"Žalias" medus į fermenterį?

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

"Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-22, 12:32

Nors alaus esu padaręs jau virš dviejų tonų, vyno apie toną, ir kažkiek midaus, bet niekad neteko į alų dėti medaus... :lol:

Padariau alų (silpnesnį), jau antra diena fermentuojasi, po kelių dienų planuoju pridėti medaus. Man neramu dėl vieno dalyko - ar saugu dėti šviežią "žalią" medų į alų - ar nepasigaus infekcijos? Kiek teko domėtis, ir brolis bitininkas sako, kad medus iš esmės antibakterinis, ir neturėtų užnešt jokios infekcijos, o be to norėtųsi, kad kuo daugiau naudingų medžiagų meduje liktų...

Man labiausiai įdomu ar praktikoj kas bandėt dėti šviežią (nekaitintą) medų į fermenterį? Ar neužsikrėtė?

Jei taip negalima, tai kaip suprantu reiktų palaikyt orkaitėj prie 75-80'C kokią valandą? Bet tada jau kaip suprantu visas gėris meduje žūva... (nors kitas retorinis klausimas - kažin kiek realios naudos gautum iš medaus kartu su alum.. :) )

STR
Pranešimai: 75
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė STR » 2019-07-22, 14:22

Na, čia kaip ir Braggot gaunasi. Įprastai toks alus gaminamas dedant medų baigus virimą (konkretus laikas diskutuotinas). Tada kol misa dar karšta/šilta, medus ištirpsta ir pasiskirsto.

Pats nesu tokio stiliaus daręs, bet dėl medaus dezinfekcijos per daug nebijočiau. Medus yra negendantis, tai reiškia kad mikroorganizmams jis nelabai patinka :)
Bet tikrai matau pavojų neištirpintą medų mesti į fermenterį... Manau neištirps. Bet gal klystu
Ir jeigu pirminė fermentacija yra pasibaigusi, reikia pakelti mieles kažkaip... Gal atsargiai maišant, net nežinau ką patarti. Nes mielės pačios savaime gali ir nepakilti "į darbą", jeigu yra gerai nusėdusios ir tada turėsi komplikuotą fermentaciją.

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-22, 15:08

Na, apie braggot aš šiek tiek pasiskaičiau - dedant į virimą lieka mažiausiai medaus skonio ir aromato, dedant išjungus ugnį, lieka šiek tiek daugiau, dedant į pirminę - dar šiek tiek daugiau, o į antrinę - daugiausiai. Aš dėsiu į apstojusią pirminę (dabar dar burbuliuoja gan aktyviai). Beje, tikrą "braggot" su 30-40% medaus darysiu už poros savaičių, o šiam alui dėsiu tik 10-15% medaus, todėl ir noriu dėti į fermenterį.

O dėl ištirpinimo, tai planuoju pasemti porą litrų alaus iš fermenterio, šiek tiek pašildyti, jame ištirpinti medų ir supilti atgal. Po po viską atsargiai išmaišyti su mielėmis.

Na, aš tik norėjau paklausti nuomonės dėl medaus dezinfekavimo, bet kaip matau patvirtinot tą ką girdėjau - medus neturėtų užnešt infekcijos.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 333
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Giords » 2019-07-22, 18:59

Vienam alui dėjau 12,5% medaus į fermenterį. Rezultatu nebuvau patenkintas dėl skonio.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Lrytas1 » 2019-07-22, 20:08

Na bagrotas stilius subtilus, esmė tame, kad medus lengvai fermentuojama substancija ir mielies tą papildomą cukrų lengvai nuneš. O čia jau visos bėdos susijusios su stipresniu alų fermentacija. P.S. Meduje pilna visokios zarazos ir nesidaugina jinai kol medaus drėgnumas < 30%. Va vandens gavusi zaraza užbujoja. Ka tai duos sėkmės reikalas.

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-22, 21:00

Giords rašė:Vienam alui dėjau 12,5% medaus į fermenterį. Rezultatu nebuvau patenkintas dėl skonio.

O gal galima plačiau, kuo tas nepasitenkinimas pasireiškė?


Lrytas1 rašė:Na bagrotas stilius subtilus, esmė tame, kad medus lengvai fermentuojama substancija ir mielies tą papildomą cukrų lengvai nuneš. O čia jau visos bėdos susijusios su stipresniu alų fermentacija. P.S. Meduje pilna visokios zarazos ir nesidaugina jinai kol medaus drėgnumas < 30%. Va vandens gavusi zaraza užbujoja. Ka tai duos sėkmės reikalas.

Tai gal tada reikia nerizikuot ir pakaitint orkaitėj kokią valandą prieš pilant...


Šiaip gal dar reiktų pridurti, kad labai jau daug to medaus skonio aš ir nesitikiu iš 10-15% medaus, tiesiog padariau alų su "Senalio" mielėm, teko skaityt interviu, pats tų mielių savininkas (J. Simonaitis) dar deda kelis medaus korius į fermenterį - tai čia aš labiau iš idėjos, kad kuo "autentiškiau" būtų :) Ir dar aišku norisi šiek tiek ABV dadėt, nes su salyklais OG specialiai padariau tik 1.040, numatydamas vietos medui.

Ir apskritai, aš nelaikyčiau šito konkretaus virimo Braggotu (Braggot'as pas mane laukia eilės su 30-40% medaus)...

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 333
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Giords » 2019-07-23, 07:35

Krauzenas rašė:O gal galima plačiau, kuo tas nepasitenkinimas pasireiškė?
Tiesiog nepatiko skonis - nemoku tiksliai apibūdinti, bet medus pridavė kažkokį gal aitrumą ar panašiai.

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-23, 15:59

Vis tik nerizikavau, "nužudžiau" medų orkaitėj prie 65-67'C, apie 40 min. (bet kol tiek pasiekė, praėjo dar ~2 val.)
Dėjau 18% medaus į 1.015 alų (3-čią fermentacijos dieną, krauzenas jau nukritęs buvo) - iš kart vėl pradėjo burbuliuot. Žiūrėsim kas per broga išeis... :lol:

Giords rašė:Tiesiog nepatiko skonis - nemoku tiksliai apibūdinti, bet medus pridavė kažkokį gal aitrumą ar panašiai.

Spėju kad tiesiog nesusiderino alaus stilius su medumi, manau tikrai galima suderint, tik reikia atrast tinkamą stilių / tinkamas mieles (čia aišku irgi ne taip paprasta...)

darkas
Pranešimai: 115
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė darkas » 2019-07-24, 08:10

Krauzenas rašė:Vis tik nerizikavau, "nužudžiau" medų orkaitėj prie 65-67'C, apie 40 min. (bet kol tiek pasiekė, praėjo dar ~2 val.)


o ne paprasčiau būtų buvę keliom minutėm į mikrobangę, ten tikrai visom bakterijom "kaput" :)

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-24, 10:50

darkas rašė:o ne paprasčiau būtų buvę keliom minutėm į mikrobangę, ten tikrai visom bakterijom "kaput" :)

Nežinau, gal ir mikrobangėj galima, bet rašo kad reikia palaikyt toj temperatūroj bent pusvalandį, o be to norėjau įsitikint, kad perkais iki stiklainio "branduolio". Mikrobangė greičiausiai būtų pakaitinus tik išorę ir per karštai, o aš norėjau kad iš lėto peršiltų viskas, neviršijant ~65-67'C (kad kuo mažiau medaus savybių nužudyt).

Awtas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Awtas » 2019-07-24, 14:01

Medaus pasterizavimui sakyčiau 50PU (vienetu) yra daugiau negu reikia. Pvz alui pasterizuot gmintojai naudoja 15-30PU. PU skaičiuojami sumuojant vienetus, priskiriamus tai temperatūrai per minutę.
pvz
60 laipsnių temp per 50 min viskas ten jau žūna. 65 C temp viskas užsilenkia per 10 min. Kaitinant temperatūra kyla ir jau PU pradeda skaičiuotis nuo 50C tai realiai dakėlus iki 65C ten jau būna kokia 15PU surinkta, vėstant dar kokia 15 PU susirinks, tai iki 65 C dakėlus užtenka 4-5 min palaikyt.
Formulė
PU /minutei= 1.393 ^(T − 60)
!Apačioj skaičiavimai netikrinti
Temp C / PU
50 0.0
51 0.1
52 0.1
53 0.1
54 0.1
55 0.2
56 0.3
57 0.4
58 0.5
59 0.7
60 1.0
61 1.4
62 1.9
63 2.7
64 3.8
65 5.2
66 7.3
67 10.2
68 14.2
69 19.7

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-24, 17:40

Nu įdomiai čia, nežinojau apie tokį dalyką kaip "PU" :)
Tik labai jau tingisi gilintis, man paprasčiau įgrūst į medų termometrą ir palaikyt pusvalandį-kitą.. :lol:
Man įdomiau būtų sužinot ar yra koks būdas pasterzuot medų, nenužudant jo naudingųjų savybių?

Zhiniukas
Pranešimai: 186
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Zhiniukas » 2019-07-24, 21:30

Nepasterizuoti.

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Krauzenas » 2019-07-25, 15:25

Tai va, durnai padariau - tik dabar pagalvojau, kad galėjau padaryt eksperimentą - atskirai kokius 5l alaus nupilt ir sumaišyt su "žaliu" medum ir palygint paskui... :?

Sharmelis
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Re: "Žalias" medus į fermenterį?

Standartinė Sharmelis » 2019-07-26, 11:34

Labas.
Įdomiai čia dikutuojat.
Aš net nežinau. Man vertinant šią diskušiją atrodo, kad geriausia būtų mažai pašildytą medų pilti į pirminę. Aišku priklauso ką nori gauti ir t.t. Tačiau, bet kokių atveju kažką gausi ir tas namų aludarystėje yra smagiausia, eksperimentai.
Aš taip pat noriu virti braggot. Tačiau nesu tikras ar rezutate gausiu ryškiai išreikštą medaus kvapą aluje. Nors jeigu pilsiu į šaltą misą skystą medų, kad ir pirminėje, mielės kvapų neturėtų sunaikinti. Šį faktą esu patikrinęs gamindamas vynus su medumi.
www.sumanisauga.lt - viskas apie asmeninio turto saugiklius.