Salinimas puode
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Salinimas puode
Prisiskaičiau, kad salint puode patogiau - galima lengviau kontroliuoti temperatūrą, pasiekiamas didesnis efektyvumas, ... Ir apskritai susidariau įspūdį, kad daug kas taip daro. Galit plačiau aprašyti šį procesą?
Mano supratimu, jei puodas neturi dvigubo dugno ir krano, po salinimo visas turinys perpilamas į talpą su dvigubu dugnu ir iš jo tekinama.
1. Ar supylę salyklą į puodą iškart užpilat reikiamos temperatūros (50, 65, ... laipsnių) vandeniu? Ar verdat vandenį iki reikiamos temperatūros, o paskui supilat į jį salyklą, esantį puode? O gal tiesiog galima supilt salyklą, vandenį ir kaitint iki reikalingos temperatūros (bet šitaip gali užtrukt ganėtinai ilgai ir ar nebus pasekmių)?
2. Norint palaikyt ar pakelt temperatūrą, galima kaitinti puodą. Apačioje esantis salyklas vistiek bus gerokai didesnės temperatūros nei puodo viršutinėje pusėje. Ar tai nepridarys daugiau žalos? Gal dėl to visgi privaloma kelti temperatūrą užpilant salyklą verdančiu vandeniu? Bet tada nematau privalumo salinti puode.
3. Ar supylus į tekinimo indą tekinat iškart? Ar kažkiek palaikot?
4. Kaip su vandens ruošimu? Tarkim man viso reik 32l vandens, iš kurių 15 supilu salinimui. Dar 17 ruošiat atskiroj talpoj (reikalingas nemažas papildomas puodas) ar kaip nors kitaip gudraujat?
5. Gal yra dar kokių nors niuansų, kuriuos verta žinoti?
Mano supratimu, jei puodas neturi dvigubo dugno ir krano, po salinimo visas turinys perpilamas į talpą su dvigubu dugnu ir iš jo tekinama.
1. Ar supylę salyklą į puodą iškart užpilat reikiamos temperatūros (50, 65, ... laipsnių) vandeniu? Ar verdat vandenį iki reikiamos temperatūros, o paskui supilat į jį salyklą, esantį puode? O gal tiesiog galima supilt salyklą, vandenį ir kaitint iki reikalingos temperatūros (bet šitaip gali užtrukt ganėtinai ilgai ir ar nebus pasekmių)?
2. Norint palaikyt ar pakelt temperatūrą, galima kaitinti puodą. Apačioje esantis salyklas vistiek bus gerokai didesnės temperatūros nei puodo viršutinėje pusėje. Ar tai nepridarys daugiau žalos? Gal dėl to visgi privaloma kelti temperatūrą užpilant salyklą verdančiu vandeniu? Bet tada nematau privalumo salinti puode.
3. Ar supylus į tekinimo indą tekinat iškart? Ar kažkiek palaikot?
4. Kaip su vandens ruošimu? Tarkim man viso reik 32l vandens, iš kurių 15 supilu salinimui. Dar 17 ruošiat atskiroj talpoj (reikalingas nemažas papildomas puodas) ar kaip nors kitaip gudraujat?
5. Gal yra dar kokių nors niuansų, kuriuos verta žinoti?
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Salinimas puode
Taip darau aš:
1. Pilu į puodą karštą krano vandenį. Jei reikia daryt baltyminę pauzę, tai iš esmės ne daug reikia kaitint ir iškart galima pilt salyklą.
2. Maišyk salyklą kuo dažniau, kai keli temperatūrą.
3. Aš dar padarau 10 min pauzę pakėlęs iki 78 C. Tada supilu į fermenterį su dvigubu dugnu ir iškart tekinu.
4. Aš viską atlieku su 28 ir 18 l puodais. Čia jau technikos dalykas
5. Anksčiau tekindavau ilgai ~1,5 val. - galvojau labai įtakoja efektyvumą. Nė velnio, dabar per 15-20 min ištekinu. Retai kada žemiau 77 % nukrenta.
1. Pilu į puodą karštą krano vandenį. Jei reikia daryt baltyminę pauzę, tai iš esmės ne daug reikia kaitint ir iškart galima pilt salyklą.
2. Maišyk salyklą kuo dažniau, kai keli temperatūrą.
3. Aš dar padarau 10 min pauzę pakėlęs iki 78 C. Tada supilu į fermenterį su dvigubu dugnu ir iškart tekinu.
4. Aš viską atlieku su 28 ir 18 l puodais. Čia jau technikos dalykas
5. Anksčiau tekindavau ilgai ~1,5 val. - galvojau labai įtakoja efektyvumą. Nė velnio, dabar per 15-20 min ištekinu. Retai kada žemiau 77 % nukrenta.
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Salinimas puode
1. Kaitinant vandenį iki temp. ir užpilant ant salyklo. Tai bus pirmoji temp., kaitinant lengvai pasieksi kitas aukštesnes temperatūras.
2. Maišyti.
3. Aš palaikau ~10 min, per tą laiką mentalas susitovi, dalis misos nuteka per dvigubą dugną.
4. Mano atveju nemažas papildomas puodas.
2. Maišyti.
3. Aš palaikau ~10 min, per tą laiką mentalas susitovi, dalis misos nuteka per dvigubą dugną.
4. Mano atveju nemažas papildomas puodas.
- random
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44
Re: Salinimas puode
1. Aš tai užpilu salyklą puode karštu vandeniu iš krano. Mentalo temp. tada būna ~50C, kaip tik padarau 10-20min pauzę.
2.Temperatūrą keliu kaitinant puodą, bet reikia pastoviai intensyviai maišyti, kitaip salyklas svyla prie dugno.
3.Perpyles truputi palaukiu, kol nusistovi viskas.
4. Vandenį ruošiu kitame puode (~23L). Tekinu batch sparge metodu per tris kartus. Kol ištekinu vieną kart tai ir vanduo speja užkaist kitam kartui.
2.Temperatūrą keliu kaitinant puodą, bet reikia pastoviai intensyviai maišyti, kitaip salyklas svyla prie dugno.
3.Perpyles truputi palaukiu, kol nusistovi viskas.
4. Vandenį ruošiu kitame puode (~23L). Tekinu batch sparge metodu per tris kartus. Kol ištekinu vieną kart tai ir vanduo speja užkaist kitam kartui.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Salinimas puode
Mano du centai, neatsakant papunkčiui:)
1. Salinu tam skirtame fermenteryje, tik papildydamas karštu vandeniu.
2. Bet salinu ir puode, keldamas temperatūrą, sakykim taip, kombinuotai (ir kaitinant, ir papildant karštu vandeniu arba karštu mentalu). Bandau pasakyti, kodėl.
Jei verdu šviesų nestiprų alų, salinimui naudoju 3/4 viso vandens (apie 25 ltr.) ir salyklo santykis su vandeniu 1/4 - 1/5. Tada salinu fermenteryje, užpildamas reikiamu kiekiu karšto vandens, kad pasiekčiau reikalingas temperatūras. Pliusai - greitas ir tikslus perėjimas prie reikalingų temperatūrų, labai greitas "pirmoko" ištekinimas, mažas vandens kiekis "antrokui".
Jei verdu stipresnį ar tamsų, tada salinu puode. Nes tada salinimui naudoju ne daugiau kaip 1/2, o kartais tik 2/5 viso vandens ir net teoriškai nepasiekčiau reikiamų temperatūrų, užpildamas karštu vandeniu (nebent salinimas vienfazis). Tada supilu pirmai fazei atitinkamos temperatūros visą salinimo vandenį ir kitas fazes pasiekiu, kaitindamas puodą ant ugnies (maišyti reikia). Man patinkantis pliusas - trumpesnės fazės pereinamos tolygiai nestojant neskubaus kaitinimo metu. Tekinimui, aišku, reikia didesnio kiekio vandens ir pats procesas ne toks spartus.
1. Salinu tam skirtame fermenteryje, tik papildydamas karštu vandeniu.
2. Bet salinu ir puode, keldamas temperatūrą, sakykim taip, kombinuotai (ir kaitinant, ir papildant karštu vandeniu arba karštu mentalu). Bandau pasakyti, kodėl.
Jei verdu šviesų nestiprų alų, salinimui naudoju 3/4 viso vandens (apie 25 ltr.) ir salyklo santykis su vandeniu 1/4 - 1/5. Tada salinu fermenteryje, užpildamas reikiamu kiekiu karšto vandens, kad pasiekčiau reikalingas temperatūras. Pliusai - greitas ir tikslus perėjimas prie reikalingų temperatūrų, labai greitas "pirmoko" ištekinimas, mažas vandens kiekis "antrokui".
Jei verdu stipresnį ar tamsų, tada salinu puode. Nes tada salinimui naudoju ne daugiau kaip 1/2, o kartais tik 2/5 viso vandens ir net teoriškai nepasiekčiau reikiamų temperatūrų, užpildamas karštu vandeniu (nebent salinimas vienfazis). Tada supilu pirmai fazei atitinkamos temperatūros visą salinimo vandenį ir kitas fazes pasiekiu, kaitindamas puodą ant ugnies (maišyti reikia). Man patinkantis pliusas - trumpesnės fazės pereinamos tolygiai nestojant neskubaus kaitinimo metu. Tekinimui, aišku, reikia didesnio kiekio vandens ir pats procesas ne toks spartus.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Salinimas puode
Man irgi pasidare aktuali si tema.
Noriu virti alu kege (40L). jei salinsiu jame, kaip kad dabar darau 28l puode, man niekaip netilps i tekinimo fermenteri, ka susalinau. Ar galiu daryti sitaip: susalinti kege salykla laikydamas maise, tada su maisu iskeliu salykla, ji ispilu i tekinimo kubila ir uzpilu reikiamos t vandeniu, kurio kiekis tikriausiai bus likutis, kiek man is viso reikia misos. likusia misa kege iskart pradedu virti. Ar galiu taip elgtis, ir kur ta maisa pirkti, jei galiu..
Noriu virti alu kege (40L). jei salinsiu jame, kaip kad dabar darau 28l puode, man niekaip netilps i tekinimo fermenteri, ka susalinau. Ar galiu daryti sitaip: susalinti kege salykla laikydamas maise, tada su maisu iskeliu salykla, ji ispilu i tekinimo kubila ir uzpilu reikiamos t vandeniu, kurio kiekis tikriausiai bus likutis, kiek man is viso reikia misos. likusia misa kege iskart pradedu virti. Ar galiu taip elgtis, ir kur ta maisa pirkti, jei galiu..
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Salinimas puode
O ne paprasčiau tekinimo indą pasidaryti iš, pvz., 50 ltr. maistinės plastmasės statinės? Tavąjį būdą įvaldžius, gal ir gerai gautųsi, bet dabar iš pirmo žvilgsnio turėtų būt itin mažas efektyvumas.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Salinimas puode
Jei is kego daryti salinimo-tekinimo inda, tada reikia dar vieno kego virimui. Isigijau tik viena. Dar pasikeisiu gyvatuka i didesni ir tuo noreciau baigti investicijas siais metais )
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Salinimas puode
Toks niuansas: keli rašot, kad paruoštą vandenį supilat ant salyklo. Aš taip dariau vieną kartą, bet vėliau ilgai teko maišyti iki vienodos konsistencijos (buvo susidarę sausi guzai, kuriuos sunku išmaišyti). Dabar visuomet salyklą pilu į vandenį, palaukiu minutėlę, kol jis permirksta, ir tada lengvai išmaišau.
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Salinimas puode
@Giords
Daugelyje šaltiniu rekomendacija yra taip kaip sakai.
Visgi aš iš įpročio darau atvirkščiai. Tik labai gerai permaišau. Reikia turėti omeny, kad jei nori pvz. 50c, tai vandens temp. turi būti aukštesne, su sąlyklo sąlyčiu nukrenta, maišant dar nukrenta. Bet čia galima pasiskaičiuoti, arba ranka atmušti
Daugelyje šaltiniu rekomendacija yra taip kaip sakai.
Visgi aš iš įpročio darau atvirkščiai. Tik labai gerai permaišau. Reikia turėti omeny, kad jei nori pvz. 50c, tai vandens temp. turi būti aukštesne, su sąlyklo sąlyčiu nukrenta, maišant dar nukrenta. Bet čia galima pasiskaičiuoti, arba ranka atmušti
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Salinimas puode
Svarbu mušti smarkiai.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimas puode
Mano patirtis su puodais ir salinimu.
anksčiau:
1. užsikaitinu vandenį iki 58. supilu į tekinimo puodą santykiu 2.5/1 su salyklu. ant viršaus pilu salyklą. maišau. palieku 10 min. (tamsiemsir kviečiams galima praleist)
2. užsikaitinu verdančio vandens pilu ant viršaus kad pakelt iki 62-68 (priklausomai nuo recepto) vandens kaitinu pagal skaičiuoklę. laukiu val.
3. užsikaitinu dar verdančio vandens kad pakelt iki 78. laukiu 10 min tekinu.
4. tekinu ~40 min lėta srovele. pastoviai ant viršaus dapildamas ~80 vandeni kad salyklas visada butu apsemtas.
efektyvumas būdavo su gerais salyklais ~75-80. su prastais salyklais ~65-70.
tam reikia dviejų puodų vieno tekinimui kito vandens kaitinimui. tada tekini į fermenterį iš kurio paskui supili į tą kur kaitinai vandenį ir verdi.
dabar darau.
1. užsikaičiu puode vandens santykiu 3/1 su salyklu. pakyla iki 58. supilu salyklą. palieku maža ugnį ir toliau keliu temp. pamaišau ~kas 5 min (čia manau priklauso nuo ugnies kolkas man dar nepridegė nei sykio)laukiu kol pakils iki 62-68 (velgi pagal receptą)
2. išjungiu ugnį laukiu 1 val.
3. vėl įjungiu ugnį keliu iki 78. pamaišydamas kas ~5 min
4. perpilu viską į tekinimo puodą, pamaišau, palieku 10 min ramybės.
5. tekinu maža srovele ~10-15 min. viskas išbėga.
6. ant viršaus pilu ~80 vandens (maždaug tokį kiekį kad galėčiau daryti du užpilimus ir susinaudotu visas vanduo reikalingas) pamaišau. laukiu 10 min vėl tekinu ko išbėgs viskas. ir pilu likusį vandenį. vėl pamaišau vėl laukiu 10 min vėl tekinu vėl išbėga sausai.
7. verdu.
reikia vėlgi dviejų puodų vieno vandens/salyklo kaitinimui, kito tekinimui ir fermenterio į kurį tekinsi.
efektyvumas šiuo būdu būna man didesnis ~10 proc. nei pirmu būdu plius galiu tiksliau kontroliuoti salinimo temp. nes tos formulės kur skaičiuoji kiek verdančio vandens reikia užpilt kad pakiltu iki tam tikros temp ne visada tiksliai veikia nes ten įtakoja aplinka ir t.t
taigi renkuosi tokį būdą.
fuu net prakaitas išmušė tiek prirašius. einu atsišaut ką nors.
anksčiau:
1. užsikaitinu vandenį iki 58. supilu į tekinimo puodą santykiu 2.5/1 su salyklu. ant viršaus pilu salyklą. maišau. palieku 10 min. (tamsiemsir kviečiams galima praleist)
2. užsikaitinu verdančio vandens pilu ant viršaus kad pakelt iki 62-68 (priklausomai nuo recepto) vandens kaitinu pagal skaičiuoklę. laukiu val.
3. užsikaitinu dar verdančio vandens kad pakelt iki 78. laukiu 10 min tekinu.
4. tekinu ~40 min lėta srovele. pastoviai ant viršaus dapildamas ~80 vandeni kad salyklas visada butu apsemtas.
efektyvumas būdavo su gerais salyklais ~75-80. su prastais salyklais ~65-70.
tam reikia dviejų puodų vieno tekinimui kito vandens kaitinimui. tada tekini į fermenterį iš kurio paskui supili į tą kur kaitinai vandenį ir verdi.
dabar darau.
1. užsikaičiu puode vandens santykiu 3/1 su salyklu. pakyla iki 58. supilu salyklą. palieku maža ugnį ir toliau keliu temp. pamaišau ~kas 5 min (čia manau priklauso nuo ugnies kolkas man dar nepridegė nei sykio)laukiu kol pakils iki 62-68 (velgi pagal receptą)
2. išjungiu ugnį laukiu 1 val.
3. vėl įjungiu ugnį keliu iki 78. pamaišydamas kas ~5 min
4. perpilu viską į tekinimo puodą, pamaišau, palieku 10 min ramybės.
5. tekinu maža srovele ~10-15 min. viskas išbėga.
6. ant viršaus pilu ~80 vandens (maždaug tokį kiekį kad galėčiau daryti du užpilimus ir susinaudotu visas vanduo reikalingas) pamaišau. laukiu 10 min vėl tekinu ko išbėgs viskas. ir pilu likusį vandenį. vėl pamaišau vėl laukiu 10 min vėl tekinu vėl išbėga sausai.
7. verdu.
reikia vėlgi dviejų puodų vieno vandens/salyklo kaitinimui, kito tekinimui ir fermenterio į kurį tekinsi.
efektyvumas šiuo būdu būna man didesnis ~10 proc. nei pirmu būdu plius galiu tiksliau kontroliuoti salinimo temp. nes tos formulės kur skaičiuoji kiek verdančio vandens reikia užpilt kad pakiltu iki tam tikros temp ne visada tiksliai veikia nes ten įtakoja aplinka ir t.t
taigi renkuosi tokį būdą.
fuu net prakaitas išmušė tiek prirašius. einu atsišaut ką nors.
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Salinimas puode
Ne, nu west'ai tu gal pasakok čia ne pasakas, o kaip žiemos metu palatkeje verdi alų ir po to laimi prizus
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimas puode
paskutinį viriau prie ežero ant laužo. salinau ant laužo. šaldžiau ežere porą val. gavosi visai neblogas. sako meistriškumo nepragersi :)o kitiems lieka pavydėt
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Salinimas puode
Niekas nedrįsta suabejoti west'o rankos miklumu.
Daugiartinis Atviro Alaus prizinkas.
Šiaip bandžiau pratraukti pro danti
Rimtas aludaris. Duodu žodį.
Daugiartinis Atviro Alaus prizinkas.
Šiaip bandžiau pratraukti pro danti
Rimtas aludaris. Duodu žodį.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Salinimas puode
West, o tekinimo puodas pas tave irgi kegas? ar saltkrepsis? Esu giliuose apmastymuose kaip man cia su SA tekinimo kibiru 40 litru misos uzsikaisti
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Salinimas puode
Ir kaip Jums ten, ponas Westai, pavyksta. Net pavydu...
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Salinimas puode
As manau, kad tai-Ragutis jo kune atejo i Marijos Zeme skleisti tiesa ir visus nuo vienodo lagerio gelbet.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Salinimas puode
Susijęs klausimas - kas verda ant viryklės, kiek užtrunka kelti t nuo 50 iki 67, nuo 67 iki 78 ir nuo 78 iki 100 (jau ištękitą misą)?
man ant indukcinės baisiai ilgai ir dėl to kaltinu gaubtą emaliuoto puodo dugną... Kažkaip visas virimas paprastai užtrunka iki 6 valandų..
man ant indukcinės baisiai ilgai ir dėl to kaltinu gaubtą emaliuoto puodo dugną... Kažkaip visas virimas paprastai užtrunka iki 6 valandų..
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimas puode
Vyteni jo pas mane ir tekinimo ir virimo abu kegai, jei pasinaudosi searchu esu jau dėjęs forume kažkuriame poste fotkes savo tekinimo kego.
Peckeli, jau seniai kažką tavo ragavau. beje bagyra 2tra stovėdama rusį susprogo taip kad nežinau. Manau lieki man kažką skoloi
Peckeli, jau seniai kažką tavo ragavau. beje bagyra 2tra stovėdama rusį susprogo taip kad nežinau. Manau lieki man kažką skoloi
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Salinimas puode
@Maegnar
18 litrų vandens + 5 kg salyklo:
50->67 -- 12-15 min, bet nekaitinu maksimaliai;
67->78 -- 10 min;
~24 litrai misos po ištekinimo užverda maždaug per 20 minučių.
18 litrų vandens + 5 kg salyklo:
50->67 -- 12-15 min, bet nekaitinu maksimaliai;
67->78 -- 10 min;
~24 litrai misos po ištekinimo užverda maždaug per 20 minučių.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Salinimas puode
Akis praziurejau, bet neradau. Na esme aiski, jei nori virti kege, turi ir salinima pasisprest. Zodziu esamas bravoras jau matau, kaip tampa nereikalingas. Nei emaliuotas,nei plastikas su false apaciom, nei gyvatukas. Mentele maisymui-ir ta netinka-per trumpa. Mano rankytem daryta visa darbo platforma-ir ta netinka, nes kega uzdejus ant degiklio reik pasistiebus ziuret.. Einu ieskot kego salinimui.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Salinimas puode
Vytenis> Matyk ir pozityviąją reikalo pusę - iš trumpikių išaugai:)
West> Skola ne rona, neužgis - nė metai nepraeis, gražinsiu:DDD O šiaip tai rūsys pas tave geras, ko ji ten sukvailiojo? Pas mane šito virimo joks kitas butelis neparėjo. Maža to, karbonizacija nedidelė daryta, kad ilgiau galėtų pasilaikyti.
West> Skola ne rona, neužgis - nė metai nepraeis, gražinsiu:DDD O šiaip tai rūsys pas tave geras, ko ji ten sukvailiojo? Pas mane šito virimo joks kitas butelis neparėjo. Maža to, karbonizacija nedidelė daryta, kad ilgiau galėtų pasilaikyti.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimas puode
Peckeli> speju butelis stuktelėtas nes įdomiai taip išbėgo ramiai per skilimą šone. na bet aš nesiparinu. bus dar to alaus.
Vyteni> jei jau nerandi tai čia http://beer.lucky.lt/salinimas-tekinimas/ bus foto.
Vyteni> jei jau nerandi tai čia http://beer.lucky.lt/salinimas-tekinimas/ bus foto.