikimybė, kad cukrus iš grūdo pateks į misą yra didesnė, nei kad tikybėbė, jog curkus iš misos pateks į grūdą. Po kažkiek laiko misos ir grūdo cukraus koncentracija susivienodins ir abi tikimybės bus lygios. Difuzija sustos.
Dalelių judėjimą aprašo Ficksches taisėklė:
J=-D k1/k2
j- dalelių judėsimas m2/s, difuzijos koeficientas, kuris dujoms ir skysčiams yra skirtingas, k1 ir k2 - koncentracija
Skysčiams: D=kB * T /6 Py*η R
kB Bolzmano konstanta, kuri kaip Py turi pastovę vertę, T - Temperatūra, Py-3,14, η skysčio klampa, R dalelių (šiuo atveju cukraus) spindulys
Taigi, salyklas salinamas keletą kartų tam,kad padidinti koncentracijos gradientą, siekiant išgauti daugiau cukraus iš grudų. Kuo didesnė temperatūra, mažesnės dalelės (cukrūs), didesnis koncentracijos gradientas, mažesnė skysčio klampa tuo greičiau vyksta difizija.
Panašiai yra su dujomis, tik ten dar ir slėgis daro įtaką. Kuo didesnė temperatūra, tuo greičiau alutis išsigazuoja (angliarūgštė H2CO3 išeina duju pavidalu CO2 ir H20 (Lieka aluje) lauk ) . Alutis taip pat greičiau nusigazuos,jei jį atsidarysime slidinėjimo kurorte, nes slėgis bus mažesnis.
Difuzija tarp kietųjų kūnų irgi vyksta.
Tikiuosi padėjau suprasti Jums gamtą. Tikrai nenorėjau pasirodyti kažkokiu mokslo bokštu, tiesiog manau, kad šie pagrindai gali Jums praversti optimizuojant alaus virimą.
Enšteinas buvo pirmasis, kuris paaiškino difizuja kaip ATSITIKTINĮ dalelių judėjimą visomis kryptimis, pagrįstą tikimybe. Tarkime, kad miežio grūde yra tik cukrus, o misoje - vanduo ir laaabai laaabai mažai curkraus. Tikimybė, kad cukrus iš grūdo pateks į misą yra didesnė, nei kad tikybėbė, jog curkus iš misos pateks į grūdą. Po kažkiek laiko misos ir grūdo cukraus koncentracija susivienodins ir abi tikimybės bus lygios. Difuzija sustos.
Dalelių judėjimą aprašo Ficksches taisėklė:
J=-D k1/k2
j- dalelių judėsimas m2/s, difuzijos koeficientas, kuris dujoms ir skysčiams yra skirtingas, k1 ir k2 - koncentracija
Skysčiams: D=kB * T /6 Py*η R
kB Bolzmano konstanta, kuri kaip Py turi pastovę vertę, T - Temperatūra, Py-3,14, η skysčio klampa, R dalelių (šiuo atveju cukraus) spindulys
Taigi, salyklas salinamas keletą kartų tam,kad padidinti koncentracijos gradientą, siekiant išgauti daugiau cukraus iš grudų. Kuo didesnė temperatūra, mažesnės dalelės (cukrūs), didesnis koncentracijos gradientas, mažesnė skysčio klampa tuo greičiau vyksta difizija.
Panašiai yra su dujomis, tik ten dar ir slėgis daro įtaką. Kuo didesnė temperatūra, tuo greičiau alutis išsigazuoja (angliarūgštė H2CO3 išeina duju pavidalu CO2 ir H20 (Lieka aluje) lauk ) . Alutis taip pat greičiau nusigazuos,jei jį atsidarysime slidinėjimo kurorte, nes slėgis bus mažesnis.
Difuzija tarp kietųjų kūnų irgi vyksta.
Tikiuosi padėjau suprasti Jums gamtą. Tikrai nenorėjau pasirodyti kažkokiu mokslo bokštu, tiesiog manau, kad šie pagrindai gali Jums praversti optimizuojant alaus virimą.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
O
Santrauka Tekinimo efektyvumas priklauso nuo
1. Cukrų koncentracijos mentale
2. Temperatūros
3. Laiko.
Santrauka Tekinimo efektyvumas priklauso nuo
1. Cukrų koncentracijos mentale
2. Temperatūros
3. Laiko.
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Čia man įdomu...AntaKalnietis rašė:Jei po pirmo karto ištekinsi viską "sausai", tai gal ir vos ne visą misos kiekį prisitekinsi. Aš va vadovaujuosi tuo principu, kad ištekinti reikia tik tiek, kad kubile virš salyklo mišinio dar liktų skysčio/misos bent kokie 2 cm. Kažkur skaičiau, kad negalima išsunkti tekinant tiek, kad nebeliktų skysčio (mentalas turi būti visada apsemtas) - kaip realiai praktiškai yra dar nebandžiau. Tai ir gaunasi taip du užpylimai po kokius 8+8 litro. O kaip Giords labai gražiai palygino - gaunasi du "praskalbimai", tai (gal) išiskalbia cukrų daugiau.
Įdomus būtų pagrindimas kuo kenkia ištekinimas sausai, nes aš nežinau.
Dėl salyklo "išskalbimo" tuomet nesueina galai... Jei pirmoką ištekini sausai, tai automatiškai antroko vanduo daugiau išskalbs salyklą ir pasisavins daugiau cukrų; O jei paliksi dalį pirmoko, tai antroko vandens prisipils mažiau, ir rezultate mentalas prasiskalbs mažiau (kadangi dar būsi palikęs saldaus pirmoko).
Aš asmeniškai darau taip - išleidžiu pirmoką sausai, užpilu ir išleidžiu antroką sausai, tada pažiūriu kiek dar reikia misos, pasiskaičiavęs pripilu tiksliai tiek kiek reikia karšto vandens, ir sausai ištekinu trečioką - tokiu atveju faktas, kad labiau "išskalbiu" mentalą. – Tik vat nežinau vieno - ar čia blogai darau ar ne..
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Pirmas kvietinis (iš salyklo)
Nekritiška (oksiduojasi salyklas), bet geriau sausai nevaryti.