Puslapis 12

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 11:22
Burbulas
Kadangi dabar turiu galimybę prisotinti alų CO2 be mielių pagalbos, tai bandysiu skaidrinimo variantą su želatina http://www.youtube.com/watch?v=4HaDvWW24P8


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 17:40
vidmokass
sveiki gal gal galit pasakyt kur ta kerpena galima isigyt ir kokiom proporcijom naudot? ir ar naudojan kerpena dar reik daryt 50°C (Proteazė)


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 18:06
vikingas
labai normaliai skaidrus alus gaunasi šalčiu nusodinus ir perpylus į antrinę . jei labai skaidraus nori tai reik tada užgazuot angliarūgšte ir nedėt papildomo cukraus ar gliukozės.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 18:06
vikingas
naudojau pradžioj ta kerpena bet nepatiko man ta valakita daug drumzliu visokiu kemšasi kranas ir tt..


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 18:15
vikingas
nu nėra bet ten perpilant tokių skaidrių kaip dumbliu pritekėjo nu jei permatomas alus tai manau pakankamai skaidrus ar ne ? niekada nebuvo pieniškas kaip tu sakai be jokių aš kerpenu verdu


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-05, 19:31
Peckelis
Visi tie skaidrumai/drumstumai priklauso nuo krūvos priežasčių. Kaip ir būdų alaus skaidrinimui yra ne vienas. Kerpenos naudojimas - vienas paprastesnių ir veiksmingesnių. Jeigu išeina padaryti gerą alų, nieko nenaudojant, valio. Ypač, kai jau šitiek išvirta...


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-06, 12:17
AntaKalnietis
Padarius antrinę, palaikius/pabrandinus ar bent 2-3 savaites, alus kuo puikiausiai "susistovi". Bent jau man. Aišku, gal toks nesveikai skaidrus, kaip pramoninis, jis ir nebūna, su kerpena gal truputį skaidresnis, bet tikrai ne "balzganas molis".


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-06, 12:51
Gytis
Maistra, Isinglass vadinasi. Tik ne iš pūslių, o iš pelekų, kiek pamenu.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 09:22
vikingas
išpilsčiau šiandien savo pirma lageri ... skaidrus be jokių želatinų ir kerpenų.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 09:35
sarunas.sarunas
Pataisykit jei klystu, bet jei alus užgazuojamas buteliuose mielių pagalba, tai kaži ar įmanoma pasiekt skaidrumą? Na nebent pirmą bokalą, jei butelis didelis...


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 09:37
vikingas
taip jei mielių pagalba tada krištolinio skaidrumo nebus. i kega galima nedėt cukraus ir gazuot angliarūgšte tada bus skaidresnis .o į butelius nžn ar namudininkai turi kokia aparatūra kad dujom užgazuot


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 09:46
Gytis
sarunai, pataisau, nes klysti. Vikinge, tu irgi klysti.

Bet nieko baisaus, nes čia toks vaizdelis, kai aklas neregį veda, yra dažnas.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 09:52
null
Isinglass negali pakeisti kerpenos nes ji naudojama ne tuo momentu. Isinglass naudojama alui, o ne misai skaidrinti. Isinglass efektyvi tik žemesnėse temperatūrose, tad namų salygomis, kas neturi šaltos patalpos neveiks. O kas turi šaltas patalpas, kaip vokiečiai sako šaltis gydo viską:), nebent naudojat mieles kurių flokuliacija žema.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 10:02
sarunas.sarunas
Gyti> tai kaip tai padaryt? Alus gaunasi skaidrus, bet problema jį įsipilti į bokalą skaidrų :)


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 10:47
Gytis
sarunai, neturiu tokios problemos, todėl nežinau apie ką kalbi. Paaiškink detaliau.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 11:12
sarunas.sarunas
Gyti> Maistra apibūdino problemą: gazuojant natūraliai buteliuose, susidaro sluoksnis mielių, alus subręsta skaidrutėlis, bet pilant karbonizacija pakelia tą sluoksnį ir visas skaidrumas greit dingsta.
Pirmą bokalą dar sugebu įpilt skaidrų, o kitas jau šiaip sau.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 11:17
Lrytas1
sarunas.sarunas> Nori antro bokalo skaidraus pilk iškarto į du bokalus, viena po kito neatversdamas butelio. Antro bokalo iškarto nereikia, pilstyk į pusės litro butelius.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 12:02
Gytis
sarunai, tai Maistra viską jau išvardino. Jeigu paprastai, tai neskubėk pilstyti, nusodink mieles.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 19:37
vikingas
maistra nufotkinsiu būtinai...


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 20:54
AntaKalnietis
Maistra, nieks ir nesimatuoja :) Tik va, kad ne itin suprantu to pramoninio alaus skaidrumo siekimo (ir dar namų aludarystės sąlygomis, priemonėmis ir "technologijomis"), kada, apart skaidrumo, yra dar daug kitų ne mažiau svarbių parametrų. O kas dėl kerpenos - kaip tik aš tikėjausi (kai dar nebuvau jos naudojęs), kad ji ten vos ne stebuklus daro.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 21:41
Peckelis
Antakalnietis> Ar tikrai ir galvoji taip, ką sakai? Klausiu todėl, kad toks jausmas, jog visa kita pas tave jau kaip ir praeitas etapas, liko tik skaidrumas, bet greičiausiai šitam niekingam menkniekiui neskirsi dėmesio:)

Kalba eina apie tai, kad skaidrus gerti yra smagiau, jei nepastebėjai. Betgi pastebėjai, ragavai gi:)


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-07, 22:06
AntaKalnietis
Peckeli, skaidrumas nėra "niekingas menkniekis", bet šalia jo yra ir dar daug kitų "niekingų menkniekių", tokių kaip skonis, kūnas, aromatas, puta, spalva, kiti smulkesni niuansai (visokie prieskoniai, žolelės ir t.t.). Taigi, nors estetinė alaus išvaizda, įskaitant jo skaidrumą, man asmeniškai nėra antraeilis dalykas, bet pagal savo įsitikinimus aš skaidrumo neiškelčiau virš kitų parametrų (ypač namų aludarystėje). O jei grįžt prie klausimo - kerpeną galima pakeisti antrine (gal net "tretinę" padaryti - reiks kada pabandyt), ilgiau (bent gerą mėnesį-pusantro pabrandinti). Ir rezultatas bus vos ne identiškas.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 11:30
vikingas
nu su telefonu gal nelabai matysis bet nufotkinau
[attachment=14897,833] [attachment=14897,834]


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 12:23
AntaKalnietis
Maistra, jei būtų kokia lygiavertė alternatyva airiškai kerpenai (kokia nors škotiška kreivabudė ar pan.), manau tai būtų plačiai naudojama ir pats klausimas savaime atkristų. O jei klausimas ką rinktis iš to, kas yra (kerpena, antrinė, želatinas, cold crash'as), tai, savaime suprantama, kad kerpena pirmoj vietoj. Bet iš esmės būtų įdomu padaryti eksperimentuką su "tretine" - 7 parų antrinę perskelti į 4 + 4 paras (kaskart įmetant po saujelę apynių - ir aromatas dar turėtų gerokai pagerėti).


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 12:43
vikingas
maniškis nors gal nesimato bet realiai skaidresnis... šiaip aš tai kai elius tuos darydavau tai man netrukdė tas vos matomas neskaidrumas ... beto natūraliai užgazuot ir kad skaisdrus būtų neisgauna,... turiu dar kažkur tos kerpenos . o ta kerpena gal ten kokius baltymus sutraukia ar ka ? nes pas mane neskaidrumas tik dėl mielių būna


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 12:46
vikingas
ta antrine ar tretine tik mieles išsodina , jei neskaidrumas ne to pobūdžio tai be kerpenos nesigaus nuskaidrint.. o visiškai nuskaidrintas alus labai blogai užsigazuoja nes nėr mielių beveik kai viska išsodini.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 12:47
AntaKalnietis
Maistra, kaip tik žadu kartot vieną pilsneriuko receptą ant dienų. Praeitą kartą kerpeną naudojau, dabar specialiai nenaudosiu, o darysiu su antrine ir tretine. Galėsim palygint ir nuspręst, ar tokio skaidrumo daugelio nuomone užtenka :)


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 12:50
AntaKalnietis
Apskritai įdomu, kodėl pvz. kokie nors vokietukai ne valandą, o 90 minučių verda. Kol kas niekur atsakymo neradau. O jie gi mėgėjai būtent lagerių ir pilsnerių, tų tokių perdėtai skaidrių, šviesių alų...


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 14:10
AntaKalnietis
Per daug ir neieškojau, nes aktualu tik iš smalsumo.


Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Parašytas: 2014-11-08, 18:11
null
Siekiant skaidrumo reiktų tinkamai paruošt vandenį mažinant bikarbonatus, švariai tekint, intensyviai virti minimum 90 minučių, greitai atšaldyti, neskubėti supilstyti po fermentacijos, patarina daryti "cold crash", galima daryti antrinę. Visos papildomos priemonės daro įtaką alaus rodikliams pvz isinglass labai sumažina alaus putą - todėl anglams tai tik pliusas ir ją jie naudoja išsišiepę :)