Puslapis 11

Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-11, 23:59
Pikuolis
Laba vakarėlį, alutis jau pasiekė tinkamą FG ir rytoj žadu jį pilstyti į butelius. Buteliai litriniai, tai kiek žiūrėjau gaunasi po 4gr cukraus buteliui. Klausimas būtu, kiek adekvačiausia yra laikyti laiko butelius supilstytus kambario temperatūroje? Alus IPA, mielės BRY - 97. Vėliau kiek suprantu reiktu laikyti kažkur +5 lapsnių temperatūroje. Kiek preminariai laiko apskritai reiktu brandinti IPA stiliaus aluti? Iš anskto dėkui už informaciją, šis forumas ir jo nariai, yra aukso gysla pagalboje naujučiams aludariams :)

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-12, 00:11
Lrytas1
Pripilk kontrolinį bambalį ir kai anas pasidarys kietas žinosi, kad užsigazavo, o tada pageidautina į +12c svaitėliai. IPA/APA nereikalauja ilgų brandinimu.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-12, 00:31
Pikuolis
Su stiklu jau sunkiau matyt patikrinti užsigazavimą... o tas +12 jei netiksliau plius minus temperatūra į minusą ar.pliusą geriau?

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-12, 00:44
Peckelis
Stikle reikės vis ragauti :) Irgi neblogai. Eliai, tame tarpe IPA, bręsta, kaip sakė Lrytas1, apie +12C, bet taip nuo kokių +6C iki gal 14-15C. Svarbiau, kad temperatūra būtų kuo vienodesnė, nešokinėtų. Jei rinktis, rinkčiausi žemesnę.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-15, 13:05
GiN
Kas yra ilgas brandinimas?

IPA/APA reiktų bent 1-2 mėn. pabrandinti, nebent labai mėgsti šviežią apynių kvapą ir išraišką, kaip dabar madoje, tada gali ir 1-2 savaites brandinti.

Ilgiau pabrandinus IPA/APA alus bus skaidresnis, apynių kartumas nuosaikesnis, bet sumažės ir kvapo intensyvumas.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-16, 06:46
Pikuolis
Geriausiai pavyko išspausti temperatūra +4, +5 garažo rūsyje, jau nuo vakar ten stūkso. Šiaip kontroliniai buteliukai po 3 parų kambario temeperatūroje užsigazavo tiesiog puikiai, su labai gražia ir ilgai išliekančia puta. Na viskas gavosi net viršijus lūkesčius, todėl dabar tas brandinimo periodas tik formalumai, ir kažkaip nekantrumas ir nerimas pradingo. Dar superinis pliusas yra tas, kad alus dabar ne namo namo rūsyje, tai nesigaus dabar kiekvieną dieną apie jį nervingai tripčioti :D

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-16, 12:55
Pikuolis
Tai jei alus jau uzsigazavęs, yra tikimybė, kad jis išsigazuos brandinant tokioje žemoje temperatūroje? Nebesuprantu...

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-16, 14:00
GiN
Kad CO2 ištirpts aluje yra labai gerai, nes jai neištirpus, didelė dalis išeina šnypštimo pavidalu atidarant butelį.

Dėl gazavimo, tai palaikius savaitę šiltai, mielės jau suvalgo visą cukrų ir daugiau angliarūgštė nebesigamina, drąsiai galima nešti ir laikyti šaltai.
Žinoma, su sąlyga, jei fermentacija buvo pilnai pasibaigusi.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-16, 14:48
Pikuolis
Fermentacija buvo visiškai pasibaigusi ir dar palaikyta viršaus. Kambario temperatūroje pabuvo virš 3 parų, kaip ir patarė, tikrinau užsigazavimą su prabiniais buteliais,mano galva, jis buvo užsigazavęs puikiai, susigėrė labai smagiai, ko nebuvo su pirmu prabiniu buteliuku po kažkur 1,5 paros, jam truko angliarūgštės. Tai dabar matyt trauksiu iš rūsio ir.laikysiu vėl ant +18 + 20... Dviejų mėnesių laukti nenoriu, kadangi pirmas rimtesnis alus. Ką patartumėt?

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-17, 10:36
GiN
Pritariu Maistrai, eksperimentuok - tokiu būdu ne tik pasieksi rezultatą, bet ir pakelsi kompetenciją :)

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2018-01-17, 16:29
Pikuolis
Dėkui vyrukai, dalis liko rusyje minimum iki pavasario kitka grįžta į +18 :)

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-06, 16:43
George
Sveiki,

Kadangi dabar atėjo karščiai, o alų virti tik dar labiau norisi....
Dėl karščio nesinori sugadinti jau fermentacijoje alaus.
Tai kilo tokia mintis fermenterį įdėti į šaltkrepšį su ledo bambaliais ar kitokiais šaldymo agregatais.
Ką manot?

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-06, 17:37
Zhiniukas
Galima vėdinti. Bet reikia tai daryti su protu. Nes gali peršaldyti misą greitai.
Pvz pasidaryti son of fermentation chiller.
Pats buvau pasidaręs, tai visai gerai veikia.p

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-06, 17:37
Krauzenas
1. Jei aktyvi pirminė fermentacija jau praėjo (~savaitė), tai nieko blogo neturėtų atsitikt, jei neleisi pakilt virš kokių 25'C (bendriniu atveju).

2. Jei dar tik pradeda rūgt ir per karšta, tai pats atsakei į savo klausimą - statyk fermenterį į didesnį kubilą ir pripilk šalto vandens aplink, gali ir vieną kitą ledinį bambalį ar šaldymo elementą įmest (turėtų užtekt pakeist kartą per parą).

3. Dar yra toks būdas, kuris vadinasi "Swamp cooler" - statai fermenterį į vandenį, užmeti šlapią skudurą, ir nukreipi ventiliatorių kad pūstų (foto apačioj).

4. Jei nori daryt alų šiom karštom dienom, yra tiesiog tobulai tam tinkančių mielių, pvz. norvegiškos "Kveik", arba jų lietuviškas "pusbrolis" Juliaus Simonaičio "Senalio" - jos ir prie 40'C dirba ir labai skanų alų padaro. Aš kaip tik Kveik'ą dabar rauginu - termometras ant fermenterio vakar rodė 38'C, šiandien jau gatavas :)


Paveikslėlis

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-07, 06:49
Sharmelis
Aš patarčiau visgi kažkokiu būdu vėsinti.
Praeitą vasarą jokių priemonių nesiėmiau, fermentacijos vyko, tačiau alys buvo kažkoks ne toks.
Dabar fermentacijoms nešu į rūsį ir stengiuosi kad temperatūros neviršytų 24 laipsnių.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-07, 09:10
George
Na jau turiu susiruošes virti kvietinę ipą, bet ant mielių parašyta darbinė temp iki 24C, o namuose rodo 28C...
Turint omeny, kad temperatūra fermentacijos pradžioje dar ir taip pakyla, tai ten užvirs jis man :D

Galvoju dar ir pigesnį šaldyo variantą, tai nenaudojamą spintelę išmušt termo medžiaga, (foto).


Ir aplink apdėliot ledo bambaliais.

tik kažin kiek efektyvu gautūsi.
Nes tas vonelės variantas į kurią istatai fermenterį, tai panašu kad ją keist reiktų kas 5 val.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-07, 10:01
Krauzenas
Jei kvietinę IPA virsi, tai tau pats tas būtų naudot Kveik mieles ir dar skanesnis išeitų ;) (Kveik'o mielės kaip tik duoda tokį citrusinį/apelsininį aromatą).

O šiaip visi čia aprašyti vėsinimo būdai tinka, tik kad reikės stebėt reguliariai temperatūrą - geriausia būtų įmerkt į fermenterį termometrą su laidiniu sensorium.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-11, 16:02
George
Na o tokius išradimus ar teko išmėgint?

https://www.amazon.com/Fermentation-Tem ... pons&psc=1

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-06-11, 19:47
STR
George rašė:Na o tokius išradimus ar teko išmėgint?

https://www.amazon.com/Fermentation-Tem ... pons&psc=1
(Cooling device not included)
Nelabai padės šaldymui :D

Šiam tikslui naudoju tokį: Link
Bet šaldymo variantai brangūs. Pats pirkau pastatomą kondicionierių, bet pas mane yra atskiras fermentavimo kambarys.

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-07-24, 08:39
darkas
Gal nevisai į temą parašysiu, bet reikia būtinai laikytis rekomenduojamų temperatūrų. Šios vasaros pradžioje viriau keliatą alų tik iš bazinio salyklo ir turėjo gautis gražus šviesus alus, bet vis išeidavo šiek tiek per tamsus ir nesuprasdavau kodėl, kol vieno virimo alų supylęs į 2 fermenterius su tom pačiom mielėm iš to pačio stiklainio (BRY-97), tik vienas fermentavosi prie aplinkos temperatūros +24-25 , o kitas garaže apie +19. Tai tas garažinis gavosi toks koks ir turėjo gautis, šviesus lengvo skonio kaip pilsneris, o kitas tamsesnis, skonio gero, bet žymiai sunkesnis, su daug kūno.
IMG_20190609_115210.jpg
IMG_20190609_115608.jpg

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-07-24, 10:47
Krauzenas
Įdomiai.. Kad skonis skiriasi tai nieko keisto, bet kad spalva skiriasi, tai mane šiek tiek nustebino :)
Ar tikrai visiškai vienodom sąlygom jie stovėjo? Gal tamsesnio fermenteryje buvo daugiau oro, ar pilstymo metu jo daugiau pateko? (nes paprastai patamsėja nuo oksidacijos).

Re: Brandinimo laikas kambario temperatūroje

Parašytas: 2019-07-26, 09:07
darkas
Krauzenas rašė:Gal tamsesnio fermenteryje buvo daugiau oro, ar pilstymo metu jo daugiau pateko? (nes paprastai patamsėja nuo oksidacijos).
va būtent , kad atvirkščiai... kur tamsesnis gavosi, tai buvo beveik pilnas 43 litrų fermenteris ir stovėjo neįjungtam šaldytuve (elektronika kartais sugrybaudavo - pakibdavo ir arba atšaldydavo arba įkaitindavo alų po kelių dienų, tai buvau jį išjungęs), o kitas 30 litrų fermenteris su kokia 10 litrų alaus buvo nuneštas į garažą kur tuo metu laikėsi 19-20 C ir gavosi alus toks koks ir turėjo būti ir tai mane labai nustebino. Spalva ir skonis alaus jau buvo po pirmos fermentavimo savaitės, antriniuose niekas nepakito, taip kad lieka tik temperatūros įtaka ... :(