Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-06-01, 20:30

Gal kas iš jau virusių alų su imbierų galėtų pasidalinti informacija/nuomone apie imbiero kiekį aluje? Norisi gan intensyvaus imbierinio aštrumo, bet dar proto ribose. Jei dar konkrečiau - ar neperlenksiu lazdos jei likus 15 min. iki virimo įdėsiu 50 gr milelių ant ~ 21-22 litrų alaus?



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė Peckelis » 2014-06-01, 20:50

Nežinau, kokios gali būti proporcijos tarp miltelių ir šaknies naturlik. Viriau eksperimentą - dešimt gramų tarkuotos šaknies litrui alaus. Penki valandai virimo, penki - flame out. Pradžioj buvo negeriamas, bet pabrendęs labai lux, šiluma tik pasklinda:) Alaus bazė - biteris.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-06-01, 20:56

Peckeli, dėkui. O aš vis neapsisprendžiu dar ir dėl alaus stiliaus bei recepto. Ką manytum jei tokį visišką eksperimentą daryt - "single malt" vien tik iš "Red X" salyklo ir apynių dėt iki kokio max 15 IBU (visa kita - būt imbieras)???



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė Peckelis » 2014-06-01, 21:19

Vien raudonas nelabai. Didesnę dalį pale ale ir kažkiek lengvos karamelės dėčiau. IBU bent 25 daryčiau, nes imbieras kartumą duos tik pradžioj. Su dviem manaisiais taip buvo. Bet daryk, kaip galvoji, nemanau, kad netiktų.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-06-03, 01:19

Ech, kaip norėčiau pasiekti tokį lygį ir turėti jau tiek praktikos, kad galėčiau kurti receptą nebe "pusiau iš lempos", o bent apytikriai įsivaizduoti, kas ir kaip turėtų būti :) O esi viręs "raudoną" ir būtent, tarkim, iš Red X salyklo? Jei taip - kaip tą salyklą apibūdintum ir kas maždaug turėtų gautis jei jis sudarytų visą pagrindą ar net be jokių kitų būtų naudojamas???



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė vikingas » 2014-06-03, 05:33

tai pabandyk išvirt :)



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė Peckelis » 2014-06-03, 17:41

Esu viręs su 60% Red X. Kažkaip neužvežė. Ne taip jau labai ir raudonas tas salyklas yra. Ne tik man taip pasirodė. Šiaip pakankamai stipraus skonio bei neblogo kūno. Bet jei vienas, kažkaip nuobodus.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Natūralus imbieras vs. imbiero milteliai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-07-03, 22:09

Noriu pasidalinti rezultatu/praktine patirtimi. 25 g imbiero miltelių 10 min virimo manau visai geras variantas - jaučiasi malonus saikingas imbierinis kartumas, tačiau jis "neužmuša" kitų aromatų ir skonio elementų (tik be reikalo supanikavau paragavęs 3 fermentavimosi dieną - buvo taip nemaloniai ir aitriai kartu, kad galvojau reiks viską pilti lauk, o tas kartumas iki antrinės mažėjo sulig kiekviena para). Antrinėn vėl pyliau 25 g tų imbiero miltelių - tiesiai į fermenterį (vėl panikavau dėl infekcijos, bet tfu tfu tfu atrodo viskas gerai). Įpusėjo antrinė, atsiranda malonus apynių antrinėje aromatas, didėja saikingai imbierinis aštrumas. Be to, su imbieru puikiai susiderina 5 g rozmarino (viriau 5 minutes). Tik su rozmarinu gerai, kad nepersistengiau (norėjau mestelti 10 ar net 15 g - būtų negerai)...Red X kažkokių stebuklingų ypatybių neturi, bet spalva gavosi tokia gerokai "ryža", ką ir norėjau išgauti (pagal recepto pavadinimą). Dėkui Peckeliui už patarimą dėl IBU iki 25 - būtent toks, kokio reiktų...


Žo gan drąsus eksperimentas panašu, kad pasiteisino. Belieka pabrandint 2-3 savaites ir jau bandyt galutiniu rezulatu pasimėgaut. Kelis butelius reiks palikt bent porai mėnesiukų. Bus įdomu pažiūrėt ant kiek sumažės (ar nesumažės) imbiero ir rozmarino žolelinis "akcentas".