Antras iš eilės alus surūgęs

ATSAKYTI
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Padėkit susigaudyt kur galėtų buti problema. Pirmas kartas manau įvyko dėl netinkamo apynių maišelio, bet antras iš eilės virtas alus vėlgi surugęs...nelabai suprantu kas vyksta. Ar galėjo surūgti alus, dėl to, kad pakeičiau fermenterį, kuris lengvai užsidaro ir dangtyje nėra vietos burbuliatoriui ? Nemanau. Ar galėjo tekinimo užstrigimas įtakoti alu, kad šis po to ir surūgo ? Kažin. Ar galėjo surūgti alus, jei jį šaldant vonioje pateko keletas lašų vandens į alų? Ar gali sukelti rūgima tai, kad puodas, kuriame verdu alu yra nedezinfekuojamas dangtis taip pat ? Gal neteisingai naudoju kerpena, kuria dedu virimo metu ? Daugiau kažko neįžvelgiu...panelė irgi visiškai nusivylus, kadangi daug padeda ruošiant alų. Pagelbėkit kuom galit ? Dėkui.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

Papasakok viską iš eilės kaip ir ką darei, nes dabar tai tik spėlioti galime.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

Mano patyrimu pagrindinės infekcijos priežastys yra tokios (nebūtinai pagal svarbos eiliškumą):
1. Nepakankamai dezinfekuota įranga, su kuria turi kontaktą atšaldyta misa/alus.
2. Užkrėstų mielių pakartotinis naudojimas.
3. Pakartotinai naudojami apynių maišeliai, kurie verdami mažiau nei 20-30 min.
4. Priedai į pirminę/antrinę fermenatcijas.
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Virimo diena

Užkaičiu puodą su pradiniu kiekiu vandens. Kol puodas kaista, einu dezinfekuoti fermenterį su visais įrankiais. Dezinfekuoju su chemi pro oxi, tai yra pripildau 35 litrų fermenterį šiltu vandeniu ir įdedu apie 140gr chemi pro oxi, tada sumerkiu visus įrankius ir dangti į šitą skystį. Taip palaikau apie 10-15min, tada viska išpilu ir nuskalauju bėgančiu krano vandeniu. Palieku nusivarvėti fermenterį ir dangtį, o įrankius padedu ant popierinio rankšluoščio.
Vandeniui pasiekus pirmo etapo temperatūrą supilu sąlyklą. Laikau tam tikrą laiko tarpą pastoviai sekdamas temperatūrą, karts nuo karto pašildau. Ta pati darau su antru ir trečių etapu.
Tada viską perpilu į fermenterį (puodą nuskalauju bėgančiu krano vandeniu) ir pradedu tekinimą į puodą su 78-80 laipsnių vandeniu. Pirmi litrai bėga gana nešvarus, tai juos nuleidžių į nedideli plastikinį ąsotį ir tada juos vėl gražinu į fermenterį. Šį kartą buvo pastrigęs tekinimas, kažkur buvo užsikišę, tad teko su maišymo mentele šiek tiek, karts nuo karto, pakrutinti tą šlangelę (esančia fermenterio dugne).
Tada, pritekinus reikiama kiekį misos, kaičiu puodą ant viryklės. Puodui užvirus, kas tam tikrą laiką pradedu krauti apynius į apynių maišelį (buvo naujas, todėl nevirinau). Likus 15min iki virimo pabaigos sudedu kerpeną (apie 15gr). Misą verdu 60min. Po to puodas keliauja į šaltą vonia ir per 20-25min yra atšaldomas iki 20 laipsnių. Mentelė po krutinimo nebuvo dezinfekuota (su ją maišau misa, kai šaldau), kaip ir termometras su kuriuo seku misos temperatūrą, čia gal galėjo įsimesti dezinfekcija? Po to pradedu aeravimą. Pilu iš aukštai su tuo pačių ąsočiu (nedezinfekuotas) į kurį buvo nupilti pirmi litrai misos. Gal čia problema? Po to, kai visa misa sukeliauja į fermenterį ant putos pabarstau sausas mieles apie 14-15gr uždengiu ir pastatau į ramesnį kampą. Viskas.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

1. Dezinfekcija su chemipro nėra pakankama. O po pirmos infekcijos privaloma viską dezinfekuoti kuo nors rimtu, pvz chloro balikliais, kaustiku ar panašia stipria dezinfekcine medžiaga. Jeigu naudojai tą patį fermenterį kur buvo pirma infekcija antram alui, čia turbūt ir yra pagrindinė problema.
ir 140 gramų 35 litrams - čia rimtai tokia koncentracija turi būti?
2. Apynių maišeliai pakartotinai naudoti. Kiek mažiausiai minučių jie buvo virti? Jeigu mažiau kaip 30 min, čia labai tikėtina priežastis. Žinau ne vieną aludarį, kuris taip gavo infekciją, įskaitant ir mane patį.
3. Mentelė nedezinfekuota - negerai, bet jeigu buvo nuplauta, turbūt dėl to neturėjo būti problemų.
4. Ąsotis kaip ir mentelė - galėjo būti, bet mažai tikėtina. Nors tiek mentelė, tiek asotis gali būti priežastis, jeigu po pirmo virimo gerai neišplovei ir bent minimaliai nedezinfekavai. Jeigu liko misos likučių kokiai savaitei, ten garantuotai bakterijų kolonija turėjo būti.

Vienžo antra infekcija turbūt dėl fermenterio. Pirma tai neaišku.

Reikėtų visą įrangą dezinfekuoti. Paskaityk forumą, čia parašyta kaip žmonės daro.
Savo metodą aprašiau čia: http://alusalus.lt/2014/01/mano-kova-su-infekcija. Per paskutinius 3 metus infekciją turėjau tik vieną kartą, kai šiek tiek atsipalaidavau ir fermenterio pakankamai nedezinfekavau. Ir šitas metodas gerokai pigesnis, negu naudoti oxi.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė GiN »

Oxi koncentracija turi būti 5 g/l, šiuo atveju 35 g turėjo būti 175 g
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

Su oxi rimtos bakterijos dantis skalauja, kad burnos kvapas geresnis būtų.
Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė DV »

Oxy, kaip ir PBW, yra valiklis. Dezinfekcijai naudokit Star San. Putojantis geriau už neputojantį, nes užtikrina ilgesnį dezinfektanto kontaktą.
Čia 'yprastu režimu'. Atsitikus nelaimei, vadovautis aukščiau nurodytais patarimais.
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Supratau, chemi pro oxi gali keliauti jau į pavėsį, beje pas mane ant buteliuko rašo, kad eina 4gr litrui.
Apynių maišelis buvo naujas, bet nevirintas prieš naudojimą. Jis virinosi beveik valanda misoje su apyniais.
Dėkui už patarimus, būtinai viska paskaitysiu ir nenuleisiu rankų.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

Oxiui irgi rasi panaudojimą, bet dezinfekcijai rinkis ką nors rimčiau.
Ir nenuleisk rankų, kaip pats ir rašai. Infekcijos labai demoralizuoja, bet ilgiau verdantys dauguma su tuo susiduria. Esu iš viso išpylęs gal kokių 15 partijų. Vienu metu gal 6 ar net daugiau iš eilės. Su tuo galima susitvarkyti. Visi susitvarko, pavyks ir tau.
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Sveiki gyvi. Tai gi va ir trečias alus surūgo...ka tik ragavau, tai skonyje ir kvape dominavo rugėsiai ir kerpena. Gal ir kvaila, bet mesiu lauk kerpena. Kitas dalykas, atsidarius fermentatoriu paviršiuje plaukiojo gana storas mielių pyragas. o jis neturėtu būti dugne? Įrankiai, puodas ir fermentatorius buvo dezinfekuoti su Star san HB ir palaikyti gana ilgai.

Pokolkas įdėjų nelabai turiu. Gal kam kokia mintis kyla?
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Gytis »

Du variantai: arba blogai dezinfekavai, arba įnešei infekciją proceso metu. Arba abu kartu :)

1. Aš tokioje situacijoje viską dezinfekuočiau smūgine doze chloro baliklio (ace, belyzna). Tik metalinių daiktų ne :) 250-300 ml baliklio į fermenterį, iki viršaus vandens. Laikyčiau dvi, tris, keturias paras. Kranelį išardyčiau, išplaučiau, dezinfekuočiau atskirai panašiame tirpale kokias dvi dienas.

2. Apgalvočiau iš naujo visą procesą. Gal naudoji apynių maišelius, gal atšaldydamas infekciją įneši, gal perkoši atšaldytą alų ir užkratą įneši ir t.t. Kiekvienas žingsnis po misos atšaldymo. Procesas turėtų būti maždaug toks - atšaldau ir tiesiai į fermenterį be jokio lietimosi su kuo nors. MIeles tik naujas, jokių senų.
Mistikos nėra, kažkur infekciją įneši. Supaprastink procesą iki minimumo.
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Labai dėkui už patarimus, taip ir padarysiu, kaip patarėt ir vėl bandysiu virti.

Mielės naudojamos naujos, US05 tipo. Kerpenos dedu 15 gramų ant 30 litrų misos.
Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė puaka »

Kerpenos pabandyk nors kartą nedėti. Kokioje vietoje ir temperatūroje alus fermentuojasi, ar su burbuliatorium nebus promlemos ?
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 576
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė Zalvarinis »

O kokie to surūgimo požymiai? Kaip dar galėtum apibūdinti kvapą bei skonį (rašei ne vienas gamini, kokiais žodžiais kiti apibūdina)? Gal ne ten ieškoma problemos?
cipsas
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2015-10-27, 18:26

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė cipsas »

Aš irgi pagalvojau, ar tai tikrai surūgimas. Jeigu taip viskas dezinfekuojama kaip rašoma. Gal parūgštėjo tiesiog?
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

O blemba, tai kai daug tos kerpenos aš kraunu...Tai ar negali tas didelis kerpenos perteklius suteikti surūgimo kvapą ir skoni, nors galbūt alus ir buvo geras?

Pas mane alus fermentuojasi 20-22 laipsnių temperatūroje. Pas mane fermentatorius be burbuliatoriaus, tiesiog uždėtas dangtis ir viskas, praeina kažkuris laikas ir tikrinu alų ar išsifermentavo.

Skonį gana sunku nusakyti, nes skonyje gana stipriai dominuoja kerpena. Bet skonis gana rūgštokas, labai labai kartus, bet tai ne visai apynių kartumas, rūgėsiai, kvape gana stipriai dominuoja vėlgi kerpena, rūgėsiai, dvokas.
cipsas
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2015-10-27, 18:26

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė cipsas »

Dėk kerpenos mažiau, jeigu kerpenos skonis jaučiasi :) O po kiek laiko tikrini ar išsifermentavo ar ne? Nes alaus skonis pradžioje laikui bėgant labai keičiasi.

Dar gali būti priežastis ir mentalo pH. Man anksčiau gaudavosi tamsūs alūs rūgtštūs, tai dariau prielaidą, kad per mažas pH todėl aklai bandžiau pakelti pH. Rezultatas toks, kad reikėjo išpilti alų lauk. Tada nusipirkau pH matuoklį, pamatavau - mentalo pH ~6,5
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Tikrinau po 1.5 savaitės fermentavimosi. Šiaip dar aš su pH nelabai užsiimu, kadangi dar reikia kažkiek pavirti paprastai, norisi kažkiek apsiprasti. Pirmas allgrain puikiai gavosi, o šito receptas labai panašus į pirmo allgrain, tad kažkaip kaip ir turėtu gautis. Reikia viska išdezinfekuoti, kaip patarė kolegos ir tada vėl virti.
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gi-bi »

Paaiškink šią vietą.
"Pas mane fermentatorius be burbuliatoriaus, tiesiog uždėtas dangtis ir viskas, praeina kažkuris laikas ir tikrinu alų ar išsifermentavo."
Kas kiek tiksliai laiko ir kaip tai darai?Kur stovi fermentatorius?
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Pirma karta tikrinu po 1.5 savaitės, matuoju SG, pripilu per kranelį į kolbą alaus ir merkiu hidrometra. Fermentatorius stovi virtuvėje prie sienos, gana arti radiatorius.

Beje radau kažką įdomaus, šitas manau irgi tiktų geram išplovimui nuo visokio brudo http://www.hobbybrauerversand.de/ChemiP ... TIC-1-kg_1
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gi-bi »

Po to, kai visa misa sukeliauja į fermenterį ant putos pabarstau sausas mieles apie 14-15gr uždengiu ir pastatau į ramesnį kampą
Pas mane fermentatorius be burbuliatoriaus, tiesiog uždėtas dangtis ir viskas
Fermentatorius stovi virtuvėje prie sienos, gana arti radiatorius.

Mano kuklia nuomone:
1.Mielės sausos.Tai kaip ir per kiek laiko jos pradeda dirbti,kiek jų realiai lieka, informacijos forume yra daug.Rehidratavimas yra paprastas ir būtinas ir nieko nekainuoja.
2.Fermenteris nesandarus,stovi virtuvėje(dar ir angokraščiai tikriausiai apipeliję),tai kurios mielės anksčiau pradeda darbą sunku pasakyti.Burbuliatorius ir į jį pilamas gerai paruoštas skystis virtuvėje yra būtini.Ir ne karve kainuoja.
O daugiau atrodo viską darai kaip ir daguma.
gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Re: Antras iš eilės alus surūgęs

Standartinė gargalas »

Niekur ant fermenterio ar ant dangčio nėra pelėsių ;) . Galiu ir klysti, bet kiek pamenu iš pirmo all grain virimo, tai mielės startavo per dvi ar tris valandas, mielės taip pat buvo sausos, to pačio tipo ir dėtas gana panašus kiekis. Beabejo pirmam all grain buvo naudotas kitas fermenteris, kuris turi burbuliatoriui skirta vieta, šitam šito nėra, dėl to sunku pasakyti, ar taip pat greitai startuoja mielės, kaip buvo su pirmu all grain.
ATSAKYTI