Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-11, 23:59

Laba vakarėlį, alutis jau pasiekė tinkamą FG ir rytoj žadu jį pilstyti į butelius. Buteliai litriniai, tai kiek žiūrėjau gaunasi po 4gr cukraus buteliui. Klausimas būtu, kiek adekvačiausia yra laikyti laiko butelius supilstytus kambario temperatūroje? Alus IPA, mielės BRY - 97. Vėliau kiek suprantu reiktu laikyti kažkur +5 lapsnių temperatūroje. Kiek preminariai laiko apskritai reiktu brandinti IPA stiliaus aluti? Iš anskto dėkui už informaciją, šis forumas ir jo nariai, yra aukso gysla pagalboje naujučiams aludariams :)

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1053
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-12, 00:11

Pripilk kontrolinį bambalį ir kai anas pasidarys kietas žinosi, kad užsigazavo, o tada pageidautina į +12c svaitėliai. IPA/APA nereikalauja ilgų brandinimu.

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-12, 00:31

Su stiklu jau sunkiau matyt patikrinti užsigazavimą... o tas +12 jei netiksliau plius minus temperatūra į minusą ar.pliusą geriau?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 967
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Peckelis » 2018-01-12, 00:44

Stikle reikės vis ragauti :) Irgi neblogai. Eliai, tame tarpe IPA, bręsta, kaip sakė Lrytas1, apie +12C, bet taip nuo kokių +6C iki gal 14-15C. Svarbiau, kad temperatūra būtų kuo vienodesnė, nešokinėtų. Jei rinktis, rinkčiausi žemesnę.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 690
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė GiN » 2018-01-15, 13:05

Kas yra ilgas brandinimas?

IPA/APA reiktų bent 1-2 mėn. pabrandinti, nebent labai mėgsti šviežią apynių kvapą ir išraišką, kaip dabar madoje, tada gali ir 1-2 savaites brandinti.

Ilgiau pabrandinus IPA/APA alus bus skaidresnis, apynių kartumas nuosaikesnis, bet sumažės ir kvapo intensyvumas.

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-16, 06:46

Geriausiai pavyko išspausti temperatūra +4, +5 garažo rūsyje, jau nuo vakar ten stūkso. Šiaip kontroliniai buteliukai po 3 parų kambario temeperatūroje užsigazavo tiesiog puikiai, su labai gražia ir ilgai išliekančia puta. Na viskas gavosi net viršijus lūkesčius, todėl dabar tas brandinimo periodas tik formalumai, ir kažkaip nekantrumas ir nerimas pradingo. Dar superinis pliusas yra tas, kad alus dabar ne namo namo rūsyje, tai nesigaus dabar kiekvieną dieną apie jį nervingai tripčioti :D

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-16, 12:55

Tai jei alus jau uzsigazavęs, yra tikimybė, kad jis išsigazuos brandinant tokioje žemoje temperatūroje? Nebesuprantu...

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 690
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė GiN » 2018-01-16, 14:00

Kad CO2 ištirpts aluje yra labai gerai, nes jai neištirpus, didelė dalis išeina šnypštimo pavidalu atidarant butelį.

Dėl gazavimo, tai palaikius savaitę šiltai, mielės jau suvalgo visą cukrų ir daugiau angliarūgštė nebesigamina, drąsiai galima nešti ir laikyti šaltai.
Žinoma, su sąlyga, jei fermentacija buvo pilnai pasibaigusi.

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-16, 14:48

Fermentacija buvo visiškai pasibaigusi ir dar palaikyta viršaus. Kambario temperatūroje pabuvo virš 3 parų, kaip ir patarė, tikrinau užsigazavimą su prabiniais buteliais,mano galva, jis buvo užsigazavęs puikiai, susigėrė labai smagiai, ko nebuvo su pirmu prabiniu buteliuku po kažkur 1,5 paros, jam truko angliarūgštės. Tai dabar matyt trauksiu iš rūsio ir.laikysiu vėl ant +18 + 20... Dviejų mėnesių laukti nenoriu, kadangi pirmas rimtesnis alus. Ką patartumėt?

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 690
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė GiN » 2018-01-17, 10:36

Pritariu Maistrai, eksperimentuok - tokiu būdu ne tik pasieksi rezultatą, bet ir pakelsi kompetenciją :)

Pikuolis
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Standartinė Pikuolis » 2018-01-17, 16:29

Dėkui vyrukai, dalis liko rusyje minimum iki pavasario kitka grįžta į +18 :)


Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečių

cron