Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Diskusijos apie išsivirto alaus išvaizdą, kvapus, skonius, poskonius, malonumą geriant ir kitus pastebėjimus
Hombra
Pranešimai: 12
Užsiregistravo: 2016-10-15, 23:53

Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Hombra » 2019-01-28, 10:47

Sveiki, paragavus 3sav burbuliavusį lagerį nustebau - skonis limonadinis - praktiškai nesijaučia apynių. Naudojau Northern Brewer apynius 1g/litrui, bet gal jau pagyvenę šaldytuve per ilgai, kai kurios granulės subyrėję į miltelius. pamoka ateičiai.
o dabar ką? padaryti apynių arbatėlės ir supilti? kaip paskaičiuot kiek apynių / koks vandens kiekis?

STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė STR » 2019-01-28, 10:55

dėl apynių tai mažesnė problema, kaip ir sakai, galima apynių arbatėlę padaryti. Bet šiaip apynių kiekis nėra didelis, kiek laiko iki virimo galo dėjai tuos apynius? Nes jeigu dar iš to 1g/l dėjai virimo pradžioje, tai normalu kad nesijaučia aromato.

Daugiau klausimų kelia saldumas. Įsipilk į kolbą alaus, palik kambario temperatūroje per naktį kad nusigazuotų ir pamatuok tankį. Nes gal per anksti fermentaciją užbaigei, kas yra pavojinga.

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė gi-bi » 2019-01-28, 13:13

Jeigu nori gauti patarimų, visų pirma paviešink receptą.
Limonadinis(manau karamelinis) skonis yra diacetilas.Pasiskaityk:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/stra ... atai_aluje
Ir dar,nesupratau STR patarimo "palaukti per naktį" :mrgreen:kambario temperatūroj mielės dar gali velniai žino ko pridaryti :)

Krauzenas
Pranešimai: 193
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Krauzenas » 2019-01-28, 14:27

Tai dėl kartumo kaip ir buvo minėta, arbatos gali įpilt, o jei aromato - tai sausą apyniavimą 3-5 dienas. Bet lageris dažnai juk ir būna silpnai apyniuotas, labiau salyklinio "prioriteto" - čia ne Pale Ale, kur apyniai aiškiai "muša".
O detalių tikrai per mažai - nežinom nei kiek IBU turėjo būt, nei kokiais kiekiais ir kuriuo virimo etapu apynius dėjai, kaip ir kiek apyniai buvo laikyti ir pan..
Dėl to "limonadionio" skonio tai nesupratau - ar kad nekartus, ar dar ir saldus?

Hombra
Pranešimai: 12
Užsiregistravo: 2016-10-15, 23:53

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Hombra » 2019-01-28, 14:38

10 litrų
2,5 kg vienna salyklas
10 g Northern Brewer 7,3 AA 60min

salinimas 60 min 63 laipsniai
po virimo OG 1051
IBU tikėtasi ~20

11g "Diamond" lagero alaus mielės

užsikūrė pas parą. 3sav šaldytuve ~7/8 laipsnius

limonadinis - kartumo nesijaučia visai. gazuotas saldus/salyklinis gėrimas. FG pamatuosiu, pilstant

Krauzenas
Pranešimai: 193
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Krauzenas » 2019-01-28, 15:15

Su ingridientais viskas atrodo tvarkoj, nebent apyniai tikrai "išsivadėję".
Kadangi dėjai apynių tik pačioje pradžioje, tai kažkokio ryškesnio skonio nelabai ir galima tikėtis, apart kartumo. O kartumo didelio irgi neturi būti, nes tik 20 IBU.

Matau, kad fermentavai prie 7-8'C - tai praktiškai jau absoliučiai žemutinė riba lagerio fermentacijai, geriau būtų ne mažiau 10'C (aš dažniausiai fermentuoju lagerius 10-12'C) - taigi, galimas daiktas, kad tavo lageris paprasčiausiai dar neišrūgo, nes mielėms per šalta. Dėl to ir gali būti tavo minimas "limonadinis" skonis, nes alus ne iki galo "išsausintas" ir likęs cukrus užgožia apynius.
Pakelk temperatūrą iki 12 ir palauk kokią savaitę. Kitas dalykas - į naudą dar būtų padaryti "diacetyl rest" - fermentacijos pabaigoje pakelti temperatūrą iki 18-20'C porai dienų (čia dėl to ką minėjo Gi-bi). Nors, tiesą sakant, po 3 savaičių fermentacijos, aš jau nesižaisčiau ir iš kart atneščiau į 18'C patalpą kelioms dienoms...

Paprastai FG aš irgi nematuoju iki pilstymo, bet šiuo atveju pamatuočiau koks SG dabartinėj stadijoj... (paprastai eiliniams lageriams FG turėtų būti 1.010-1.012).

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė gi-bi » 2019-01-28, 19:14

"11g "Diamond" lagero alaus mielės
užsikūrė pas parą. 3sav šaldytuve ~7/8 laipsnius
limonadinis - kartumo nesijaučia visai. gazuotas saldus/salyklinis gėrimas. FG pamatuosiu, pilstant"

Nežinau kokiu būdu pamatavai fermetavimo temperatūrą, bet jeigu viduj buvo 7...8 C, tai jos net užsikurti negalėjo.
Ant pakelio parašyta 10...15 C. Nu bet jeigu Fg matuosi pilstant, tai sėkmės, kada prasidės bombažas, geriau būti su ausinėm ir už sienos :mrgreen:

STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė STR » 2019-01-31, 09:29

gi-bi rašė:Jeigu nori gauti patarimų, visų pirma paviešink receptą.
Limonadinis(manau karamelinis) skonis yra diacetilas.Pasiskaityk:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/stra ... atai_aluje
Ir dar,nesupratau STR patarimo "palaukti per naktį" :mrgreen:kambario temperatūroj mielės dar gali velniai žino ko pridaryti :)


Jo čia truputį susimoviau :D Užmiršau, kad reikia tai daryti šaltai.
Kiek žinau turėtų būti negazuotas alus, jeigu jau norima pamatuoti tankį tiksliai, tai reikia jį "nugazuoti". Bet galiu ir klysti
Paskutinį kartą redagavo 1 STR. Iš viso redaguota 2019 kartus.

Hombra
Pranešimai: 12
Užsiregistravo: 2016-10-15, 23:53

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu. Išspręsta

Standartinė Hombra » 2019-01-31, 10:16

Sveiki, pastovėjus 2 dienas 5L statinaitei, su per saldžiu lageriu, kambario temperatūroje - situacija pasitaisė, saldumas nunyko. Įpylus citra apynių arbatos (6g + 100ml verdančio vandens) skonis ir kvapas tinkami vartojimui :D
mano išvada - per žema t-ra mielėms ir 3sav per trumpas laikas.
ačiū už patarimus!

Krauzenas
Pranešimai: 193
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Krauzenas » 2019-01-31, 11:44

Džiugu kad pasitaisė, bet gaila kad tikslių priežasčių neišsiaiškinai...
Reikėjo pamatuot su hidrometru kiek rodė kai sukūrei šitą temą. Pagal tai ką surašei - 99% kad per šaltai laikei - kitą kartą laikykis temp. rekomendacijų, parašytų ant mielių pakuotės.

STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė STR » 2019-01-31, 13:22

Apynių arbatai nenaudok verdančio vandens... :shock: Visus brangiausius eterinius aliejus nužudai.
Aš naudoju 78C vandenį.
Aišku, čia jeigu apynių arbatą darai aromatui, ne kartumui.

Krauzenas
Pranešimai: 193
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Krauzenas » 2019-01-31, 13:44

Aš kaip supratau kartumo žmogui trūko, tai ne tik kad verdančiu užpilt, bet dar ir pavirt reikėjo. Jei aromatui, juk sausą apyniavimą darai ir viskas...

George
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė George » 2020-02-12, 19:27

Sveiki,
Nekuriant naujos temos toks klausimas darant pirmą lagerį.
Aišku nedaskaičiau kad mielių reikia 2x darant lagerį tai fermentavau standartiskai pakelis į 20L, todėl fermentavau kiek aukštesnėj temperatūroj nei įprasta lageriams, tai pradėjau 3dienas su 18 C ir pabaigiau 2 savaites ties 15 C.
Po tokios fermentacijos ar dar reikalinga ta diacetilo pauzė 3 dienas pakeliant temp iki 18C ar nebereikia nes ir taip fermentacija vyko aukštoje temp?

P.s. mielės saflager W34/70

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė gi-bi » 2020-02-12, 22:20

Kadangi klausimas apie diacetil rest, gal patikslink, čia temperatūra fermenteryje ar išorėje :?:

George
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė George » 2020-02-13, 07:47

Išorėje.

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė gi-bi » 2020-02-13, 08:59

Temperatūra fermenteryje buvo maždaug 3 laipsniais aukštesnė t.y. apie 21 C :mrgreen: ,
o šioms mielėms ideali t yra 12...15 C. Jeigu dar ir mielių kiekis buvo per mažas, nes neaišku koks OG,
tai greičiausiai ten bus ne tik diacetilao.Paragauk :D ir parašyk.

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 548
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė Zalvarinis » 2020-02-13, 10:35

Dar galimas variantas, kad per aukštoje temperatūroje šios mielės prikūrė daug esterių, kurie atrodo kad alus saldus. Diacetilą tikrai bus suvalgusios prie tokios temperatūros. Čia bus arba likutinis cukrus (reikia pamatuoti koks dabar yra FG ir gal jis dar krenta?) arba esteriai.

Pažįstu žmogų, kuris su šiomis mielėmis prie aukštų temperatūrų pagamina puikius belgus.

George
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Standartinė George » 2020-02-13, 13:41

Na pirmas lageris - pirmas blynas :D

Šiaip ragavau skonis geras, nesijaučia šalutiniu blogybių.
OG buvo 1.052 dabar 1.012 laikosi kurį laiką.
Dėl temperatūrų tai čia visada mielės viduj fermenterio 3 laipnsiais daugiau? niekad netikrinau, bet jei 15C laikiau tai reiskia prie 18C fermentavosi, ant pakelio raso iki 22C tai gal nebus visai negeriamas ?