Puslapis 11

dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-05, 14:59
argentas
Planuoju virti alų į kurį dedamos apelsinų žievelės ir kalendros.

1. Dėl žievelių - kaip jas paruošti prieš dedant? kiek suprantu nėra taip, kad nulupi apelsiną ir dedi :). Ko gero reikia išdžiovinti?
2 Kalendra - ar ją reikia kažkaip apdoroti, pvz. prieš dedant sugrūsti sėklas?

Laukiu atsakymo.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-05, 15:32
Lrytas1
Apelsinu žieveles paprasčiausiai nusipirkti, o jei jau dėsi šviežias tai pasistenk išgrandyti visą baltą dalį. Kalendra sugrusk, gali ir negrūsti tik reikės x2 daugiau, be to kalendros stiprumas kartais labai skiriasi.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-05, 16:05
argentas
ačiū už atsakymą. Galvoju išmėginsiu tavo k5 receptą. Kažin ar šiame aluje stipriai jaučiasi kvietinio alaus poskonis? norėčiau, kad nebūtų labai stiprus :) kvietinių dribsnių gana nemažas santykis dedasi, ar alaus nuskaidrėjimui tai paskui netrukdo?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-05, 16:46
Lrytas1
Naujas anekdotas: skaidrus kvietinis :)

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-05, 23:18
Nemas
Šiaip patebėjau, kad dedant kaliandrą pats augalas suteikia maloniau išreikštą skonį, nei grūstos sėklos. o dėl nuskaidrėjimo, tai, drauguži, tu čia mostelėjai... .
P.S. Dėl apelsino žievelės, tai puikiai paaiškinta.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-06, 17:57
kartus
Lrytas1 rašė:Naujas anekdotas: skaidrus kvietinis :)
?
kristall weizen?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-06, 18:01
Nemas
kartus rašė:
Lrytas1 rašė:Naujas anekdotas: skaidrus kvietinis :)
?
kristall weizen?
Anekdotas sugadintas :idea:

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-07, 11:00
Zydrius
yra puiki Oliverio tarka tam reikalui.

http://www.palmerstores.com/product/jam ... -set/2824/

imi apelsiną ir nutarkuoji iki balto sluoksnio žievelę. vsio.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 01:08
Domaso
Zydrius rašė:yra puiki Oliverio tarka tam reikalui.

http://www.palmerstores.com/product/jam ... -set/2824/

imi apelsiną ir nutarkuoji iki balto sluoksnio žievelę. vsio.
Vat aš irgi apie tokį būdą pagalvojau :) Ir nebūtinai tokios "mandros" tarkos reikia, galima naudot paprastos tarkos smulkųjį šoną (tokia pat kaip "burokinė" tik kelis kartus smulkesnė: http://3.bp.blogspot.com/-itSE3C93KFo/U ... /tarka.jpg)

Beje, kaip su apelsinų žievelių dozavimu – sakykim Lryto recepte žievelių 60g – bet čia turbūt džiovintų? Nutarkuotos nuo šviežio apelsino bus sunkesnės ir jų reiks turbūt kelis kartus daugiau?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 16:49
DV
Bandžiau su apelsinais nemažai ir, mano galva, geriausias būdas yra virimo metu jų nedėti, o buteliavimo metu į kiekvieną butelį po ketvirtį ar pusę kinkano, prieš tai juos trumpai ~5 min. pavirus (nu ir nuovirą į alų, be abejo). Duoda nuostabų saikingą citrusinį prieskonį ir aromatą.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 17:12
Domaso
DV rašė:Bandžiau su apelsinais nemažai ir, mano galva, geriausias būdas yra virimo metu jų nedėti, o buteliavimo metu į kiekvieną butelį po ketvirtį ar pusę kinkano, prieš tai juos trumpai ~5 min. pavirus (nu ir nuovirą į alų, be abejo). Duoda nuostabų saikingą citrusinį prieskonį ir aromatą.
Būtinai kinkano, paprasti apelsinai netinka? Tu visą tą kinkaną paverdi ar tik nuskustą žievelę (ta prasme ketvirtis-pusė vaisiaus paviršiaus/žievės vienam buteliui)?

Vis tik galvoju, o jei iš anksčiau taip pasiruošt – kiek įmanoma plonai nuskust apelsiną (kaip bulvę), tas žieveles gerai išdžiovint ir laikyt iki buteliavimo kokiam sandariam stiklainy. Tada buteliavimo dieną išvirt iš tų sausų žievelių stiprią arbatą ir sumaišyt su priming cukraus tirpalu?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 17:20
DV
Patikėk, kinkanas tai kažkas tokio. Apelsinas to neduoda.
Tu paragauk jį kada -- žievelė saldi, minkštimas rūgštus, nuostabus derinys. Lupti tikrai nereikia.
Ir visą cinkelį duoda būtent vaisius butelyje, vien tik nuoviras blankokas kažkoks.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 17:23
Domaso
DV rašė:Patikėk, kinkanas tai kažkas tokio. Apelsinas to neduoda.
Tu paragauk jį kada -- žievelė saldi, minkštimas rūgštus, nuostabus derinys. Lupti tikrai nereikia.
Ir visą cinkelį duoda būtent vaisius butelyje, vien tik nuoviras blankokas kažkoks.
Tiesą sakant aš jo ir neragavęs, dar turbūt nelabai lengva jo rast...
Tai tu anksčiau sakei nuovirą pilt į alų prieš buteliuojant, dabar sakai kad paties pavirto vaisiaus gabalą tiesiog sugrūst į butelį ir uždaryt? O kaip tu juos verdi - visiškai "cielus" ar supjaustytus kokiais ketvirčiais/pusėm?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 21:05
DV
Visose didesnėse parduotuvėse jų yra.
Supjaustai ketvirčiais, išimi sėklas ir paverdi. Negi nuovirą lauk pilsi? Pili į alų, bet vien tik nuoviro negana. Dar dedi paties vaisiaus. Į vieną butelį dėk ketvirtį, į kitą - pusę, paskui palyginsi.
BTW 'grūsti' į butelį nereikės, jie labai smulkūs.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 21:11
Domaso
Dėkui, šiaip labai naudingas patarimas - apie kinkano naudojimą tikrai niekad nebūčiau pagalvojęs... Jei tikrai jis toks ypatingas kaip sakai, manau turėtų tikrai patobulinti Witbiero skonį.

Man tik šiaip ta idėja kad vaisių kišt į butelį nelabai patinka:
(1) Ar nereikia jaudintis kad užrūgs?
(2) Be to, kaip su priming cukrumi? Kaip suprantu iš vaisiaus irgi nemažai cukraus alus pasiima, tai kaip apskaičiuot kiek dėt į butelį?
(3) Beje, ar neišbrinksta ir nepridaro drumzlių tas vaisius butelyje?
(4) Ar paskui iš butelio ne problematiška iškrapštyt?

P.S.
(5) kiek laiko kinkaną virt? Kaip suprantu kuo mažesniam vandens kiekyje, kad kuo mažiau praskiest alų?
(6) Gal galima kartu su priming'o gliukoze pavirt?

P.P.S. Sunumeravau klausimus mėlynai, nes labai jau daug jų iškilo :D

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-07-30, 23:15
DV
1. Ne
2. Primink kaip visada
3. Dabar geriu blond elį su kinkanais, skaidrus kaip ašara
4. Ne
5. 5 minutes, vandens mažai
6. Taip

PS alų verdi, ne raketą statai. Viską darai kuo paprasčiau, vis tiek gausis alus.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-08-03, 18:42
nykštys
O kaip jei į kėga pridėt kinkanu neužkimš ten kanalų? Ir kiek dėt ant 30ltr?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-08-03, 19:01
DV
Nebandžiau, bet jei bijai, dėk į maišelį ir tada į kegą. Kiekį žr. aukščiau.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2015-08-03, 19:24
nykštys
Ačiu, geras patarimas

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2018-01-01, 12:46
GP
Pratęsiant temą:
Kodėl reik išgramdyti baltą dalį? Ar negaliu sudžiovinti su minkštimu ir taip naudoti?

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2018-01-01, 13:24
Lrytas1
Balta dalis neskaniai karti, gali paragauti jos atskirai.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2018-01-04, 01:17
Pikuolis
Žievelių tema, tai tuo pačiu aš su klausimu. Noriu į savo IPA dėti greifrukto žievelių. Klausimas, i pabaiga pavirus vieną nulupta greifruktą, tiesiog mesti žievę į verdančia misą? Ar geriau kokiam salyklo maišelyje, kad vėliau ištraukti nekiltu problemu? Toliau, dar dviejų vaisių žievelę užpyliau degtine dėl sterilumo ir palikau nakčiai dėžutėje šaldytuve. Kada man tą žievelę po nakties dėti į alų? Truputi nesuprantu...
Va toks receptukas, tik nesuprantu kada tą mirkytą žievę dėti ir.kur tiksliai? Ir po kiek laiko? Labai kvailas klausimas, bet žiauriai smagu būtu jei kas pagelbėtu :)
http://thecraftbeerchannel.com/juicy-ba ... pa-recipe/

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2018-01-04, 01:22
Lrytas1
O tu tą receptą skaitei, ten gi parašytą, puse į fermenterį po kokių 2d, likusią dalį po 5d.

Re: dėl apelsinų žievelių

Parašytas: 2018-01-04, 01:38
Pikuolis
Viską skaičiau, tik kiek pasirodė neteisiklingai išsireikšta, tai maniau pasitikslinsiu, vis vien labiau patyrusių dėdžių čia yra, kuriems tikrai manau nebus sudėtinga nepatirusį bernioką apšviesti ir šiaip baisu fermenterį atidarinėti, bet jei taip reikia, tai dėkui, padėjote!