Puslapis 11

Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Parašytas: 2016-10-15, 18:04
gargalas
Sveiki. Tai visgi mano trečias all greinas surūgo. Ar galėjo įsimesti infekcija nuo apynių maišelio(maišelis buvo virintas apie 10min )? Kai atidariau fermenteri,tai apynių maišelis buvo iškilęs į paviršių. O gal perdaug buvau pripyles fermenteri, kuris buvo labai pilnas? Verdant alų galima naudoti maišelį į kurį butu metami apyniai?
Antrinė fermentacija. Pokolkas aš nesu dares antrinės. Kiek jinai svarbi ir kaip jinai daroma? Truputi apšvieskit.

Re: Patarkite

Parašytas: 2016-10-15, 23:39
Peckelis
Apynių maišelis galėjo būti infekcijos šaltiniu, nors 10 min. virimo nėra labai mažai.Nors virinti reikėtų ilgiau. Kad jis buvo paviršiuje, tai normalu, nes be papildomo svorio kitaip paprastai nebūna. Gerai pergalvok visus kitus etapus. Gali būti, kad yra ir kitų, sakykim taip, probleminių taškų. Dėl to, kad per pilnas, problema gali būti tik mielių putos lipimas per visus galus :). Apynių maišelį, verdant alų, naudoti galima.
Antrinė fermantacija. Šitą procesą čia esantys įvardina kaip alaus nupylimą nuo mielių į kitą fermenterį, kad gauti skaidresnį alų. Bet visa savo esme antrinė fermantacija yra kitų mielių ar bakterinės kultūros uždavimas, nupylus po pirminės į kitą indą (paprastai) arba į tą patį indą su senosiomis mielėmis (rečiau). Tai tiek.

Re: Patarkite

Parašytas: 2016-10-16, 11:25
Gytis
Jeigu apynių maišelis naujas, nenaudotas, tai priežastis greičiausiai ne ta. Bet jeigu jau buvo naudotas, tai didelė tikimybė, kad tai ir buvo priežastis. Bent jau aš nenaujus maišelius naudoju tik 60 min virimui.

Re: Patarkite

Parašytas: 2016-10-17, 21:48
gargalas
Tai aš kaip suprantu, tai kai darai antrine fermentacija su kitomis mielėmis, tai dar dedi kažką papildomo(apynių, uogų, ąžuolo drožlių ir t.t) ar teisingai suprantu?
Prieš tai darytuose virimuose nenaudojau maišelio, tai man vis galai veda link maišelio. Tas maišelis šiaip yra naujas, bet jis yra skirtas ne alaus virimui, nors jis pagamintas iš 100% medvilnės(gali būti, kad jis dar kažkaip buvo apdorotas maišelio gamybos procese, bet aš to nežinau).

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Parašytas: 2016-10-18, 17:25
SJo
gargalas rašė:Tai aš kaip suprantu, tai kai darai antrine fermentacija su kitomis mielėmis, tai dar dedi kažką papildomo(apynių, uogų, ąžuolo drožlių ir t.t) ar teisingai suprantu?
Papildomų mielių jau nereikia. Mielės savo darbą atlieka jau pirminėj, o į antrinę perpili jau tam, kad alus būtų švaresnis/skaidresnis ir kaip pats minėjai tada galima dėt apynius sausam apyniavimui, uogas, drožles ar pan. Reiktų paminėt, kad daugeliu atveju antrinė nėra būtina.

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Parašytas: 2016-10-18, 21:30
Gytis
Sakyčiau, kad retu atveju vadinamoji antrinė nėra būtina.

Re: Patarkite; Tai visgi mano trečias all greinas surūgo

Parašytas: 2016-10-21, 01:39
Peckelis
Sakyčiau, antrinė fermentacija yra tada, kai dedamos kitos mielės. Nupylimas nuo mielių po pirminės fermentacijos paprastai daromas dėl, sakykim taip, puikaus santykio tarp sąnaudų ir gaunamo rezultato. Mūsuose šitas nupylimas ne visai tiksliai vadinamas antrine fermentacija. Nors iš principo, koks skirtumas? Kaip nori, taip tegul vadina :)