Puslapis 11

Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 13:24
Nekarklas
Sveiki,

Tai apie viską nuo pradžių: verdu apie 25 l alaus 35l puode su dujom ant vulkano (reduktorius kaip priklauso). Vanduo užverda gan greit, bet vis vien su visais etapais (salinimas puode, tekinimas per filtrą, aušinimas gyvatuku) sugaištu apie 6 val. kol uždedu mieles.
Kaip kitiems su trukme gaunasi? Ar verta mąstyti apie kitokius etapų būdus (keist pvz. aušinimo būdą) arba apie galimybę elektrifikuotis?

Dėkui už pasamprotavimus.
Peace

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 13:32
Gytis
Tai panašiai ir trunka. Mano standartinis virimas apie 5 - 5,5 val gaunasi. Jeigu užverda greitai, tai daugiausiai laiko galima sutaupyti greitinant atšaldymą bei trumpinant salinimo laiką. Salinimo laiko trumpinimas turės savo pasekmes, bet vis tiek reikėtų įvertinti savo procesą. Aš atsisakiau protein resto ir salyklų, kuriems jis būtinas. Kiek tau užtrunka atšaldymas? Čia daug rezervo paprastai būna.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 13:54
Nekarklas
Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 14:41
AndriusK
20 minučių aušint mano galva yra visai neblogas rezultatas. Žinoma, galima dar pagreitinti, bet 5-7 minutės ar ką keičia?
Šiaip pažystu aludarį kuris "išverda" per 30 minučių.... Iš ekstrakto..
Klausiu kodėl ne iš salyklo - per daug laiko užima.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 14:48
Nekarklas
Forume skaičiau, kad kažkas atšaldo per 7 min. :shock:
O šiaip jeigu iš koncentrato - per 30 min??? Kur šuo paslėptas? Nebent nedidelį kiekį.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 15:16
Gytis
Nekarklas rašė:Ta va ir galvoju, kad gal reiktų su atšaldymu kompensuotis, nes gyvatukas yra pirktas, tačiau savadarbis, ir visuminis ilgis nėra didelis, gaunasi pan apie 45cm aukčio, bet jame gal tik kokių 8-10 eilės. Tai man trunka iki 20 min atvėsinti puodą su 25l. Kiek gaunasi su normaliu tarkim iš SA/Aluteksas gyvatuku? Buvo jau tema pakurta, kad apie aluteksinį -išvados, kad nieko gero. Ar dėl to, kad iš plieno pagamintas? Kaip variniai?
20 min 25 litrai yra ok. Greičiau nebent pastoviai gyvatuką judinant. Su counter flow galima gerokai greičiau, bet kolegos bandė ir patirtis skirtinga. Kažkas grįžo prie gyvatuko, kiek atsimenu.

Upd. įmečiau nuorodą į diskusijas forume:
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic ... flow#p8396

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 15:24
Lrytas1
Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min :) Greičiau siurblys neveža.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 15:47
Gytis
Plate chilleris teoriškai vandens mažiau išnaudoja, nes efektyvumas didesnis. Bet įdomiau praktika. Acakyk Lrytas, kiek kainuoja ir kiek vandens išnaudoji šaldymui.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 15:52
Lrytas1
Chileris.JPG
Galios nežinau, vandens kokia 150l suryja.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 15:58
Gytis
Pasigūglinau. Panašūs jeigu braze material copper kaina apie 100-120 USD. Jeigu nikelis tai 2x.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 16:04
Lrytas1
Nupirkau iš vokiečio ebėjui popigiai 60 eu, variu sulituotas, fitingų ant jo už 30eu prisukta.
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.
Geriau apynių į jį nevaryti, biškis ne kritiška.
Negalima dėl vario plauti rūgštiniais valikliais.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 16:43
Lrytas1
Va tiksli kaina
Saskaita.jpg

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 18:03
Peckelis
Žengtelėjote, žiūriu, į plačias lankas :)
Pradinis klausimas buvo irgi netikslus - virimo trukmė. Atsakymas - nuo 1 iki 1.5 valandos :D O jei klausta buvo apie alaus darymą nuo salyklo susitraiškymo iki grindų praplovimo, tai čia įvairiai.
Bet pasakyti noriu - jei tiek jau laiko nėra, kad negalite alaus darymo meditacijai skirti kokių 6 valandų ir pailsėti nuo rūpesčių ir bėgimų kasdieninių, tai gal eikit ir nusipirkit jūs to alaus. Visai neblogo yra. Spėkit tik iki 8.
O jei yra sportinis interesas būti greitesniu, tai tam padedančių visokios kainos ir paskirties "gadžetų" apsčiai. Visai visokių. Kai kurie visai gerai - leidžia optimizuoti procesus ir teigiamai įtakoja kokybę (jei kitose vietose nepritašnojat). Bet bendrai alaus geresniu vien tik jų turėjimas ir naudojimas nepadaro. Kad ir kaip kai kam norėtųsi galvoti kitaip.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-12, 18:24
Peckelis
Aš ateistas, tikėjimas - ne man :D :D

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 08:57
Nekarklas
Jo...biški pasikalbėjot :D Anyway, dėkui už info, šiokias tokias išvadas pasidariau: investuoti į plate chillerį kol kas neketinu, gal nebent pasikeist gyvatuką į didesnį/ilgesnį, nors vakar virimą dariau, tai 25 l stabiliai per 20 min, tik to vandens daug į kiemą išleidžiu, slidu paskui tokiu oru :D
Dar pastebėjau (jau kelintą kartą), kad gan ilgai sugaištu, ir nelabai efektyviai, galiu pasakyt dirbu, filtruodamas jau išvirtą misą į fermenterį - turiu nusipirkęs iš kiniečių dry hopperį, bet nors 300 mikronų, tačiau vis vien plaukioja apynių liekanos, ir jų gan daug. Todėl vis vien tenka filtruoti. Tai grįžau prie pirminio metodo, paprasčiausiai iš puodu su dideliu samčių pilu per kiaurasamtį, kuriam esu įdėjęs medžiagos (tos cepelinams sunkti), bet ir ta medžiaga po kelių samčių užsikemša ir tenka praplauti. Tai toks biškį užsi*** gaunasi... Gal šitoj vietoj parekomenduosit kaip galima siekti tobulybės? :)

Ačiū

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 09:47
Gytis
Išvirtos misos nefiltruoju. Naudoju tik granuliuotus apynius be jokių maišelių ar pan. Virimui pasiruošiu du fermenterius. Į pirmą fermenterį supilu iš puodo viską arba beveik viską. Parsivežu fermenterį namo (verdu 25 km nuo namų). Namie palieku kokiai valandai pastovėti, tada iš pirmo perpilu antrą. Perpilant dar misa aeruojasi. Pirmame palieku visus apynių likučius. Minusas - kartu nusipila koks 1-1,5 litro misos, bet man lengviau tą litrą papildomai išvirti, negu filtruoti.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 09:54
Nekarklas
Nu aš irgi panašų kiaurasamtį naudoju, bet vis vien norisi kuo mažiau šiukšlių palikt fermenteryje, o kai naudoju tik granuliuotus apynius, daug praeina pro tas skylutes... Anyway, dėkui už idėjas :)
Peace :)

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 13:02
GiN
Aš irgi nieko geriau nei sietelis neradau. Tik siūlau naudoti ne žilkinį, bet nerūdijančio plieno, aš turiu 20 cm, dabar Senukų internetinėj nerandu, va toks, tik 20 cm (kaina panaši kaip žilkinio):
https://www.senukai.lt/p/kiaurasamtis-18-cm/2qmo

Jo tos "ausys" labai gerai užsikabina ant fermenterio krašto.

Ir siūlau taip stipriai nesibaiminti tų nuosėdų, vis tiek fermentacijos pabaigoje jos bus dugne kartu su mielėmis, o mieles kažkaip vis tiek reiks pašalinti arba saugoti, kad nepatektų į išpilstytą alų. Man geriausiai padeda poros dienų "antrinė fermentacija" - perpylimas į kitą fermenterį.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 14:06
Nekarklas
Labai panašų turiu ir aš, tik iš kiniečių kažkaip viską susipirkęs :) Na jo, iš tikrųjų aš irgi darau antrinę, ir stengiuosi kad kuo mažiau nuosėdų buteliuose liktų, bet vis vien kažkoks kiekis mielių lieka. Na bet su šiukšlėm, galim ir po antrinės išsigraibyti likučius :D
Dėkui visiems - klausimas atsakytas :)

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-15, 23:14
Alchemikas
Nuosėdoms surinkti yra dar ir toks elegantiškas būdas:

https://youtu.be/G21aF7OsEZM

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-18, 09:57
gi-bi
Kad informacija turėtų vertę dar liko neatsakyta į klausimą:
Lrytas1 » 2018-01-12, 16:04
Minusai:
Be siurblio net nebandykit.

Kokį siurblį naudoji, arba koks slėgis ir debitas reikalingas?

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-18, 10:12
Lrytas1

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-18, 13:14
gi-bi
Sigitai, kiek suprantu ten rašei apie šalto vandens siurblį:
Lrytas1 » 2018-01-12, 15:24
Na pas mane su plate chileriu 40l iki 18c kokios 3-5min :) Greičiau siurblys neveža.

Mane domina šitas siurblys.

Re: Virimo trukmė

Parašytas: 2018-01-18, 13:45
Lrytas1
Šaltas vanduo eina iš krano po slėgiu, kam ten siurblys ?