Puslapis 25

Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2013-12-05, 08:19
DV
Man atrodo, instrukcija reiškia, kad dezinfekuojamo daikto kontaktas su oxi turi trukti 2-5 min. Su plovyklėle to, be abejo, nebus, bet aš asmeniškai ją vis tiek naudoju, kiekvieną butelį nuspaudžiu po kokius 5-6 kartus, ir viskas visada gerai būna.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2013-12-05, 12:16
Burbulas
Aš darau taip pat kaip DV, tik skalavimo skysti darau kiek riebesnį nei nurodyta Oxi instrukcijoje. Apie 7-8g litrui. Kol kas buteliuose infekcijos nebuvo... tris kart per kairį petį :)
P.S. bandžiau ir su jodo tirpalu - irgi viskas ok, tik labai nusidažo įranga. Tiesa po kelių kartų vėl panaudojus Oxi viskas vėl nuskaidrėja :)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 08:52
DAGON
Sveiki turiu klausyma, maciau daugelyje uzsenietisku alaus gaminimo video, kad aludriai su tokiu purskikliu https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... wms2lxeoQw dezinfekuoja alaus gaminimo irankius ir ne tik. Su kuo galertumete patarti dezinfekuoti purskimo budu? Chemipro oxi?

NAUDOSIU: termometram, gyvatukui (saldymo), maisymo mentelems, filtravimo sieteliui, fermentavimo kraniukui, gal buteliu swing top dangteliams, rankoms :)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 09:03
Giords

Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 09:07
DAGON
Keistai skamba "Negali tiesiogiai liestis su maistu" jis tikrai tinkamas? Nuskalaut tikrai nereikia?


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 09:57
GiN
Aš tai naudoju iš www.manjana.lt dezinfektantą alkoholio pagrindu, kuris gali būti naudojamas paviršiams, kurie vėliau liečiasi su maistu. Brangokas, apie 25Lt, bet ilgam užtenka, nes dezinfekuoju tik nedidelius paviršius, šiaip įrangai dezinfekuoti naudoju Oxi. Tikslaus pavadinimo dabar nerandu, kažkas iš Atviro alaus rekomendavo, tai nusipirkau.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 10:30
Giords
Taip, 611 "neskirtas tiesioginiam žmonių naudojimui, maisto srities dezinfekantas" (ištrauka iš parsisiųsti skirtų dokumentų).


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-07-31, 20:29
Giords
Klystu kame? Aš ir nesakau, kad nereikia praskalauti - skalauju, ir dar kaip :o) Kažkada parduotuvėj paprašiau priemonės paviršiams maisto pramonėj dezinfekuoti, tai davė tokį. Normalesnis priemonės aprašymas atsirado tik visai neseniai (gal padėjo ir tai, kad pats kelis kartus kreipiausi į gamintoją, nes nebuvo jokio aprašymo - nei kaip naudoti, nei ar reikia nuskalauti).


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 06:46
vikingas
na kaip suprantu tai esmė išdezinfekuoti taip , kad neisimestų infekcija. ta infekcija yra taip pat kažkokios mielės tik ne tos kurių reikia... mielės yra grybai , todėl reikia dezuinfekavimui fungicidų... praktiškai vienintelis maistui ir liestis su maistu tinkamas fungicidas yra vandenilio peroksidas, juolab kad jis suskyla iki atominio deguonies ir vandens,.. iš to bandau daryt išvadą , kad geriausia priemonė yra peroksidas kas yra OXY CHEMIPRO pagrindinė sudedamoji dalis .


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 07:37
Gytis
Vikinge, infekcija tai ne tik laukinės mielės. Sakyčiau, kad jų reikia mažiau bijoti negu tradicinių bravoro bakterinių infekcijų. Ir jeigu jau taip atsitiko, kad pasigavai infekciją, tai su oxy jos tikrai neatsikratysi.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 11:43
vikingas
tai kas tavo manymu ta infekcija ?? kokios bakterijos ar virusas ar grybai ??


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 12:08
Gytis
Turbūt svarbūs tik tie patogenai, kurie sugadina alų. Neturiu statistikos, bet spėju,kad laukinės ar tiesiog nepageidaujamos mielės nėra rimta problema bravoruose. Įskaitant ir namų bravorus.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 12:37
Regis
Vikingas: bakterijos tame tarpe. Pieno, daržovių, mėsos rūgimą sukeliančios bakterijos. Nors dėl konkretaus atsakymo "kas ta infekcija" matyt reiktų kreiptis į mikrobiologus, dirbančius didelių bravorų laboratorijose.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 13:51
AntaKalnietis
Vikinge, aplinkoje natūraliai visa grybų ir mikroorganizmų "enciklopedija" ištisomis populiacijomis bujoja. Nuo ko prasmirsta ir sugenda mėsa, žuvis, nuo ko supūna ar supelėja daržovės ar vaisiai, nuo ko surūgsta pienas, sultys ir t.t.? O misos cukrus - vienas iš tų "maistų", kurio labai daug visokių matomų ir nematomų gyvybės formų labai nori. Juk net pati motina gamta sudėliojus viską taip, kad tas pats miežio grūdelis savo dygimui ir pirminiam augimui skirtas medžiagas saugo krakmolo forma, o krakmolas virsta cukrumi tik dygimo (germinacjos) metu.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-08-01, 14:59
Gytis
Jeigu konkrečiai, tai acetobakterijos ir laktobacila. Kiek žinau, šitos dažnausios. Apie alaus tuberkuliozę neteko girdėti.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 12:44
gvolkas
Rašau gerokai nustebęs. Visada esu apsėstas švaros manijos ir dar niekada nepagaminau infekuoto alaus. Esu be bėdų atidaręs savo butelius po metų ir pan, laikęs butelius kambary per vasaros karščius - visada viskas ok. Na, ok - per daugiau nei septynis šimtus litrų buvo keistos rūgštelės viename milk stout butelyje, kur gal buvo įsiveisus kokia kvaraba.

Šiandien ruošiau nešt porą butelių prieš savaitę subuteliuoto pale ale šaldytuvo link (VAKui) ir, pakėlęs butelį prieš langą pažiūrėt alaus skaidrumą ir kaip nusėdo mielės, pamačiau xz ką. Prie butelio sienelių (iš vidaus) aluje ir oro tarpe po kamšteliu yra keliolika lyg maistinių muselių. Tai tikrai nepanašu į kokias nuosėdas, o veikiau į kažkokius vabalėlius, o tiksliau - į maistines museles suglaustais sparnais. Tie objektai prikibę prie sienelių ir nejuda, nenukrenta net pajudinus butelį. Greit permečiau akimis kitus butelius ir nieko panašaus nepastabėjau. Įtariu, jog tai butelio problema.

Dalis butelių, naudotų šiam alui, parkeliavo iš išvykų (kur buvo gertas kitas alus); kita dalis kabėjo ant butelių medžio kelias savaites (apie mėnesį). Visi buteliai prieš naudojimą buvo išskalauti karštu vandeniu ir sanitaizinti ta butelių plovimo klizma iš Savo alaus su Starsan sanitaizeriu.

Ar Jums buvo nutikę kažkas panašaus ir kokių turite idėjų?


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 12:50
gvolkas
PS. Radau internetuose vieną amerikietį, kuriam su vienu buteliu nutiko analogiška bėda, bet šaip atvejis - retenybė.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 13:26
gvolkas
Na, muselės tai ne retenybė, bet iš kur jos butely? Net jei ten ir pateko anksčiau, kaip išlaikė prapūtimą karštu vandeliu ir Starsan'u?


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 13:34
Regis
Metas dabar toks, šitų muselių visur gyvas galas. Laukiu pirmų šalnų ir šių parazitų sezono pabaigos. Nes dabar įsipilk bokalą alaus terasoje, nusisuk - atisuk ir jau bokale kelios maudosi. Hrrr.... :)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 14:18
GiN
Man su tomis muselėmis irgi buvo keletas butelių. Jos kažkaip tvirtai prisisegusios prie stiklo, labai sunkiai išploviau karštu vandeniu, reikia ilgokai pamirkyt. Jei tik praskalavai, tai nenuostabu, kad jos ten ir liko. Bet gal nenuodingos? ;)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 17:58
AntaKalnietis
gvolkas - įtariu tos muselės į butelį su alumi pateko labai paprastai - iš fermenterio kranelio, nes jos į kranelio snapelio vidų puikiai sulenda. Bent man taip buvo, kada net kelios į kolbą pateko kai matavau besifermentuojančio alaus tankį...O pilstant alų manau jas gan sunku ir pastebėti, juolab, kad ne vieną ir ne du butelius žmogus buteliuoji ir jų nevartai, su padidinimo stiklu neieškai supilstyto alaus buteliuose tų prakeiktų drozofilų.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-11, 18:05
GiN
Manau, kad jos pateko į butelį, ten numiro ir prilipo, paskui dar pridžiūvo. Jei patektų iš kranelio, tai laisvai sau plaukiotų :)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-12, 06:35
zbs
tokius darinius vasara dažnai atrandu kai buteliai po alaus neplauti ilgiau pastovi. Ten tų musių lervos ar kas tvirtai prisikabina prie butelio sienelių, paprastu skalavimu nelabai išsiplauna, tenka su šepečiu drožt.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-12, 07:20
gvolkas
Fermenteriai mano be kranelių. Fermentuoju šaldytuve. Tenka įtart invaziją į butelį.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-12, 07:21
Peckelis
Kolegos - ar niekad nebandėte išgertus butelius paprasčiausiai praskalaut, o su užspaudžiamais kamščias - dar ir uždaryt. Vaisinės muselės (drozofilos) tokių patalpų nebevertina:)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-09-13, 20:38
puaka
Tingiu kartotis, bet noreciau isgirsti protingus argumentus kam ir del ko dezinfekcijai netinka ''611'' ?

Savo argumentus isdestysiu artimiausiame VAKe

(buvau ne LT kuri laika)


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-10-19, 16:35
puaka
Beieskant geresniu, pigesniu, lengviau naudojamu ir t.t. plovimo/dezinfekavimo priemoniu alaus gamyboje atradau, kad placiai naudojamas "Divostar VC3"

http://www.sanitace-dezinfekce.cz/zbozi ... ar-20l.htm

Nerandu, kur jo nusipirkti LT, gal kas nors zinote kas prekiauja?

Ar apskritai verta pirkti?


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-10-20, 19:06
Sidrininkas
Kad jau klausiate, pasireklamuosiu

Produktu Divostar prekiauja UAB Manjana http://www.manjana.lt/catalog/view/1138/98/0/page:1
Tik šis produktas nieko nedezinfekuos. Tai yra stiprus šarminis ploviklis. Minimalus išfasavimas 20 litrų. Naudojama 0.3-5% koncentracijos tirpalas.
Ten pat rasite daug profesionaliu ploviklių ir dezinfektantų mažesniais išfasavimais. Žiūrėkite tarp produktų, skirtų restoranams. Pvz. cia http://www.manjana.lt/valymo-priemones/6/1/


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-10-20, 19:17
puaka
Dekui Sidrininkas,

Sita buvau rades, bet ar cia tikrai tas pats?

Pagal aprasyma labai panasus, bet kazkur dingo VC3 prierasas.


Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai

Parašytas: 2014-10-20, 19:29
Sidrininkas
Tas pats. VC3 nera prierasas. Tai rodo, kad produktas priklauso tam tikrai grupei.

Atkreipkite demesi, kad tai yra pramoninis produktas. Ka jus veiksite su tokiu kiekiu? As nezinau, kiek jus alaus verdate ir kokio dydzio jusu talpos, bet jeigu tai darote namudinemis salygomis,tai ta bakeli naudosite 10 ir daugiau metu. Dar reikia tureti omeny, kad visi (ok, 90%) pramoniniai produktai yra labai agresyvus. Sitas labai agresyvus.