Puslapis 1 iš 1
Pilstymas į butelius
Parašytas: 2011-05-13, 05:26
Arnas
Pasibaigus fermentacijai, alu pilstau i litrinius butelius, idedu mazdaug sauksteli cukraus ir palieku juos kambario temperaturoje dar 2-3 dienas, kad pasigamintu angliarugstes, tada sustatau i saldytuva. Kiek laiko uztenka palaikyti? Ar galima be cukraus is kart i saldytuva statyti?
http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-05-13, 05:48
null
Siūlyčiau palaikyti kambaryje ilgeliau, kokias 5 dienas. Dėl brandinimo laikymo priklauso nuo alaus. Tačiau vidutinio kartumo ir stiprumo šviesų alų galima ragauti jau po poros savaičių. Be cukraus iškart į šaldytuvą pastačius alų gausis alus be putos ir gazo.
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-05-13, 08:16
erstikis
Jei nedarau antrinės fermentacijos (mielių sluoksnis butelyne nusistovi 2-3 mm), tai po 3 parų jau gazo ir putos yra, bet sutinku su ponunieku - 5 paros būtų geriau putos patvarumui. Bet jei daryta antrinė fermentacija (kai mielių sluoksnis ant butelio mažiau 1 mm), tada palaikau kartais ir 2 savaites). O brandinu pagal galimyę, labai norint atsigaivinti, jau po 2 savaičių imu
bet patarčiau bent 3 savaites išlaikyti.
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-05-13, 11:12
Arnas
aciu uz uz patarimus, dar palaikysiu
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 11:33
konung
Pratęskime temą. Aludarių susiėjimo metu pademonstravau nestabilumą alaus užgazavimo srityje. Ko pasekoje nukentėjo "nepriklausomas ekspertas"
Tai kilo mintis pasiaiškinti, kokiu būdu užgazuojate alų. Kiekvieną butelį atskirai? Visą virimą? Pasidalinkite technologinėm gudrybėm.
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 12:26
Gytis
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 12:30
Gytis
1. Svarbu sulaukti fermentacijos pabaigos. Anksčiau manydavau, kad fermentacija baigėsi, jeigu FG per 24 valandas nepasikeisdavo. Dabar darau tą vadinamąjį fermentacijos testą.
2. Pasibaigus fermentacijai perpilu į "išpilstymo" talpą, t.y. kitą fermentacijos indą. Antroje talpoje laikau 1-2 paras. (Pirmame palieku viską, ko nenoriu matyti aluje).
3. Su beersmith programa paskaičiuoju reikalingą gliukozės kiekį pagal norimą karbonizaciją. Gliukozę naudoju, nes mano nuomone ji neduoda pašalinio skonio. Skirtingą alų gazuoju skirtingai, daugiausia remiuosi stiliaus aprašymais ir savo bei kitų patirtimi.
4. Pradėjus išpilstymą, išverdu maždaug 150-200 ml gliukozės sirupo. Užverdu vandenį, supilu gliukozę, verdu apie 10-15-20 min.
5. Supilu atšaldytą sirupą ir lengvai išmaišau (apie 1 minutę). Labai nemakaluoju, bet per daug nebijau, jeigu kokią mielę nuo dugno ir pakeliu.
6. Maždaug po 5-15 min pilstau. Kartais ir po 30 minučių.
7. 4-5 dienas laikau kambario temperatūroje, po to transportuoju į rūsį.
Kartais mieles nuimu iš pilstymo talpos. Mažiau visokių priemaišų.
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 14:11
Artis
Man irgi pravers Gyčio patarimai. Klausimas dėl 4 punkto: virimas dėl dezinfekcijos?
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 18:37
Gytis
Taip, dėl dezinfekcijos.
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-06-10, 19:53
audryla
Darau panašiai kaip Gytis, tik antroje talpoje laikau apie savaitę: antrinė fermentacija...
Bet iš antrinės prieš pilstydamas į butelius dar kartą perpilu į kitą talpą ir jau į tą talpą pilu cukraus/gliukozės sirupą taip, kaip Gytis yra parašęs....
...apie cukrų.... vienas senas bitininkas sakė, kad iš esamo/gaminamo Lietuvoje cukraus bitės "ima" tik Marijampolės cukrų. Jei tokio negaunu/nerandu, naudoju gliukozę...
BR
audryla
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-08-12, 07:34
Arnas
saukstas cukraus turbut nelygu saukstui gliukozes(milteliu)?
Re: Pilstymas i butelius
Parašytas: 2011-08-12, 07:55
audryla
Gliukozės reik ~20% daugiau...
BR
audryla
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-06-21, 14:52
Burbulas
Pilstau iš kegų į stiklinius ir plastikinius butelius šio įrenginio
http://www.aliexpress.com/item/Stainles ... 05270.html pagalba. Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų. Pilstant neprarandamas alaus užgazavimas, nes prieš pilant sudaromas slėgis tuo pačiu CO2.
Tiesa, į litrinius norint pilstyt reikia perdaryt prispaudimo mechanizmą.
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-06-21, 23:10
elis
O, ačiū,
Išpilstęs į butelius kaip ilgai gali išsilaikyti alus? Ta prasme dezinfekuojasi tas įrengimukas? Ar supylęs per keletą dienų suvartojamas turinys?
Į litrinius kaip pilstai?
Kaip suprantu pajungi tik alaus žarną?
Kam tos dvi viena šalia kitos jungtys?
Ar dar kartą pirktum tą kraną?
Ačiū
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-06-22, 09:58
Burbulas
Nežinau kiek gali išstovėti alus taip išpilstytas. Aš naudoju greitam suvartojimui - savaitei ar dviem. Manau jei tinkamai dezinfekuota galima ir ilgai būt. Aš dezinfekuoju išardytą aparatą pamerkus į starsan tirpalą. Į litrinius nepilstau kol kas.
Pajungiu visas žarnas. Tos kur šalia viena kitos - viena CO2, o per kitą perteklius putos (ei susidaro) ir spaudimas pašalinami kai atsuki šalia esantį "suktuką". Veikimo principas analogiškas kaip ir visose banbalynėse, tik čia pirminis slėgis paduodamas viršutinės rankenos pagalba. Pasukus į kairę ir į viršų eina dujos, priešingon pusėn - alus.
Aš juo patenkintas tik naudoju retai.
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-06-22, 12:45
darenkas
Klausimėlis iškilo, o šis išpilstymo įrenginys tinka tik plastikiniams buteliams ar čia ir išeitų stiklą užpilti?
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-06-22, 13:15
Giords
darenkas rašė:Klausimėlis iškilo, o šis išpilstymo įrenginys tinka tik plastikiniams buteliams ar čia ir išeitų stiklą užpilti?
"Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų. Pilstant neprarandamas alaus užgazavimas, nes prieš pilant sudaromas slėgis tuo pačiu CO2.
Tiesa, į litrinius norint pilstyt reikia perdaryt prispaudimo mechanizmą."
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-07-18, 17:38
ignasv81
Kaip dėl tokio ball lock`o, gal kas esate bandę? Ar nebus taip kad pradės daug putoti išpilstant dėl trumpo išėjimo iš kego?
http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel ... SwHJhXMpvR
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-07-18, 18:34
axl
Slėgį turėsi sumažinti iki 0.2-0.3 bar kege ir tada tekės be putų
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2016-07-22, 16:46
GiN
Neseniai atkeliavo toks kraniukas man, dar neišbandžiau. Bus tas pats, kaip ir su pikniko kraneliu - reiks labai mažint slėgį, tada neputos, ką axl ir sakė.
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2018-04-10, 16:39
Dalius
Tema senoka, bet gal galėtumėt kas pasidalinti foto, kaip atrodo tas "žiedelis po kakliuko išplatėjimu" puslitriniams buteliams pildyti? Iš ko jis? O gal jau ir su litriniais stiklo buteliais išradot kaip šitą filler'į panaudoti?
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2018-04-17, 21:03
gi-bi
Pasidariau iš poliuretano (
http://heliopolis.lt/products/pur-poliuretanas/).
Storį reikia parinkti pagal turimus butelius.
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2018-08-06, 08:41
Zhiniukas
Iš neturėjimo ką veikti pasidariau užspaudimą litriniams buteliams.
Turintiems 3d printerį -
užspaudimas.
Testinis užpildymas parodė, kad alus kege turi būti stipriau užgazuotas.
Re: Pilstymas į butelius
Parašytas: 2018-08-16, 15:37
Zhiniukas
Norintiems yra toks pat užspaudimas ir BBH buteliams.