bačka vs buteliai
- doomelis
- Pranešimai: 1
- Užsiregistravo: 2011-04-05, 13:16
bačka vs buteliai
Sveiki, likimo broliai, norėčiau atidaryti naują temą apie alaus išpilstymą į bačkas ir butelius, nes pradėjęs pilstyti į bačkas nemažai nusivyliau, kadangi alus pilamas iš bačkos labai stipriai putoja ir galutiniame rezultate jame nelieka angliarūgštės, o pilant iš buteliukų viskas ok.
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: bačka vs buteliai
Gerą rezultatą pilstydamas iš bačkos gausi tik pasijungęs CO2 sistemą.
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: bačka vs buteliai
Su užgazavimu šiokių tokių problemų yra . Beje Švyturį kokio tūrio CO2 balionas pas patį?
- PPJ
- Pranešimai: 26
- Užsiregistravo: 2011-02-10, 12:32
Re: bačka vs buteliai
Klausimas pusiau į temą. Nemokamai gavau nedidelį vyno šaldytuvėlį. Kornelijus į jį netilptų, už tad tilptų 6 tvarkingi aukštai po 3 litrinius butelius horizontaliai. Dėl mielių ant sienelės labai nesibaiminu. Klausimas - ar tai labai blogas sprendimas oksidacijos atžvilgiu? Visgi juk ne be reikalo pramoniniai alūs laikomi vertikaliai..Partija šaldytuve stovėtų iki 2 mėnesių max max.
- Naminis
- Pranešimai: 51
- Užsiregistravo: 2011-04-27, 13:06
Re: bačka vs buteliai
Vat idomu, kodel gera rezultata gausi pildamas is backos tik pajunges co2? Kodel backoje su gliukoze uzgazuotas alus yra maziau gazuotas? Gal daugiau gliukozes tada reiketu deti?
- turba
- Pranešimai: 4
- Užsiregistravo: 2011-03-12, 16:51
Re: bačka vs buteliai
Pats naudoju ir butelius ir kega ir CO2 sistemą, bet manau, kad problema yra ne tame kur alus laikomas, o kaip pilstomas. Atidarius butelį jo viduje slėgis susivienodina su aplinkos ir pilant angliarugštė išsiskiria palengva, o pilant iš statinės čiaupe visą pylimo laiką kinta spaudimas išlaisvindamas angliarūgštę, kuri išpučia putą. Ir čia jokio skirtumo ar pilsu su CO2 sistema ar be.
- Naminis
- Pranešimai: 51
- Užsiregistravo: 2011-04-27, 13:06
Re: bačka vs buteliai
turbos atsakymas skamba logiskiausiai. Idomu, kaip baruose padaro, kad ne vien putos begtu i bokala?
beje, offtopicas, ar butu imanoma siame forume padaryti pries tai buvusio pasisakymo citavima, ala "quote"?
beje, offtopicas, ar butu imanoma siame forume padaryti pries tai buvusio pasisakymo citavima, ala "quote"?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: bačka vs buteliai
baruose maišo skirtingas dujas, bei naudoja įvairius išpilstymo antgalius kranams.
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: bačka vs buteliai
Pas mane CO2 balionas 5 kg berods, tai apie 3.5 kg gryno produkto telpa.
Turbai: yra skirtumas pilstant ar su CO2 ar be, ir dar koks. Žinoma, jei puti alų prie 2atm, tai kur tau putos nebus. aš po alaus užgazavimo nedidelį slėgį palaikau apie kokius 0.1-0.2 atm, bėga alutis kuo puikiausiai.
Turbai: yra skirtumas pilstant ar su CO2 ar be, ir dar koks. Žinoma, jei puti alų prie 2atm, tai kur tau putos nebus. aš po alaus užgazavimo nedidelį slėgį palaikau apie kokius 0.1-0.2 atm, bėga alutis kuo puikiausiai.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: bačka vs buteliai
baruose tarp kego ir krano stovi šaldytuvas, angliarūgštė šaldant tirpsta ir alus mažiau putoja. Toki galima alutekse nusipirkti už niekingus 1500, jei neklystu, litu su dviem kranais...Vien šaldytuvas kainuoja lygtais 300 Lt...
- Žaldokas
- Pranešimai: 64
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:44
Re: bačka vs buteliai
Geram rezultatui gauti reikia ispilstymo irangos su prieslegiu i buteli. Kad slegiai backoje ir butelyje butu vienodi. Mano pazystamas toki susimeistravo pats. Taip uzpildo ir stiklinius butelius tiesiai is CKT.
Tiesa cia nevisai i tema. Nes kalba vyksta apie alaus pripylima i bokala. Na cia tikriausiai be saldytuvo nieko nesugalvosi. Tik taip ta CO2 laikinai "surisama".
Tiesa cia nevisai i tema. Nes kalba vyksta apie alaus pripylima i bokala. Na cia tikriausiai be saldytuvo nieko nesugalvosi. Tik taip ta CO2 laikinai "surisama".
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: bačka vs buteliai
kaip bent turėtu atrodyt ta sistema buteliams pilstyt?
- Arnas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2011-05-12, 10:45
Re: bačka vs buteliai
Pabandziau ispilstyti alu i naudotas 5l metalines backutes ir pasirodo tas plasmasinis/guminis kamstis virsuje puikiai tinka daukartiniam naudojimui!
- Edu
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2011-07-08, 17:02
Re: bačka vs buteliai
Aš pilstau į 5L bačkutes, pradžioj labai putoja, vėliau lyg ir oki, taip pat į stikline tara.
Pagalvojau būtų visai neblogai į PET pilstyti (pvz ALYNAS pilsto į savo pagamintus,-atrodo visai solidžiai, tikrai ne pijokų bambaliai...). Gal kas žinot kas nedideliais kiekiais parduoda išpučia PET bambalius, jei iš vis taip galima ir kokie minimalūs kiekiai. Pvz. visai gi fainai būtų nusipirk pagal spec užsakyma kokiu 200-300, galima gi būtų ir su klubo atributika/dizainu arba aplamai visų vardu užsakyti didesni kieki(1000 vnt), paskui tarp entuziastų ar VAK narių išsiparduoti/išsidalinti. Kaip manot???
Pagalvojau būtų visai neblogai į PET pilstyti (pvz ALYNAS pilsto į savo pagamintus,-atrodo visai solidžiai, tikrai ne pijokų bambaliai...). Gal kas žinot kas nedideliais kiekiais parduoda išpučia PET bambalius, jei iš vis taip galima ir kokie minimalūs kiekiai. Pvz. visai gi fainai būtų nusipirk pagal spec užsakyma kokiu 200-300, galima gi būtų ir su klubo atributika/dizainu arba aplamai visų vardu užsakyti didesni kieki(1000 vnt), paskui tarp entuziastų ar VAK narių išsiparduoti/išsidalinti. Kaip manot???
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: bačka vs buteliai
@Edu
Nu tu čia jau nusišnekėjai. Bambaliai atrodo solidžiai?!? Nu tiesa, šįryt sutikau tris vyriokus su alaus bambaliais rankose, nu nepasakysi kad ne oriai atrodė
Nu tu čia jau nusišnekėjai. Bambaliai atrodo solidžiai?!? Nu tiesa, šįryt sutikau tris vyriokus su alaus bambaliais rankose, nu nepasakysi kad ne oriai atrodė
- Edu
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2011-07-08, 17:02
Re: bačka vs buteliai
na gal ne solidziai,- sakykim daugiau ar maziau,- oki. Uzeik kur kokij maximoj "alynas" alu parduoda tai su ju bambaliais dar ne vieno asocialaus nemaciau. tie bambaliai berods ir kiek storesnio plastiko,- tikrai skiriasi, ir kainuoja brangiau.
Taigi manyciau nenusisnekejau,- tiesiog padiskutuoti norisi.
Taigi manyciau nenusisnekejau,- tiesiog padiskutuoti norisi.
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: bačka vs buteliai
Nu gal per stipriai su tuo nusišnekėjimu, bet esmė ta, kad ir koks tas bambalys būtų, jis ir liks plastmasės gabalu. Kur tu matei normalų užsienietišką alų, supiltą į plastiką? Mačiau ir aš tuos Alyno bambalius (beje Jogailos g. 6 atsidaręs jų kabokas - rekomenduoju, turi Vasaknų), kiek gražiau atrodo nei įprasti.
Plastikas praleidžia deguonį, kad ir kokias naujas technologijas taikytų.
Tikrą alų isivaizduoju tik tamsiam stikliniam butely arba bačkutėj.
Plastikas praleidžia deguonį, kad ir kokias naujas technologijas taikytų.
Tikrą alų isivaizduoju tik tamsiam stikliniam butely arba bačkutėj.
- Edu
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2011-07-08, 17:02
Re: bačka vs buteliai
logiska, bet kaip patirtis rodo, pas mane ir pas daugeli,-alus vos speja arba net nespeja subresti ir jo nelieka
Taigi tokiam vartojimui ar transportavimui i gamta ar pan.,-manau tai puiki tara butu. Tuo labiau snekejau su Marijum is savasalus.lt sake pilsto irgi i bambalius kartais.
Kas kita,- jei brandini ilgai ar nesi dovanu,- cia jau pilnai sutinku su tavo nuomone...
Taigi tokiam vartojimui ar transportavimui i gamta ar pan.,-manau tai puiki tara butu. Tuo labiau snekejau su Marijum is savasalus.lt sake pilsto irgi i bambalius kartais.
Kas kita,- jei brandini ilgai ar nesi dovanu,- cia jau pilnai sutinku su tavo nuomone...
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: bačka vs buteliai
Nu ir aš vežiausi į gamta "giros" bambaly, tokiu atveju aišku patogiau. Išsiaiškinom
- Arnas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2011-05-12, 10:45
Re: bačka vs buteliai
Paskutiniu metu, kai tenka pirkti alu, perku "kanapini" ir ne delto, kad alus patinka, o 2 litru butelis lieka
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: bačka vs buteliai
Su kanapinio buteliais atsargiai:) Jie labai trapūs ir gyvesnis alus juos sudrąsko į šipulius:)
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: bačka vs buteliai
Man tai su kanapinio alaus buteliais gaunasi kazkoks fenomenas - jie paprasciausiai neuzsigazuoja. Visko dedu tiek kiek priklauso, bet... visuose kituose buteliuose normaliai.
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: bačka vs buteliai
o kurie kanapinio buteliai trapus 2l ar 1l. nes turiu abu. 2l kanapinio nebesutinku, galvojau 1l pradet pirkt...
ka patartumet ar nusipirkti uzdarytuvą "gretą" ir kamsteliu ar " flip top" kamstelius ir metaliniu juosteliu kad pritaikyt paprastiem buteliams?
ka patartumet ar nusipirkti uzdarytuvą "gretą" ir kamsteliu ar " flip top" kamstelius ir metaliniu juosteliu kad pritaikyt paprastiem buteliams?
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: bačka vs buteliai
2 litrų geriau nenaudoti alui, sultis galima pilti, silpni jie.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: bačka vs buteliai
Trapūs yra 2l "Kanapinio" buteliai. Tuos 1l aš vadinu "Butautų" arba "IKI gurmanų" Jie labai tinkami alui.
Su tom juostelėm atsargiai, jos labai aštrios! Bandžiau uždėt - susipjausčiau pirštus, tuo ir baigėsi mano eksperimentai Be to juostelė neužsideda gražiai apvaliai ji šiek tiek susilanksto, nelabai gražiai atrodo. Mano patarimas būtų naudoti arba originalius butelius pritaikytus flipflopams, arba nusipirkti kamščių uždarytuvą ir naudoti ir tokius, ir tokius
Su tom juostelėm atsargiai, jos labai aštrios! Bandžiau uždėt - susipjausčiau pirštus, tuo ir baigėsi mano eksperimentai Be to juostelė neužsideda gražiai apvaliai ji šiek tiek susilanksto, nelabai gražiai atrodo. Mano patarimas būtų naudoti arba originalius butelius pritaikytus flipflopams, arba nusipirkti kamščių uždarytuvą ir naudoti ir tokius, ir tokius
- sef
- Pranešimai: 4
- Užsiregistravo: 2011-06-30, 10:56
Re: bačka vs buteliai
@svyturys
Gryztant prie kego ir CO2 - tai kaip reikia teisingai uzgazuoti kega su co2 balionu, kad paskui putos nevirstu, bet kad ir alus su gaziuku butu?
Gryztant prie kego ir CO2 - tai kaip reikia teisingai uzgazuoti kega su co2 balionu, kad paskui putos nevirstu, bet kad ir alus su gaziuku butu?
- Žaldokas
- Pranešimai: 64
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:44
Re: bačka vs buteliai
@sef
Tikriausiai atsakymas vis tik reikia šaldytuvo to, kuris tarp kego ir bokalo. Dar toks pastebėjimas, kad iš tų linijų alus dažnai išbėga "peršaldytas". Sakykim tai bereikalingi energijos ištekliai, bet tikriausiai taip išsaugomas reikalingas CO2 kiekis bokale? Čia tik mano pafantazavimas, gal kas pakomentuos.
Tikriausiai atsakymas vis tik reikia šaldytuvo to, kuris tarp kego ir bokalo. Dar toks pastebėjimas, kad iš tų linijų alus dažnai išbėga "peršaldytas". Sakykim tai bereikalingi energijos ištekliai, bet tikriausiai taip išsaugomas reikalingas CO2 kiekis bokale? Čia tik mano pafantazavimas, gal kas pakomentuos.
- Žaldokas
- Pranešimai: 64
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:44
Re: bačka vs buteliai
@svyturys
Tikrai gauni iš kego tiek pat karboniziuotą alų kaip ir iš butelio? (be kegeratoriaus ir išpilstymo sistemos šaldytuvo)
Tikrai gauni iš kego tiek pat karboniziuotą alų kaip ir iš butelio? (be kegeratoriaus ir išpilstymo sistemos šaldytuvo)
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: bačka vs buteliai
@sef
Visų pirma, turi nuspręsti, kiek nori gazo aluje. Kaip pavyzdį paimkim 2Vol. Toliau pagal skaičiuoklę pasiskaičiuoji, kokį slėgį turi palaikyti laikant alų prie tam tikros aplinkos temperatūros. Tai tarkim jei norim 2vol. gazo ir alų laikom prie 10C, tai gaunam, kad reduktorių reiktų nustatyti ties 11.3Psi arba nepilnai ant ~0.8bar. Toliau procedūra paprasta- palik ir pamiršk. Šiaip iš patirties kalbant, tai per savaitę pilnai užsigazuoja, o toliau jau pivoriaus reikalas, kiek tą alų brandint .
O toliau kas liečia išpilstymą, tai reikia pasiskaičiuoti, kokio turi būti diametro šlanga, koks slėgis išpilstymo metu. Paprastai slėgis išpilstymo metu tūrėtų būti lygiai toks pats kaip ir gazavimo metu, kadangi jei slėgį sumažinsim, CO2 paprasčiausiai iš alaus “pabėgs”. Taigi yra tokia formulikė (deja, bet U.S. matavimo vienetais):
L = (P -(H x .5) – 1 ) / R
kur L- alaus linijos ilgis pėdomis,
P- reduktoriaus slėgis Psi,
H- aukštis nuo kego galvos iki išpylimo taško pėdomis,
R- slėgio kritimo šlangoje koeficientas.
9mm vidinio diametro 0.11
8mm vidinio diametro 0.17
6mm vidinio diametro 0.7
5mm vidinio diametro 2.7
Toliau kaip pavyzdį imkim, kad H yra 3ft t.y. apie 0.9m., o šlangos diametras 6mm. Skaičiuojam:
L=(11.3-(3*0.5)-1)/0.7
L=12,6ft arba 3,84m. Gaunasi ilgoka,tačiau šlangos ilgį galima sutrumpinti dviem keliais t.y. mažinant šlangos vidinį diametrą arba mažinant slėgį kegę ir alaus temperatūrą. Pvz. sumažinus šlangos diametrą iki 5mm, ilgis sutrumpėja jau iki ~0.99m. Tačiau nerekomenduojama naudoti mažesnės nei 5mm diametro šlangos. Antruoju būdu sumažinti slėgį kege ir temperatūrą gali būti sudėtingiau, kadangi tam jau reikia šaldytuvo arba itin šaltos patalpos. Tarkim jei norim išlaikyti šlangos ilgį 0.99m naudojant 6mm diametro šlangą, kegas jau turi tupėti prie 2C ir ant 0.35 bar.
Šiaip dar galima būtų reguliuot aukštį tarp kego ir išpilstymo taško, tačiau taip daryti manau neverta, nes esant didesniam slėgiui kege alų iš picnic kranelio tektų pilstyt užsilipus ant taburetės ir iškėlus rankas į viršų . Beje, dėl picnic kranelio. Pilstant tokiu būdu aukštis nėra "fiksuotas" skirtingai nei su alaus kranu, kuris jau yra įtaisytas stacionariai. Todėl belieka "sužaisti", iki kokio aukščio reikia picnicą paimti, kad būtų efektyviausias pylimas. Pvz. pas mane gaunasi kažkur krūtinės aukštyje +/-~1.4m nuo žemės.
Žodžiu reikia pagal savo turimas sąlygas pasižaisti, pasiskaičiuoti ir pritaikyti praktikoje .
Visų pirma, turi nuspręsti, kiek nori gazo aluje. Kaip pavyzdį paimkim 2Vol. Toliau pagal skaičiuoklę pasiskaičiuoji, kokį slėgį turi palaikyti laikant alų prie tam tikros aplinkos temperatūros. Tai tarkim jei norim 2vol. gazo ir alų laikom prie 10C, tai gaunam, kad reduktorių reiktų nustatyti ties 11.3Psi arba nepilnai ant ~0.8bar. Toliau procedūra paprasta- palik ir pamiršk. Šiaip iš patirties kalbant, tai per savaitę pilnai užsigazuoja, o toliau jau pivoriaus reikalas, kiek tą alų brandint .
O toliau kas liečia išpilstymą, tai reikia pasiskaičiuoti, kokio turi būti diametro šlanga, koks slėgis išpilstymo metu. Paprastai slėgis išpilstymo metu tūrėtų būti lygiai toks pats kaip ir gazavimo metu, kadangi jei slėgį sumažinsim, CO2 paprasčiausiai iš alaus “pabėgs”. Taigi yra tokia formulikė (deja, bet U.S. matavimo vienetais):
L = (P -(H x .5) – 1 ) / R
kur L- alaus linijos ilgis pėdomis,
P- reduktoriaus slėgis Psi,
H- aukštis nuo kego galvos iki išpylimo taško pėdomis,
R- slėgio kritimo šlangoje koeficientas.
9mm vidinio diametro 0.11
8mm vidinio diametro 0.17
6mm vidinio diametro 0.7
5mm vidinio diametro 2.7
Toliau kaip pavyzdį imkim, kad H yra 3ft t.y. apie 0.9m., o šlangos diametras 6mm. Skaičiuojam:
L=(11.3-(3*0.5)-1)/0.7
L=12,6ft arba 3,84m. Gaunasi ilgoka,tačiau šlangos ilgį galima sutrumpinti dviem keliais t.y. mažinant šlangos vidinį diametrą arba mažinant slėgį kegę ir alaus temperatūrą. Pvz. sumažinus šlangos diametrą iki 5mm, ilgis sutrumpėja jau iki ~0.99m. Tačiau nerekomenduojama naudoti mažesnės nei 5mm diametro šlangos. Antruoju būdu sumažinti slėgį kege ir temperatūrą gali būti sudėtingiau, kadangi tam jau reikia šaldytuvo arba itin šaltos patalpos. Tarkim jei norim išlaikyti šlangos ilgį 0.99m naudojant 6mm diametro šlangą, kegas jau turi tupėti prie 2C ir ant 0.35 bar.
Šiaip dar galima būtų reguliuot aukštį tarp kego ir išpilstymo taško, tačiau taip daryti manau neverta, nes esant didesniam slėgiui kege alų iš picnic kranelio tektų pilstyt užsilipus ant taburetės ir iškėlus rankas į viršų . Beje, dėl picnic kranelio. Pilstant tokiu būdu aukštis nėra "fiksuotas" skirtingai nei su alaus kranu, kuris jau yra įtaisytas stacionariai. Todėl belieka "sužaisti", iki kokio aukščio reikia picnicą paimti, kad būtų efektyviausias pylimas. Pvz. pas mane gaunasi kažkur krūtinės aukštyje +/-~1.4m nuo žemės.
Žodžiu reikia pagal savo turimas sąlygas pasižaisti, pasiskaičiuoti ir pritaikyti praktikoje .
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: bačka vs buteliai
@Žaldokas
pas mane kegas sėdi šaldytuve, tai kaip ir problemos nėr. Dėl peršaldymo esi visiškai teisus, tokiu būdu išsaugomas co2 aluje. Nes jei alus būtų šaltas tik kege, o tekėtų šilta linija, išsiskirtų co2 ir putos būtų daugiau nei alaus. Kiek žinau tai ir pačias alaus "kobras" apšiltina o vidumi cirkuliuoja šaltą orą.
Jei svarstant teoriškai remiantis formule, tai jei turim kokius 20C, tuos pačius 2vol, apie 1.3bar, tai reiktų apie 7 m 6mm šlangos. Aišku kaip tai atrodytų realiai ir ar tai veiktų praktiškai neįsivaizduoju
pas mane kegas sėdi šaldytuve, tai kaip ir problemos nėr. Dėl peršaldymo esi visiškai teisus, tokiu būdu išsaugomas co2 aluje. Nes jei alus būtų šaltas tik kege, o tekėtų šilta linija, išsiskirtų co2 ir putos būtų daugiau nei alaus. Kiek žinau tai ir pačias alaus "kobras" apšiltina o vidumi cirkuliuoja šaltą orą.
Jei svarstant teoriškai remiantis formule, tai jei turim kokius 20C, tuos pačius 2vol, apie 1.3bar, tai reiktų apie 7 m 6mm šlangos. Aišku kaip tai atrodytų realiai ir ar tai veiktų praktiškai neįsivaizduoju