Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Na tada visai tikėtina, kad čia šitas konkretus salyklas taip elgiasi... (čia 83% to Pilsnerio). Bala nematė, čia kaip eksperimentą šitą alų išviriau, paragaut užteks... Dabar žinosiu, kad verdant pilną partiją reikia turėt omenyje šitą jo elgesį, ir atitinkamai užmest bent kokius 5L tam baltymų nuostoliui..
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Daugiausia darau su čekišku. Baltymų iškrenta nemažai, palygint su tavo nelabai galiu. Nepamenu, senokai viriau. Gal ir mažiau. Atšalusią misą aš košiu nuo apynių ir viso to dumblo 2-3 kartus. Tai didžioji dalis ir keliauja šiukšlynan. Po pirminės litras - 1.5 lieka su mielėm. Jei neatskyrei jų nuo misos tai kur jiems slėptis. . Ar čia ko nors nesupratau?
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Tiesiog man pasirodė keista, kad tiek daug tų baltymų iškrenta (pusė išvirtos misos), dabar žinosiu...
Košt tai ir aš bandžiau, bet man iš kart užnešė visus sietelius, net ir pakankamai retą. Kitą kartą "whirpool'insiu" kaip Maistra patarė
Košt tai ir aš bandžiau, bet man iš kart užnešė visus sietelius, net ir pakankamai retą. Kitą kartą "whirpool'insiu" kaip Maistra patarė
- random
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Aš irgi dažniausiai kaip bazinį naudojų čekišką pilsnerio salyklą. Bet pas mane tokio kiekio baltymų nuosėdų nebūna, iš 40 litrų max koks litras nuosėdų kartu su apyniais. Tekindamas pirmus litrus pilu atgal i tekinimo indą kol pradeda visai skaidri misa tekėt. Nors pas mane ir virimas nelabai intensyvus būna, mažai galio, gal tas įtakoja.
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Gal čia man dėl to tiek daug baltymų gavosi, kad kiek nestandartiškai šį virimą atlikau...
Paprastai salinu didesnį kiekį šaltdėžėj ir irgi "vorlauf'inu" pirmus litrus. Bet šį kart mažą kiekį viriau, tai salinau maiše įdėtame į puodą, tai tiesiog po salinimo iškėliau maišą ir liko misa, tada dar kart užpyliau ir liko antrokas. Turbūt reikėjo tą visą misą dar kartą pro tą grudų "filtrą" praleist.
Paprastai salinu didesnį kiekį šaltdėžėj ir irgi "vorlauf'inu" pirmus litrus. Bet šį kart mažą kiekį viriau, tai salinau maiše įdėtame į puodą, tai tiesiog po salinimo iškėliau maišą ir liko misa, tada dar kart užpyliau ir liko antrokas. Turbūt reikėjo tą visą misą dar kartą pro tą grudų "filtrą" praleist.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Aš Alutekso čekišką naudoju pastoviai ir ne pirmus metus, tai verdant virš 20 l turbūt daugiau dviejų litrų baltymų nebuvo susidarę.
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Ai nieko čia baisaus, kitą kartą tik reiks su tais baltymais nesupilt į fermenterį..Maistra rašė:Tai apgavo jį, pakišo kokį Maltosos, dėl to ir vargsta žmogus. Maltosa man iš karto pasirodė gana įdomus salyklas, net buvau pavadinęs lietuvišku peilu, bet greitai daėdė ir dėl baltymų taip pat. Nors labiau skonis atsibodo.
Kai pirkau, buvo mačiau popieriukas ant maišo, bet kažkaip nepažiūrėjau, nuvežiau sumalt, ir tas popieriukas kažkur nukrito, tai negaliu pasakyt koks tiksliai salyklas..
Bet koks "tolkas" jiems pakišinėt tą lietuvišką, kai čekiškas brangesnis vos vienu euru? (27 vs 28 eur).
Maistra - o kas ten dėl lietuviško Maltosos? Jis gal daugmaž atitinka "Pale ale" salyklą?
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Nu aš tai neragavęs jo, bet turiu Maltosos karamelinio (kurio irgi dar nebandžiau) - gal ir tas nelabai rekomenduotinas? Čia kad nežinodamas per daug neužsipirkčiau..Maistra rašė:Nu ne, gana įdomus skonis, bet man nuo to skonio greitai koktu pasidaro. Nemoku kitaip paaiškint- ne mano ir tiek.
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Beje, jei tas skonis toks įdomus, tai kažin kaip jį Lietuvos aludariai naudoja Įtariu kad didesni aludariai ne vien iš "Viking malt" perka..
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Gali plačiau - čia turi omenyje, kad konkrečiai Maltosos karamelinis blogas? Kas su juo negerai? (dovanot neriekia - pats kiliuką nusipirkęs turiu )Maistra rašė:Karamelinis, tai blogis- galiu padovanot porą kilų.
Tai iš vis ten Alutekse normalių salyklų yra ar ne? (Maltosos šviesus blogas, Karamelinis blogas, jei tas čekiškas taip baltymus toliau mes tai irgi blogas... - tai dar lieka tik Miuncheno, Kvietinis ir Juodas - kaip su tais?)
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Sorry jei klausimas labai durnas pasirodys patyrusiems - ar "Protein rest" turi kokios nors įtakos baltymų iškritimo kiekiui?
Kiek teko skaityt - kokybiški miežių salyklai nereikalauja protein rest'o...
Kiek teko skaityt - kokybiški miežių salyklai nereikalauja protein rest'o...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
Pilnai modifikuotiems salyklams nereikia. Didžioji salyklų dalis dabar tokie.
Ir dar. Nėra blogų salyklų, išskyrus sugadintus gaminant (itin retai) arba saugant (dažnai). Kiekvieną salyklą galima prišnekint, tik reikia truputį apie patį salyklą ir visą reikalą žinoti. Aišku, patinka ar nepatinka skonis, čia jau kiekvienam savo.
Ir dar. Nėra blogų salyklų, išskyrus sugadintus gaminant (itin retai) arba saugant (dažnai). Kiekvieną salyklą galima prišnekint, tik reikia truputį apie patį salyklą ir visą reikalą žinoti. Aišku, patinka ar nepatinka skonis, čia jau kiekvienam savo.
-
- Pranešimai: 2
- Užsiregistravo: 2018-02-28, 23:46
Re: Baltos drumzlės / Dekokcijos - padėkit suprast...
O kiek laiko virti reik tą vadinama ,,atvaracka"?Maistra rašė:Raudona linija, tai tiršta mentalo dalis. Dažniausiai imamas trečdalis, būtinai pauzę 72 laipsnių padaryt, kas ir matosi grafike, paskui verdi maišydamas ir supili atgal. Jei iš karto nepataikysi į reikiamą temperatūrą, tada galima nusemt kažkiek skystimo ir užvirint. Viskas.