Virimo trukmė

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-12, 13:24

Sveiki,

Tai apie viską nuo pradžių: verdu apie 25 l alaus 35l puode su dujom ant vulkano (reduktorius kaip priklauso). Vanduo užverda gan greit, bet vis vien su visais etapais (salinimas puode, tekinimas per filtrą, aušinimas gyvatuku) sugaištu apie 6 val. kol uždedu mieles.
Kaip kitiems su trukme gaunasi? Ar verta mąstyti apie kitokius etapų būdus (keist pvz. aušinimo būdą) arba apie galimybę elektrifikuotis?

Dėkui už pasamprotavimus.
Peace

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1724
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Virimo trukmė

Standartinė Gytis » 2018-01-12, 13:32

Tai panašiai ir trunka. Mano standartinis virimas apie 5 - 5,5 val gaunasi. Jeigu užverda greitai, tai daugiausiai laiko galima sutaupyti greitinant atšaldymą bei trumpinant salinimo laiką. Salinimo laiko trumpinimas turės savo pasekmes, bet vis tiek reikėtų įvertinti savo procesą. Aš atsisakiau protein resto ir salyklų, kuriems jis būtinas. Kiek tau užtrunka atšaldymas? Čia daug rezervo paprastai būna.

Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-12, 13:54

Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?

AndriusK
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Virimo trukmė

Standartinė AndriusK » 2018-01-12, 14:41

20 minučių aušint mano galva yra visai neblogas rezultatas. Žinoma, galima dar pagreitinti, bet 5-7 minutės ar ką keičia?
Šiaip pažystu aludarį kuris "išverda" per 30 minučių.... Iš ekstrakto..
Klausiu kodėl ne iš salyklo - per daug laiko užima.

Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-12, 14:48

Forume skaičiau, kad kažkas atšaldo per 7 min. :shock:
O šiaip jeigu iš koncentrato - per 30 min??? Kur šuo paslėptas? Nebent nedidelį kiekį.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 15:05

Per 7 minutes atšaldyt yra realu, bet kainos klausimas viską nubraukia. Nereikia varyt ant tų alutekso gyvatukų, jie normalūs. Tereikia priprast, gi ne kačių ar triušių giminės esam. Pusavalandis aušinant nu dar +- 10 min. visa kita finansiškai niekada neapsimoka. Aš sugebu išvirt alų per 3-4 valandas, jei aušint balkone žiemą. Pavėsinu su gyvatuku ar vonioj iki 35 ir einu miegot. Ryte gatava. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1724
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Virimo trukmė

Standartinė Gytis » 2018-01-12, 15:16

Nekarklas rašė:Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?


20 min 25 litrai yra ok. Greičiau nebent pastoviai gyvatuką judinant. Su counter flow galima gerokai greičiau, bet kolegos bandė ir patirtis skirtinga. Kažkas grįžo prie gyvatuko, kiek atsimenu.

Upd. įmečiau nuorodą į diskusijas forume:
viewtopic.php?f=3&t=159&p=8396&hilit=counterflow#p8396

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1019
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Virimo trukmė

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-12, 15:24

Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min :) Greičiau siurblys neveža.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 15:39

LRytas, ši informacija būtų bevertė, jei parašytum kokio galingumo tas tavo aušintuvas ir dar plate nu ir jei ne paslaptis už kiek paprastas mirtingasis gali tokį įsigyt? Jei sunaudoji 150 litrų vandens vienam aušinimui, tai per kiek laiko jis lieka už dyką lyginant su 5-6 metrais kokio paprasto varinio ar neduokdie nerūdeikinio gofrinio vamzdelio. Būk žmogus, paaiškink. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1724
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Virimo trukmė

Standartinė Gytis » 2018-01-12, 15:47

Plate chilleris teoriškai vandens mažiau išnaudoja, nes efektyvumas didesnis. Bet įdomiau praktika. Acakyk Lrytas, kiek kainuoja ir kiek vandens išnaudoji šaldymui.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 15:50

Vanduo ne esmė, pati įranga brangi, jei be pagražinimų. Bet kelissyk viriau tris virimus per dieną, tai aušinimo vandens neišpili, o naudoji salinimui, bet taip gi nevirsi namie kaskart. Dar gauni ir pakaitintą vandenį, bet tai dariau su paprastu gyvatuku. Pigiu. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1019
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Virimo trukmė

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-12, 15:52

Chileris.JPG
Galios nežinau, vandens kokia 150l suryja.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 15:55

Čia kokią 150 litrų neprakatit. Jei nori pasigirt, tai daryk išsamų aprašymą. Iš nuotraukos matosi, kad toks jau gana nemažas, už kiek pavogei, ar reiks kožną žodį su replėm traukt?
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1724
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Virimo trukmė

Standartinė Gytis » 2018-01-12, 15:58

Pasigūglinau. Panašūs jeigu braze material copper kaina apie 100-120 USD. Jeigu nikelis tai 2x.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 16:01

Gyti, aš su tokiais ir kitokiais dirbu kožną dieną ir žinau kiek jie kainuoja, todėl ir provokuoju LRytą pasakyt kaip yra. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1019
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Virimo trukmė

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-12, 16:04

Nupirkau iš vokiečio ebėjui popigiai 60 eu, variu sulituotas, fitingų ant jo už 30eu prisukta.
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Geriau apynių į jį nevaryti, biškis ne kritiška.
Negalima dėl vario plauti rūgštiniais valikliais.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 16:10

Tu čia baubų prisigalvojai, variniai šilumokaičiai su rūgštim pagrinde ir plaunami. Ne su 85% aišku. Bet į klausimą taip ir neatsakei, už kiek paprastam mirtingąjam galima nusipirkt tokį šilumokaitį rytoj užsakius, nes taip tai ir taip negausi. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1019
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Virimo trukmė

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-12, 16:43

Va tiksli kaina
Saskaita.jpg
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 17:12

Čia pats parašei ar kaip? Šiaip tai man px, aš gi žinau kiek kainuoja. Px net ir tai kad tu tokį turi, o aš ne. :) Bet matai jis pas tave be siurblio nelabai veikia, o gal dar ko reikia, o sąskaita tai jau neatlaiko jokios kritikos. :) Turi brangų žaislą, gali sau leist- valio. Aš tik sakau, kad už penkiolika minučių anksčiau atšaldytą misą nesiruošiu mokėt kelių šimtų eurų. Jei nemeluotum viskas būtų o.k. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 957
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Virimo trukmė

Standartinė Peckelis » 2018-01-12, 18:03

Žengtelėjote, žiūriu, į plačias lankas :)
Pradinis klausimas buvo irgi netikslus - virimo trukmė. Atsakymas - nuo 1 iki 1.5 valandos :D O jei klausta buvo apie alaus darymą nuo salyklo susitraiškymo iki grindų praplovimo, tai čia įvairiai.
Bet pasakyti noriu - jei tiek jau laiko nėra, kad negalite alaus darymo meditacijai skirti kokių 6 valandų ir pailsėti nuo rūpesčių ir bėgimų kasdieninių, tai gal eikit ir nusipirkit jūs to alaus. Visai neblogo yra. Spėkit tik iki 8.
O jei yra sportinis interesas būti greitesniu, tai tam padedančių visokios kainos ir paskirties "gadžetų" apsčiai. Visai visokių. Kai kurie visai gerai - leidžia optimizuoti procesus ir teigiamai įtakoja kokybę (jei kitose vietose nepritašnojat). Bet bendrai alaus geresniu vien tik jų turėjimas ir naudojimas nepadaro. Kad ir kaip kai kam norėtųsi galvoti kitaip.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-12, 18:14

Peckeli, tik nereikia utiruot, aš linkęs tikėt, kad čia renkasi ne visiški durniai, kad atsakinėt pagal abėcėlę? Truputis pasitikėjimo ir bus geriau. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 957
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Virimo trukmė

Standartinė Peckelis » 2018-01-12, 18:24

Aš ateistas, tikėjimas - ne man :D :D

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-14, 21:26

Norint pasidaryt gero alaus nereikia mandros įrangos. Kaip ir sutrumpint virimo laiko irgi labai nepavyks, čia jau Peckelis gerai pasakė, nieko nepridursi. :)
Filmukas: https://www.youtube.com/watch?v=6Ktl84kjAOk
Aludarystė- ne bailiams.

Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-15, 08:57

Jo...biški pasikalbėjot :D Anyway, dėkui už info, šiokias tokias išvadas pasidariau: investuoti į plate chillerį kol kas neketinu, gal nebent pasikeist gyvatuką į didesnį/ilgesnį, nors vakar virimą dariau, tai 25 l stabiliai per 20 min, tik to vandens daug į kiemą išleidžiu, slidu paskui tokiu oru :D
Dar pastebėjau (jau kelintą kartą), kad gan ilgai sugaištu, ir nelabai efektyviai, galiu pasakyt dirbu, filtruodamas jau išvirtą misą į fermenterį - turiu nusipirkęs iš kiniečių dry hopperį, bet nors 300 mikronų, tačiau vis vien plaukioja apynių liekanos, ir jų gan daug. Todėl vis vien tenka filtruoti. Tai grįžau prie pirminio metodo, paprasčiausiai iš puodu su dideliu samčių pilu per kiaurasamtį, kuriam esu įdėjęs medžiagos (tos cepelinams sunkti), bet ir ta medžiaga po kelių samčių užsikemša ir tenka praplauti. Tai toks biškį užsi*** gaunasi... Gal šitoj vietoj parekomenduosit kaip galima siekti tobulybės? :)

Ačiū

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-15, 09:24

Nusipirk kiaurasamtį žilkinį, kad galėtum už krašto užkabint. Nieko geresnio neatradau kol kas, o ir neieškau. Pasikišo, nuėmei, krestelėjai kur ir vėl pirmyn. Be to dar ir pigus. :) Pvz.: https://www.senukai.lt/p/sietelis-16-cm/2rfp
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1724
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Virimo trukmė

Standartinė Gytis » 2018-01-15, 09:47

Išvirtos misos nefiltruoju. Naudoju tik granuliuotus apynius be jokių maišelių ar pan. Virimui pasiruošiu du fermenterius. Į pirmą fermenterį supilu iš puodo viską arba beveik viską. Parsivežu fermenterį namo (verdu 25 km nuo namų). Namie palieku kokiai valandai pastovėti, tada iš pirmo perpilu antrą. Perpilant dar misa aeruojasi. Pirmame palieku visus apynių likučius. Minusas - kartu nusipila koks 1-1,5 litro misos, bet man lengviau tą litrą papildomai išvirti, negu filtruoti.

Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-15, 09:54

Nu aš irgi panašų kiaurasamtį naudoju, bet vis vien norisi kuo mažiau šiukšlių palikt fermenteryje, o kai naudoju tik granuliuotus apynius, daug praeina pro tas skylutes... Anyway, dėkui už idėjas :)
Peace :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 676
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Virimo trukmė

Standartinė GiN » 2018-01-15, 13:02

Aš irgi nieko geriau nei sietelis neradau. Tik siūlau naudoti ne žilkinį, bet nerūdijančio plieno, aš turiu 20 cm, dabar Senukų internetinėj nerandu, va toks, tik 20 cm (kaina panaši kaip žilkinio):
https://www.senukai.lt/p/kiaurasamtis-18-cm/2qmo

Jo tos "ausys" labai gerai užsikabina ant fermenterio krašto.

Ir siūlau taip stipriai nesibaiminti tų nuosėdų, vis tiek fermentacijos pabaigoje jos bus dugne kartu su mielėmis, o mieles kažkaip vis tiek reiks pašalinti arba saugoti, kad nepatektų į išpilstytą alų. Man geriausiai padeda poros dienų "antrinė fermentacija" - perpylimas į kitą fermenterį.

Nekarklas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Virimo trukmė

Standartinė Nekarklas » 2018-01-15, 14:06

Labai panašų turiu ir aš, tik iš kiniečių kažkaip viską susipirkęs :) Na jo, iš tikrųjų aš irgi darau antrinę, ir stengiuosi kad kuo mažiau nuosėdų buteliuose liktų, bet vis vien kažkoks kiekis mielių lieka. Na bet su šiukšlėm, galim ir po antrinės išsigraibyti likučius :D
Dėkui visiems - klausimas atsakytas :)

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 1722
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Virimo trukmė

Standartinė Maistra » 2018-01-15, 14:10

Nu kur jau atsakytas, čia amžinas klausimas. :mrgreen:
O dėl sietuko, tai rimtai žilkinis turi privalumų. :)
Aludarystė- ne bailiams.


Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečių

cron