Ar kas bandėte kitokį salinimo būdą?

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Makasynas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2012-02-12, 17:00

Ar kas bandėte kitokį salinimo būdą?

Standartinė Makasynas »

Sveiki ponai aludariai. Ruosiuosi virti pirma All-grain'a ir ziuriu kokiu budu galima butu lengviausiai issivirti alaus. Gal kas bandete salinti puode naudojant maisa (t.y Brew in Bag)? Youtubej video yra, mane tai labai sudomino vien del paprastumo (reikia tik puodo ir maiso i kuri bus sudetas salyklas). Butu idomu suzinot koks tokio salinimo efektyvumas.

http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė west »

taigi tokį filtrą pasidaryt ~15 min ir ~20 lt vienas juokas

o jei nenori puode gręžt skylės tai imi šlangutę ir kai nori tekinti patrauki su burna kad bėgtu.
http://www.atvirasalus.lt/content/read/ ... stem%C4%85

Vartotojo avataras
Makasynas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2012-02-12, 17:00

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Makasynas »

Taip, bet su maisu manau daug paprasciau ir nei slanguciu nei filtru nereikia. Imerki maisa, palauki valanda ir istrauki. Tiek kad gal efektyvumas mazesnis bus?

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė svyturys »

BIAB principu kai kurie aludariai visai neblogą efektyvumą gauna. Remiantis teorija reiktų remtis į kokius 65-70%. Šiaip šitas būdas yra pats ekonomiškiausias, tereikia 1 puodo. Aišku, yra jame ir nemažai minusų, tačiau kaip pirmam kartui susipažinti su all grain'u tai visai gerai.

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė vidmantas »

Kelis kart tekinau per marlę dėl per smulkaus ir ruginio salyklo. Man su maišu paprasčiau neatrodo ,terliojimasis. O jei pirksi specialų maišą tekinimui tai geriau jau filtrą gamintis.

Vartotojo avataras
Makasynas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2012-02-12, 17:00

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Makasynas »

Tai as ir planuoju spec. maisa pirkt. O gamintis filtra nebus jau labai pigiau (bent jau cia UK) beto reiks dar viena papildoma puoda pirkt kas irgi kainuoja nemazai. Kiek ziurejau video apie BIAB tai atrodo viskas labai paprasta svaru ir greita :)

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė svyturys »

Maišo specialumas tik tame, kad turi būti nailoninis arba kaproninis (jei neklystu

@vidmantas

matai, tu tekinai, o ten tik užmerki salyklą maiše, palaikai, ištrauki, palieki keletai min, kad nusisunktų ir vsio, verdi. Terliojimosi ten beveik nėra :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Gytis »

Kažkaip su tuo maišu man įtartinai atrodo. Ar bus galima pamaišyti, esant reikalui? O reikalas tikrai bus.

Aš salinu puode, bet tekinu/filtruoju atskirame kubile su vienokiu ar kitokiu filtru. Visa investicija - papildomas kubilas ir filtras. Lietuvoje tai kainuotų apie 60 LTL. Nemanau, kad UK daug brangiau.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Regis »

Aš maišeliuose salinau, galiu papasakot kas ir kaip.

Teoriškai - pasidarai maišą, didesnį už puodą, dedi į puodą, kraštus užlenki už puodo, į vidų - salyklą ir salini.

"Tekinimo" (nors geriau tiktų žodis varvinimo) metu iškeliamas mašas, nuvarvinamas, papildomai ta pačia misa nuskalaujamas ir viskas dedama į šoną. Efektyvumas tikrai neblogas.

Bet šis procesas turi ir savo trūkumų. Visų pirma - salyklas užima ~trečdalį viso tūrio. Tai reiškia, kad tokiu būdų išsalinsi tik nedidelį kiekį misos. Priešingu atveju pakelti ir išvarvinti maišą su išbrinkusiu salyklu bus keblu - salyklas ir karštas, ir sunkus.

Išskalauti - irgi nelengva, kažkas turi laikyti maišą, kitas - skalauti.

Trečia problema - misos skaidrumas. Tekinimo metu salyklas tampa savotišku filtru, tuo tarpu per maišą visos neskaidrios dalelės prasisunkia. Vėliau alus būna drumstas. Kvietiniam tai gal ir neblogai, o kokiam lageriui - šiaip sau.

Žodžiu salinant maiše - daugiau vargo nei malonumo. Geriau darykis filtrą ir tekink įprastiniu būdu.

Vartotojo avataras
Makasynas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2012-02-12, 17:00

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Makasynas »

Na manau pabandysiu pradzioj kelis vyrimus pasidaryt su maisu, o poto pereisiu prie iprastinio budo :) Aciu visiems uz issakytas nuomones ir komentarus ;)

Vartotojo avataras
axdrius
Pranešimai: 19
Užsiregistravo: 2011-02-14, 12:11

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė axdrius »

O galima ir kompromisa surast. Kubile, vietoj filtro naudoti maisa.

Vartotojo avataras
gytautas
Pranešimai: 3
Užsiregistravo: 2011-09-08, 13:51

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė gytautas »

Naudoju paprasčiausia "meškovina", kubilo dugne 4 pagaliukai, ir ant jų dedu "meškovina' apvilktą ant puodams skirto padėklo iš vielos.

Vartotojo avataras
Makasynas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2012-02-12, 17:00

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Makasynas »

vis delto paklausiau jusu patarimo ir nusipirkau saltkrepsi :) Siandien verdu pirmaji savo all-grain'a

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Ar kas bandete kitoki salinimo buda?

Standartinė Samanis »

Nu OK prisiskaiciau apie šį salinimo būdą, prisižiūrėjau video. kažkada kalba ėjo, kad reikia mažinti vandens ir salyklo santykį salinant dėl didesnio efektyvumo. Būdavo 1:3, dabar salinu 1:2. Salinant maiše (brew in bag) santykis butu daug didesnis. Klausimas štai koksai: kaip stipriai gali įtakoti tai efektyvumą? Nes mano manymu jeigu maišą palikt tokį laisvoka, tai salinimo procesas vyktų kaip įprastai.

ATSAKYTI