Puslapis 11

Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-25, 10:14
wartotojas
Sveiki,

Šiek tiek ankščiau skaitinėjau temas apie Varniukų alų ir norėčiau pasigaminti kažką "į tą pusę". Turiu sauso giros ekstrakto (tas kur būna supakuotas pakeliais skirtais pagaminti 3 litrus giros) ir galvoju kada būtų tinkamiausias metas jį naudoti - salinant/verdant/į fermenterį? kokios jūsų nuomonės?

Alaus receptui galvoju kažką tokio:

65-75% Pilsner
25-35% CaraMiunich I
<5% Chocolate

Magnum - kartumui, šiek tiek Saaz aromatui. Apie 25 IBU. Mielės - W34/70. OG - 1.052. Salinti 67c gal 68.

Vienas nežinomasis kada panaudoti giros ekstraktą ir kiek. Galvojau gal į fermenterį ir ragauti pagal skonį?

Dėkoju už nuomones

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-25, 11:49
wartotojas
Maistra, mintyje turi tokį?
https://www.delona.lt/fermentuotas-skru ... s-salyklas

Gyvenu ne Lietuvoje ir nieko panašaus daugiau nerandu. Weyermann turi pora ruginių salyklų, bet nepanašūs manau:
https://www.weyermann.de/eng/gelbe_Seit ... &sprache=2

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-25, 11:56
Zalvarinis
Jei varniukų ieškot, tai ibu drąsiai iki kokių 15 gali mažinti.
Paksnkamai gerai tą giriškumą atskleidžia skystas miezių salyklo ekstraktas (naudota i kažkur 500 ml ant 20l) ir pilti tiesiog į virimą.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-25, 14:17
wartotojas
Na šituose kraštuose nieko panašaus nėra, bandyčiau ir iš delonos, bet kad siuntimas ir t.t. labai jau daug vargo. Su sausu ekstraktu sakot neverta visai?

Šiek tiek paskaitinėjus artimiausia alternatyva fermentuotam ruginiam salyklui butų CaraRye iš Weyermann (yra ir kitų gamintojų, bet pastarasis būtų man lengviausiai prieinamas). Pagal aprašymą tai suteikia alui duonos skonio, džiovintų vaisių, juodo šokolado ir intensyvų rugių poskonius.

Angliškas aprašymas:
CaraRye Malt (EBC 150 - 200)
Produced from quality rye. Carefully caramelised brown kernels lend a slightly aromatic, biscuit-like, smooth rye component and dark-brown colour to finished beer. Flavour: typical rye aroma; intense aroma of bread, coffee, dark chocolate, and dried fruits

Gal bandyt dėti 15% ir tikėtis kažko panašaus.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-25, 14:22
Lrytas1
Skrudintu rugių salyklo ieškok, arba atsidarai langą ir orkaitėn +200c paskrus.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-27, 09:55
wartotojas
Zalvarinis rašė:Jei varniukų ieškot, tai ibu drąsiai iki kokių 15 gali mažinti.
Ne būtinai Varniukų, tiesiog kažko su gan ryškiu rugių/juodos duonos/giros skoniu, bet gan lengvai geriamo

@Lrytas1 skrudintų rugių yra, 2-3% pakaktų?

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-27, 10:33
Lrytas1
Iki 10% drąsiai.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-28, 16:52
cipsas
Esu bandęs "gera gira" http://www.lukritma.lt/giros-ekstraktas ... ingai-143g panaudoti. Pirmą savaitę atrodė viskas super, bet po to kažkoks keistas skonis atsirado ir vis intensyvėjo. Dėl ko alus tapo nebegeriamas ir teko išpilti

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-28, 17:02
wartotojas
Dėkui už nuomones. Apsieisiu ir be giros ekstrakto, susideliojau galvoj maždaug taip:

OG 1.052
ABV 5.4%

55% Pilsner
16% CaraMunich I
15%CaraRye
7% Chocolate Rye (degintas rugių apie 700EBC)
7% Chocolate

Magnum + Saaz = 17-18 IBU
Fermentis W 34/70

Salint 68c


Žiūrėsiu kas gausis, kiek ten to rugių skonio gausis

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-02-28, 23:36
Peckelis
Ruginis šokoladinis duos gerų dalykų, bet varniukais nė iš tolo netrenks

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-01, 19:13
wartotojas
Aš kaip ir minėjau į Varniukus ir tiesiogiai netaikau, pirminė mintis ir buvo kažką su ryškiu duonos/giros skoniu pasigaminti. Žiūrėsiu kas gausis :)

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-02, 12:43
cipsas
Maistra rašė:Jo, šitą iš delonos ir turėjau omeny. Jei gyventum čia, tai galima rast geresnio, bet normaliai ir šitas. Nu jis ne toks šviežias būna. :)
Maistra, o kokia geresnė delonos alternatyva?

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-02, 15:10
Nekarklas
o gal kas netingi sumesti būtent "Varniukų" receptą? AK ieškojau, tai tik runces receptas yra https://www.aludariuklubas.lt/receptas/3793-varniukai

Ar galima teigti, kad čia būtent ir bus varniukų klonas?

Ačiū

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-02, 15:59
cipsas
Maistra rašė:Bijau suklaidint, tai parašysiu ką tiksliai žinau. Jis yra lietuviškas, fasuojamas po 25 kg. http://salyklas.lt/ Perku sveriamą Kaune malūne, Kalvarijos 10. Tai tiek. :)
Dėkui :)

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-03, 21:52
Peckelis
Nekarklas> Tai labai panašu į varniukų kloną, tik dar ir crystal kažin ar dėčiau. O ir ekstraktą iki kokių 33% pakelčiau.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-04, 16:34
cipsas
Pagalvojau, o jeigu vietoj ruginio salyklo ar ekstrakto, panaudojus paskrudintą tamsią ruginę duoną. Ar gautųsi panašus rezultatas?

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-04, 23:25
Peckelis
Ne

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-19, 22:00
wartotojas
Greitu metu ketinu pravirti tokia sudėtimi:
57% 3.2 Vienna Malt
21% 1.2 Munich 10L
14% 0.8 CaraRye
7% 0.4 Chocolate Rye
Tik mieles teko keisti į MJ Bavarian lager.

Užsisakiau iš Delonos ir fermentuoto ruginio salyklo, tad balandžio viduryje pravirsiu partiją ir su tokiu varijantu, bus galima palyginti (ar tiksliau panašumų paieškoti jei tokių bus)

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-20, 20:46
Sharmelis
Aš gana dažnai gaminu ruginės duonos girą. Prasidėjus mielių darbui reikia girą pilstyti į butelius. Ir pilstant visuomet ant dugno lieka tirštas sluoksnis visokių gėrybių, kartu su mielėmis. Galvoju kokį sykį tą visą gėrį pilsiu į alaus misą, vietoje mielių ir tavo minimų ekstraktų. Labai įdomu kas gausis.

Re: Sauso giros ekstrakto panaudojimas

Parašytas: 2018-03-22, 16:37
GiN
Ar tik negausi greit geriamo alaus? :)
Su tomis gėrybėmis paklius ir daug visokių nepageidaujamų mikroorganizmų.
Nebent viską dezinfekuotum kaip alų darydamas ir duoną ilgiau pavirintum.