Puslapis 16

Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 19:43
almantas
Sveiki, issiviriau pirma alu ir manau, kad teks pilt lauk. kvapas kaip gerai panesiotu kojiniu, o atidarius tryksta fontanai ;D jei gerai suprantu alus uzkrestas. Noreciau suzinoti daugiau infekcijos pozymiu, kada jis dar vartojamas , o kada jau pilamas.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 19:52
Regis
Infekcija, techniškai, yra kitoks rūgimas nei buvo planuota. Jei gerai pamenu - sveikata tai nepavojinga. O alus (apskritai) vartojamas tada, kai jis patinka. Jeigu nepatinka - pilamas lauk. Ir tai nebūtinai turi būti infekcija ;)


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 19:52
runce
dažniausiai (bet ne visada), užkrėstasalus yra rūgštus,o kojinių kvapas atsiranda po labai ilgo brandinimo, kai mielės pradeda pūti ar šiaip dėl prasto mielių darbo (bet tik dažniausiai, ne visada). po kiek laiko ragauji savo alų? dėl fontanų, matomai pergazavai, tipinė naujokų klaida


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 20:02
almantas
Paragavau po savaites. Is pradziu pamaniau, kad gal as neprates prie alaus ne is parduotuves, bet kvapas taip riecia nosi, kad pasidare itartina. Kadangi tai pirmas virimas neturejau su kuo palygint. Dabar galvoju nest i rusi toliau brandint ar atlaisvint butelius ;D


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 20:23
runce
prieš pildamas lauk duok paragaut labiau patyrusiems


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 20:29
almantas
sunku rast cia pas mane labiau patyrusiu ;DD fermentuojasi antras virimas, reiks palygint , o sita suvaisint draugams sylanciu oru proga ;)


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-10, 20:54
runce



Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-11, 05:52
west
po savaitės anksti kažką spręst. palaikyk šaltai dar savaitę ar gal net porą. tada jau bus tikrai aišku.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-11, 07:09
AJ
Įmesk receptą savo. Gal bus kaip man pranašavo, kai dariau dunkelweizen su WB-06 mielėm ir dalis karamelinio salyklo ėjo, ne vienas pranašavo rezultate smirdančių kojnių kvapą. Nors realiai to nėra :)


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-11, 09:46
almantas
dariau pagal pavasarinis elis recepta, pirmam kartui pasirodė gan nesudėtinga, bet dejau dar puse kg karamelinio salyklo ;]


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 17:55
Regis
Prie temos: mano alus rūgštėja kas antra partija. Jau net iš nevilties išlipau (čia sekanti stadija) ir alų tenka vartoti nebrandintą - iki mėnesio saugojimo. Pirmas kelias svaites - gerai, vėliau nurūgštėja.

Viską išbandžiau. VISKĄ.

Chemijas, šmemijas, viską dezinfekavau, rūpinausi kaip laboratorijoje, mielės tik naujos ir kadagio šakelėmis namus smilkiau ir pasaulio šalis pagal feng-shui fermentuojant rinkau - niekas nepadeda.

Dabar iš beviltiškumo svarstau tris kelius: viską padegti ir išvalius pradėti iš naujo, pasikviesti kunigą namų pašventinimui ir piktųjų alaus dvasių išvarymui arba - virti kvietinukus ir po fermentacijos suvartoti/išdalinti trijų savaičių bėgyje.

Kažkoks košmaras...


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 18:09
Gytis
Tai gal naudok stipresnę chemiją? Ką nors žiauraus, kokį 5 proc. rūgšties tirpalą ar pan.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 18:16
Regis
Nesu stiprus chemijoje. Naudoju tai, ką perskaitau forumuose ir randu nusipirkti.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 18:53
DV
Regi,

fermentuoji kubile su plastikiniu kraneliu?


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 19:15
Maegnar
"Garsiai mąstant"

a) čia Užkalnio prakeiksmas :D

b) infekcijos ieškok ten, kur sunkiai valoma - kranelis, žarnelė, etc.

c) bandyk, kaip sakė Gytis, stipresnius tirpalus. Nzn dėl rūgšties, aš galvočiau apie jodą


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 19:55
pofke
Jei plastikinis fermenteris, 5% NaOH tirpalas man padėjo, tik atsargokai su juo elgtis reikia. Užpildyt visą fermenterį sklidinai. Palikt per naktį. Po to labai lėtai per kranelį išleist. Kelis sykius gerai perplaut. Svarbu su pirštinėm būt ir kitom apsaugos priemonėm.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 19:59
west
na o vari su nerudeika kuom nupilt? nes manęs irgi laukia panaši procedūra po kelių parūgštėjimų.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 20:02
Gytis
5% NaOH tirpalas tai faktiškai yra masinio naikinimo ginklas :D

Esmė yra užpildyti visą fermenterį iki pat viršaus ir laikyti ilgesnį laiką.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 20:09
pofke
Varį su nerūdelka tuo pačiu kaustiku galima. Nereaguoja.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 20:09
AJ
Girdėjau Coca Cola neblogai naikina visokius kenkėjus.. :)


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 20:25
Gytis
@AJ

Tik nesakyk, kad tuo tiki :)


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 20:38
runce
gal apynių rūgštys nesiizomerizuoja? jei čia viskas tvarkoj,mesčiau lauk visus daiktus su kertuotais, sunkiai plaunamais paviršiais: kubilą su kraneliu, burbuliatorių, gyvatuką ir t.t. tada viską perkaitinti verdančiu vandeniu ar orkaitėje (chemija gali ne visur prieiti), nors NaOH,kaip minėjo, rimtas reikalas. stebuklų nebūna, rūgštėja - perdaug bakterijų pasigauni


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-16, 21:38
Peckelis
Dar vienas žmogiškasis faktorius. Gal kur apie tavo alų pikta ir blogo linkinti moteriškė sukiojasi. Ta prasme, ragana žiežula. Tokių pasitaiko, kad ką ten alus - gyvenimas nurūgštėja (aludarėms ir kitoms pozityvo skleidėjoms - nekreipti dėmesio). O jei rimtai, smulkius ir visokių vidinių ertmių ir nelygumų turinčius daikčiukus, jei nebijo 100 laipsniu C, pavirinti taip kokį pusvalandį. Viskam kitam, o ir tiems virintiems, naudoju vandenilio peroksidą. Naikina visas žinomas ir dar debesį nežinomų bakterijų bei visą kitą gyvastį. Priklausomai nuo poreikio, koncentraciją darausi nuo kokių 2.5 iki 6 %. Gal kada išsidursiu, bet kol kas veikia.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 04:15
lukasvera
Aš sunkiai prieinamas vietas (kranelis, gyvatukas)bandau dezinfekuoti karštais garais, senukuos pirkau ~50 lt.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 04:26
erstikis
"...karštais garais, senukuos pirkau ~50 lt."
Apie šitą plačiau prašyčiau. Kas tai per daiktas?


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 05:32
lukasvera
Suradau: http://www.senukai.lt/technika-ir-elekt ... 009_4.html
Tik kaina ne ta, gal akcija buvo :)

Nežinau ar tinka dezinfekuoti, bet visgi karšti garai.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 06:15
ExDigi
Šiandien gi Senukuose akcija -30%, puiki proga sutaupyti kelis litus.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 06:28
Regis
Fermentuoju klasikiniame plastikiniame kubile su kraneliu. Viską stropiai plaunu. Kranelį prieš įsukdamas dar visą išardęs su tarpinėmis ir veržle ne šiaip nuskalauju, o mirkau dezinfekciniame tirpale. Jokių žarnelių / gyvatukų / vamzdelių nenaudoju. Puodai po virimo keliauja į indaplovę. Žmona alų mėgsta, aplink surūgusi nevaikšto, nužiūrėt neturėtų.

Suprantu, kad stebuklų nebūna ir kad kažkur yra bakterijų šaltinis, tačiau niekaip nerandu tos vietos, dėl ko viskas taip vyksta.

Juolab, kad ne visos partijos nurūgštėja - kas antra.


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 06:57
Gytis
Kaip dezinfekuoji fermenterį?


Re: Infekcija

Parašytas: 2013-04-17, 07:16
Regis
Po fermentavimo viską su kempinėle išplaunu. Išdžiovinu. Laikau sausai. Prieš naudojimą kraniuką su priedais mirkau skystyje, tada surenku fermenteryje. Fermenterį ir dangtį nupurškiu dezinfektantu ir laikau 15min. Tada pilu atvėsintą misą. Jeigu apyniai ne maišelyje - naudoju nerūdeikines groteles nukošimui, jas irgi 15min. nupurškęs dezinfektantu laikau.