Ąžuolo drožlės

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Ąžuolo drožlės

Standartinė Maegnar »

Kolegos, prašau pasidalinti savo patirtimi su ąžuolo drožlėmis:

Kokius naudojote, ar patenkinti rezultatais, kiek laiko stovėjo ant drožlių, kiek drožlių naudojote, kaip (ar) dezinfekavote?
Planuoju virti tokį stautą:

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... t-draughts

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė AntaKalnietis »

Kelis kartus naudojau (amerikietiškas, smulkias, stipriai skrudintas). Ant 20 litrų alaus rekomenduočiau dėti apie 10-15 gramų. Visą laiką kiek naudojau, dėjau į antrinę, 7 paroms. Tiesiog suberdavau į fermenterį. Duoda tikrai gerą papildomą prieskonį, tarsi bačkoje alus laikytas buvo. Dėl stauto nežinau - galima gal ir iki 20-25 gramų būtų padidinti. Anyway, viską reiktų bandyti praktiškai, "metodom naučnogo tykanja"...

Vartotojo avataras
Ulonas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Ulonas »

Esu kelis kart midui naudojęs: max 20 g. ant 20 litrų ir 2 savaitės.

Naudojau specialias amerikietiškai vidutinio ir stipriai skrudintas be jokios dezinfekcijos, dėjau tiesiai į fermenterį racking'ui. Bačka kiek jaučiasi, spalva irgi gal kiek patamsėjo :)

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Peckelis »

Naudojau imperiniame staute stipriai skrudintas amerikietiškas. Kiekis ir laikas nevaikiški - 50 gr. 10 litrų antrinei 7 savaitėms. Prieš dedant pakaitinau kažkur 20 minučių 160 orkaitėje.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Maegnar »

Peckeli, tai ir kaip rezultatas buvo su tuo alum?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Peckelis »

Tikrasis rezultatas bus Kalėdoms taip:). O dabar, sakykim taip, turintis potencijos jauniklis.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Maegnar »

Dar vienas klausimas atsirado dėl drožlių naudojimo:

Jeigu drožlės dedamos į antrinę, tai nemaišo pilstyti? t.y. ar neužsikemša kranelis? ar į butelius nepapuola drožlių?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė AntaKalnietis »

Truputį maišo, nors į butelį pilstant nepatenka. Kartą buvo labai bjauriai viena užkišusi kranelį - pateko vidun ir nei ištraukt, nei padaryt, kad kaip nors ji atgal grįžtų (o kranelio išsukti neina). Bet čia su paskutiniaisiais keliais litrais. Ateičiai žadu naudoti arba tiesiog stambesnes drožles, arba jas dėti į sterilizuotą drobinį ar marlinį maišelį.

Mindigas
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2017-04-09, 13:20

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Mindigas »

Sakykit o drožles reikia kažkaip dezinfekuoti dedant į antrinę? Ir kaip tinkamai dezinfekuoti jei reikia?
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Lrytas1 »

Galima viskyje pamerkti savaitėlei kitai.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Peckelis »

Orkaitėje 15-20 min. 120C temperatūroje, jei ažuolas skrudintas, galima ir šilčiau. Nereiks jokio viskio, sumeti dar karštas, pašnypš ir praeis :)
Mindigas
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2017-04-09, 13:20

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Mindigas »

Jei ne paslaptis, kiek gramų ąžuolo vienam litrui alaus naudojate? Bijant kad drožlės užkiš kranelį turiu gerą išeitį. Bazooka iš aliexpress. Pats naudoju, kaina maža ir dezinfekuoti nesunku.
https://www.aliexpress.com/store/produc ... autifyAB=0
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Ąžuolo drožlės

Standartinė Krauzenas »

Paskutinį kartą Baltijos Porteriui naudojau 2g drožlių į litrą alaus (drožles prieš tai savaitę mirkiau juodajame rome, nes norėjau romo užuominų). Ąžuolas jautėsi, tačiau kitą kartą bandysiu dėti daugiau arba laikyti ilgiau (laikiau aluje 12 dienų). Čia priklauso nuo alaus stiliaus, reikia bandytis ir ragauti :) Tarkim kokiam lengvesniam Amber Ale'ui gali užtekti nedidelio kiekio, o kokiam RIS'ui gali reikėti kelis kartus tiek. Taip pat ir drožlių būna silpnai, vidutiniškai ar stipriai skrudintų.

Dėl drožlių "talpinimo", tai aš naudoju tokius maišelius iš "Savo alaus" ir prikabinu prie "burbuliatoriaus" iš fermenterio vidaus – tokiu atveju, kai jaučiu, kad greit reiks išimt drožles, galiu paragauti alų ir kai jau užtenka, ištraukiu maišelį su drožlėmis, kad neprisidaryčiau "plintusinio" alaus :D
ATSAKYTI