gal cia yra kas gaminate su tokia "iranga" aluti sau?

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: naujoko pradzia

Standartinė Samanis »

Nu su tavo uzsidegimu allgrain ne uz kalnu :)

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

nebent is darbo ismestu tai tada galima butu kokioi kamaroi uzsidarius neskaiciuojant laiko su aluciu sneketis :D

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: naujoko pradzia

Standartinė Samanis »

Mano vienas draugas sake: uzpi**u mane visa diena varvint... o man atvirksciai varvinciau visa diena :) tuo labiau jau supratau, kad verdant is ekstrakto negali drasiai teigti, kad cia tavo alus :)

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

kaip ir sakiau "tynginio" alus

zmonele jau prunkscia is juoko kad lakstau kaip susisikes kaip prie naujagimio sokineju :D

tik bulbt ir as jau prie raugo :D

kaip pradziai manau ir koncentratas kaip stebuklas koks....

as jau isivaizduoju kai savo receptura kurta pradedi daryt ...isvis ekstaze.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: naujoko pradzia

Standartinė Maegnar »

+20~+22C lagerio mielėms yra bloga temperatura. (sprendziant is to, kad ekstraktas - Pilsnerio)

Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: naujoko pradzia

Standartinė Pikas »

Elio mielės gali dirbti ir prie 28C, bet jų darbo rezultatu nebūsi patenkintas.

Dauguma atveju geriau šiek tiek žemiau 19-20C (čia temperatūra fermenterio viduje).

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

dabar bose temperatura +18 +20

patalpos temperatura +18

naudojau virsutines mieles pagal aprasa max pliusine 27

giliosiom mielem max pliuso 15...

ar as klystu?

Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: naujoko pradzia

Standartinė Pikas »

Jei tokiose temperatūrose fermentavosi, tai viskas liuks :)

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

alus bose nuo gruodzio 28 dienos temperatura beveik pastovi +18 nesuprantu jis vis dar sneka i minute pora kartu jau 12 paru o jis vis dar sneka....cia kazin gerai ar blogai???

kvapas per alsuokli aina toks malonus alucio :O

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: naujoko pradzia

Standartinė Gytis »

Aš ne prieš muziką, bet ar SG nenori pamatuoti?

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

tankis 1,010

dar ribos nepasieke :(

manau reikejo laikyt kokis 24 silumos...:(

bet kuo ilgiau burbuliuoja nemanau kad i bloga puse???

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

tankis turetu buti 1,000 tada jau pylstymu uzsiimti reik...

ar as klystu?cukraus kai visai nelieka nustoja bur bur daryti tada i buteliukus susodint reiktu...ar vel as neteisus???

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: naujoko pradzia

Standartinė Peckelis »

Receptą esi pasidaręs? Tai pasižiūrėk, koks recepte nurodomas standartinis FG. Ar tikrai 1.000? Jei taip, įdomu būtų matyti patį receptą. O kadangi ne, Maistra tau aiškiai sako, ką reikia daryti. Aš dar parai į lauką ar balkoną kokį išneščiau, papildomai nuskaidrėtų.

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

Rūgimui pasibaigus putos lieka tik labai plonytis sluoksnis, tačiau dar neskubėkite alaus pilstyti į butelius. Reikia išlaukti dar 24 valandas ir tik tada galima išpilstyti į butelius

Esant aukštesnei aplinkos temperatūrai nei 22-24°C alus išrūgsta per 5-6 paras, bet žemesnėje temperatūroje fermentacija gali užtrukti.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: naujoko pradzia

Standartinė Vytenis »

o 1.000 tankis jau vandens svaraus tikriausiai..

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: naujoko pradzia

Standartinė Peckelis »

Pono valia pasiutesnė, daryk, kaip išmanai. Kiekvienas vertas to rezultato, kurį pasiekė:) Sėkmės

Vartotojo avataras
Tbigas
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2013-12-22, 15:15

Re: naujoko pradzia

Standartinė Tbigas »

is po leto nemakaluojant nunesiau i +10 patalpele tegul nusistovi ir paskadreja kaip "Peckelis"rekomendavo...

aciu vyrai uz info...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: naujoko pradzia

Standartinė AntaKalnietis »

Grįžtu prie puodų temos. Vilniečiams yra pirkti puikus variantas 40 litrų puodas. Iš uzubaliai.lt. Kaina apie 80 Lt (tiksliai nebepamenu), plius pirkau ir 20 litrų analogišką - jį naudoju ekstraktiniam, 40 litrų "all grainui" sakyčiau idealus variantas kainos ir sąlyginai kokybės prasme.

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: naujoko pradzia

Standartinė Rimantassp »

Sveiki, pas mane irgi panasi situacija kaip pas Tbiga. Fermentuojasi jau 5-ta para, smagiai burbuliuoja 3 kartus per minute, ko anksciau nebudavo. Pirmi 4 virimai "isbubuliuodavo" per 2-3 paras. Todel kyla klausimas, kodel taip yra? Gal todel, kad si karta suberiau visa pakeli mieliu i 15 litru misa, ankstesniuse virimuose po 12 L pildavau po puse pakelio, t. y. 6g mieliu. O gal delto, kad pakeiciau mieles is S-04 i US-05? O gal delto, kad si karta salinau ir misa tekinau pats is salyklo, kuri susimaliau pats. Salinimas vyko prie 66C temperaturos. Pirmus 4 virimus dariau is salyklo ekstrakto.

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

eliai gali ir dažnai net turėtų išsifermentuoti per 2-3 paras labai tvarkingai ir taisyklingai, prašom neskleisti dezinformacijos

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: naujoko pradzia

Standartinė Modeslovas »

Aha runce ir man idomu.

3 tonas išviriau nu ale nei karto per 2-3 paras neišsifermentavo.

Nu gal kos 4ABV iš ekstrakto prie 22C ir eitu per pora parų.

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

o ką čia argumentuot? per tiek laiko daug elio mielių teisingom sąlygom baigia fermentaciją. jei taip jum nevyksta, gal nieko blogo, bet nereik sakyt, cituoju: "TIKRAI NEGERAI"

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

įsivaizduokit situacija, kai kažkas aiškina, kad su lengvaja mašina norint nuvažiuoti 100km BŪTINA, tiesiog būtina pilti ne mažiau kaip 30L kuro į baką, nes kitaip bus "tikrai blogai" arba bent jau, perfrazavus "nieko gero". didelio noro skaičiuot tikslius skirtumus tarp skirtingų variklių ir svorio nekyla, tiesa? bet jei jau taip norim, tai:
20L gerai aeruotos 1.048 OG misos ir gyvybingų S04 mielių apie 180mlrd ties 20C temp turėtų baigti fermentaciją po 3d. jei kyla klausimas kodėl, tai todėl, kad tiek mielių ląstelių per tokį laiko tarpą tokioje temperatūroje suvalgo tiek cukraus.
nu ir dar, jei jau manim netikit, pasiskaitykit mielių aprašymus internete..

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: naujoko pradzia

Standartinė Gytis »

O mielių aprašymas internete sako, kad S04 pakelyje yra 6*10^9 ląstelių 1 grame mielių. Tai 11,5 gramo pakelyje bus ~70 mlrd ląstelių.

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: naujoko pradzia

Standartinė Rimantassp »

Vadinasi, kuo daugiau mieliu lasteliu tuo greiciau turetu buti suvalgytas cukrus, juk visos lasteles nori valgyti ;) Bet tai kodel pas mane kitaip, vietoje 2-3 paru fermentuojasi jau 5-ta para ir galo nesimato. Beto dar viena dalyka pastebejau, kad pirmus virimus alus issifermentuodavo iki max 1.016, nors receptas numatydavo 1.014. O si karta receptas numato 1.012. Tai gal taip ir bus, nes vakar pamatavau tanki, tai rode 1.016, o burbulaivimas vyksta sparciai ir toliau :) Jeigu kas rusiskai suprantat, siunciu istrauka is W. Kunze knygos apie salinimo temperaturos poveiki fermentacijai. Gal kokiu minciu turit?

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: naujoko pradzia

Standartinė Gytis »

Rimantai, minčių apie ką? Nesiparink, turėk kantrybės. 5-ta para tai ne 25-ta.

O kad Kunze skaitai, tai šaunuolis. Rimta literatūra.

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

Maistra, jei tu nori liaudiškai tariant "išsivartyt" tai iškart ir sakyk, aš nieko prieš. jei ne, tai nereik minėt lag fazių ir mielių ožiavimose, mes kalbam ar normalu jei elis išsifermentuoja per 2-3d., o ne kiek jis gali fermentuotis.
aš pilstau po 5-7d dėl to, kad išsėstų daugiau mielių
Rimantai, pas tave aktyvioji fermentacijos fazė kaip supratau seniai jau pasibaigus, o kad numatytas FG yra mažesnis nei gautas priklauso nuo mielių rūšies, salinimo, salyklų, virimo, vienžo nuo visko, taigi jei numatei 1.014, tai mažai šansų, kad lygiai tiek ir gausi. viskas čia gerai

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

normalu, gaunasi skanu alus, o ne bizgalas.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: naujoko pradzia

Standartinė Vytenis »

as kaip naujokas zinau tik bazinius dalykus-galima pilstyti, kada pasibaigus fermentacija, o ir jai pasibaigus, galima pora dienu palaikyti, kad viskas nusestu, ko nenori matyti butely. Jei nei pasiektas planuojamas FG, jei vis dar burbuliuoja, ir tai dar tik 5 para, kodelgi nepalaukus, juk neprasides puvimas ar dar kazkas palaikius dar 2-3d. PVZ mano dabar lageris pabaige fermentacija tik antrineje (pritrukau irgi kantrybes), bet visgi pabaige. po 12 dienu nuo pradzios. Bet cia tik baziniai dalykai, kuriuos zinau. Apie jusu vardijamus terminus neturiu supratimo, dar esu faseje, kai dziaugiuosi, kad nereikia ispilti :)

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: naujoko pradzia

Standartinė runce »

Maistra, tokiu atveju fermentacija trumka mėnesį ar ilgiau. juk dar dirba. aš (sakyčiau ir daugelis kitų) fermentacijos pabaigą laiko, kai pasiekiamas FG ir jis toliau beveik nebekrenta. tada jau galima pilt į kegus, butelius ir pan. ir vyksta brandinimas.

BUTTON_TOPIC_LOCKED