Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį

ATSAKYTI
aurimi
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2016-08-08, 20:25

Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį

Standartinė aurimi »

Sveiki,

Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį. Nežinau, ar tai infekcija, ar dar kas gali būti. Atrodo viskas švariau nei visada daryta buvo.

Mielės s-04, 5kg bazinio ir 0.5 karamelinio salyklo. Apynių 10 ir 20 g.

Fermentavosi savaitę, perpyliau antrinei fermentacijai ir idejau apie 20g apynių parai. Išpilsčius skonis buvo normalus.

Palikau bręsti apie 14-16 temperatūroje porą savaičių. Atsidarius kvapas geras, tačiau jaučiamas rūgštumas. Toks vaizdas, kad butu tiesiog kažkokio rūgštaus prieskonio. Dar pora savaičių alus stovėjo ir rūgštumas nedidėja.

ar tai bus infekcija, ar dar kas gali daryti įtaka tokiam dalykui?
Paskutinį kartą redagavo 2 aurimi. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Infekcija

Standartinė DV »

Standartiniai klausimai:
Ar visi buteliai nurūgštėję? Jei tik kai kurie -- butelių dezinfekcijos problema. Jei visi -- šalto proceso problema (labiausiai tikėtina) arba salinimo metu nugrybauta su pH (bet su šita salykline baze mažai tikėtina).
aurimi
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2016-08-08, 20:25

Re: Infekcija

Standartinė aurimi »

Visi buteliai.

Šalto proceso problema - gal galima plačiau? Suprantu, kad šito alaus jau neišgelbėsiu, bet smagu suprasti ir kitą kartą bandyti to išvengti.
Paskutinį kartą redagavo 1 aurimi. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis »

Aurimi, jeigu turi laiko, perskaityk visą šitą temą. Įrašų daug nėra, per 10 min įveiksi. Jeigu bus neaišku, paklausk konkrečiau.
Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Infekcija

Standartinė DV »

aurimi rašė:Visi buteliai.

Šalto proceso problema - gal galima plačiau? Suprantu, kad šito alaus jau neišgelbėsiu, bet smagu suprasti ir kitą kartą bandyti to išvengti.
Šalto proceso - tai bet kuri vieta po misos virimo ir aušinimo. Čia, kaip Marijus sako, svarbiausias ingredientas yra švara.
Bendras patarimas yra paprastas: viską, kas liečiasi su atvėsinta misa, nuožmiai dezinfekuoti po šito įvykio.
aurimi
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2016-08-08, 20:25

Re: Infekcija

Standartinė aurimi »

DV, Ačiū už atsakymą.

Po virimo visi daiktai buvo dezinfikuojami: tiek hidrometras su spiritu nuvalytas, tiek perpylimo metu viskas karštu vandeniu arba OXI nuvalyta. Tik cukraus nekaitinau. Stebėsiu kaip toliau - kita partija atrodo gerai
Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Infekcija

Standartinė DV »

aurimi rašė:DV, Ačiū už atsakymą.

Po virimo visi daiktai buvo dezinfikuojami: tiek hidrometras su spiritu nuvalytas, tiek perpylimo metu viskas karštu vandeniu arba OXI nuvalyta. Tik cukraus nekaitinau. Stebėsiu kaip toliau - kita partija atrodo gerai
Nuvalymas karštu vandeniu nėra dezinfekcija.
OXI irgi labiau į 'čiūriką' panašu, nors daug kas naudoja.

Net nepagalvotum, kiek daiktų po virimo liečiasi su misa. Termometras, hidrometras, fermenteris, jo kranelis (ar ardai dalimis, jei naudoji standartinį kranelį?), burbuliatorius ir jo tarpinė (ar dezinfekuoji tarpinę, ar ji pas tave visada įspausta į viršutinę angą?), etc. Kai jau alus išrūgsta, alkoholis mažina infekcijos riziką (turiu raumeny alaus išpilstymą), bet vis tiek rimtai reikia žiūrėti į išpilstymo įrangos švarą, taip pat ir sirupo dezinfekciją.
aurimi
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2016-08-08, 20:25

Re: Infekcija

Standartinė aurimi »

Suprantu, kiek daug daiktų liečiasi.
Karštu vandeniu nuplikinti yra geriau negu visai nieko, nes dalis bakterijų vistiek žūsta.

Po to karto išviriau 8 virimus ir viskas buvo gerai. Bet dabartinis, kuris dar fermentavimo inde, įgavo švelnaus rūgštumo (mielės s-05, fermentavosi apie 9 dienas). Todėl klausimas, ar įmanoma alų pervirti? Verdant teoriškai turėtų išgaruori dalis alkoholio, bet galima būtų dėti medaus ir vėl fermentuoti. Ar toks variantas neįmanomas ir teks išpilti alų lauk iš rūgimo indo?

Beje, tokia mintis kilo, nes žinau, kad vynas kartais yra daromas iš surūgusių uogienių ir rūgimo skonio nebesijaučiau po fermentacijos.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį.

Standartinė Gytis »

Verdant alus teoriškai turėtų išgaruoti visas alkoholis. Bet pats nesu bandęs. Esu girdėjęs, kad žmonės distiliuoja sugedusį alų, bet pats to nesu daręs. Ir tai nelegalu, šiaip jau.
Manau, kad tiesiog susitaikyk su tuo, kad sugedo ir pilk lauk. Jeigu rūgštelė bent kiek žymi, alaus nebeišgelbėsi. Geriau galvok apie tai, kaip viską dezinfekuoti, kad nepasikartotų.
aurimi
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2016-08-08, 20:25

Re: Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį

Standartinė aurimi »

Distiliacija ir aš užsiimti neplanuoju :)

Bet galvoju, ar neįmanoma tiesiog uzvirinti ar pavarinti 5 min ir tada dėti medų bei fermentuoti iš naujo.

Galbūt pabandysiu mažam kiekiui.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Ketvirtoji partija įgijo rūgštų skonį

Standartinė Zhiniukas »

Verdant rūgštis iš alaus niekur nedings.
Jei alus nedaug rūgštus, siūlau pakaitinti alų iki kokių 85 laipsnių, atšaldyt ir buteliuot su papildomom mielėm.
Bus a-lia pasterizacija. Geriausia kaitinti uždarame inde, kad nebūtų beveik oro ir kad neišgaruotų alkoholis.
ATSAKYTI