Siūlyčiau palaikyti kambaryje ilgeliau, kokias 5 dienas. Dėl brandinimo laikymo priklauso nuo alaus. Tačiau vidutinio kartumo ir stiprumo šviesų alų galima ragauti jau po poros savaičių. Be cukraus iškart į šaldytuvą pastačius alų gausis alus be putos ir gazo.
Jei nedarau antrinės fermentacijos (mielių sluoksnis butelyne nusistovi 2-3 mm), tai po 3 parų jau gazo ir putos yra, bet sutinku su ponunieku - 5 paros būtų geriau putos patvarumui. Bet jei daryta antrinė fermentacija (kai mielių sluoksnis ant butelio mažiau 1 mm), tada palaikau kartais ir 2 savaites). O brandinu pagal galimyę, labai norint atsigaivinti, jau po 2 savaičių imu :) bet patarčiau bent 3 savaites išlaikyti.
aciu uz uz patarimus, dar palaikysiu :)
Pratęskime temą. Aludarių susiėjimo metu pademonstravau nestabilumą alaus užgazavimo srityje. Ko pasekoje nukentėjo "nepriklausomas ekspertas" :) Tai kilo mintis pasiaiškinti, kokiu būdu užgazuojate alų. Kiekvieną butelį atskirai? Visą virimą? Pasidalinkite technologinėm gudrybėm.
1. Svarbu sulaukti fermentacijos pabaigos. Anksčiau manydavau, kad fermentacija baigėsi, jeigu FG per 24 valandas nepasikeisdavo. Dabar darau tą vadinamąjį fermentacijos testą.
2. Pasibaigus fermentacijai perpilu į "išpilstymo" talpą, t.y. kitą fermentacijos indą. Antroje talpoje laikau 1-2 paras. (Pirmame palieku viską, ko nenoriu matyti aluje).
3. Su beersmith programa paskaičiuoju reikalingą gliukozės kiekį pagal norimą karbonizaciją. Gliukozę naudoju, nes mano nuomone ji neduoda pašalinio skonio. Skirtingą alų gazuoju skirtingai, daugiausia remiuosi stiliaus aprašymais ir savo bei kitų patirtimi.
4. Pradėjus išpilstymą, išverdu maždaug 150-200 ml gliukozės sirupo. Užverdu vandenį, supilu gliukozę, verdu apie 10-15-20 min.
5. Supilu atšaldytą sirupą ir lengvai išmaišau (apie 1 minutę). Labai nemakaluoju, bet per daug nebijau, jeigu kokią mielę nuo dugno ir pakeliu.
6. Maždaug po 5-15 min pilstau. Kartais ir po 30 minučių.
7. 4-5 dienas laikau kambario temperatūroje, po to transportuoju į rūsį.
Kartais mieles nuimu iš pilstymo talpos. Mažiau visokių priemaišų.
Man irgi pravers Gyčio patarimai. Klausimas dėl 4 punkto: virimas dėl dezinfekcijos?
Taip, dėl dezinfekcijos.
Darau panašiai kaip Gytis, tik antroje talpoje laikau apie savaitę: antrinė fermentacija...
Bet iš antrinės prieš pilstydamas į butelius dar kartą perpilu į kitą talpą ir jau į tą talpą pilu cukraus/gliukozės sirupą taip, kaip Gytis yra parašęs....
...apie cukrų.... vienas senas bitininkas sakė, kad iš esamo/gaminamo Lietuvoje cukraus bitės "ima" tik Marijampolės cukrų. Jei tokio negaunu/nerandu, naudoju gliukozę...
BR
audryla
saukstas cukraus turbut nelygu saukstui gliukozes(milteliu)?
Gliukozės reik ~20% daugiau...
BR
audryla
darenkas rašė:Klausimėlis iškilo, o šis išpilstymo įrenginys tinka tik plastikiniams buteliams ar čia ir išeitų stiklą užpilti?
ignasv81 rašė:Kaip dėl tokio ball lock`o, gal kas esate bandę? Ar nebus taip kad pradės daug putoti išpilstant dėl trumpo išėjimo iš kego? http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel ... SwHJhXMpvR
Burbulas rašė:Pilstau iš kegų į stiklinius ir plastikinius butelius šio įrenginio http://www.aliexpress.com/item/Stainles ... 05270.html pagalba. Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų.
Vartotojai naršantys šį forumą: 1 ir 0 svečių