Virimo trukmė
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Virimo trukmė
Sveiki,
Tai apie viską nuo pradžių: verdu apie 25 l alaus 35l puode su dujom ant vulkano (reduktorius kaip priklauso). Vanduo užverda gan greit, bet vis vien su visais etapais (salinimas puode, tekinimas per filtrą, aušinimas gyvatuku) sugaištu apie 6 val. kol uždedu mieles.
Kaip kitiems su trukme gaunasi? Ar verta mąstyti apie kitokius etapų būdus (keist pvz. aušinimo būdą) arba apie galimybę elektrifikuotis?
Dėkui už pasamprotavimus.
Peace
Tai apie viską nuo pradžių: verdu apie 25 l alaus 35l puode su dujom ant vulkano (reduktorius kaip priklauso). Vanduo užverda gan greit, bet vis vien su visais etapais (salinimas puode, tekinimas per filtrą, aušinimas gyvatuku) sugaištu apie 6 val. kol uždedu mieles.
Kaip kitiems su trukme gaunasi? Ar verta mąstyti apie kitokius etapų būdus (keist pvz. aušinimo būdą) arba apie galimybę elektrifikuotis?
Dėkui už pasamprotavimus.
Peace
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virimo trukmė
Tai panašiai ir trunka. Mano standartinis virimas apie 5 - 5,5 val gaunasi. Jeigu užverda greitai, tai daugiausiai laiko galima sutaupyti greitinant atšaldymą bei trumpinant salinimo laiką. Salinimo laiko trumpinimas turės savo pasekmes, bet vis tiek reikėtų įvertinti savo procesą. Aš atsisakiau protein resto ir salyklų, kuriems jis būtinas. Kiek tau užtrunka atšaldymas? Čia daug rezervo paprastai būna.
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Re: Virimo trukmė
Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: Virimo trukmė
20 minučių aušint mano galva yra visai neblogas rezultatas. Žinoma, galima dar pagreitinti, bet 5-7 minutės ar ką keičia?
Šiaip pažystu aludarį kuris "išverda" per 30 minučių.... Iš ekstrakto..
Klausiu kodėl ne iš salyklo - per daug laiko užima.
Šiaip pažystu aludarį kuris "išverda" per 30 minučių.... Iš ekstrakto..
Klausiu kodėl ne iš salyklo - per daug laiko užima.
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Re: Virimo trukmė
Forume skaičiau, kad kažkas atšaldo per 7 min.
O šiaip jeigu iš koncentrato - per 30 min??? Kur šuo paslėptas? Nebent nedidelį kiekį.
O šiaip jeigu iš koncentrato - per 30 min??? Kur šuo paslėptas? Nebent nedidelį kiekį.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virimo trukmė
20 min 25 litrai yra ok. Greičiau nebent pastoviai gyvatuką judinant. Su counter flow galima gerokai greičiau, bet kolegos bandė ir patirtis skirtinga. Kažkas grįžo prie gyvatuko, kiek atsimenu.Nekarklas rašė:Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?
Upd. įmečiau nuorodą į diskusijas forume:
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic ... flow#p8396
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Virimo trukmė
Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min Greičiau siurblys neveža.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virimo trukmė
Plate chilleris teoriškai vandens mažiau išnaudoja, nes efektyvumas didesnis. Bet įdomiau praktika. Acakyk Lrytas, kiek kainuoja ir kiek vandens išnaudoji šaldymui.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Virimo trukmė
Galios nežinau, vandens kokia 150l suryja.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virimo trukmė
Pasigūglinau. Panašūs jeigu braze material copper kaina apie 100-120 USD. Jeigu nikelis tai 2x.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Virimo trukmė
Nupirkau iš vokiečio ebėjui popigiai 60 eu, variu sulituotas, fitingų ant jo už 30eu prisukta.
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Geriau apynių į jį nevaryti, biškis ne kritiška.
Negalima dėl vario plauti rūgštiniais valikliais.
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Geriau apynių į jį nevaryti, biškis ne kritiška.
Negalima dėl vario plauti rūgštiniais valikliais.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Virimo trukmė
Va tiksli kaina
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Virimo trukmė
Žengtelėjote, žiūriu, į plačias lankas
Pradinis klausimas buvo irgi netikslus - virimo trukmė. Atsakymas - nuo 1 iki 1.5 valandos O jei klausta buvo apie alaus darymą nuo salyklo susitraiškymo iki grindų praplovimo, tai čia įvairiai.
Bet pasakyti noriu - jei tiek jau laiko nėra, kad negalite alaus darymo meditacijai skirti kokių 6 valandų ir pailsėti nuo rūpesčių ir bėgimų kasdieninių, tai gal eikit ir nusipirkit jūs to alaus. Visai neblogo yra. Spėkit tik iki 8.
O jei yra sportinis interesas būti greitesniu, tai tam padedančių visokios kainos ir paskirties "gadžetų" apsčiai. Visai visokių. Kai kurie visai gerai - leidžia optimizuoti procesus ir teigiamai įtakoja kokybę (jei kitose vietose nepritašnojat). Bet bendrai alaus geresniu vien tik jų turėjimas ir naudojimas nepadaro. Kad ir kaip kai kam norėtųsi galvoti kitaip.
Pradinis klausimas buvo irgi netikslus - virimo trukmė. Atsakymas - nuo 1 iki 1.5 valandos O jei klausta buvo apie alaus darymą nuo salyklo susitraiškymo iki grindų praplovimo, tai čia įvairiai.
Bet pasakyti noriu - jei tiek jau laiko nėra, kad negalite alaus darymo meditacijai skirti kokių 6 valandų ir pailsėti nuo rūpesčių ir bėgimų kasdieninių, tai gal eikit ir nusipirkit jūs to alaus. Visai neblogo yra. Spėkit tik iki 8.
O jei yra sportinis interesas būti greitesniu, tai tam padedančių visokios kainos ir paskirties "gadžetų" apsčiai. Visai visokių. Kai kurie visai gerai - leidžia optimizuoti procesus ir teigiamai įtakoja kokybę (jei kitose vietose nepritašnojat). Bet bendrai alaus geresniu vien tik jų turėjimas ir naudojimas nepadaro. Kad ir kaip kai kam norėtųsi galvoti kitaip.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Virimo trukmė
Aš ateistas, tikėjimas - ne man
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Re: Virimo trukmė
Jo...biški pasikalbėjot Anyway, dėkui už info, šiokias tokias išvadas pasidariau: investuoti į plate chillerį kol kas neketinu, gal nebent pasikeist gyvatuką į didesnį/ilgesnį, nors vakar virimą dariau, tai 25 l stabiliai per 20 min, tik to vandens daug į kiemą išleidžiu, slidu paskui tokiu oru
Dar pastebėjau (jau kelintą kartą), kad gan ilgai sugaištu, ir nelabai efektyviai, galiu pasakyt dirbu, filtruodamas jau išvirtą misą į fermenterį - turiu nusipirkęs iš kiniečių dry hopperį, bet nors 300 mikronų, tačiau vis vien plaukioja apynių liekanos, ir jų gan daug. Todėl vis vien tenka filtruoti. Tai grįžau prie pirminio metodo, paprasčiausiai iš puodu su dideliu samčių pilu per kiaurasamtį, kuriam esu įdėjęs medžiagos (tos cepelinams sunkti), bet ir ta medžiaga po kelių samčių užsikemša ir tenka praplauti. Tai toks biškį užsi*** gaunasi... Gal šitoj vietoj parekomenduosit kaip galima siekti tobulybės?
Ačiū
Dar pastebėjau (jau kelintą kartą), kad gan ilgai sugaištu, ir nelabai efektyviai, galiu pasakyt dirbu, filtruodamas jau išvirtą misą į fermenterį - turiu nusipirkęs iš kiniečių dry hopperį, bet nors 300 mikronų, tačiau vis vien plaukioja apynių liekanos, ir jų gan daug. Todėl vis vien tenka filtruoti. Tai grįžau prie pirminio metodo, paprasčiausiai iš puodu su dideliu samčių pilu per kiaurasamtį, kuriam esu įdėjęs medžiagos (tos cepelinams sunkti), bet ir ta medžiaga po kelių samčių užsikemša ir tenka praplauti. Tai toks biškį užsi*** gaunasi... Gal šitoj vietoj parekomenduosit kaip galima siekti tobulybės?
Ačiū
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virimo trukmė
Išvirtos misos nefiltruoju. Naudoju tik granuliuotus apynius be jokių maišelių ar pan. Virimui pasiruošiu du fermenterius. Į pirmą fermenterį supilu iš puodo viską arba beveik viską. Parsivežu fermenterį namo (verdu 25 km nuo namų). Namie palieku kokiai valandai pastovėti, tada iš pirmo perpilu antrą. Perpilant dar misa aeruojasi. Pirmame palieku visus apynių likučius. Minusas - kartu nusipila koks 1-1,5 litro misos, bet man lengviau tą litrą papildomai išvirti, negu filtruoti.
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Re: Virimo trukmė
Nu aš irgi panašų kiaurasamtį naudoju, bet vis vien norisi kuo mažiau šiukšlių palikt fermenteryje, o kai naudoju tik granuliuotus apynius, daug praeina pro tas skylutes... Anyway, dėkui už idėjas
Peace
Peace
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Virimo trukmė
Aš irgi nieko geriau nei sietelis neradau. Tik siūlau naudoti ne žilkinį, bet nerūdijančio plieno, aš turiu 20 cm, dabar Senukų internetinėj nerandu, va toks, tik 20 cm (kaina panaši kaip žilkinio):
https://www.senukai.lt/p/kiaurasamtis-18-cm/2qmo
Jo tos "ausys" labai gerai užsikabina ant fermenterio krašto.
Ir siūlau taip stipriai nesibaiminti tų nuosėdų, vis tiek fermentacijos pabaigoje jos bus dugne kartu su mielėmis, o mieles kažkaip vis tiek reiks pašalinti arba saugoti, kad nepatektų į išpilstytą alų. Man geriausiai padeda poros dienų "antrinė fermentacija" - perpylimas į kitą fermenterį.
https://www.senukai.lt/p/kiaurasamtis-18-cm/2qmo
Jo tos "ausys" labai gerai užsikabina ant fermenterio krašto.
Ir siūlau taip stipriai nesibaiminti tų nuosėdų, vis tiek fermentacijos pabaigoje jos bus dugne kartu su mielėmis, o mieles kažkaip vis tiek reiks pašalinti arba saugoti, kad nepatektų į išpilstytą alų. Man geriausiai padeda poros dienų "antrinė fermentacija" - perpylimas į kitą fermenterį.
-
- Pranešimai: 34
- Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03
Re: Virimo trukmė
Labai panašų turiu ir aš, tik iš kiniečių kažkaip viską susipirkęs Na jo, iš tikrųjų aš irgi darau antrinę, ir stengiuosi kad kuo mažiau nuosėdų buteliuose liktų, bet vis vien kažkoks kiekis mielių lieka. Na bet su šiukšlėm, galim ir po antrinės išsigraibyti likučius
Dėkui visiems - klausimas atsakytas
Dėkui visiems - klausimas atsakytas
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
- gi-bi
- Pranešimai: 90
- Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32
Re: Virimo trukmė
Kad informacija turėtų vertę dar liko neatsakyta į klausimą:
Lrytas1 » 2018-01-12, 16:04
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Kokį siurblį naudoji, arba koks slėgis ir debitas reikalingas?
Lrytas1 » 2018-01-12, 16:04
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Kokį siurblį naudoji, arba koks slėgis ir debitas reikalingas?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- gi-bi
- Pranešimai: 90
- Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32
Re: Virimo trukmė
Sigitai, kiek suprantu ten rašei apie šalto vandens siurblį:
Lrytas1 » 2018-01-12, 15:24
Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min Greičiau siurblys neveža.
Mane domina šitas siurblys.
Lrytas1 » 2018-01-12, 15:24
Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min Greičiau siurblys neveža.
Mane domina šitas siurblys.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Virimo trukmė
Šaltas vanduo eina iš krano po slėgiu, kam ten siurblys ?