Braumeister klonas
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Braumeister klonas
Čia kaip suprantu tekinimas nedaromas? Salinimo pabaigoj salyklas išimamas ir tiek žinių?
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
DV >
Tai,kad tekinimas (jei šį procesą taip galima pavadint) vyksta viso salinimo metu. Juk misa pastoviai cirkuliuoja per visą salyklo tūrį.
Tai,kad tekinimas (jei šį procesą taip galima pavadint) vyksta viso salinimo metu. Juk misa pastoviai cirkuliuoja per visą salyklo tūrį.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
Dabar pamąsčiau, kad tekinimu tai nelabai pavadinsi. Gal vistik jis yra, bet trumpas labai. Kai pakeli temperatūrą iki tekinimo (75) iškeli vidinę talpą > iš jos nuvarva visi misos likučiai... tai trunka apie 10-15 min (su mano maišu, be jo viskas išbėgdavo vos per kelias min). matyt šiame etape ir bus taip vadinamo tekinimo analogas.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@DV
Mano supratimu galima misai leisti cirkuliuoti prie 78C kažkurį laiką. Kad galutinai viskas išsiplautų.
Mano supratimu galima misai leisti cirkuliuoti prie 78C kažkurį laiką. Kad galutinai viskas išsiplautų.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
Gal kas iš labiau išmanančių visa salinimo/tekinimo procesą galėtų įžvelgti minusų šioje sistemoje?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Braumeister klonas
Kokiu santykiu su vandeniu užmaišomas salyklas? Ta prasme kiek vandens ir kiek salyklo?
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Braumeister klonas
Šioje sistemoje aukšto efektyvumo negausi, nes salyklas nepraplaunamas kelis kartus su šviežiu vandeniu.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
Vandens salyklo santykis 3,5-4 litrų/1kg
Jeigu būtų daugiau tai negerai?
Jeigu būtų daugiau tai negerai?
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@Giords
Gaminant originaliu Braimister'iu forumuose rašo kad efektyvumas 80-85%.
Gaminant originaliu Braimister'iu forumuose rašo kad efektyvumas 80-85%.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
Gytis>
Salyklo apie 5-5,5kg. Vandens esančio kartu su salyklu yra apie 20L, o bendrai salinimo procese cirkuliuoja apie 30-32L (gali būt ir apie 25L).
Salyklo apie 5-5,5kg. Vandens esančio kartu su salyklu yra apie 20L, o bendrai salinimo procese cirkuliuoja apie 30-32L (gali būt ir apie 25L).
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Braumeister klonas
Burbului kol kas auštas efektyvumas nesigavo. Gal ne taip suprantu - čia visas vanduo supilamas iš karto?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Braumeister klonas
3,5-4 ltr/kg gerai, vokiškas metodas, taip sakant. Bet jeigu daug daugiau, tada jau negerai, nes salinimo fermentai mažiau stabilūs, jų koncentracija mažesnė.
Taip pH reikalai dar aktualesni pasidaro. Bet tai daugiau nuo vandens ir salyklų priklauso, o ne nuo santykio. Jeigu vandens karbonatinis buferis didelis, dėl didelio vandens kiekio su šviesiu salyklu gali gauti salinimo pH virš 6,0, kas jau daugoka.
Taip pH reikalai dar aktualesni pasidaro. Bet tai daugiau nuo vandens ir salyklų priklauso, o ne nuo santykio. Jeigu vandens karbonatinis buferis didelis, dėl didelio vandens kiekio su šviesiu salyklu gali gauti salinimo pH virš 6,0, kas jau daugoka.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@Giords
spėju kad nesigavo didelis dėl to kad, salyklas maiše. Bet čia tik mano spėjimas. Taip, visas vanduo iš kart. Arba galima laikytis santykio 3-4l/1kg ir paskui pakėlus salyklą dar praplauti papildomu vandeniu 78C.
spėju kad nesigavo didelis dėl to kad, salyklas maiše. Bet čia tik mano spėjimas. Taip, visas vanduo iš kart. Arba galima laikytis santykio 3-4l/1kg ir paskui pakėlus salyklą dar praplauti papildomu vandeniu 78C.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
Taip, kol kas su efektyvumu ne fontanai, bet aš dar tik pradedu eksperimentuot Štai ir Gytis patvirtino mano abejones, kurias žadėjau patikrint sekančiuose virimuose - sumažinti bendrą vandens kiekį iki minimaliai galimo. Po salinimo, kai iškeliama vidinė talpa nutekinimui, bandysiu ant jos iš viršaus užpilt trūkstama vandens kiekį.... tuomet gal ir su efektyvumu pajudėsiu
Prisegu nuotraukas - kaip atrodo iškelta salyklo talpa... galima pilt kiek nori iš viršaus, kol nepradės semti apatinę talpos dalį
[attachment=7705,384] [attachment=7705,385]
Prisegu nuotraukas - kaip atrodo iškelta salyklo talpa... galima pilt kiek nori iš viršaus, kol nepradės semti apatinę talpos dalį
[attachment=7705,384] [attachment=7705,385]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@Gytis
Ar norint patogumo, komforto, norint taupyti vietą virtuvėje ir neturint daug vietos saugoti visą įrangą tai geras variantas?
Ar norint patogumo, komforto, norint taupyti vietą virtuvėje ir neturint daug vietos saugoti visą įrangą tai geras variantas?
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@Burbulas
ten kur kaitinimo elemento brėžinys, kokio galingumo ir kokia kaina? Čia iš Kuprės?
ten kur kaitinimo elemento brėžinys, kokio galingumo ir kokia kaina? Čia iš Kuprės?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Braumeister klonas
Tas palaistymas vandeniu nedaug ką pridės. Geriau nuleist viska ir pripylus karšto vandens pavarinėt.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
@SkyNaras
Taip, čia mano naudojamo teno brėžinys kurį pasiūlė Kuprės vyrai. Galingumas, kaip minėjau, apie 1,5kW (aš pasirinkau tokio galingumo, nes planavau kartais išsivirt alaus sodyboje... o ten didesnių galingumų nepaveža el.tinklas).
Darytas iš standartinio tiesaus teno prilituojant/privirinant tvirtinimo sriegius ir sulenkiant iki reikiamo diametro.
Kainos nepamenu... berods su lankstymu ir kt. darbais gamykloje apie 150-160Lt.
Taip, čia mano naudojamo teno brėžinys kurį pasiūlė Kuprės vyrai. Galingumas, kaip minėjau, apie 1,5kW (aš pasirinkau tokio galingumo, nes planavau kartais išsivirt alaus sodyboje... o ten didesnių galingumų nepaveža el.tinklas).
Darytas iš standartinio tiesaus teno prilituojant/privirinant tvirtinimo sriegius ir sulenkiant iki reikiamo diametro.
Kainos nepamenu... berods su lankstymu ir kt. darbais gamykloje apie 150-160Lt.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
@Lrytas1
puikus variantas
Gaunasi maždaug taip:
5kg(salyklo) X 4 = 20 litrų vandens.
Saliname.
Po salinimo išleidžiame 16 litrų(dalį sugers salyklas).
Prieš verdant reikia 28 litrus.
Vadinasi tekinimui pilame 12 litrų naujo vandens.
Teną turėtu apsemti.
Po tekinimo gražiname 16 litrų likusi po salinimo, sumoje 28 litrai virimui.
puikus variantas
Gaunasi maždaug taip:
5kg(salyklo) X 4 = 20 litrų vandens.
Saliname.
Po salinimo išleidžiame 16 litrų(dalį sugers salyklas).
Prieš verdant reikia 28 litrus.
Vadinasi tekinimui pilame 12 litrų naujo vandens.
Teną turėtu apsemti.
Po tekinimo gražiname 16 litrų likusi po salinimo, sumoje 28 litrai virimui.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
Nesigaus taip. 20L pradžioje neužteks, kad užpildyt visą salyklo talpą, o juk reikia dar ir tenus išorėje apsemti - todėl reiks min 25L.
O nuleidus pirmąją misą reikės pripilt tiek vandens, kiek nutekinai, nes turėjai minimalų vandens kiekį ir jį reikės atstatyti, kad aparatas funkcionuotu.
Išeitis mažint tarpą tarp vidinės talpos ir indo (kego) sienelių... bet ten tenas turi tilpt
Galima pamąstyt apie teną kuris tilps po salinimo talpa (faktiškai bus jos viduje), tuomet minėtąjį tarpą galima sumažint iki minimumo...
O nuleidus pirmąją misą reikės pripilt tiek vandens, kiek nutekinai, nes turėjai minimalų vandens kiekį ir jį reikės atstatyti, kad aparatas funkcionuotu.
Išeitis mažint tarpą tarp vidinės talpos ir indo (kego) sienelių... bet ten tenas turi tilpt
Galima pamąstyt apie teną kuris tilps po salinimo talpa (faktiškai bus jos viduje), tuomet minėtąjį tarpą galima sumažint iki minimumo...
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
Gal tu ir teisus...
Man įdomu ką Gytis atsakys.
Man įdomu ką Gytis atsakys.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Braumeister klonas
Man atrodo, menkas efektyvumas būtent ir yra dėl tekinimo nebuvimo, t.y. salyklas neplaunamas šviežiu vandeniu.
Įprastais rakandai tai atrodytų taip pat, kaip salinimo pabaigoj tiesiog išleisti misą, o likusį mentalą išmesti nepraplaunant karštu vandeniu.
Tas teorinis 80-85 proc. efektyvumas įdomu kaip išgaunamas -- tikriausiai labai smulkiai sumalus, verdant kokią 1.040 misą, ir pan.
Įprastais rakandai tai atrodytų taip pat, kaip salinimo pabaigoj tiesiog išleisti misą, o likusį mentalą išmesti nepraplaunant karštu vandeniu.
Tas teorinis 80-85 proc. efektyvumas įdomu kaip išgaunamas -- tikriausiai labai smulkiai sumalus, verdant kokią 1.040 misą, ir pan.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
čia yra informacijos apie efektyvumą. Nelabai aš draugauju su anglų kalba.
http://aussiehomebrewer.com/topic/57118 ... ps-tricks/
http://aussiehomebrewer.com/topic/63602 ... aumeister/
http://aussiehomebrewer.com/topic/57118 ... ps-tricks/
http://aussiehomebrewer.com/topic/63602 ... aumeister/
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Braumeister klonas
Tekinti turėtų būti galima taip: kai salinimas baigtas, nuleidi pvz 5 litrus misos, dapili tiek pat vandens, varinėji toliau. Po kažkiek laiko pakartoji. Ir taip tol, kol išbėga tiek, kiek planuota. Kažkas panašaus į batch-sparge, bet ne visai.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Braumeister klonas
Labai logiškas būtų sprendimas.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Braumeister klonas
Norėčiau paklausti, kaip skirstomas efektyvumas? T.y. kokį efektyvumą vadina žemu/ normaliu/ aukštu % ?
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Braumeister klonas
Man 70-75% normalus, daugiau 95% kažin ar galima gauti (nebent nugarinant/nuvirinant didesnį kiekį nutekintos misos, mažiau 50% irgi reikia sugebėti nutekinti ) Tai tau ir ribos.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Braumeister klonas
man irgi 70-75 pastovus normalus, su gerais angliškais salyklais gaunasi 80-85.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Braumeister klonas
>>@Gytis
>>Ar norint patogumo, komforto, norint taupyti vietą virtuvėje ir >>neturint daug vietos saugoti visą įrangą tai geras variantas?
Manau, kad geras.
>>Ar norint patogumo, komforto, norint taupyti vietą virtuvėje ir >>neturint daug vietos saugoti visą įrangą tai geras variantas?
Manau, kad geras.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Braumeister klonas
bet paties proceso nepaspartina.