Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Diskusijos apie išsivirto alaus išvaizdą, kvapus, skonius, poskonius, malonumą geriant ir kitus pastebėjimus
George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė George » 2020-02-12, 19:27

Sveiki,
Nekuriant naujos temos toks klausimas darant pirmą lagerį.
Aišku nedaskaičiau kad mielių reikia 2x darant lagerį tai fermentavau standartiskai pakelis į 20L, todėl fermentavau kiek aukštesnėj temperatūroj nei įprasta lageriams, tai pradėjau 3dienas su 18 C ir pabaigiau 2 savaites ties 15 C.
Po tokios fermentacijos ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė 3 dienas pakeliant temp iki 18C ar nebereikia nes ir taip fermentacija vyko aukštoje temp?

P.s. mielės saflager W34/70

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 88
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė gi-bi » 2020-02-12, 22:20

Kadangi klausimas apie diacetil rest, gal patikslink, čia temperatūra fermenteryje ar išorėje :?:

George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė George » 2020-02-13, 07:47

Išorėje.

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 88
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė gi-bi » 2020-02-13, 08:59

Temperatūra fermenteryje buvo maždaug 3 laipsniais aukštesnė t.y. apie 21 C :mrgreen: ,
o šioms mielėms ideali t yra 12...15 C. Jeigu dar ir mielių kiekis buvo per mažas, nes neaišku koks OG,
tai greičiausiai ten bus ne tik diacetilao.Paragauk :D ir parašyk.

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė Zalvarinis » 2020-02-13, 10:35

Dar galimas variantas, kad per aukštoje temperatūroje šios mielės prikūrė daug esterių, kurie atrodo kad alus saldus. Diacetilą tikrai bus suvalgusios prie tokios temperatūros. Čia bus arba likutinis cukrus (reikia pamatuoti koks dabar yra FG ir gal jis dar krenta?) arba esteriai.

Pažįstu žmogų, kuris su šiomis mielėmis prie aukštų temperatūrų pagamina puikius belgus.

George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė George » 2020-02-13, 13:41

Na pirmas lageris - pirmas blynas :D

Šiaip ragavau skonis geras, nesijaučia šalutiniu blogybių.
OG buvo 1.052 dabar 1.012 laikosi kurį laiką.
Dėl temperatūrų tai čia visada mielės viduj fermenterio 3 laipnsiais daugiau? niekad netikrinau, bet jei 15C laikiau tai reiskia prie 18C fermentavosi, ant pakelio raso iki 22C tai gal nebus visai negeriamas ?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1798
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Lageris. fermentavau aukštesnėj temperatūroj, ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė?

Standartinė Gytis » 2020-02-17, 22:22

George, reikėjo paieškoti tinkamesnės temos arba kurti naują. Ar tamstos lageryje nesijaučia apynių ir yra per saldu? Nereikia čia tų spagetinių temų. Mums nauja tema serveryje nekainuoja, galite visi kurti, jeigu tinkamos neradote. Nors manau, kad apie tempertūras darant lagerius tikrai yra diskutuota.
Vienžo išskyriau tamstos įrašą ir kitus komentarus į atskirą temą ir pakeičiau pavadinimą. Jeigu nebuvo atskiros temos, tai dabar bus.