Per didelė FG (~1.030)

ATSAKYTI
gedas512
Pranešimai: 21
Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47

Per didelė FG (~1.030)

Standartinė gedas512 »

Sveiki,
Prisieksperimentavau su alumi, modifikavau šiek tiek Kišiniovo receptą, alus dabar jau 16 dienų ant mielių ir FG yra 1.030 šiai dienai... Viriau taip:
1) BEST „Pilsen“ salyklas - 3 kg;
2) BEST Kvietinis salyklas - 2 kg;
3) Brewferm® Kviečių dr. - 0,5 kg;
4) BEST Rūgštinis salyklas - 30 g;
5) Avižiniai drib. - 0,145 kg;
6) Granuliuoti apyniai ''Saaz'' - 40g;
7) M21 Belgian Wit - 10 g/pak;
8) Kalendros sėklos - 20 g;
9) Kardamonas - 1 arb/šaukšt.;
10) Kinkanų vaisių ketvirčiai į butelius
Salinau 50oC - 20 min, 67oC - 60 min. Ištekinau 19 litrų misos, kurios SG - 1,065, salinimo efektyvumas 77%. Virimo metu apynius dėjau virimo pradžioje. Virimo trukmė-60min. OG-1.069. Fermentacija vyko 21-24oC kambario temperatūroje. Įtariu mielių M21 Belgian Wit alkoholio tolerancija maža, dėl to susidirbo partija. Ką pasiūlytumėt daryt, gal safale S-04 išbaigt sufermetuot??? Ačiū ;)
gedas512
Pranešimai: 21
Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė gedas512 »

Bandysiu Notingham mielių pagalbą tada, o reikia kažkaip dar aeruot alų,ar pakanka perpylimo su žarnele į kitą fermenterį patekusio deguonies? :)
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė GiN »

Salinai gana aukštoje temperatūroje, bet turėjo suvalgyti daugiau, M21 tikrai nėra tokios mielės, kurios prie 4,6% ABV sustotų fermentuoti. Pritariu Maistrai, kad gali būti per mažai mielių kaip tokiai macnai misai.

Įdomu, kodėl tokį stiprų witbier'ą nusprendei daryti. Jeigu sufermentuos iki galo, turėtum gauti 6-7% ABV.
Kalbant apie mieles, pagalbiniam sufermentavimui rekomenduočiau M41:
http://www.savasalus.lt/lt/mieles/craft ... -10-g.html
gedas512
Pranešimai: 21
Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė gedas512 »

Na gana idomiai man procesas vyksta, nedėjau naujų mielių.Matuodamas FG turėjau pakelt fermenterį aukščiau ant stalo, matomai turinys susijudino truputį ir po valandos pradėjo intensyviau burbuliuot,pagalvojau, mielės užsikurė. Kitą dieną su sterilia mentele atsargiai pamaišiau alų,užsikurė kaip reikalas, Fg jau mažiau negu 1,020.Alaus skonis malonus, gedimo požymių nesijaučia, švariai darbus atlieku.Sutinku,bus gal per macnas witbieras,kitą kart koreguosiu. Kiekviena partija man vis su kokiu nors nauju čiūdu išeina,dėl ko tenka mokytis ;)
minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė minerisss »

Sveiki, Viriau porteriuka. Prasidėjus fermentacijai po dviejų dienų sustojo burbuliatorius dirbti. Pamatuoju SG 1,026. Palikau dar savaitei. Niekas nepasikeite. Parsinešiau į butą, kur šilčiau (skladuke 24C). Po kelių dienų stovėjimo vistiek tas pats 1,026. Išmaišiau, supurčiau mieles ir pan. Ar bebandyti dar kažką išburti? Cukraus gal įdėti ? jei taip tai kokį kiekį? Mielės London ESB (deja šį virimą nerehidratavau). OG 1,061. Salinau 67-65C.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė darkas »

gedas512 rašė:Matuodamas FG turėjau pakelt fermenterį aukščiau ant stalo, matomai turinys susijudino truputį ir po valandos pradėjo intensyviau burbuliuot,pagalvojau, mielės užsikurė. ,
aha ... man irgi taip buvo :D ... http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic ... 275#p21574 , tai dar papildomai vis pavartydavau fermenterį atsargiai gal kokį kartą į dieną kai apstodavo burbuliuoti ir taip dar 2 partijas alaus iš eilės, tai gavosi 3 partijos miežinio alaus su kvietinio alaus skoniu (tipo rūgtelėjusio alaus skonis - nekenčiu kvietinio). Po to analizavau visus savo užrašus, kaip ką dariau, kaltinau mieles ir pan., bet dabar galvoju, kad toks poskonis galėjo gautis visdėlto, kad judinau fermenterius. Po to išviriau 2 partijas alaus su tom pačiom mielėm ir be jokių judinimų ir vartymų ir alus gavosi liuks. ;)
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 576
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Per didelė FG (~1.030)

Standartinė Zalvarinis »

Dėl to ir patariama visada naujokams, bent savaitę neliesti fermenterio (turima galvoje ir tikrąja prasme).
ATSAKYTI