Puslapis 11

Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-14, 10:02
Maegnar

Kolegos, prašau pasidalinti savo patirtimi su ąžuolo drožlėmis:

Kokius naudojote, ar patenkinti rezultatais, kiek laiko stovėjo ant drožlių, kiek drožlių naudojote, kaip (ar) dezinfekavote?


Planuoju virti tokį stautą:

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6764-ent-draughts



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-14, 12:38
AntaKalnietis

Kelis kartus naudojau (amerikietiškas, smulkias, stipriai skrudintas). Ant 20 litrų alaus rekomenduočiau dėti apie 10-15 gramų. Visą laiką kiek naudojau, dėjau į antrinę, 7 paroms. Tiesiog suberdavau į fermenterį. Duoda tikrai gerą papildomą prieskonį, tarsi bačkoje alus laikytas buvo. Dėl stauto nežinau - galima gal ir iki 20-25 gramų būtų padidinti. Anyway, viską reiktų bandyti praktiškai, "metodom naučnogo tykanja"...



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-15, 08:25
Ulonas

Esu kelis kart midui naudojęs: max 20 g. ant 20 litrų ir 2 savaitės.

Naudojau specialias amerikietiškai vidutinio ir stipriai skrudintas be jokios dezinfekcijos, dėjau tiesiai į fermenterį racking'ui. Bačka kiek jaučiasi, spalva irgi gal kiek patamsėjo :)



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-15, 10:47
Peckelis

Naudojau imperiniame staute stipriai skrudintas amerikietiškas. Kiekis ir laikas nevaikiški - 50 gr. 10 litrų antrinei 7 savaitėms. Prieš dedant pakaitinau kažkur 20 minučių 160 orkaitėje.



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-15, 15:03
Maegnar

Peckeli, tai ir kaip rezultatas buvo su tuo alum?



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-07-16, 21:01
Peckelis

Tikrasis rezultatas bus Kalėdoms taip:). O dabar, sakykim taip, turintis potencijos jauniklis.



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-08-16, 08:06
Maegnar

Dar vienas klausimas atsirado dėl drožlių naudojimo:

Jeigu drožlės dedamos į antrinę, tai nemaišo pilstyti? t.y. ar neužsikemša kranelis? ar į butelius nepapuola drožlių?



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2014-08-16, 20:52
AntaKalnietis

Truputį maišo, nors į butelį pilstant nepatenka. Kartą buvo labai bjauriai viena užkišusi kranelį - pateko vidun ir nei ištraukt, nei padaryt, kad kaip nors ji atgal grįžtų (o kranelio išsukti neina). Bet čia su paskutiniaisiais keliais litrais. Ateičiai žadu naudoti arba tiesiog stambesnes drožles, arba jas dėti į sterilizuotą drobinį ar marlinį maišelį.



Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2018-05-03, 23:14
Mindigas
Sakykit o drožles reikia kažkaip dezinfekuoti dedant į antrinę? Ir kaip tinkamai dezinfekuoti jei reikia?

Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2018-05-04, 08:18
Lrytas1
Galima viskyje pamerkti savaitėlei kitai.

Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2018-05-29, 11:41
Peckelis
Orkaitėje 15-20 min. 120C temperatūroje, jei ažuolas skrudintas, galima ir šilčiau. Nereiks jokio viskio, sumeti dar karštas, pašnypš ir praeis :)

Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2018-08-13, 21:22
Mindigas
Jei ne paslaptis, kiek gramų ąžuolo vienam litrui alaus naudojate? Bijant kad drožlės užkiš kranelį turiu gerą išeitį. Bazooka iš aliexpress. Pats naudoju, kaina maža ir dezinfekuoti nesunku.
https://www.aliexpress.com/store/produc ... autifyAB=0

Re: Ąžuolo drožlės

Parašytas: 2018-08-13, 23:43
Krauzenas
Paskutinį kartą Baltijos Porteriui naudojau 2g drožlių į litrą alaus (drožles prieš tai savaitę mirkiau juodajame rome, nes norėjau romo užuominų). Ąžuolas jautėsi, tačiau kitą kartą bandysiu dėti daugiau arba laikyti ilgiau (laikiau aluje 12 dienų). Čia priklauso nuo alaus stiliaus, reikia bandytis ir ragauti :) Tarkim kokiam lengvesniam Amber Ale'ui gali užtekti nedidelio kiekio, o kokiam RIS'ui gali reikėti kelis kartus tiek. Taip pat ir drožlių būna silpnai, vidutiniškai ar stipriai skrudintų.

Dėl drožlių "talpinimo", tai aš naudoju tokius maišelius iš "Savo alaus" ir prikabinu prie "burbuliatoriaus" iš fermenterio vidaus – tokiu atveju, kai jaučiu, kad greit reiks išimt drožles, galiu paragauti alų ir kai jau užtenka, ištraukiu maišelį su drožlėmis, kad neprisidaryčiau "plintusinio" alaus :D