Patogiausias filtras misos tekinimui
Patogiausias filtras misos tekinimui
Planuoju virti alų iš salyklo (naujokas ) ir galvoju koks filtras misos tekinimui patogiausias.. Radau du variantus:
A. Iš sugrežiotų PVC vamzdelių – va toks.
Bet man tai jis įtartinas – ar neužsikemša tos skylutės po kiek laiko? Ar paskui jo plovimas ne problematiškas?
B. Radau dar va tokį filtrą. Man šitas variantas atrodo daug praktiškesnis, bet gal aš klystu?
Gal dar yra kokių filtrų? (žinau kad senovėj tekindavo per malkas, žirninius/ruginius šiaudus, apynius ir pan, bet man kažkaip norisi kad paprasčiau/praktiškiau būtų )
Dar keletas naujoko klausimų apie patį procesą:
1. Vieni mentalą daro kubile su filtru apačioj, po to tiesiog tekina, kiti mentalą daro paprastam kubile, po to iškrečia į kubilą su filtru ir tekina misą - kaip geriau? (čia kaip suprantu dėl filtro užsikišimo?)
2. Mačiau kad ant mentalo viršaus padeda subadytą folijos lapą ir ant jo pila karštą vandenį, tuo metu tekinant misą; Kitą metodą girdėjau – tiesiog paprastai užpilt mentalą vandeniu, palaukt kelias valandas ir po to tiesiog ištekint - pirmokas, po to vėl užpilt vandens, palaukt kelias valandas, vėl nutekint - antrokas, nu ir dar trečioką galima... Kuris būdas geresnis?
3. Nu visai durnas klausimas, bet nepykit – ar galima maišyt pirmoką su antroku, trečioku ir tada virt, ar to geriau nedaryt ir atskirai pirmoką ir antroką virt? (čia dėl to klausiu, kad ant galo misos būtų bent 20l)
A. Iš sugrežiotų PVC vamzdelių – va toks.
Bet man tai jis įtartinas – ar neužsikemša tos skylutės po kiek laiko? Ar paskui jo plovimas ne problematiškas?
B. Radau dar va tokį filtrą. Man šitas variantas atrodo daug praktiškesnis, bet gal aš klystu?
Gal dar yra kokių filtrų? (žinau kad senovėj tekindavo per malkas, žirninius/ruginius šiaudus, apynius ir pan, bet man kažkaip norisi kad paprasčiau/praktiškiau būtų )
Dar keletas naujoko klausimų apie patį procesą:
1. Vieni mentalą daro kubile su filtru apačioj, po to tiesiog tekina, kiti mentalą daro paprastam kubile, po to iškrečia į kubilą su filtru ir tekina misą - kaip geriau? (čia kaip suprantu dėl filtro užsikišimo?)
2. Mačiau kad ant mentalo viršaus padeda subadytą folijos lapą ir ant jo pila karštą vandenį, tuo metu tekinant misą; Kitą metodą girdėjau – tiesiog paprastai užpilt mentalą vandeniu, palaukt kelias valandas ir po to tiesiog ištekint - pirmokas, po to vėl užpilt vandens, palaukt kelias valandas, vėl nutekint - antrokas, nu ir dar trečioką galima... Kuris būdas geresnis?
3. Nu visai durnas klausimas, bet nepykit – ar galima maišyt pirmoką su antroku, trečioku ir tada virt, ar to geriau nedaryt ir atskirai pirmoką ir antroką virt? (čia dėl to klausiu, kad ant galo misos būtų bent 20l)
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Naudoju B filtrą, viskas ok. Savas alus turi panašų. Mentalą darau puode, tekinu kitame kubile. Folijos nenaudoju. Gali maišyti.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Patogiausias filtras yra tas, pro kurį nebyra salyklas ir turi didžiausią skylučių/paviršiaus ploto santykį ir atlaiko salyklo svori. Mano atveju tai nerudėjančio perforuoto 2,5mm skylutėmis lapas išpjautas pagal tekinimo indo dugną.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Jei naudosi B filtrą iškart patarių padidinti skylučių kiekį... Tos Aluteksinės skylučių "žvaigždutės" mažoka...
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Tokį irgi mačiau, bet pirkt niekur neradau.. Gal kas pasiūlys kur gaut tokio perforuoto lakšto?Lrytas1 rašė:Patogiausias filtras yra tas, pro kurį nebyra salyklas ir turi didžiausią skylučių/paviršiaus ploto santykį ir atlaiko salyklo svori. Mano atveju tai nerudėjančio perforuoto 2,5mm skylutėmis lapas išpjautas pagal tekinimo indo dugną.
O kaip su tuo vandens pylimu ant mentalo? Ar pilt per skylėtą foliją, ar galima tiesiog užpilt vandens ant mentalo (gal pamaišyt nestipriai), palaikyt kokią valandą ir ištekint? (ir po to su antroku/trečioku tas pats)
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Turiu įtarimą, kad kažkaip nori procesą komplikuoti. Kada tu čia planuoji valandą laikyti? Jeigu tik tekinti misą, nereikia valandos laikyti užpylus.Domaso rašė: ...palaikyt kokią valandą ir ištekint? (ir po to su antroku/trečioku tas pats)
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Kas ieško tas randaDomaso rašė:Tokį irgi mačiau, bet pirkt niekur neradau.. Gal kas pasiūlys kur gaut tokio perforuoto lakšto?Lrytas1 rašė:Patogiausias filtras yra tas, pro kurį nebyra salyklas ir turi didžiausią skylučių/paviršiaus ploto santykį ir atlaiko salyklo svori. Mano atveju tai nerudėjančio perforuoto 2,5mm skylutėmis lapas išpjautas pagal tekinimo indo dugną.
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... 26_arr%3D1
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Čia tokį "metodą" išgirdau iš šito video: https://www.youtube.com/watch?v=P6BCtb1DnOEGytis rašė:Turiu įtarimą, kad kažkaip nori procesą komplikuoti. Kada tu čia planuoji valandą laikyti? Jeigu tik tekinti misą, nereikia valandos laikyti užpylus.
Čia kaip suprantu liaudiškas lietuviškas būdas (ten sako kad po ~4 val laukia pirmokui>antrokui>trečiokui). Man kažkaip irgi pasirodė daugoka...
Nu jo, bet su siuntimu gaunasi apie 35 eur, kažkaip brangoka man už filtrą... Gal pabandysiu tą Aluteksinį už 9 eur.Lrytas1 rašė:Kas ieško tas randa
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... 26_arr%3D1
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Gerai ir pigiai nebūna
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Nelaikyk valandos, užpylei, išmaišei, po 5 min tekini.Domaso rašė: Čia kaip suprantu liaudiškas lietuviškas būdas (ten sako kad po ~4 val laukia pirmokui>antrokui>trečiokui). Man kažkaip irgi pasirodė daugoka...
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Gal kas žinot kokį gerą video kur nuosekliai nuo A iki Z parodomas visas alaus gamybos procesas su smulkmenom?
(peržiūrėjau daug video, bet vienur tai tik kažkurį etapą parodo, kitur tai kokių smulkmenų neįvardija...) Man tai daugmaž viskas aišku, tik su tuo tekinimu daugiausiai klausimų... Kiek vandens užpilt pirmą, kiek antrą kartą, kiek laiko palaikyt po vandens užpylimo ir pan..
(peržiūrėjau daug video, bet vienur tai tik kažkurį etapą parodo, kitur tai kokių smulkmenų neįvardija...) Man tai daugmaž viskas aišku, tik su tuo tekinimu daugiausiai klausimų... Kiek vandens užpilt pirmą, kiek antrą kartą, kiek laiko palaikyt po vandens užpylimo ir pan..
Paskutinį kartą redagavo 1 Domaso. Iš viso redaguota 2015 kartus.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
O kaip tu vandens kiekį skaičiuoji, kurio reikės alui? Pvz kiek naudoji užmaišymui(salinimui), o kiek tekinimui?Domaso rašė:... Kiek vandens užpilt pirmą, kiek antrą kartą, kiek palaikyt vandens užpylimo ir pan..
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Tame ir esmė kad aš dar nelabai žinau... Daug kur skaičiau rašo kad salinimui salyklas:vanduo turi būt maždaug 1:3, bet kai kuriuose video mačiau kad daro salinimą 1:4 ir net 1:5. Dėl vandens užpylimo tekinimui, vėl gi - vienur sako kiek nutekinai tiek užpilk, kitur tiesiog pila ir nieko nesako, o dar vienam "mokomajam" video pylė ~7l vandens ant mentalo su 5kg salyklo. Žodžiu kaip suprantu čia kas kaip nori tas taip daroGytis rašė:O kaip tu vandens kiekį skaičiuoji, kurio reikės alui? Pvz kiek naudoji užmaišymui(salinimui), o kiek tekinimui?
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Visų pirma - dėkui už patarimus, būtinai perskaitysiu tavo linką.Maistra rašė:Ne kaip nori, o kaip reikia. Yra keli tekinimo būdai:
1. Kai tekinama pastoviai užpilant vandens ir nemaišant mentalo. (Fly sparging)
2. Kai tekinama vandenį užpilant porcijomis ir išmaišant. (Batch sparging)
Šie du būdai yra populiariausi. Man labiau patinka pirmasis. Nors ir antru būdu darant alus gaunasi.
Filtras iš vamzdelio yra geras ir tikrai nereikia iš karto pirkt tą mandresnį. O jei jau pirkt, tai gerą.
Verta pasiskaityt, nemūsiškai parašyta. http://www.howtobrew.com/intro.html
1. būdas kaip suprantu čia be perstojo pili vandenį kol pribėga reikiamas kiekis misos (tada užpilamo vandens turbūt nereikia ir skaičiuot/normuot)?
Jei taip normaliai gaunasi, tada taip, toks būdas tikrai atrodo gana patogus ir tubūt greitesnis.
2. būdas čia tas liaudiškai vadinamas "pirmokas, antrokas, trečiokas..."?
Dėl filtro - o tai koks jau čia tikrai geras skaitosi?
-
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2015-08-26, 10:50
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Ką manot apie tokį filtrą? Manau turėtų būti geriau nei grežiotas ar pjaustytas PVC vamzdis.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Patogiausias filtras misos tekinimui
Šitas filtras ne tekinimui, o apyniams sulaikyti, kad leidžiant išvirusią misą apyniai liktų puode. Po mentalo svoriu, manau susispaustų, ir niekas tau netekėtų.