Puslapis 11

Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 10:47
Hombra
Sveiki, paragavus 3sav burbuliavusį lagerį nustebau - skonis limonadinis - praktiškai nesijaučia apynių. Naudojau Northern Brewer apynius 1g/litrui, bet gal jau pagyvenę šaldytuve per ilgai, kai kurios granulės subyrėję į miltelius. pamoka ateičiai.
o dabar ką? padaryti apynių arbatėlės ir supilti? kaip paskaičiuot kiek apynių / koks vandens kiekis?

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 10:55
STR
dėl apynių tai mažesnė problema, kaip ir sakai, galima apynių arbatėlę padaryti. Bet šiaip apynių kiekis nėra didelis, kiek laiko iki virimo galo dėjai tuos apynius? Nes jeigu dar iš to 1g/l dėjai virimo pradžioje, tai normalu kad nesijaučia aromato.

Daugiau klausimų kelia saldumas. Įsipilk į kolbą alaus, palik kambario temperatūroje per naktį kad nusigazuotų ir pamatuok tankį. Nes gal per anksti fermentaciją užbaigei, kas yra pavojinga.

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 13:13
gi-bi
Jeigu nori gauti patarimų, visų pirma paviešink receptą.
Limonadinis(manau karamelinis) skonis yra diacetilas.Pasiskaityk:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/stra ... atai_aluje
Ir dar,nesupratau STR patarimo "palaukti per naktį" :mrgreen:kambario temperatūroj mielės dar gali velniai žino ko pridaryti :)

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 14:27
Krauzenas
Tai dėl kartumo kaip ir buvo minėta, arbatos gali įpilt, o jei aromato - tai sausą apyniavimą 3-5 dienas. Bet lageris dažnai juk ir būna silpnai apyniuotas, labiau salyklinio "prioriteto" - čia ne Pale Ale, kur apyniai aiškiai "muša".
O detalių tikrai per mažai - nežinom nei kiek IBU turėjo būt, nei kokiais kiekiais ir kuriuo virimo etapu apynius dėjai, kaip ir kiek apyniai buvo laikyti ir pan..
Dėl to "limonadionio" skonio tai nesupratau - ar kad nekartus, ar dar ir saldus?

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 14:38
Hombra
10 litrų
2,5 kg vienna salyklas
10 g Northern Brewer 7,3 AA 60min

salinimas 60 min 63 laipsniai
po virimo OG 1051
IBU tikėtasi ~20

11g "Diamond" lagero alaus mielės

užsikūrė pas parą. 3sav šaldytuve ~7/8 laipsnius

limonadinis - kartumo nesijaučia visai. gazuotas saldus/salyklinis gėrimas. FG pamatuosiu, pilstant

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 15:15
Krauzenas
Su ingridientais viskas atrodo tvarkoj, nebent apyniai tikrai "išsivadėję".
Kadangi dėjai apynių tik pačioje pradžioje, tai kažkokio ryškesnio skonio nelabai ir galima tikėtis, apart kartumo. O kartumo didelio irgi neturi būti, nes tik 20 IBU.

Matau, kad fermentavai prie 7-8'C - tai praktiškai jau absoliučiai žemutinė riba lagerio fermentacijai, geriau būtų ne mažiau 10'C (aš dažniausiai fermentuoju lagerius 10-12'C) - taigi, galimas daiktas, kad tavo lageris paprasčiausiai dar neišrūgo, nes mielėms per šalta. Dėl to ir gali būti tavo minimas "limonadinis" skonis, nes alus ne iki galo "išsausintas" ir likęs cukrus užgožia apynius.
Pakelk temperatūrą iki 12 ir palauk kokią savaitę. Kitas dalykas - į naudą dar būtų padaryti "diacetyl rest" - fermentacijos pabaigoje pakelti temperatūrą iki 18-20'C porai dienų (čia dėl to ką minėjo Gi-bi). Nors, tiesą sakant, po 3 savaičių fermentacijos, aš jau nesižaisčiau ir iš kart atneščiau į 18'C patalpą kelioms dienoms...

Paprastai FG aš irgi nematuoju iki pilstymo, bet šiuo atveju pamatuočiau koks SG dabartinėj stadijoj... (paprastai eiliniams lageriams FG turėtų būti 1.010-1.012).

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-28, 19:14
gi-bi
"11g "Diamond" lagero alaus mielės
užsikūrė pas parą. 3sav šaldytuve ~7/8 laipsnius
limonadinis - kartumo nesijaučia visai. gazuotas saldus/salyklinis gėrimas. FG pamatuosiu, pilstant"

Nežinau kokiu būdu pamatavai fermetavimo temperatūrą, bet jeigu viduj buvo 7...8 C, tai jos net užsikurti negalėjo.
Ant pakelio parašyta 10...15 C. Nu bet jeigu Fg matuosi pilstant, tai sėkmės, kada prasidės bombažas, geriau būti su ausinėm ir už sienos :mrgreen:

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-31, 09:29
STR
gi-bi rašė:Jeigu nori gauti patarimų, visų pirma paviešink receptą.
Limonadinis(manau karamelinis) skonis yra diacetilas.Pasiskaityk:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/stra ... atai_aluje
Ir dar,nesupratau STR patarimo "palaukti per naktį" :mrgreen:kambario temperatūroj mielės dar gali velniai žino ko pridaryti :)
Jo čia truputį susimoviau :D Užmiršau, kad reikia tai daryti šaltai.
Kiek žinau turėtų būti negazuotas alus, jeigu jau norima pamatuoti tankį tiksliai, tai reikia jį "nugazuoti". Bet galiu ir klysti

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu. Išspręsta

Parašytas: 2019-01-31, 10:16
Hombra
Sveiki, pastovėjus 2 dienas 5L statinaitei, su per saldžiu lageriu, kambario temperatūroje - situacija pasitaisė, saldumas nunyko. Įpylus citra apynių arbatos (6g + 100ml verdančio vandens) skonis ir kvapas tinkami vartojimui :D
mano išvada - per žema t-ra mielėms ir 3sav per trumpas laikas.
ačiū už patarimus!

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-31, 11:44
Krauzenas
Džiugu kad pasitaisė, bet gaila kad tikslių priežasčių neišsiaiškinai...
Reikėjo pamatuot su hidrometru kiek rodė kai sukūrei šitą temą. Pagal tai ką surašei - 99% kad per šaltai laikei - kitą kartą laikykis temp. rekomendacijų, parašytų ant mielių pakuotės.

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-31, 13:22
STR
Apynių arbatai nenaudok verdančio vandens... :shock: Visus brangiausius eterinius aliejus nužudai.
Aš naudoju 78C vandenį.
Aišku, čia jeigu apynių arbatą darai aromatui, ne kartumui.

Re: Lageris. Nesijaučia apynių. Per saldu

Parašytas: 2019-01-31, 13:44
Krauzenas
Aš kaip supratau kartumo žmogui trūko, tai ne tik kad verdančiu užpilt, bet dar ir pavirt reikėjo. Jei aromatui, juk sausą apyniavimą darai ir viskas...