Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

Sveiki,
Teko karamelizuoti medų "Bochetui". Nedaug (na sakykim puse nerudeikos puodo dugno gerai prisikaramelizavo ).Internetas pilnas visokių patarimų,bet per daug jie švelnūs(actas soda citrinų rūgštis ir panašiai) arba aš aklas ir nerandu.Buvau parai ipyles kaustiko,paskui parai acto,tryniau soda.Kažkiek pasiduoda ,bet ....vistiek matyt yra kitokių būdų? Gal tiesiog įpylt kokios druskos rugšties?
Pasidalinkit praktine patirtimi pridegusių puodų atstatymu.Gerai būtų kažkoks cheminis atmirkymas,o ne mechaninis(na kad nesubraižyt).
Ačiū.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Lrytas1 »

1% kaustikas ilgam, pvz savaitei.
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

savaitei tai nieko baisaus,
kaip ir kažkiek patrynt. Na bet ne puse dienos ant "šmirgelio" drožt.
Paskutinį kartą redagavo 1 elis. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Lrytas1 »

a dar pradėk nuo 80c vandens su kaustiku.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Peckelis »

Klausimas - o kaip čia dabar, gerbiamasai, karamelizavote, kad gražiai vandenuku į fermenterį nenusipylė? Visiškai be jumoro klausiu, nes man visi trys kartai be problemų kažkaip.
Ką daryt? Yra priemonės grilių svilėsiams valyti. Jei šitie (ta prasme, yra kelių gamintojų) tau nejams, lieka napalmas.
http://www.prekesrestoranams.lt/valikli ... -grill-1-l
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

Atsakymas.Ant labai labai mažos liepsnos -nemaišant! apie 4 valandas.Tikrai nesudegė.Pirma partija apie 5,5kg. medaus.Tarp kitko labai gražiai jis maišosi ,kyla centre ir leidžiasi šonuose.Sulaukiau tokių jau balkšvo priedūmio,karamelinio skonio,ir akys jau sakė kad dar ilgiau ir jau reikės dujokaukės :shock: .Pabijojau dėti daugiau medaus į 26ltr.puodą kad neišliptų medus, o galėjau, ir nebūtų reikeję antro virimo ,kad užpildyti fermenterio,bet prie tokios liepsnos jis padidėjo gal tik 3kartus. Na va ir ten kur liepsnelė kūreno puodą turime delno dydžio riestainį.Kažkiek atmirkiau ir vakar antrą partiją uždėjau,tai dabar įtariu kad bus daugiau patraukę,nes matysiu kai košiu vakare,bet su samčiu jaučiu,kad panašiai degiklio dydžio ta vieta šiurkštesnė.
foto gal valanda pusantros nuo pradžios
vakare prikabinsiu pakepusio puodo
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Paskutinį kartą redagavo 1 elis. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė GiN »

Neseniai prisvilusį puodą išvaliau su šiek tiek vandens+nemažai sodos ir paviriau - viskas gražiai atšoko. Tik pas mane ne medus buvo - uogienė :)
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

Vis tik manau ,kad tokiems reikalams turėtų būti kažkokie rūgštiniai valikliai,nes anglis vistik šarminio pobūdžio :?:, bet matau ,kad manau neteisingai,nes kiek matyti valiklių visi stiproki šarmai.
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

Na va kaip atrodo po 2 kartų karamelizavimo po maždaug 4 valandas puodas.Gal pirmame karte truputi porą kartų buvau padidinęs liepsną,ir pritraukė,tai antru kartu šiek tiek daugiau pritraukė prie seniau buvusio riestainio.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Peckelis »

Nu, pas tave metodika kita. Keturios valandos ant silpnos ugnies. Gal. Irobettačiau, kažkaip girdėjau sakant apie intensyvų virimą, tūrio didėjimą iki 8 kartų ir temperatūros palaikymą po vandens iš medaus išgaravimo tarp 150 ir 157C. Procesas iki 1.5 val., o labiau 1 val.
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė elis »

Anokia čia metodika :roll: .Supratau, kad reikia karamelizuoti medų.Tie youtubiniai vaizdai su sudegusiu-angliniu medum kažkaip nesužavėjo ir galvoju kad ten tikrai jau ne karamelė.Temperatūros nematavau.Orientavausi pagal grubujį metodą.Mėlynų dūmų nelaukiau,nes ir nuo baltų jau buvo pradėję akis graužt o ir spalva jau intensyvėjo stipriai rudyn-raudonyn.Pasirinkau ilgai ir be maišymo dar ir dėl to ,kad tuo metu viriau -šaldžiau kitą alų ir norėjau išnaudoti sakykim bedarbystės laiką.
Žiūrosim kas čia bus
Paskutinį kartą redagavo 1 elis. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Lrytas1 »

Nu jei nukrypo tai, mailardo reakcijos smagiau vyksta prie aukšto Ph, o medaus yra apie 4. Tai jei norisi karamelizuoti greitai tai reikėtu piktais miltukais pakelti Ph iki 8 ir prie 130C per keliolika minučių karamelizuosis.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kaip atgramdote gerai prisvilusį puodą ?

Standartinė Peckelis »

Jei jau nukrypom, tai karamelizacija ir Mailardo reakcijos nėra lygu:)
ATSAKYTI