Puslapis 11

Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-20, 22:59
AndriusK
Norėjau pasidomėti kokią techniką naudojate, kad mielių kuo mažiau patektų į butelį? (Per VAK'ą apturėjau gėdos kai lochnesiukai iškilo)
Problema su pakilimu nuo dugno buvo su Mauribrew Weiss (kvietinis alus, 7g/l cukraus karbonizacijai). Dabar dirba S-04, jos gal geriau atguls ant fermenterio dugno ir mažiau jų pateks?
Patarkite prašau kaip tai padaryt be antrinės fermentacijos ir be perpilimo į kitą indą. ( labai jau bijau pilstyt iš tuščio į kiaurą dėl infekcijų grėsmės).

Ačiū už patarimus.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-20, 23:24
miskinis
Užgazuodamas buteliuose nuosėdų niekaip neišvengsi.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-20, 23:56
Lrytas1
Pirma pasistengti, kad mažiau brudo patektu į fermenterį. (verdi intensyviai, bruda po virimo plieki katilo dugne)
Antra leisti tvarkingai išsifermentuoti. (Pakankamas mielių kiekis, stabili temperatūra, laikas)
Trečia leisti nusistovėti prieš pilstant. (padeda žemos temperatūros ir laikas)
Ketvirta, jei kalcio trūksta, tai plaukios viskas piktybiškai.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 08:39
AndriusK
Ačiū Lrytas1,
Po virimo prafiltruoju high-tech filtru ( kojine ).
Dabar fermentinu ties 16° .
Ar egzistuoja tikimybė, kad alus nusistovės toje temperatūroje ir kiek laiko gali prireikt? Laiko jau pasibaigus fermentacijai.
Dėl kalcio - anksti man dar juo domėtis, bet aš naudoju vandenį iš krano Fabuose ( Antavilių )
Pasinaudosiu patarimais ir pademonstruosiu pokyčius per VAK'o susitikimą.
Miškinis, žinau kad neišvengsiu, bet klausimas kaip mažinti jų kiekį, nes cm litre per riebu.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 09:21
Giords
S-04 turėtų tikrai geriau nusėsti. Po pradinės fermentacijos išnešk kokiai parai į balkoną (jei ten ne minusinė T) - viskas gražiai nusės, perpilsi antrinei. Jokių filtrų perpilant nenaudoju. Geriausia prieš perpilant whirpool'as - visos drumzlės gražiai susirenka viduryje. Kuo mažiau mielių pateks į butelius, tuo ilgiau reiks gazuoti (laikyti šiltai) ;) O kad mažiau pasirodytų lochnesiukų - pasistenk visą alaus turinį išpilti vienu ypu, ar bent jau kuo mažiau vartyti butelį (tokią ligą įsigijau su laiku - dabar ir pirktinį alų pilu atsargiai :D ).

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 10:04
AndriusK
Sakau ,kad perpylimų nenoriu, bet matau kad teks.
Perpilat per kraniuką naudojant žarną? Dėl mažesnės oksidacijos.
O kaip ten su tuo whirpool'u? Tjgi mielės sukils... Ar labai palengva pamaišyt?
Pabaisos išniro tik atsukus butelį :D nu dar šiltokas alus buvo :)
Lrytas1 čia tas pepsi kur visiška kanalozacija, bet skonis geresnis :D beje iš stiko viskas gerokai optimistiškiau atrodė - baisos-pabaisos liko miegot žiemos miego.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 10:35
cipsas
whirpool metodas kaip supratau naudojamas atvėsinus ir prieš perpilant į fermentavimo indą. Tuo metu mielių dar nėra :)

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 11:05
AndriusK
Nu todėl ir klausiu, nes whirpool'as tik po virimo iš katilo.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 11:17
Lrytas1
Ką jus ten virpoolinat ? Matyt pas visus sudėti į virimo puodus kranai su paėmimu iš krašto. Jei čia apie pirmą punktą tai brudas puode nusistovi pats tik nereikia visko sukratyt iš jo į fermenterį, juo labiau per kojines.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 12:05
AndriusK
Pas mane krano nėra. Taip dariau kol puodą buvau pasiskolines iš Giordo. Dabar planuoju isriegt kranelį tik neturiu to kūgio grežimui. Jei kas paskolintų kugį ir patartų kokį kranelį geriau grežt - atsidėkočiau.
Galvojau 1/2 bet neesu tikras ar to pakaks, gal geriau 3/4.
Ir aš dar nepatyres santechnikas tj reiktų patarimų kaip geriau užsandarint.

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 12:45
cipsas
Taigi rašei, kad filtruoji su kojine po virimo:
Po virimo prafiltruoju high-tech filtru ( kojine ).
Giords sako, kad vietoj kojinės geriau whirpool'as:
Geriausia prieš perpilant whirpool'as - visos drumzlės gražiai susirenka viduryje.
Tai kurioje vietoje mielės ir kas neaišku?

Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 13:34
Giords
Taip, gal neaiškiai išsireiškiau - whirpool'as po virimo, šaltis - po pirmos fermentacijos. Jei nesinori perpylinėti po pirminės fermentacijos - taip pat atvėsinus ir viską nusodinus manau kad galima tiesiai į butelius pilstyti, tik aš paprastai cukrų užsigazavimui pavirinu ir sirupą supilu į fermenterį. Nenaudojant perpylimo po pirminės turbūt labiau tiktų cukrų paskirstyti tiesiai į butelius.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 20:38
žirnis
Yra tokia medžiaga kaip lavsanas,per ją galėsi sukratyt viska niekas nepateks į fermėnterį

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 21:31
AndriusK
Cipsas > Giordas atsakė ką turėjo omeny. Ačiū už rūpestį.
Ačiū visiems dalyvavusiems disjusijoje
Dėl medžiagos jungiu google.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 21:46
Petrambijus
Tai pala dar, kelis centus inmesiu iš savo patirties, kad ir nedidelė :D
Pats turėjau problemėlę su lochnesais pradžioje kol nuo dugno pilsčiau neturėdamas žarnelės. Ypač kai per daug užgazuota kartu su burbulais kyla mielių gabalai, jei gazo mažai bus tai nebus tokio pragaro dugne :twisted:
Gal man taip pasirodė, bet pastebėjau kad sujudinus, pvz perpilant į kitą indą, greičiau vyksta sėdimas.
Dabar kai atsibodo laukti lagerių paskutinį alų ekstremaliau pilsčiau po 6 dienų fermentacijos ir poros atvėsinimo, 100% kad bus storas mielių sluoksnis, sukils atidarius ir bus pergazuota bomba. Tai planas toks, kad kai nusėda pusėtinai butely, gražiai perpilti į kitą butelį :) Praverčia dideli buteliai, pvz iš 2litrinio gaunasi 3x0,5 švaraus alaus ir vienas marmalo. Beje šitas gerai ir su lageriais, nes nuo pusės butelio jau migla nuo dugno kad ir vos matoma bet pasigauna su srovele. Taip pat perpylimas naudinga kai reikia duoti vežti butelius ir žinai kad belenkaip transportuos.
O galutinis patarimas tai būtų nuimk laiką kai išvirei ir jau kai normaliai nuskaidrėjo buteliuose, tai tiek laiko tas mieles reiktų laikyti pirminėj.

PS. norint atsikratyti nepagrįstų baimių turi nevaikščioti į VAK'us, ten per daug steriliai viskas pas profus... :D

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-21, 22:24
AndriusK
Ačiū Petrambijau, labai įdomi technika, manau tikrai yra ką pritaikyti sau.
Tik man neaišku su perpylimais iš didesnio butelio į mažesnius. Parašysiu kaip aš suprantu.
1. Iš fermenterio pilamas alus su primeriu į butelius.
2. Laukiama kol užsikarbonizuos ir nusės mielės.
3. Atidaroma ir padalinama į mažesnius. ( čia juk oksidacija ir išdibezdėjusio alaus rizika...)

P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-22, 09:56
Gytis
Nieko asmeniško, bet iš butelio perpylinėti į butelį nerekomenduočiau dėl daugelio priežasčių. Aš to nedaryčiau vien dėl to, kad tai reikalauja daugiau darbo. Galite išradinėti dviratį, bet paprasčiausias būdas yra 1) nusodinti mieles ir kt džiaugsmus pirminėje ir antrinėje bei 2) pilstymui naudoti atskirą talpą (fermenterį).

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-22, 11:43
AndriusK
Viskas nuspresta. Darysiu mini antrinę su mielių nusodinimu.
Dėkui visiems už patarimus.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-22, 13:36
Petrambijus
AndriusK rašė:P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
Ne, iš Tauragės aš :) Bet turėjau kursioką iš Alytaus.

Teisingai supratai, kai yra reikalas perpilu jau užgazuotą. Lochnesinis paprastai pergazuotas būna, išsibezdėti mažai šansų. Pilu šaltai beje, be putų. Ir tai tik vienetiniai atvejai pvz nuo kibiro dugno buvęs paskutinis butelis, arba kaip sakau jei kažkam reikia duoti ir transportuojant vartaliosis.
Dėl oksidacijos nežinau, tokiais atvejais paprastai pilu prieš vartojant o ne ilgesniam laikui laikyti...

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-22, 14:54
Giords
Petrambijus rašė:
AndriusK rašė:P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
Ne, iš Tauragės aš :) Bet turėjau kursioką iš Alytaus.
Malonu girdėti žemiečius :)
Tik pagalvojau, kokius dvilitrinius butelius naudoji - ar tik ne tuos plono stiklo skaidrius? Potenciali bombikė :D

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-23, 17:15
Petrambijus
O iš kur pats?
Įdomu kokia patirtis su šitais? Nes būtent tokius kelis ir naudoju, yra ir žalias vienas, bet panašaus plonumo.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-02-23, 20:02
Gytis
Ponai, slystat į offtopic'ą. Tema yra apie tai kaip mažinti mielių kiekį butelyje.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-04-04, 12:54
Zaibys
Fermentuoju 10l kibiriuke be kranelio. I antrine eina apyniavimas.

Klausimas: kokiu atveju bus skaidriausias alus/mažiausiai mielių (arba, jei rezultato skirtumas nedidelis, kokį atvejį rekomenduotumėt, turint omeny ten visokias tikimybes pasigaut nereikalingo deguonies)?

1. Po antrinės pilstyti į butelius, su slangute uzsiurbiant. (Matyt vis tiek teks nupilti per koštuvą bent kartą, nors ten ir granuliuoti apyniai sudėti).
2. Po antrinės perpilti i kibirą (tuo pačiu ir nukošti), kuris turi kraniuką, ir pilstyti tada.
3. Po antrinės perpilti i kibirą su kraniuku (nukošti), palaikyt rūsyje prie maždaug +10, pilstyti ir tada pilstyt kai bus šaltas (karbonizacija, tikėtina, truks ilgiau?).
4. Dar koks nors buitiškas variantas?

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2017-04-04, 14:03
Lrytas1
2.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2018-08-15, 22:56
Marek
Prisidėsiu prie temos. Paskutiniu metu man pradėjo nepatikti mėlių kekis buteliuose. Aš dariau taip: pyliau iš butelių atsargiai ir ne iki galo, mėlies nusesdavo dugne, bet kartais ir patekdavo į alų. Aš prižiūrėjau pirkti sau konusinį fermenterį "fermentasaurus" iš savasalus, atrodo kad visos mėlies nuses man gražiai į mėlių rezervuarą ir išpilstant alų į butelius, mėlių bus labai mažai (aš taip išsivaizduoju). Gal kas nors turi tokį daiktą ir gali pasidalinti patirtimi, kaip ten vyksta, ar mėlių kiekis didelis lieka po išpilymo iš konusinio fermenterio???

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2018-08-15, 23:50
Lrytas1
Kuo susijusi fermenterio forma su mielių kiekiu aluje ?
Atsakymas - niekuo.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2018-08-16, 10:05
darkas
Marek rašė:... Aš prižiūrėjau pirkti sau konusinį fermenterį "fermentasaurus" iš savasalus, atrodo kad visos mėlies nuses man gražiai į mėlių rezervuarą ir išpilstant alų į butelius, mėlių bus labai mažai (aš taip išsivaizduoju). Gal kas nors turi tokį daiktą ir gali pasidalinti patirtimi, kaip ten vyksta, ar mėlių kiekis didelis lieka po išpilymo iš konusinio fermenterio???
Konusinio fermenterio aišku neturiu, bet manau, kad tai nieko gero neduos, nes nusėdusios mielės kaip pastebėjai tampa kaip molis prikimba prie indo dugno ir abejoju ar jas taip jau gražiai pavyktų išleisti iš to konusinio fermenterio.

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2018-08-16, 13:17
Krauzenas
Kaip jau Lrytas ir Darkas minėjo, tai mielių buteliuose nesumažins (konusinis fermenteris patogu, kad gali patogiai išleist tik mieles ir jas panaudoti kitam alui, ir kitas patogus dalykas – jei darai antrinę, išleidi mieles ir nereikia perpylinėt alaus į kitą kubilą, pliusas kad dar ir oksidacijos mažiau).

Kai dėl mielių kiekio buteliuose, tai dar ne visos mielės vienodai susėda – tarkim koks Nottingham as S-04 susėda labai gerai, o pvz. kokios US-05 nelabai, ir pilant iš butelio, šiek tiek tokio "rūko" gali įsipilt.

Dar vienas dalykas kuris gali pagelbėt – alaus skaidrinimas želatina. Tokiu būdu nuskaidrintas alus bus skaidresnis, turės mažiau mielių, taigi ir buteliuose jų liks mažiau (tiesa, gali būti kad buteliai gazuosis kokia savaitėle-kita ilgiau, bet užsigazuos).

Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?

Parašytas: 2018-08-16, 14:01
Lrytas1
Geriausiai mieles ir ne tik prie dugno muša šaltis. Į 0C savaitei kitai ir alus skaidrus kaip ašara :)