Infekcija

Vartotojo avataras
almantas
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2013-04-02, 19:15

Infekcija

Standartinė almantas »

Sveiki, issiviriau pirma alu ir manau, kad teks pilt lauk. kvapas kaip gerai panesiotu kojiniu, o atidarius tryksta fontanai ;D jei gerai suprantu alus uzkrestas. Noreciau suzinoti daugiau infekcijos pozymiu, kada jis dar vartojamas , o kada jau pilamas.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis »

Infekcija, techniškai, yra kitoks rūgimas nei buvo planuota. Jei gerai pamenu - sveikata tai nepavojinga. O alus (apskritai) vartojamas tada, kai jis patinka. Jeigu nepatinka - pilamas lauk. Ir tai nebūtinai turi būti infekcija ;)

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Infekcija

Standartinė runce »

dažniausiai (bet ne visada), užkrėstasalus yra rūgštus,o kojinių kvapas atsiranda po labai ilgo brandinimo, kai mielės pradeda pūti ar šiaip dėl prasto mielių darbo (bet tik dažniausiai, ne visada). po kiek laiko ragauji savo alų? dėl fontanų, matomai pergazavai, tipinė naujokų klaida

Vartotojo avataras
almantas
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2013-04-02, 19:15

Re: Infekcija

Standartinė almantas »

Paragavau po savaites. Is pradziu pamaniau, kad gal as neprates prie alaus ne is parduotuves, bet kvapas taip riecia nosi, kad pasidare itartina. Kadangi tai pirmas virimas neturejau su kuo palygint. Dabar galvoju nest i rusi toliau brandint ar atlaisvint butelius ;D

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Infekcija

Standartinė runce »

prieš pildamas lauk duok paragaut labiau patyrusiems

Vartotojo avataras
almantas
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2013-04-02, 19:15

Re: Infekcija

Standartinė almantas »

sunku rast cia pas mane labiau patyrusiu ;DD fermentuojasi antras virimas, reiks palygint , o sita suvaisint draugams sylanciu oru proga ;)

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Infekcija

Standartinė runce »



Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Infekcija

Standartinė west »

po savaitės anksti kažką spręst. palaikyk šaltai dar savaitę ar gal net porą. tada jau bus tikrai aišku.

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Infekcija

Standartinė AJ »

Įmesk receptą savo. Gal bus kaip man pranašavo, kai dariau dunkelweizen su WB-06 mielėm ir dalis karamelinio salyklo ėjo, ne vienas pranašavo rezultate smirdančių kojnių kvapą. Nors realiai to nėra :)

Vartotojo avataras
almantas
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2013-04-02, 19:15

Re: Infekcija

Standartinė almantas »

dariau pagal pavasarinis elis recepta, pirmam kartui pasirodė gan nesudėtinga, bet dejau dar puse kg karamelinio salyklo ;]

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis »

Prie temos: mano alus rūgštėja kas antra partija. Jau net iš nevilties išlipau (čia sekanti stadija) ir alų tenka vartoti nebrandintą - iki mėnesio saugojimo. Pirmas kelias svaites - gerai, vėliau nurūgštėja.

Viską išbandžiau. VISKĄ.

Chemijas, šmemijas, viską dezinfekavau, rūpinausi kaip laboratorijoje, mielės tik naujos ir kadagio šakelėmis namus smilkiau ir pasaulio šalis pagal feng-shui fermentuojant rinkau - niekas nepadeda.

Dabar iš beviltiškumo svarstau tris kelius: viską padegti ir išvalius pradėti iš naujo, pasikviesti kunigą namų pašventinimui ir piktųjų alaus dvasių išvarymui arba - virti kvietinukus ir po fermentacijos suvartoti/išdalinti trijų savaičių bėgyje.

Kažkoks košmaras...

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis »

Tai gal naudok stipresnę chemiją? Ką nors žiauraus, kokį 5 proc. rūgšties tirpalą ar pan.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis »

Nesu stiprus chemijoje. Naudoju tai, ką perskaitau forumuose ir randu nusipirkti.

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Infekcija

Standartinė DV »

Regi,

fermentuoji kubile su plastikiniu kraneliu?

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Infekcija

Standartinė Maegnar »

"Garsiai mąstant"

a) čia Užkalnio prakeiksmas :D

b) infekcijos ieškok ten, kur sunkiai valoma - kranelis, žarnelė, etc.

c) bandyk, kaip sakė Gytis, stipresnius tirpalus. Nzn dėl rūgšties, aš galvočiau apie jodą

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Infekcija

Standartinė pofke »

Jei plastikinis fermenteris, 5% NaOH tirpalas man padėjo, tik atsargokai su juo elgtis reikia. Užpildyt visą fermenterį sklidinai. Palikt per naktį. Po to labai lėtai per kranelį išleist. Kelis sykius gerai perplaut. Svarbu su pirštinėm būt ir kitom apsaugos priemonėm.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Infekcija

Standartinė west »

na o vari su nerudeika kuom nupilt? nes manęs irgi laukia panaši procedūra po kelių parūgštėjimų.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis »

5% NaOH tirpalas tai faktiškai yra masinio naikinimo ginklas :D

Esmė yra užpildyti visą fermenterį iki pat viršaus ir laikyti ilgesnį laiką.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Infekcija

Standartinė pofke »

Varį su nerūdelka tuo pačiu kaustiku galima. Nereaguoja.

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Infekcija

Standartinė AJ »

Girdėjau Coca Cola neblogai naikina visokius kenkėjus.. :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis »

@AJ

Tik nesakyk, kad tuo tiki :)

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Infekcija

Standartinė runce »

gal apynių rūgštys nesiizomerizuoja? jei čia viskas tvarkoj,mesčiau lauk visus daiktus su kertuotais, sunkiai plaunamais paviršiais: kubilą su kraneliu, burbuliatorių, gyvatuką ir t.t. tada viską perkaitinti verdančiu vandeniu ar orkaitėje (chemija gali ne visur prieiti), nors NaOH,kaip minėjo, rimtas reikalas. stebuklų nebūna, rūgštėja - perdaug bakterijų pasigauni

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Infekcija

Standartinė Peckelis »

Dar vienas žmogiškasis faktorius. Gal kur apie tavo alų pikta ir blogo linkinti moteriškė sukiojasi. Ta prasme, ragana žiežula. Tokių pasitaiko, kad ką ten alus - gyvenimas nurūgštėja (aludarėms ir kitoms pozityvo skleidėjoms - nekreipti dėmesio). O jei rimtai, smulkius ir visokių vidinių ertmių ir nelygumų turinčius daikčiukus, jei nebijo 100 laipsniu C, pavirinti taip kokį pusvalandį. Viskam kitam, o ir tiems virintiems, naudoju vandenilio peroksidą. Naikina visas žinomas ir dar debesį nežinomų bakterijų bei visą kitą gyvastį. Priklausomai nuo poreikio, koncentraciją darausi nuo kokių 2.5 iki 6 %. Gal kada išsidursiu, bet kol kas veikia.

Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Infekcija

Standartinė lukasvera »

Aš sunkiai prieinamas vietas (kranelis, gyvatukas)bandau dezinfekuoti karštais garais, senukuos pirkau ~50 lt.

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Infekcija

Standartinė erstikis »

"...karštais garais, senukuos pirkau ~50 lt."
Apie šitą plačiau prašyčiau. Kas tai per daiktas?

Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Infekcija

Standartinė lukasvera »

Suradau: http://www.senukai.lt/technika-ir-elekt ... 009_4.html
Tik kaina ne ta, gal akcija buvo :)

Nežinau ar tinka dezinfekuoti, bet visgi karšti garai.

Vartotojo avataras
ExDigi
Pranešimai: 48
Užsiregistravo: 2012-10-23, 13:58

Re: Infekcija

Standartinė ExDigi »

Šiandien gi Senukuose akcija -30%, puiki proga sutaupyti kelis litus.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis »

Fermentuoju klasikiniame plastikiniame kubile su kraneliu. Viską stropiai plaunu. Kranelį prieš įsukdamas dar visą išardęs su tarpinėmis ir veržle ne šiaip nuskalauju, o mirkau dezinfekciniame tirpale. Jokių žarnelių / gyvatukų / vamzdelių nenaudoju. Puodai po virimo keliauja į indaplovę. Žmona alų mėgsta, aplink surūgusi nevaikšto, nužiūrėt neturėtų.

Suprantu, kad stebuklų nebūna ir kad kažkur yra bakterijų šaltinis, tačiau niekaip nerandu tos vietos, dėl ko viskas taip vyksta.

Juolab, kad ne visos partijos nurūgštėja - kas antra.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis »

Kaip dezinfekuoji fermenterį?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis »

Po fermentavimo viską su kempinėle išplaunu. Išdžiovinu. Laikau sausai. Prieš naudojimą kraniuką su priedais mirkau skystyje, tada surenku fermenteryje. Fermenterį ir dangtį nupurškiu dezinfektantu ir laikau 15min. Tada pilu atvėsintą misą. Jeigu apyniai ne maišelyje - naudoju nerūdeikines groteles nukošimui, jas irgi 15min. nupurškęs dezinfektantu laikau.

BUTTON_TOPIC_LOCKED