Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Samanis » 2014-11-08, 19:22

Kazkas kalbejo apie tretine (nera tokio zodzio man atrado ) tai vat mano alus fermentuojasi tarkim savaite, tada dvi savaites stovi antrinej. Ir po to turiu daug skaidraus kaip ašara negazuoto alaus. Nesuprantu koks skirtumas ar 8 dienos antrinej, ar po 4 antrinej ir tretinej.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas » 2014-11-08, 19:23

tai aš praktiškai viską kas išvardinta ir darau ... vanduo pas mane filtruotas tai beveik distiliuotas , koldkraša darau ir antrine ir nepilstau iškart :D



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis » 2014-11-09, 00:27

Samani, skirtumas, kad ne vieną, o čielus du kartus perpilsi "senam" kubile palikdamas didžiąją dalį viso to "dumblo". O kas kokias 4 paras (vietoje 8) galima tuo pačiu ir čielus du "šaltus apyniavimus" padaryti. Kas turėtų manau didelės įtakos būsimo alaus aromatui. 4 parų, mano nuomone pakanka, kad alus "pasiimtų" apynių aromatą, o mielių tretinėje turėtų likti dar tikėkimės pakankamai, kad alus užsigazuotų natūraliai, naudojant po 7 g cukraus litrui. Žo, greit pilsneriuką virsiu, kuriam skaidrumas gan reikalingas faktorius, tad bus proga tą idėją praktiškai patikrinti, o po kokio gero mėnesio žinosiu ir rezultatą.



Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė gvolkas » 2014-11-09, 07:31

Labiau rizikuojat prisižaist su oksidacija bepilstydami. Apyniuotiems alums pageidaujamas jokio sąlyčio su deguonimi rėžimas. Rimti geekai net antrinę / butelius / kegus prapūtinėja su CO2, kad uždėtų angliarūgštės paklodę prieš suleisdam ten apyniuotus alus.



Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Samanis » 2014-11-09, 07:49

Taigi resume: prisiperkam kerpenos arba geriam neskaidru alu. ;)



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis » 2014-11-09, 14:02

Samani > arba, kaip "ponasniekas" gerai pastebėjo - gerai paruošiam / naudojam gerą vandenį, švariai tekinam, paverdam ilgiau, greitai atšaldom, neskubam po fermentacijos supilstyti, rekomenduotina padaryt antrinę + per daug nesureikšminam to skaidrumo - žiū ir tos kerpenos nebereiks :)


Maistra > Na jo, jei perpilt šešioliką kartų, pagal analogiją būtų šešioliktinė. Bet pradžiai užteks pamėginti "tretinę" ir pažiūrėti rezultatą savo akimis. "gvolkas", mano galva, labai teisingai ir laiku dėl oksidacijos pastebėjo, bet vieną kartą pabandyt - gal nebus pasaulio pabaiga. Nuojauta kužda, kad rezultatas turėtų ne ką prastesnis būti nei su kerpena.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas » 2014-11-09, 14:55

maistra pas mane balioninis filtras su druska . ten vanduo po jo beveik distiliuotas gaunasi be jokių praktiškai druskų .



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas » 2014-11-09, 16:33

tai tipo vietoj kalcio hidrokarbonato vandeny pasidaro natrio hidrokarbonatas ? tai tipo tie hidrokarbonatai mūttnumą duoda ?



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Peckelis » 2014-11-09, 16:36

vikingas> Jei tu tikrai verdi alų po tokio va savo filtro, ką gi, užuojauta...



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas » 2014-11-09, 17:38

man skanus gaunasi ir draugams labai patinka . nereikia užuojautų



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1141
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-09, 17:46

vikingas> ne pirmą ir ne paskutinį tokį pareiškimą girdžiu ...



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas » 2014-11-09, 18:07

grežinio vanduo ne pačios geriausios kokybes jame dar ir geležies yra todėl filtras vienintelė išeitis. o Lrytas jei ne pirmas taip sako tai gal ne pirmam ir ne paskutiniam skaniai gaunasi ?



Vartotojo avataras
zaltys
Pranešimai: 178
Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė zaltys » 2014-11-09, 18:10

Į Maistra'os situaciją - klausimą aš asmeniškai sureaguočiau taip: virti min. 90 min. ir labai staigus šaldymas...dėl šaldymo idėjų neturiu kitų kaip galingas gyvatukas arba priešsrovinis koks tai įtaisas. Galima aišku per gyvatuką paleisti skystą azotą arba CO2 :) Baltymai yra labai rimta problema - sutinku visom keturiom.