Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Standartinė gargalas » 2016-10-15, 18:04

Sveiki. Tai visgi mano trečias all greinas surūgo. Ar galėjo įsimesti infekcija nuo apynių maišelio(maišelis buvo virintas apie 10min )? Kai atidariau fermenteri,tai apynių maišelis buvo iškilęs į paviršių. O gal perdaug buvau pripyles fermenteri, kuris buvo labai pilnas? Verdant alų galima naudoti maišelį į kurį butu metami apyniai?
Antrinė fermentacija. Pokolkas aš nesu dares antrinės. Kiek jinai svarbi ir kaip jinai daroma? Truputi apšvieskit.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Patarkite

Standartinė Peckelis » 2016-10-15, 23:39

Apynių maišelis galėjo būti infekcijos šaltiniu, nors 10 min. virimo nėra labai mažai.Nors virinti reikėtų ilgiau. Kad jis buvo paviršiuje, tai normalu, nes be papildomo svorio kitaip paprastai nebūna. Gerai pergalvok visus kitus etapus. Gali būti, kad yra ir kitų, sakykim taip, probleminių taškų. Dėl to, kad per pilnas, problema gali būti tik mielių putos lipimas per visus galus :). Apynių maišelį, verdant alų, naudoti galima.
Antrinė fermantacija. Šitą procesą čia esantys įvardina kaip alaus nupylimą nuo mielių į kitą fermenterį, kad gauti skaidresnį alų. Bet visa savo esme antrinė fermantacija yra kitų mielių ar bakterinės kultūros uždavimas, nupylus po pirminės į kitą indą (paprastai) arba į tą patį indą su senosiomis mielėmis (rečiau). Tai tiek.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Patarkite

Standartinė Gytis » 2016-10-16, 11:25

Jeigu apynių maišelis naujas, nenaudotas, tai priežastis greičiausiai ne ta. Bet jeigu jau buvo naudotas, tai didelė tikimybė, kad tai ir buvo priežastis. Bent jau aš nenaujus maišelius naudoju tik 60 min virimui.

gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Patarkite

Standartinė gargalas » 2016-10-17, 21:48

Tai aš kaip suprantu, tai kai darai antrine fermentacija su kitomis mielėmis, tai dar dedi kažką papildomo(apynių, uogų, ąžuolo drožlių ir t.t) ar teisingai suprantu?
Prieš tai darytuose virimuose nenaudojau maišelio, tai man vis galai veda link maišelio. Tas maišelis šiaip yra naujas, bet jis yra skirtas ne alaus virimui, nors jis pagamintas iš 100% medvilnės(gali būti, kad jis dar kažkaip buvo apdorotas maišelio gamybos procese, bet aš to nežinau).

Vartotojo avataras
SJo
Pranešimai: 23
Užsiregistravo: 2014-12-15, 13:47

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Standartinė SJo » 2016-10-18, 17:25

gargalas rašė:Tai aš kaip suprantu, tai kai darai antrine fermentacija su kitomis mielėmis, tai dar dedi kažką papildomo(apynių, uogų, ąžuolo drožlių ir t.t) ar teisingai suprantu?


Papildomų mielių jau nereikia. Mielės savo darbą atlieka jau pirminėj, o į antrinę perpili jau tam, kad alus būtų švaresnis/skaidresnis ir kaip pats minėjai tada galima dėt apynius sausam apyniavimui, uogas, drožles ar pan. Reiktų paminėt, kad daugeliu atveju antrinė nėra būtina.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Standartinė Gytis » 2016-10-18, 21:30

Sakyčiau, kad retu atveju vadinamoji antrinė nėra būtina.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Standartinė Peckelis » 2016-10-21, 01:39

Sakyčiau, antrinė fermentacija yra tada, kai dedamos kitos mielės. Nupylimas nuo mielių po pirminės fermentacijos paprastai daromas dėl, sakykim taip, puikaus santykio tarp sąnaudų ir gaunamo rezultato. Mūsuose šitas nupylimas ne visai tiksliai vadinamas antrine fermentacija. Nors iš principo, koks skirtumas? Kaip nori, taip tegul vadina :)