Puslapis 11

Lageris. Nevyksta karbonizacija buteliuose

Parašytas: 2019-04-01, 15:38
Hombra
Sveiki,

išviriau lagerį. Tai antras lagerio virimas, tad patirties tikrai nedaug. Naudojau Diamond mieles
2 sav pirminė, 3 sav. antrinė. Prieš 2 sav. išpilsčiau į butelius. Pilstant apynių/salyklo buketas buvo puikus. Vakar, po dviejų savaičių apie 10C aplinkos, pradariau vieną - nėra "gazo" ir jaučiasi cukraus, įdėto į butelį, saldumas. Pats alus skaidrus kaip ašara, bet panašu fermentacija buteliuose nevyksta. Prasukau dar du butelius - praktiškai jokio pašnypštimo, spėju situacija tokia pati. Sudėjau į viską šaldytuvą ir svarstau, kaip pasielgus:
1. palikti ramybėje - gal lageriui reikia tiesiog daugiau laiko. Bet kiek ilgai?
2. pradaryti butelius ir įvarvinti kelis lašus tų pačių mielių, kurias turiu surinkęs išpo pirminės fermentacijos.
3. panaudoti CBC-1 mieles

atviras pamąstymams

Re: Lageris. Nevyksta karbonizacija buteliuose

Parašytas: 2019-04-01, 19:38
Krauzenas
Pirmas žingsnis tai būtų tiesiog palaukti, ir gali atnešt butelius į kambario temperatūrą, po poros savaičių turėtų gazo atsirast. Jei vis tiek nesigazuos, tai tada tikrai mielių trūksta/negyvybingos, tuomet jau papildomai galima bandyt dėt. Bet geriausia neskubėt.

Šiaip, galvojau kad namų audarystėj nelabai įmanoma, bet esu vieną kartą lagerio mieles tiek nusodinęs, kad net per metus laiko neužsigazavo laikant sandėliuke. Pamenu, kad tam alui naudojau W34/70 mieles ir laikiau antrinėj apie 1.5 mėnesio, 0-5'C patalpoje - nuskaidrėjo iki "komercinio" skaidrumo, bet gazo tai vos vos - galų gale po truputį išgėrėm ir nelabai gazuotą/salsvą, nors ir nelabai skanu buvo, tingėjau žaist gelbėjant visus butelius atskirai... :)

Re: Lageris. Nevyksta karbonizacija buteliuose

Parašytas: 2019-04-02, 03:33
Awtas
Sakyčiau pabandyk truputį temperatūrą pakelt. Aš, kai pilstau, visada vieną plastikinį buteliuką pripildau alaus. Tada užsigazavimas jaučiasi ir nedarant butelių.

Re: Lageris. Nevyksta karbonizacija buteliuose

Parašytas: 2019-04-02, 14:06
Krauzenas
Arba jeigu esi pakankamai pamišęs kaip aš, tai gali pasidaryt tokį "aparatą" :D Kai pilstau alų, 0,5l pripilu į šitą ir galiu stebėt kaip gazuojasi - dauguma alų pasiekia tarp 2 ir 3 bar, bet kai kurie, pvz. kvietiniai tai ir 4 bar būna. Na bet čia aišku ne visai normaliems, tokiems kaip aš :lol:, šiaip tai 0.5l kolos buteliuką gali prisipilt kaip Awtas minėjo - jausi kai pradeda kietėt.

Paveikslėlis