Gal kas turit rekomendacijų ar patirties kaip naudot eglės šakeles/spyglius alaus virime?
Noriu išvirti IPĄ su eglės aromatu/skoniu.
Nemažai skaitinėjau užsienio forumuose, tai kol kas sukurpiau va tokį receptą: Medkirčio IPA
Kiek teko skaityt, vieni sako, kad eglės šakeles reikia dėt prieš virimo pabaigą, o kiti, kad atvirkščiai - dėti nuo pat virimo pradžios, nes taip iš jų išgaunamas švelnesnis skonis ir geriau išskiriamas aromatas. Dėl kiekio, tai kiek susidariau įspūdį, reikia nemažai - į 20l alaus, kokių 200-400g spyglių (bet čia gal nuo konkrečios eglės priklauso...)
Būtų gerai jei kas iš patirties atsilieptų - forume ieškojau, bet nieko panašaus neradau; Taip pat bandžiau ieškoti aludariuklubas.lt receptuose, bet irgi nepavyko rast receptų su eglės spygliais...
Dar norėčiau kad alus turėtų tokio "drėgnos žemės" aromato, gal ir kvailokai atrodys, bet va žemiau tobula iliustracija - ką tik nulijęs lietus eglyne, tvankų vasaros vakarą, tą kvapą ko gero daugelis žino Kiek išgooglinau yra metodų su tinktūrom - degtine užpila žiupsnį durpių arba gerokai suirusių/pajuodusių lapų nuo žemės, po to tą tinktūrą supila prieš buteliuojant. Bet man kaip naujokui tai gan rizikingai ir nenuspėjamai toks būdas atrodo
Eglės spyglių naudojimas aluje
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
http://www.aluje.lt/
Jis jau daro 4-5 metus pušų alų, tai susiek manau gausi patarimų. Tik rašyk konkrečiai, nemėgsta bla bla
Jis jau daro 4-5 metus pušų alų, tai susiek manau gausi patarimų. Tik rašyk konkrečiai, nemėgsta bla bla
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Dėkui, bet nerandu ten jokių kontaktų, emailo ar pan... (EDIT: pamačiau emailą, pražioplinęs buvau...)
Bet ten yra paskelbti keli receptai, tik ne su eglės šakelėm, o su pušų pumpurais. Kaip matau jis deda į antrinę fermentaciją, tiesa vos prieš kelias dienas virtam recepte jau deda į virimą, bet neparašyta kiek laiko verda
Tai manau ir su eglės spygliais daugmaž tuos pačius kiekius naudot, reikia ko gero eksperimentuot
Bet ten yra paskelbti keli receptai, tik ne su eglės šakelėm, o su pušų pumpurais. Kaip matau jis deda į antrinę fermentaciją, tiesa vos prieš kelias dienas virtam recepte jau deda į virimą, bet neparašyta kiek laiko verda
Tai manau ir su eglės spygliais daugmaž tuos pačius kiekius naudot, reikia ko gero eksperimentuot
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Gavau atsakymą iš aluje.lt, pasidalinsiu žemiau, gal ir kitiems įdomu.
Žmogus matosi šiek tiek netradiciškai alų daro - neverda
Bandysiu turbūt eksperimentuot ir aš, tik aš vis dėl to virsiu ir naudosiu papildomai Chinook apynius, kad dar labiau sustiprinčiau/papildyčiau eglės aromatą.
Kadangi neįsivaizduoju kiek tie spygliai įtakos skonį, pirmą kart nerizikuosiu ilgai jų virt - 100g pavirsiu paskutines 15min, dar 100g įmesiu užgesinus liepsną, ir dar 100g įmesiu į fermenterį po pirminės fermentacijos. O gal tada užgesinus neverta dėt?
-------------------------------
Laba diena, Domai,
sunku man atsakyti į tavo klausimus - aš nesu labai preciziškas darytojas. O be to aš vis dar eksperimentuoju.
Pušų pumpurams (kaip ir apyniams) virimas prideda daugiau skonio, sausas "apyniavimas" (gal geriau "pušavimas") aromato. Aš šiaip alaus neverdu. Stengiuosi daryti kiek galima archaiškesnius receptus. Nupilu misą ir į ją supilu pušų + apynių arbatą. Sausą pušavimą darau taip vadinamoje antrinėje fermentacijoe. Dėl to, kad neverdu, mano alus skoniai pakankamai skiriasi.
Dėl IPA'o su pušų pumpurais - aš asmeniškai nebandau, nes tokiu atveju susidurs du labai stiprūs skoniai. Gerai pavykusio Pušinio skonis labai intensyvus kaip gaivią dieną Palangos ar Dzūkijos pušynuose.
Žmogus matosi šiek tiek netradiciškai alų daro - neverda
Bandysiu turbūt eksperimentuot ir aš, tik aš vis dėl to virsiu ir naudosiu papildomai Chinook apynius, kad dar labiau sustiprinčiau/papildyčiau eglės aromatą.
Kadangi neįsivaizduoju kiek tie spygliai įtakos skonį, pirmą kart nerizikuosiu ilgai jų virt - 100g pavirsiu paskutines 15min, dar 100g įmesiu užgesinus liepsną, ir dar 100g įmesiu į fermenterį po pirminės fermentacijos. O gal tada užgesinus neverta dėt?
-------------------------------
Laba diena, Domai,
sunku man atsakyti į tavo klausimus - aš nesu labai preciziškas darytojas. O be to aš vis dar eksperimentuoju.
Pušų pumpurams (kaip ir apyniams) virimas prideda daugiau skonio, sausas "apyniavimas" (gal geriau "pušavimas") aromato. Aš šiaip alaus neverdu. Stengiuosi daryti kiek galima archaiškesnius receptus. Nupilu misą ir į ją supilu pušų + apynių arbatą. Sausą pušavimą darau taip vadinamoje antrinėje fermentacijoe. Dėl to, kad neverdu, mano alus skoniai pakankamai skiriasi.
Dėl IPA'o su pušų pumpurais - aš asmeniškai nebandau, nes tokiu atveju susidurs du labai stiprūs skoniai. Gerai pavykusio Pušinio skonis labai intensyvus kaip gaivią dieną Palangos ar Dzūkijos pušynuose.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Pala. Apie ką kalba? Apie pušų pumpurus ar eglių spyglius?
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Apie Jolki Palki IPA
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Aš tai eglių šakeles žadu naudot, o tas žmogus į kurį nukreipė Žalvarinis, naudoja pušų pumpurus Aišku turbūt skirtumas yra, bet technika ko gero turėtų būt panaši.
"Pumpurai" tai nauji jauni minkšti spygliukai kur išauga ant eglių/pušų šakų galų pavasarį, apie gegužės mėnesį. Kadangi dabar ne gegužės mėnesis, tai naudosiu jauniausius eglės šakų galiukus nuo dabar augančių eglių. Pasibandžiau prisiskint ir užplikyt karštu vandeniu - aromatas toks malonus tikrai yra. Tą patį padariau su pušies šakelėm palyginimui - daug prastesnis aromatas, bet ten ir pušis buvo tokia ne visai standartinė...
Nemažai pranaršiau amerikiečių forumuose tuo klausimu, tai jie visada naudoja ne pušį, o "Norway Spruce" kas yra "Paprastoji eglė", ta mūsų lietuviška. Vieni naudoja tuos minėtus jaunus pumpurus, o kiti priešingai - sako kad senesni spygliai turi stipresnį aromatą, tai suprask kaip nori
Žodžiu teks pačiam išsiaiškint
Šiaip tai keista, kad čia forume niekas dar neviręs tokio alaus Apskritai, tai nenoriu kad ta IPA gautūsi kosminio kartumo, o tokio lengvesnio, ir kad salyklas šiek tiek išlystų, jei kas ragavot - kažkas tokio kaip "Brooklyn East IPA" (nu tik su egle )
"Pumpurai" tai nauji jauni minkšti spygliukai kur išauga ant eglių/pušų šakų galų pavasarį, apie gegužės mėnesį. Kadangi dabar ne gegužės mėnesis, tai naudosiu jauniausius eglės šakų galiukus nuo dabar augančių eglių. Pasibandžiau prisiskint ir užplikyt karštu vandeniu - aromatas toks malonus tikrai yra. Tą patį padariau su pušies šakelėm palyginimui - daug prastesnis aromatas, bet ten ir pušis buvo tokia ne visai standartinė...
Nemažai pranaršiau amerikiečių forumuose tuo klausimu, tai jie visada naudoja ne pušį, o "Norway Spruce" kas yra "Paprastoji eglė", ta mūsų lietuviška. Vieni naudoja tuos minėtus jaunus pumpurus, o kiti priešingai - sako kad senesni spygliai turi stipresnį aromatą, tai suprask kaip nori
Žodžiu teks pačiam išsiaiškint
Šiaip tai keista, kad čia forume niekas dar neviręs tokio alaus Apskritai, tai nenoriu kad ta IPA gautūsi kosminio kartumo, o tokio lengvesnio, ir kad salyklas šiek tiek išlystų, jei kas ragavot - kažkas tokio kaip "Brooklyn East IPA" (nu tik su egle )
Irgi geras pavadinimas Tik, kad pilnai išpildyt, reiktų dar stiebo porą kaladėlių įvaryt..vidmantas rašė:Apie Jolki Palki IPA
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Eglės spyglių naudojimas aluje
Tai kad čia kaip tik gaunasi tradiciškai, čia mes visi netradiciškai daromŽmogus matosi šiek tiek netradiciškai alų daro - neverda