Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Norėjau pasidomėti kokią techniką naudojate, kad mielių kuo mažiau patektų į butelį? (Per VAK'ą apturėjau gėdos kai lochnesiukai iškilo)
Problema su pakilimu nuo dugno buvo su Mauribrew Weiss (kvietinis alus, 7g/l cukraus karbonizacijai). Dabar dirba S-04, jos gal geriau atguls ant fermenterio dugno ir mažiau jų pateks?
Patarkite prašau kaip tai padaryt be antrinės fermentacijos ir be perpilimo į kitą indą. ( labai jau bijau pilstyt iš tuščio į kiaurą dėl infekcijų grėsmės).
Ačiū už patarimus.
Problema su pakilimu nuo dugno buvo su Mauribrew Weiss (kvietinis alus, 7g/l cukraus karbonizacijai). Dabar dirba S-04, jos gal geriau atguls ant fermenterio dugno ir mažiau jų pateks?
Patarkite prašau kaip tai padaryt be antrinės fermentacijos ir be perpilimo į kitą indą. ( labai jau bijau pilstyt iš tuščio į kiaurą dėl infekcijų grėsmės).
Ačiū už patarimus.
-
- Pranešimai: 23
- Užsiregistravo: 2015-10-30, 22:40
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Užgazuodamas buteliuose nuosėdų niekaip neišvengsi.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Pirma pasistengti, kad mažiau brudo patektu į fermenterį. (verdi intensyviai, bruda po virimo plieki katilo dugne)
Antra leisti tvarkingai išsifermentuoti. (Pakankamas mielių kiekis, stabili temperatūra, laikas)
Trečia leisti nusistovėti prieš pilstant. (padeda žemos temperatūros ir laikas)
Ketvirta, jei kalcio trūksta, tai plaukios viskas piktybiškai.
Antra leisti tvarkingai išsifermentuoti. (Pakankamas mielių kiekis, stabili temperatūra, laikas)
Trečia leisti nusistovėti prieš pilstant. (padeda žemos temperatūros ir laikas)
Ketvirta, jei kalcio trūksta, tai plaukios viskas piktybiškai.
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Ačiū Lrytas1,
Po virimo prafiltruoju high-tech filtru ( kojine ).
Dabar fermentinu ties 16° .
Ar egzistuoja tikimybė, kad alus nusistovės toje temperatūroje ir kiek laiko gali prireikt? Laiko jau pasibaigus fermentacijai.
Dėl kalcio - anksti man dar juo domėtis, bet aš naudoju vandenį iš krano Fabuose ( Antavilių )
Pasinaudosiu patarimais ir pademonstruosiu pokyčius per VAK'o susitikimą.
Miškinis, žinau kad neišvengsiu, bet klausimas kaip mažinti jų kiekį, nes cm litre per riebu.
Po virimo prafiltruoju high-tech filtru ( kojine ).
Dabar fermentinu ties 16° .
Ar egzistuoja tikimybė, kad alus nusistovės toje temperatūroje ir kiek laiko gali prireikt? Laiko jau pasibaigus fermentacijai.
Dėl kalcio - anksti man dar juo domėtis, bet aš naudoju vandenį iš krano Fabuose ( Antavilių )
Pasinaudosiu patarimais ir pademonstruosiu pokyčius per VAK'o susitikimą.
Miškinis, žinau kad neišvengsiu, bet klausimas kaip mažinti jų kiekį, nes cm litre per riebu.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
S-04 turėtų tikrai geriau nusėsti. Po pradinės fermentacijos išnešk kokiai parai į balkoną (jei ten ne minusinė T) - viskas gražiai nusės, perpilsi antrinei. Jokių filtrų perpilant nenaudoju. Geriausia prieš perpilant whirpool'as - visos drumzlės gražiai susirenka viduryje. Kuo mažiau mielių pateks į butelius, tuo ilgiau reiks gazuoti (laikyti šiltai) O kad mažiau pasirodytų lochnesiukų - pasistenk visą alaus turinį išpilti vienu ypu, ar bent jau kuo mažiau vartyti butelį (tokią ligą įsigijau su laiku - dabar ir pirktinį alų pilu atsargiai ).
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Sakau ,kad perpylimų nenoriu, bet matau kad teks.
Perpilat per kraniuką naudojant žarną? Dėl mažesnės oksidacijos.
O kaip ten su tuo whirpool'u? Tjgi mielės sukils... Ar labai palengva pamaišyt?
Pabaisos išniro tik atsukus butelį nu dar šiltokas alus buvo
Lrytas1 čia tas pepsi kur visiška kanalozacija, bet skonis geresnis beje iš stiko viskas gerokai optimistiškiau atrodė - baisos-pabaisos liko miegot žiemos miego.
Perpilat per kraniuką naudojant žarną? Dėl mažesnės oksidacijos.
O kaip ten su tuo whirpool'u? Tjgi mielės sukils... Ar labai palengva pamaišyt?
Pabaisos išniro tik atsukus butelį nu dar šiltokas alus buvo
Lrytas1 čia tas pepsi kur visiška kanalozacija, bet skonis geresnis beje iš stiko viskas gerokai optimistiškiau atrodė - baisos-pabaisos liko miegot žiemos miego.
-
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2015-10-27, 18:26
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
whirpool metodas kaip supratau naudojamas atvėsinus ir prieš perpilant į fermentavimo indą. Tuo metu mielių dar nėra
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Nu todėl ir klausiu, nes whirpool'as tik po virimo iš katilo.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Ką jus ten virpoolinat ? Matyt pas visus sudėti į virimo puodus kranai su paėmimu iš krašto. Jei čia apie pirmą punktą tai brudas puode nusistovi pats tik nereikia visko sukratyt iš jo į fermenterį, juo labiau per kojines.
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Pas mane krano nėra. Taip dariau kol puodą buvau pasiskolines iš Giordo. Dabar planuoju isriegt kranelį tik neturiu to kūgio grežimui. Jei kas paskolintų kugį ir patartų kokį kranelį geriau grežt - atsidėkočiau.
Galvojau 1/2 bet neesu tikras ar to pakaks, gal geriau 3/4.
Ir aš dar nepatyres santechnikas tj reiktų patarimų kaip geriau užsandarint.
Galvojau 1/2 bet neesu tikras ar to pakaks, gal geriau 3/4.
Ir aš dar nepatyres santechnikas tj reiktų patarimų kaip geriau užsandarint.
-
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2015-10-27, 18:26
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Taigi rašei, kad filtruoji su kojine po virimo:
Giords sako, kad vietoj kojinės geriau whirpool'as:Po virimo prafiltruoju high-tech filtru ( kojine ).
Tai kurioje vietoje mielės ir kas neaišku?Geriausia prieš perpilant whirpool'as - visos drumzlės gražiai susirenka viduryje.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Kaip mažinti mielių miekį butelyje?
Taip, gal neaiškiai išsireiškiau - whirpool'as po virimo, šaltis - po pirmos fermentacijos. Jei nesinori perpylinėti po pirminės fermentacijos - taip pat atvėsinus ir viską nusodinus manau kad galima tiesiai į butelius pilstyti, tik aš paprastai cukrų užsigazavimui pavirinu ir sirupą supilu į fermenterį. Nenaudojant perpylimo po pirminės turbūt labiau tiktų cukrų paskirstyti tiesiai į butelius.
-
- Pranešimai: 21
- Užsiregistravo: 2016-10-30, 12:31
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Yra tokia medžiaga kaip lavsanas,per ją galėsi sukratyt viska niekas nepateks į fermėnterį
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Cipsas > Giordas atsakė ką turėjo omeny. Ačiū už rūpestį.
Ačiū visiems dalyvavusiems disjusijoje
Dėl medžiagos jungiu google.
Ačiū visiems dalyvavusiems disjusijoje
Dėl medžiagos jungiu google.
Paskutinį kartą redagavo 1 AndriusK. Iš viso redaguota 2017 kartus.
-
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Tai pala dar, kelis centus inmesiu iš savo patirties, kad ir nedidelė
Pats turėjau problemėlę su lochnesais pradžioje kol nuo dugno pilsčiau neturėdamas žarnelės. Ypač kai per daug užgazuota kartu su burbulais kyla mielių gabalai, jei gazo mažai bus tai nebus tokio pragaro dugne
Gal man taip pasirodė, bet pastebėjau kad sujudinus, pvz perpilant į kitą indą, greičiau vyksta sėdimas.
Dabar kai atsibodo laukti lagerių paskutinį alų ekstremaliau pilsčiau po 6 dienų fermentacijos ir poros atvėsinimo, 100% kad bus storas mielių sluoksnis, sukils atidarius ir bus pergazuota bomba. Tai planas toks, kad kai nusėda pusėtinai butely, gražiai perpilti į kitą butelį Praverčia dideli buteliai, pvz iš 2litrinio gaunasi 3x0,5 švaraus alaus ir vienas marmalo. Beje šitas gerai ir su lageriais, nes nuo pusės butelio jau migla nuo dugno kad ir vos matoma bet pasigauna su srovele. Taip pat perpylimas naudinga kai reikia duoti vežti butelius ir žinai kad belenkaip transportuos.
O galutinis patarimas tai būtų nuimk laiką kai išvirei ir jau kai normaliai nuskaidrėjo buteliuose, tai tiek laiko tas mieles reiktų laikyti pirminėj.
PS. norint atsikratyti nepagrįstų baimių turi nevaikščioti į VAK'us, ten per daug steriliai viskas pas profus...
Pats turėjau problemėlę su lochnesais pradžioje kol nuo dugno pilsčiau neturėdamas žarnelės. Ypač kai per daug užgazuota kartu su burbulais kyla mielių gabalai, jei gazo mažai bus tai nebus tokio pragaro dugne
Gal man taip pasirodė, bet pastebėjau kad sujudinus, pvz perpilant į kitą indą, greičiau vyksta sėdimas.
Dabar kai atsibodo laukti lagerių paskutinį alų ekstremaliau pilsčiau po 6 dienų fermentacijos ir poros atvėsinimo, 100% kad bus storas mielių sluoksnis, sukils atidarius ir bus pergazuota bomba. Tai planas toks, kad kai nusėda pusėtinai butely, gražiai perpilti į kitą butelį Praverčia dideli buteliai, pvz iš 2litrinio gaunasi 3x0,5 švaraus alaus ir vienas marmalo. Beje šitas gerai ir su lageriais, nes nuo pusės butelio jau migla nuo dugno kad ir vos matoma bet pasigauna su srovele. Taip pat perpylimas naudinga kai reikia duoti vežti butelius ir žinai kad belenkaip transportuos.
O galutinis patarimas tai būtų nuimk laiką kai išvirei ir jau kai normaliai nuskaidrėjo buteliuose, tai tiek laiko tas mieles reiktų laikyti pirminėj.
PS. norint atsikratyti nepagrįstų baimių turi nevaikščioti į VAK'us, ten per daug steriliai viskas pas profus...
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Ačiū Petrambijau, labai įdomi technika, manau tikrai yra ką pritaikyti sau.
Tik man neaišku su perpylimais iš didesnio butelio į mažesnius. Parašysiu kaip aš suprantu.
1. Iš fermenterio pilamas alus su primeriu į butelius.
2. Laukiama kol užsikarbonizuos ir nusės mielės.
3. Atidaroma ir padalinama į mažesnius. ( čia juk oksidacija ir išdibezdėjusio alaus rizika...)
P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
Tik man neaišku su perpylimais iš didesnio butelio į mažesnius. Parašysiu kaip aš suprantu.
1. Iš fermenterio pilamas alus su primeriu į butelius.
2. Laukiama kol užsikarbonizuos ir nusės mielės.
3. Atidaroma ir padalinama į mažesnius. ( čia juk oksidacija ir išdibezdėjusio alaus rizika...)
P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Nieko asmeniško, bet iš butelio perpylinėti į butelį nerekomenduočiau dėl daugelio priežasčių. Aš to nedaryčiau vien dėl to, kad tai reikalauja daugiau darbo. Galite išradinėti dviratį, bet paprasčiausias būdas yra 1) nusodinti mieles ir kt džiaugsmus pirminėje ir antrinėje bei 2) pilstymui naudoti atskirą talpą (fermenterį).
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Viskas nuspresta. Darysiu mini antrinę su mielių nusodinimu.
Dėkui visiems už patarimus.
Dėkui visiems už patarimus.
-
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Ne, iš Tauragės aš Bet turėjau kursioką iš Alytaus.AndriusK rašė:P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
Teisingai supratai, kai yra reikalas perpilu jau užgazuotą. Lochnesinis paprastai pergazuotas būna, išsibezdėti mažai šansų. Pilu šaltai beje, be putų. Ir tai tik vienetiniai atvejai pvz nuo kibiro dugno buvęs paskutinis butelis, arba kaip sakau jei kažkam reikia duoti ir transportuojant vartaliosis.
Dėl oksidacijos nežinau, tokiais atvejais paprastai pilu prieš vartojant o ne ilgesniam laikui laikyti...
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Malonu girdėti žemiečiusPetrambijus rašė:Ne, iš Tauragės aš Bet turėjau kursioką iš Alytaus.AndriusK rašė:P.S. kartais ne iš Dzūkijos būsi? ( iš "INmetimo" darau prielaidą)
Tik pagalvojau, kokius dvilitrinius butelius naudoji - ar tik ne tuos plono stiklo skaidrius? Potenciali bombikė
-
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
O iš kur pats?
Įdomu kokia patirtis su šitais? Nes būtent tokius kelis ir naudoju, yra ir žalias vienas, bet panašaus plonumo.
Įdomu kokia patirtis su šitais? Nes būtent tokius kelis ir naudoju, yra ir žalias vienas, bet panašaus plonumo.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Ponai, slystat į offtopic'ą. Tema yra apie tai kaip mažinti mielių kiekį butelyje.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Fermentuoju 10l kibiriuke be kranelio. I antrine eina apyniavimas.
Klausimas: kokiu atveju bus skaidriausias alus/mažiausiai mielių (arba, jei rezultato skirtumas nedidelis, kokį atvejį rekomenduotumėt, turint omeny ten visokias tikimybes pasigaut nereikalingo deguonies)?
1. Po antrinės pilstyti į butelius, su slangute uzsiurbiant. (Matyt vis tiek teks nupilti per koštuvą bent kartą, nors ten ir granuliuoti apyniai sudėti).
2. Po antrinės perpilti i kibirą (tuo pačiu ir nukošti), kuris turi kraniuką, ir pilstyti tada.
3. Po antrinės perpilti i kibirą su kraniuku (nukošti), palaikyt rūsyje prie maždaug +10, pilstyti ir tada pilstyt kai bus šaltas (karbonizacija, tikėtina, truks ilgiau?).
4. Dar koks nors buitiškas variantas?
Klausimas: kokiu atveju bus skaidriausias alus/mažiausiai mielių (arba, jei rezultato skirtumas nedidelis, kokį atvejį rekomenduotumėt, turint omeny ten visokias tikimybes pasigaut nereikalingo deguonies)?
1. Po antrinės pilstyti į butelius, su slangute uzsiurbiant. (Matyt vis tiek teks nupilti per koštuvą bent kartą, nors ten ir granuliuoti apyniai sudėti).
2. Po antrinės perpilti i kibirą (tuo pačiu ir nukošti), kuris turi kraniuką, ir pilstyti tada.
3. Po antrinės perpilti i kibirą su kraniuku (nukošti), palaikyt rūsyje prie maždaug +10, pilstyti ir tada pilstyt kai bus šaltas (karbonizacija, tikėtina, truks ilgiau?).
4. Dar koks nors buitiškas variantas?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- Marek
- Pranešimai: 6
- Užsiregistravo: 2013-09-19, 20:10
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Prisidėsiu prie temos. Paskutiniu metu man pradėjo nepatikti mėlių kekis buteliuose. Aš dariau taip: pyliau iš butelių atsargiai ir ne iki galo, mėlies nusesdavo dugne, bet kartais ir patekdavo į alų. Aš prižiūrėjau pirkti sau konusinį fermenterį "fermentasaurus" iš savasalus, atrodo kad visos mėlies nuses man gražiai į mėlių rezervuarą ir išpilstant alų į butelius, mėlių bus labai mažai (aš taip išsivaizduoju). Gal kas nors turi tokį daiktą ir gali pasidalinti patirtimi, kaip ten vyksta, ar mėlių kiekis didelis lieka po išpilymo iš konusinio fermenterio???
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Kuo susijusi fermenterio forma su mielių kiekiu aluje ?
Atsakymas - niekuo.
Atsakymas - niekuo.
-
- Pranešimai: 128
- Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Konusinio fermenterio aišku neturiu, bet manau, kad tai nieko gero neduos, nes nusėdusios mielės kaip pastebėjai tampa kaip molis prikimba prie indo dugno ir abejoju ar jas taip jau gražiai pavyktų išleisti iš to konusinio fermenterio.Marek rašė:... Aš prižiūrėjau pirkti sau konusinį fermenterį "fermentasaurus" iš savasalus, atrodo kad visos mėlies nuses man gražiai į mėlių rezervuarą ir išpilstant alų į butelius, mėlių bus labai mažai (aš taip išsivaizduoju). Gal kas nors turi tokį daiktą ir gali pasidalinti patirtimi, kaip ten vyksta, ar mėlių kiekis didelis lieka po išpilymo iš konusinio fermenterio???
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Kaip jau Lrytas ir Darkas minėjo, tai mielių buteliuose nesumažins (konusinis fermenteris patogu, kad gali patogiai išleist tik mieles ir jas panaudoti kitam alui, ir kitas patogus dalykas – jei darai antrinę, išleidi mieles ir nereikia perpylinėt alaus į kitą kubilą, pliusas kad dar ir oksidacijos mažiau).
Kai dėl mielių kiekio buteliuose, tai dar ne visos mielės vienodai susėda – tarkim koks Nottingham as S-04 susėda labai gerai, o pvz. kokios US-05 nelabai, ir pilant iš butelio, šiek tiek tokio "rūko" gali įsipilt.
Dar vienas dalykas kuris gali pagelbėt – alaus skaidrinimas želatina. Tokiu būdu nuskaidrintas alus bus skaidresnis, turės mažiau mielių, taigi ir buteliuose jų liks mažiau (tiesa, gali būti kad buteliai gazuosis kokia savaitėle-kita ilgiau, bet užsigazuos).
Kai dėl mielių kiekio buteliuose, tai dar ne visos mielės vienodai susėda – tarkim koks Nottingham as S-04 susėda labai gerai, o pvz. kokios US-05 nelabai, ir pilant iš butelio, šiek tiek tokio "rūko" gali įsipilt.
Dar vienas dalykas kuris gali pagelbėt – alaus skaidrinimas želatina. Tokiu būdu nuskaidrintas alus bus skaidresnis, turės mažiau mielių, taigi ir buteliuose jų liks mažiau (tiesa, gali būti kad buteliai gazuosis kokia savaitėle-kita ilgiau, bet užsigazuos).
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kaip mažinti mielių kiekį butelyje?
Geriausiai mieles ir ne tik prie dugno muša šaltis. Į 0C savaitei kitai ir alus skaidrus kaip ašara