Sveiki gyvi. Tikiuosi mano alus gausis ir nesurūgs , o po kol kas fermentuojasi. Bet dabar ne apie tai. Turiu įvairių prieskonių, kaip gvazdikėlių, cinamono lazdeles, anyžiaus sėklų, kalendros miltelių, džiovinta vanilės ankšti, džiovintų kadagio uogų. Taigi, kuriuos prieskonius galėčiau naudoti? Kaip teisingai juos paruošti? Kokie maždaug kiekiai? Beje į antrinę bus dedama nemažai apynių. Dėkui už pagalba.
P.S. Ne į temą. Galima ragauti alų, kai jis fermentuojasi? Nieko nenutiks(aš dabar jau visko bijau )?
Žiemos alus
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Žiemos alus
Alui nieko nenutiks nuo ragavimo.
Prieskonius, kuriuos paminėjai galima visus dėti (reikia derinti prie konkretaus alaus). Tik visus nereiškia, kad visus ir reikia sudėti.
Dažniausiai jei prieskoniai dedami į antrinę, tai daromas užpilas stipraus gėrimo (į alų pilamas stiprus gėrimas, kuriame kokią savaitę mirko naudojamas prieskonis), galima naudot pakaitinimą orkaitėj, ar tikėt šventa dvasia ir dėti tiesiog prieskonius į antrinę.
Dar viena taisyklė, jei ant apynių gali sudrebėt ranka pilant, tai čia negalima. Jei sugalvojai, kiek dėsi prieskonių, tai dėk mažiau
Prieskonius, kuriuos paminėjai galima visus dėti (reikia derinti prie konkretaus alaus). Tik visus nereiškia, kad visus ir reikia sudėti.
Dažniausiai jei prieskoniai dedami į antrinę, tai daromas užpilas stipraus gėrimo (į alų pilamas stiprus gėrimas, kuriame kokią savaitę mirko naudojamas prieskonis), galima naudot pakaitinimą orkaitėj, ar tikėt šventa dvasia ir dėti tiesiog prieskonius į antrinę.
Dar viena taisyklė, jei ant apynių gali sudrebėt ranka pilant, tai čia negalima. Jei sugalvojai, kiek dėsi prieskonių, tai dėk mažiau
-
- Pranešimai: 32
- Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12
Re: Žiemos alus
Ta prasme stiprus gėrimas? Į degtinę/viskį/burboną prikrauti norimu prieskonių, palaikyti savaite ir tada skystį nupilti nuo prieskonių ir supilti į antrinę su apyniais, teisingai įsivaizduoju?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Žiemos alus
Plonus dalykus palietėte, ponai
Pradėti reik nuo to, kad beveik visi prieskoniai ir žolės skiriasi nuo augimvietės, augimo metų ir klimatinių sąlygų. Čia kalbu apie vieną kurį nors atskirai paimtą. Ir suderinus kiekį savo recepte, kartais užtenka nusipirkti ar kitais metais susirinkti ir viskas iš naujo.
Dėl dėjimo alun. Kadangi vanduo ir alkoholis kaip tirpikliai yra skirtingi, tai ir skirtingas "bukietas" pateks į alų. Pabandykit kada
Dėl dezinfekcijos. Jei koks saisonas ar tuo labiau lambikas, galima mest atsipūtus. Jei taip nesinori, yra variantas pakaitinti. Galima dezinfekuot ir alkoholiu, pageidautina neutraliu ir stipriu. Ta prasme, nelaikant.
Mano ne vieno karto patyrimas su savo rinktomis švariomis žolėmis - ramiai dedu. Bėdu nebuvo (aukos dievams pridedamos).
Pradėti reik nuo to, kad beveik visi prieskoniai ir žolės skiriasi nuo augimvietės, augimo metų ir klimatinių sąlygų. Čia kalbu apie vieną kurį nors atskirai paimtą. Ir suderinus kiekį savo recepte, kartais užtenka nusipirkti ar kitais metais susirinkti ir viskas iš naujo.
Dėl dėjimo alun. Kadangi vanduo ir alkoholis kaip tirpikliai yra skirtingi, tai ir skirtingas "bukietas" pateks į alų. Pabandykit kada
Dėl dezinfekcijos. Jei koks saisonas ar tuo labiau lambikas, galima mest atsipūtus. Jei taip nesinori, yra variantas pakaitinti. Galima dezinfekuot ir alkoholiu, pageidautina neutraliu ir stipriu. Ta prasme, nelaikant.
Mano ne vieno karto patyrimas su savo rinktomis švariomis žolėmis - ramiai dedu. Bėdu nebuvo (aukos dievams pridedamos).