Sustojo fermentacija
-
- Pranešimai: 2
- Užsiregistravo: 2015-10-12, 23:42
Sustojo fermentacija
Laba diena,
Fermentavimui naudojau s-04 mieles temperatūra 18 laipsnių prabėgo para kol pradejo fermentuotis, pasifermentavo parą ir burbuliavimas nustojo. Vaizdelis toks: http://postimg.org/image/onsvdbgwn/
Kaip manot kas galėtų būti.
Ačiū iš anksto už atsakymus.
Naudokis ir tu: http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Fermentavimui naudojau s-04 mieles temperatūra 18 laipsnių prabėgo para kol pradejo fermentuotis, pasifermentavo parą ir burbuliavimas nustojo. Vaizdelis toks: http://postimg.org/image/onsvdbgwn/
Kaip manot kas galėtų būti.
Ačiū iš anksto už atsakymus.
Naudokis ir tu: http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Atrodo kaip pasibaigusi fermentacija. Bet neskubėk pilstyti. Ar esi tikras, kad temperatūra 18C? Turi kuo SG pamatuoti?
Re: Sustojo fermentacija
Man taip įdomiai irgi buvo su vienu eliu - parą aktyviai paburbuliavo ir viskas, po to po burbuliuką per minutę tris savaites. Tai daugiau nelaukęs nusprendžiau išpilstyt, tik bėda kad SG buvo 1.020 tai po to teko kelis kart butelius nugazuot, bet alus išėjo geras.
Neparašei kiek savaičių jau praėjo nuo mielių sudėjimo (?)
Pamatuok SG ir žiūrėk ar toli nuo tavo planuoto FG. Jei FG geras tai nėra problemų - tiesiog fermentacija greitai pasibaigė, po 2-3 sav. nuo mielių sudėjimo galima pilstyt. Jei FG dar nepasiektas tai matuok SG kas 1-2 dienas ir žiūrėk ar toliau krenta; Jei nekrenta, gali pabandyt atnešt į šiltesnę patalpą, gal užsikurs po paros; Dar variantas (gal ne labai geras, bet man kartą padėjo) - sumaišyt/pakelt mieles nuo dugno (būtinai su sterilizuotu šaukštu).
Neparašei kiek savaičių jau praėjo nuo mielių sudėjimo (?)
Pamatuok SG ir žiūrėk ar toli nuo tavo planuoto FG. Jei FG geras tai nėra problemų - tiesiog fermentacija greitai pasibaigė, po 2-3 sav. nuo mielių sudėjimo galima pilstyt. Jei FG dar nepasiektas tai matuok SG kas 1-2 dienas ir žiūrėk ar toliau krenta; Jei nekrenta, gali pabandyt atnešt į šiltesnę patalpą, gal užsikurs po paros; Dar variantas (gal ne labai geras, bet man kartą padėjo) - sumaišyt/pakelt mieles nuo dugno (būtinai su sterilizuotu šaukštu).
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Sustojo fermentacija
Jei visos mielės plaukioja viršuje - į pasibaigusią fermentaciją nepanašu.
Vis dar galioja klausimas, ar turi kuo pamatuoti SG?
Vis dar galioja klausimas, ar turi kuo pamatuoti SG?
Re: Sustojo fermentacija
Nu jo, mielių nemažai viršuj.. Bet va kaip tik vakar vieną VAVS'ą išpilsčiau, tai po 3 savaičių stovėjimo FG buvo net šiek tiek žemesnis nei recepte, ir buvo šiek tiek mielių viršuje, netgi toks vienas didelis "kukulis" kokių 5cm skersmens plaukiojo viršuj - nebuvau dar tokio dalyko anksčiau matęs Ir vis dėl to alus buvo pilnai išrūgęs, nors ir mielių viršuj buvo..GiN rašė:Jei visos mielės plaukioja viršuje - į pasibaigusią fermentaciją nepanašu.
Vis dar galioja klausimas, ar turi kuo pamatuoti SG?
Dėl temos autoriaus info trūkumo pritariu, būtų gerai sužinoti:
1. Kiek laiko jau praėjo nuo užraugimo?
2. Koks alaus receptas ir ar pakankamai dėjai mielių, ar jas rehidratavai?
3. Ar matavai SG ir koks jis?
4. Koks turi būt FG pagal receptą?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Sustojo fermentacija
Tą aš ir norėjau pasakyti, kad "šiek tiek" mielių viršuje ir "beveik visos viršuje" yra ne tas pats
-
- Pranešimai: 2
- Užsiregistravo: 2015-10-12, 23:42
Re: Sustojo fermentacija
Pamatavus SG 1030. Tai nežinau dabar pilstyt į butelius ar dar laukt.
Nuo užraugimo praėjo 10 dienų.
Mielės nebuvo rehidratuotos.
Mieles ant dugno sušokusios į varškės konsistenciją.
Nuo užraugimo praėjo 10 dienų.
Mielės nebuvo rehidratuotos.
Mieles ant dugno sušokusios į varškės konsistenciją.
-
- Pranešimai: 117
- Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02
Re: Sustojo fermentacija
Fermentacija 3-ioje dienoje labai sulėtėjo, burbulą išmeta kas 1-2 minutes. Naudojau Wyeast 3724 (Belgian Saison) mieles (dariau 3l starterį), pagal šį receptą: https://byo.com/bock/item/1343-saison-style-profile Kame gali būti problema? Laikau ~22 laipsnių temperatūroje, SG 1.055, OG 1.065. Gal kelti temperatūrą? Milk stautas stovi šalia su S-05 mielėmis ir burbulą meta kas 6 sekundes.
Tas pats ir su Witbier`u naudojau Wyeast 3942: Belgian Wheat (2,5l starteris), irgi labai jau retai burbulą išmeta (stovi jau 4-ta diena), SG nematavau.
Tas pats ir su Witbier`u naudojau Wyeast 3942: Belgian Wheat (2,5l starteris), irgi labai jau retai burbulą išmeta (stovi jau 4-ta diena), SG nematavau.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Sustojo fermentacija
Sveiki, atitolęs nuo virimų-įgūdžius praradau
Brewferm top pasiūliau tik 17C ir po paros nuo SG 1070 sustojo ties 1034. du fermenteriai-ta pati misa, tos pačios mielės, vienodas FG. Koks yra tiesos kelias? Pernešti fermenterius į 21C ir laukt, perpilt į antrinę ir pernešt į 21c, ar visgi reiks dar ir naujas mieles įvest. Dėkoju už ats, draugai!
Brewferm top pasiūliau tik 17C ir po paros nuo SG 1070 sustojo ties 1034. du fermenteriai-ta pati misa, tos pačios mielės, vienodas FG. Koks yra tiesos kelias? Pernešti fermenterius į 21C ir laukt, perpilt į antrinę ir pernešt į 21c, ar visgi reiks dar ir naujas mieles įvest. Dėkoju už ats, draugai!
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Sustojo fermentacija
Nešk į 21c ir pamišk bent savaitei.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Vyteni, bijok dievo, po paros jam sustojo.Vytenis rašė:Sveiki, atitolęs nuo virimų-įgūdžius praradau :)
Brewferm top pasiūliau tik 17C ir po paros nuo SG 1070 sustojo ties 1034. du fermenteriai-ta pati misa, tos pačios mielės, vienodas FG. Koks yra tiesos kelias? Pernešti fermenterius į 21C ir laukt, perpilt į antrinę ir pernešt į 21c, ar visgi reiks dar ir naujas mieles įvest. Dėkoju už ats, draugai!
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Sustojo fermentacija
Fermentacija sustojo po paros, jei nebūt stojusi - alus per dvi paras Pablūdo jaunimas, o gal mielės - ne kitaip...
Re: Sustojo fermentacija
Įdomu ar gali pakenkt eliui per žema temparatūra, apart sustojimo?
Užraugiau 45 litrus AAA su 10 litrų starterio (S-04). Pastačiau fermenterį į 16*C patalpą ir padėjau termometrą ant viršaus - po kelių val. jau termometras rodė 19*C, o CO2 eina visiškai be perstojo, kaip iš dujų baliono (šlangutė į buteliuką)
Tai nunešiau į garažą kur 13~14*C - po pusės paros "reaktorius" dar stipriau dujas pučia
Kaip suprantu nieko blogo neturėtų atsitikt nors ir žemoka aplinkos temp.? (fermenterio viduj vis tiek turbūt kokie +5*C). Tiesiog pabijojau, kad gali perkaist ir prisigamint esterių..
Užraugiau 45 litrus AAA su 10 litrų starterio (S-04). Pastačiau fermenterį į 16*C patalpą ir padėjau termometrą ant viršaus - po kelių val. jau termometras rodė 19*C, o CO2 eina visiškai be perstojo, kaip iš dujų baliono (šlangutė į buteliuką)
Tai nunešiau į garažą kur 13~14*C - po pusės paros "reaktorius" dar stipriau dujas pučia
Kaip suprantu nieko blogo neturėtų atsitikt nors ir žemoka aplinkos temp.? (fermenterio viduj vis tiek turbūt kokie +5*C). Tiesiog pabijojau, kad gali perkaist ir prisigamint esterių..
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Sustojo fermentacija
Kaip čia tau atsakius?
Kai kalbame apie fermentavimo temperatūrą, tai beveik visiškai vienodai, kokia temperatūra Delyje, Pabradėje ar tavo garaže. Kalba eina apie misos temperatūrą fermentavimo metu. Gerai būtų žinoti ją, o ne orą aplink kibirą
Kai kalbame apie fermentavimo temperatūrą, tai beveik visiškai vienodai, kokia temperatūra Delyje, Pabradėje ar tavo garaže. Kalba eina apie misos temperatūrą fermentavimo metu. Gerai būtų žinoti ją, o ne orą aplink kibirą
Re: Sustojo fermentacija
Peckelio firminis atsakymas, kaip ir priklauso ...bet nepiktai aš
Jei jau taip, tai kaip ir aišku iš mano ankstesnio posto, akivaizdu kad nežinau tikslios "misos branduolio" temperatūros. Tarp eilučių buvo klausimas/pasvarstymas, ar elio skoniui gali atsiliepti fermentavimas per žemoje (nei jam priklausanti ideali) temperatūra...
Jei jau taip, tai kaip ir aišku iš mano ankstesnio posto, akivaizdu kad nežinau tikslios "misos branduolio" temperatūros. Tarp eilučių buvo klausimas/pasvarstymas, ar elio skoniui gali atsiliepti fermentavimas per žemoje (nei jam priklausanti ideali) temperatūra...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Taip, gali.Domaso rašė:Peckelio firminis atsakymas, kaip ir priklauso :D ...bet nepiktai aš ;)
Jei jau taip, tai kaip ir aišku iš mano ankstesnio posto, akivaizdu kad nežinau tikslios "misos branduolio" temperatūros. Tarp eilučių buvo klausimas/pasvarstymas, ar elio skoniui gali atsiliepti fermentavimas per žemoje (nei jam priklausanti ideali) temperatūra...
http://alusalus.lt/2011/12/fermentacijo ... iu-gamyba/
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Sustojo fermentacija
Nepaskubėjau aš su klausimu - sustojo po paros ir 4 dienas nesikeitė SG. pernešiau Lryto padrąsintas į šilumą ir va savaitė beveik stovi kaip įkaltas ties 1034. Koks kitas tiesos kelias?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Perpilk į kitą fermenterį ir lauk dar bent savaitę.Vytenis rašė:Nepaskubėjau aš su klausimu - sustojo po paros ir 4 dienas nesikeitė SG. pernešiau Lryto padrąsintas į šilumą ir va savaitė beveik stovi kaip įkaltas ties 1034. Koks kitas tiesos kelias?
Re: Sustojo fermentacija
Bandyk laukt - tikrai nepakenks, bent tikrai sužinosi ar dar kažkas ten vyksta.
Nors aš šituo metodu naudojausi (perpylinėjau, laukiau dvi savaites, net starterio buvau šiek tiek įpylęs) - vis tiek SG man nepasikeitė, tai tiesiog subuteliavau saldesnį. Kol kas palauk ir neimk į galvą, vėliau žiūrėsi pagal situaciją
Nors aš šituo metodu naudojausi (perpylinėjau, laukiau dvi savaites, net starterio buvau šiek tiek įpylęs) - vis tiek SG man nepasikeitė, tai tiesiog subuteliavau saldesnį. Kol kas palauk ir neimk į galvą, vėliau žiūrėsi pagal situaciją
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Sustojo fermentacija
dekui už atsakymus. Na bet subuteliavęs su tokiu FG bijosiu į rūsį įeiti ir butelį į rankas paimti. Čia tikrai ne dėl aukštos salinimo temperatūros toks tankis gavosi
Re: Sustojo fermentacija
Tai ir sakom, kad neskubėk buteliuot, ir palauk dar 1-2 savaites, tada matysi kokia situacija.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Sustojo fermentacija
Pasidaryk medžiaginę lentynos uždangą bus drąsiau į rūsį eiti. Pirmus buteliukus po apsaugine medžiaga atidaryk, storas pirštines užsidėk. Apsauginiai akiniai visai vietoje
Po kelių sprogimų, teko taip atidarinėti nepasterizuotų vyšnių "kriek'ą" iš 500ml likdavo 100ml, bet kažkaip reikėjo "išminuoti".
Po kelių sprogimų, teko taip atidarinėti nepasterizuotų vyšnių "kriek'ą" iš 500ml likdavo 100ml, bet kažkaip reikėjo "išminuoti".
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Papildomai mielių įdėti irgi variantas. Ir palaikyti ne savaitę, o tris. Ir daugiau, jeigu reikės.Maistra rašė:Laikas pradėt "skaityt knygas".. šiuo savo teiginiu neagituoju už knygų skaitymą, nors ghal ir reiktų, o tik noriu pasakyt- neapgaudinėkit savęs. Jei 17*P alus per vieną dieną sustoja ties 8-9 ir toliau nejuda, tai ir toliau š gausis. Aišku teoriškai įmanomas r įdomus rezultatas, bet 98% kad taip nebus. kODĖL? Tai todėl, kad užduota per mažai mielių ir netinkama temperatūra buvo, toloiau visi įmanomi 98 proc. variantų, kad gausis š, bet visada lieka tie pora procentų kada gali būt įdomu. Taigi.. vis dėl to verta pasiskaityt knygeles. Visiem sėkmės. :)
Re: Sustojo fermentacija
Deja, kartais tokių mistinių variantų pasitaiko, kad ir papildomos mielės ir net re-starteris nepadeda (turėjau tokį variantą), kodėl velnias žino, matyt tiesiog dėl kažkurių priežasčių pasigamino didelė dalis nefermentuojamų cukrų... Nebent pritaikyt kokias "grobuoniškas" mieles...Gytis rašė:Papildomai mielių įdėti irgi variantas. Ir palaikyti ne savaitę, o tris. Ir daugiau, jeigu reikės.
Gan ekstremalų variantą siūlai Aš pasiūlysiu mažiau pavojingą - jau minėtą butelį su manometru - jau kartą išvengiau butelių bombų su juo, labai patogu stebėt - jei dar kyla virš 4-5 bar, vertėtų sunerimtAlchemikas rašė:Pasidaryk medžiaginę lentynos uždangą bus drąsiau į rūsį eiti. Pirmus buteliukus po apsaugine medžiaga atidaryk, storas pirštines užsidėk. Apsauginiai akiniai visai vietoje
Po kelių sprogimų, teko taip atidarinėti nepasterizuotų vyšnių "kriek'ą" iš 500ml likdavo 100ml, bet kažkaip reikėjo "išminuoti".
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Rekomenduočiau pasitikrinti termometrus tokiu atveju.Domaso rašė: Deja, kartais tokių mistinių variantų pasitaiko, kad ir papildomos mielės ir net re-starteris nepadeda (turėjau tokį variantą), kodėl velnias žino, matyt tiesiog dėl kažkurių priežasčių pasigamino didelė dalis nefermentuojamų cukrų...
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Sustojo fermentacija
Arba iš namų išvaryt bildukus
Re: Sustojo fermentacija
Termometrai ir hidrometrai patikrinti, viskas su jais ok. Bet aš ir nekalbu apie tokius didelius FG kaip pas Vytenį, mano atveju vietoj 1.014 sustojo ties 1.018, ir po to nė krust, nors ir perpilta, ir laukta 3 savaites, ir re-starterio pilta, taip ir liko 1.018. O vos supylus gazavimo cukrų, suvalgė labai tvarkingai ir užsigazavo per mažiau nei savaitę. Tai kaip ir išvada, kad to [0.004] mielės tiesiog nenorėjo valgyt. Ar susalinta per karštai, ar dar kas - bala nematė, tik sakau, kad kartais jau nieko nepadarysi, lauk nelaukęs...
O jei paliečiant termometrus t.y. salinimo temperatūrą - ko gero labiau pažengę aludariai naudoja kokį koeficientą ar kitas nei AK skaičiuokles, kad sužinotų koks išeis FG? Nes "Aludarių Klubo" skaičiuoklėj tai kaip suprantu "po defaultu" kažkokia salinimo temperatūra nustatyta, o gal ji iš vis nevertinama?
O jei paliečiant termometrus t.y. salinimo temperatūrą - ko gero labiau pažengę aludariai naudoja kokį koeficientą ar kitas nei AK skaičiuokles, kad sužinotų koks išeis FG? Nes "Aludarių Klubo" skaičiuoklėj tai kaip suprantu "po defaultu" kažkokia salinimo temperatūra nustatyta, o gal ji iš vis nevertinama?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sustojo fermentacija
Domaso rašė:Termometrai ir hidrometrai patikrinti, viskas su jais ok. Bet aš ir nekalbu apie tokius didelius FG kaip pas Vytenį, mano atveju vietoj 1.014 sustojo ties 1.018, ir po to nė krust, nors ir perpilta, ir laukta 3 savaites, ir re-starterio pilta, taip ir liko 1.018. O vos supylus gazavimo cukrų, suvalgė labai tvarkingai ir užsigazavo per mažiau nei savaitę. Tai kaip ir išvada, kad to [0.004] mielės tiesiog nenorėjo valgyt. Ar susalinta per karštai, ar dar kas - bala nematė, tik sakau, kad kartais jau nieko nepadarysi, lauk nelaukęs...
O jei paliečiant termometrus t.y. salinimo temperatūrą - ko gero labiau pažengę aludariai naudoja kokį koeficientą ar kitas nei AK skaičiuokles, kad sužinotų koks išeis FG? Nes "Aludarių Klubo" skaičiuoklėj tai kaip suprantu "po defaultu" kažkokia salinimo temperatūra nustatyta, o gal ji iš vis nevertinama?
Išvada, kad tie 1.018 buvo nevalgomi. Priežasčių gali būti daug, bet nematau prasmės spėlioti.
Aš nežinau ką naudoja labiau pažengę, bet bent jau aš teoriškai paskaičiuoto FG nelaikau dievo duotu skaičiumi, kuruio abejoti draudžiama. FG yra tada, kai fermentacija sustojo. O kadangi aš ne visada sudarau idealias sąlygas fermentacijai, todėl mielėms duodu laiko, jeigu fg/skonis/išvaizda ar dar kas nors man kelia abejones. Niekada nepilčiau į butelį, jeigu atenuacija būtų ~50%. Laikyčiau, kad ir du mėnesius, dėčiau papildomų/kitų mielių ar dar ką nors daryčiau. Turėjau aš tų bombų, užtenka.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Sustojo fermentacija
Skaičiuoklėje rodomas FG yra teorinis, jis remiasi skaičiuoklėje suvestomis sąlygomis. Galima reguliuoti prie mielių keičiant parametrą "atenuacija"Domaso rašė:O jei paliečiant termometrus t.y. salinimo temperatūrą - ko gero labiau pažengę aludariai naudoja kokį koeficientą ar kitas nei AK skaičiuokles, kad sužinotų koks išeis FG? Nes "Aludarių Klubo" skaičiuoklėj tai kaip suprantu "po defaultu" kažkokia salinimo temperatūra nustatyta, o gal ji iš vis nevertinama?
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Sustojo fermentacija
Sėdžiu, kūrenu pypkę ir dūmoju- tai visgi esant per mažai temperatūrai mielės nebaigusios darbo nusėdo. Atšildžiau misą. Mielės darbo nepradeda. Tikriausiai trūksta deguonies.. Perpilu į antrinę. Deguonies perpilant kažkiek gavo. Mielės susijudino. Temperatūra darbui tinkama. 3 dienos-ramu. Kas pasikeis įvedus naujas mieles? Juk šitos nežuvusios. Baigėsi pypkej tabakas, o tiesos kelio neradau..