Nematyta alus virimo sistema

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė AndriusK » 2017-12-30, 00:50

Dėl 76-78c žingsnio verdant "braumaster" tipo aparate. Koks tikslas? Taigi fermentai užsilenks kol kils temp iki virimo.

78c veiksmas tikslingas kai salinimas ir tekinimas vyksta ne tuo pat metu (susalinam ir tada tekinam).
Pataisykit jei nusišneku.

Vartotojo avataras
aluviris
Pranešimai: 77
Užsiregistravo: 2013-09-17, 21:07

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė aluviris » 2017-12-30, 11:29

Aš kažkada apimtas nevilties dėl mažo efektyvumo, tiesiog iškėliau i viršų vidinę talpą ir į ją gan greitai (kiek spėja nuryt) supyliau 16l karšto 85-90C temp vandens. Ir gavau 78 efeltyvumą. Nuo to laiko tik taip ir darau ir turiu daugiau/mažiau stabilų efektyvumą. Dėl siurblio tai pas mane jis dirba prie aukštų temp. tik kol nuo 78 iki 100 pakyla. Bet musėt reiks nebenaudoti jo paskutinėj fazėje.

Vartotojo avataras
aluviris
Pranešimai: 77
Užsiregistravo: 2013-09-17, 21:07

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė aluviris » 2017-12-30, 11:32

Zhiniukas rašė:O tu tekinimo žingsnio (76-78) nenaudoji?

Nenaudoju. Nors gal reiks išbandyt tik kiek laiko šitą fazę laikyt?

veikejaz
Pranešimai: 3
Užsiregistravo: 2015-02-14, 18:23

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė veikejaz » 2018-01-01, 12:13

Sveiki, gal yra atsiliepimų ar nuomonių apie didesnį broliuką MAGNUS? Galimi + ir - . "Daugiau- nebūtinai geriau" ? :? O gal priešingai?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1103
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Lrytas1 » 2018-01-01, 13:25

Daugiau visada geriau :)

Zhiniukas
Pranešimai: 154
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Zhiniukas » 2018-01-01, 14:47

Darant Giord'o Klarsteino aparato autopsiją pastebėti keli dalykai:

1. kaitinimo elementai valdomi paprastomis relėmis. tai gali įtakoti aparato ilgaamžiškumą.
2 visas valdymas padaryts ant vienos specializuotos mikroschemos. Kol veikia gera. Kai neveiks - reikės keisti visą plokštę.
3. Paliktos kaitinimo elemento apsaugos nuo perkaitimo. Paprastas termo jungiklis, suveikiantis prie 120-140 laipsnių ir termo saugiklis, suveikiantis prie 210 laipsnių. Termo jungiklis gali suveikti, jei kaitinimo elementas pridegs dulkėmis. Ženkliai pailgės virimo laikas. Giordas pats jį buvo jau išoperavęs. Giordui suveikė termo saugiklis, kai salinimo metu visa misa subėgo į salinimo puodo viršų. Kad to nebūtu, būtina prisukti recirkuliacijos kranelį, kad virš kaitinimo visada liktų misos.
4. Recirkuliacijos siurblys yra 12 l našumo, veikiantis nuo 230 V.
5. Labai mažas kaitinimo elemento plotas, kas salygoja gerą misos pridegimą salinimo ir virimo metu. Aš rekomenduočiau įsidėti papildomą, nepridegantį kaitinimo elementą.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 319
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Giords » 2018-01-10, 20:58

Zhiniukas rašė:1. kaitinimo elementai valdomi paprastomis relėmis. tai gali įtakoti aparato ilgaamžiškumą.

Aparato ilgaamžiškumas jau įtakotas - vienas iš kaitinimo elemntų nebeveikia (ir kaip tyčia didesnis). Kažin ar nesudėtinga perlituoti kitą (kaip suprantu, reikia vienu metu įkaitinti nemaža plotą)? Kol kas atskiro teno į vidų nenorėčiau, nes apsunkina puodo valymą.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

veikejaz
Pranešimai: 3
Užsiregistravo: 2015-02-14, 18:23

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė veikejaz » 2018-01-10, 21:02

Garantinis?

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 319
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Giords » 2018-01-10, 21:06

veikejaz rašė:Garantinis?

Ne.

Zhiniukas
Pranešimai: 154
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Zhiniukas » 2018-01-11, 12:40

Įsidėk tokį elementą į vidų (P-114 nuorodoje) ir viskas veiks. Ir nebijos perkaitimo. Tik reikės antgalius aplituoti, kad būtų hermetiška.


Paveikslėlis

Pikuolis
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2017-12-30, 13:55

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Pikuolis » 2018-05-04, 15:52

Sveiki, žiūriu į tokį aparatą : https://www.klarstein.co.uk/Home-applia ... param=Mash
Verdu dažniausiai kartą į mėnesį ir ne daugiau 15l alaus, man reiktu tik tam, kad galėčiau patogiau išsivirti misą, nes neturiu normalios ugnies puodui. Kaip manote, ar tokiais kukliais tikslais man šitas daiktas tiktu? Ačiū!

Sharmelis
Pranešimai: 25
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Sharmelis » 2018-10-20, 23:14

Asmeniškai aš nepatarčiau.
Kaina gana didelė. Už mažesnius pinigus galėtum susikomplektuoti ir nuspirkti viryklę su balionu ir žarna. Puodą tikriausiai jau ir taip turi.
Čia parduodamas automatizuotas alaus virimo puodas. Kam tau jo reikia virti vien misai?

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė AJ » 2018-12-02, 19:29

Sveiki, baigiau savo aludario karjerą... su puodais :)

Įsigyjau Klarstein'a. Šiandien buvo pirmas virimas (Wtibeer), baisiai patogus reikalas, proceso metu praktiškai nėra ką veikti, tik pabaigoje tvarkymosi procesas užtrunka.

Vienintelis minusas - tragiškas efektyvumas (56%). Tekinau iškėlęs vidinę talpą su salyklu, kurią nuliejau atitinkamu kiekiu karšto vandens. Kas labiau patyrę, kokių tips'u turit? Gal "marškiniai" puodui padėtų pakelt?

Ir dar klausimas: užstačius salinimo temperatūras, ką pasiekia mash temp ir prasideda atgalinis skaičiavimas, sakyčiau nemažai šokinėja temperatūra. Mano atveju reikėjo 68 C - 60 min., tai temp visą laiką kito nuo 66 iki 70 C. Taip turi būti?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Zhiniukas
Pranešimai: 154
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Zhiniukas » 2018-12-02, 20:07

Dėl temperatūros nekomentuosiu. Dėl efektyvumo man padeda pirmoko nutekinimas į fermenterį ir 20-30 min palaikymas antroko prieš tekinimą.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 319
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė Giords » 2018-12-02, 22:24

AJ rašė:Sveiki, baigiau savo aludario karjerą... su puodais :)

Įsigyjau Klarstein'a. Šiandien buvo pirmas virimas (Wtibeer), baisiai patogus reikalas, proceso metu praktiškai nėra ką veikti, tik pabaigoje tvarkymosi procesas užtrunka.

Vienintelis minusas - tragiškas efektyvumas (56%). Tekinau iškėlęs vidinę talpą su salyklu, kurią nuliejau atitinkamu kiekiu karšto vandens. Kas labiau patyrę, kokių tips'u turit? Gal "marškiniai" puodui padėtų pakelt?

Ir dar klausimas: užstačius salinimo temperatūras, ką pasiekia mash temp ir prasideda atgalinis skaičiavimas, sakyčiau nemažai šokinėja temperatūra. Mano atveju reikėjo 68 C - 60 min., tai temp visą laiką kito nuo 66 iki 70 C. Taip turi būti?

Sveikinu įstojus į (ne)efektyvėlių klubą :D. Dėl temperatūrų - reikia patirties virimuose su recirkuliacija. Nėra taip, kad jei rodo tam tikrą T, tai ji yra visame salykle (bent pradžioje keliant T). Jei recirkuliacijos kraniukas atsuktas pilnai, tai didžioji dalis pakaitintos misos, užkeltos ant viršaus, per centrinį vamzdelį nubėga atgal žemyn, ir tik nedidelė dalis leidžiasi žemyn per salyklą (ypač kai blogas tekėjimas dėl smulkaus malimo). Atrodo, T jau pasiekta, bet iš tikrųjų dar visas salyklas nurodytos T nepasiekęs. Dar matau tokios sitemos trūkumą - nejudantis skystis tarp puodo ir įdėklo sienelių. Kiek įsivaizduoju, padėtų keli siauri (kokio 1 mm pločio, 50 mm ilgio) vertikalūs įpjovimai įdėklo viršutinėje dalyje (maždaug centrinio vamzdelio viršutinės dalies lygyje) - tada misa tekėtų ne tik centriniu vamzdeliu, bet ir minėtame tarpe.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 702
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Nematyta alus virimo sistema

Standartinė GiN » 2018-12-05, 16:08

Marškiniai padėtų užtikrinti stabilesnę temperatūrą, išbandžiau.

Kokiu būdu tekini? Kaip pili vandenį? Ar nesusidaro išgrauža per salyklą dėl pylimo srovele?

Aš iškeliu įdėklą, leidžiu misai ištekėt, tada per du kartus pilu gana karštą vandenį (apie 85C) ir tokiu būdu susirenku galutinį reikiamą misos kiekį. Efektyvumas apie 65% be ypatingų pastangų.

Žiniuko būdas irgi manau geras - padeda vandeniui ištirpdyti likusį saldumą.