pektinas ir kitos nelaimės

Vartotojo avataras
I.R.
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2012-03-13, 17:09

pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė I.R. » 2013-06-14, 07:20

vakar pilsčiau alų, be abejo, buvo pasibaigęs cukrus, todėl kračiau visus įmanomus užkampius jo ieškodamas, kad bent kiek alaus išpūstų iš kego. Galiausiai radau, supyliau daugiau nei pusę stiklinės, supyliau alų ir užsukau 30l kegą. Jau buvau savimi visiškai patenkintas, bet tada grįžo mama ir sako:

- ar į alų supylei šitą cukrų?

- taip.

- oi, taigi čia uogienių cukrus!

- ...?

http://www.anonsas.lt/f/image/filename/0/5/58239/uogieniu.jpg


kaip suprantu jis nuo paprasto cukraus skiriasi tuo, kad jame dar yra pektino ir kalio sorbato


ar kam nors yra nutikus analogiška nelaimė?

ar verta kaip nors gelbėti tą alų ar palikti kaip yra?


skaitinėjau diskusiją apie sidrą, gal vertą pasiieškoti fermento skaidančio pektiną? gal pusė stiklinės ant 30l ir nesijaus, bet bijau, kad paskui neplaukiotų pektinas, kaip krakmolas po kisielių


ką blogo alui darys kalio sorbatas?



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė audryla » 2013-06-14, 07:35

Na dėl pektino nelabai jaudinčiaus, nebus ten jo didelis kiekis, neturėtų sukrist į gumuliukus.

O vat kalio sorbatas yra negerai... bet gal nebus jo didelis kiekis, neišdusis visų mielių...

Aš asmeniškai nebelįsčiau... kas bus, tas bus. Atgal jau neatsuksi, deja...



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė Peckelis » 2013-06-14, 08:41

Visas klausimas, kokia kalio sorbato koncentracija jau yra mirtina mielėms ir koks kiekis su ta nelaime puse stiklinės pateko į alų. Užsiklausiau (netiesiogiai) gamintojo, ir jei tai bus ne komercinė paslaptis, kalio sorbato kiekį šitam produkte žinosiu gal kokiam antradienyje. O šiaip pritariu audrylai, supylei, tai supylei. Lieka laukti kas bus ir tikėtis geriausio.



Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė mariusval » 2013-06-14, 18:07

:) Po šimts! Vakar ir aš padariau lygiai tą patį (tik alų pilsčiau į stiklinius butelius)...Likimo ironija, bet tą "uogienių cukrų" dar ir sąmoningai nusipirkau pagalvojęs, kad šiandien alų pilstysiu - brangesnis, gal bus geresnės kokybės tas cukrus ir pan...



Vartotojo avataras
I.R.
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2012-03-13, 17:09

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė I.R. » 2013-06-20, 20:05

paragavau pirmo uogienių cukraus butelio(likutį nuo kego supilsčiau į butelius)

Kaip nevirtos misos alus smarkiai per skaidrus, rūgštesnis nei įprastai, neužsikarbonizavęs ir plaukioja viena kita kisieliška pleiskana, bet ne tiek daug, kad neieškodamas atkreiptum dėmesį.



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė Peckelis » 2013-06-21, 05:55

I.R.> Gamintojas (danai) nurodo, kad uogienių cukruje yra nuo 0.17 iki 0.27 % kalio sorbato. Tai yra nuo 1,7 iki 2,7 g šito daikto kilograme. Kiek nuėjo į alų, pasižiūrėk pats. O kokia koncentracija jau bėda, aš nežinau:(



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: pektinas ir kitos nelaimės

Standartinė audryla » 2013-06-21, 06:38

Kiek suprantu pektino ten minimaliai...


Kalio sorbato, teisingiau tiesiog sorbatų leistina norma alui yra 200mg/L Tu gi supylei max 270mg ant 30 litrų, jei skaičiuot puse stiklinės = 100gr. Kiek toks kiekis gali paveikt mieles, neįsivaizduoju. Visos mielės manau nežuvo, bet jas pridusino, bet to klausimas kiek jų ten liko. Ar mielės sugebės atsigauti ir užgazuoti Tavo alų, tik laikas parodys...

Palaukčiau dar porą savaičių, jei jokių gazo požymių neatsiras, tai...