Puslapis 56

Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 07:34
puaka
Pas mane sitos mieles apie 2 savaites burbuliavo, ir nieko viskas gerai gavosi.Kokioj temper. fermentuoji ?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 08:04
Rimantassp
Viriau 20L alaus, dėjau 6 g Magnum - 60min. + 12 g Tradition - 15min., kartu dėjau ir airiškos kerpenos, bet čia ne prie ko ji. Fermentacija vyksta prie 20C. Man įdomu kokie požymiai sugadinto alaus fermenteryje?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 08:26
Gytis
Rimantai, aitrus kvapas ir skonis gali būti infekcijos požymis.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 10:11
west
arba nepratusiam aitrus kvapas gali būt angliarūgštės kvapas. o skonis tai nesusigūlėjęs apynių kartumas ir jauno alaus skonis.
man pirmas iš fermenterio irgi atrodė sugedęs.

ale pabuvęs buteliuose pasidarė geras.
nes kai būna tikra infekcija tai dažniausia nebekyla klausimų būna aišku.
prieš išpilant siūlau duot kam nors dar paragaut ir paklaust ar panašu į alų.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 10:51
Regis
Dar prie ankstesnės temos apie sausas mieles ir infekciją.

Vakar kalbant su Džiuljeta uždavėm labai tiesų klausimą: ar sausos mielės iš pakelio gali būti infekcijos šaltinis? Atsakymas buvo trumpas aiškus: Taip. Ir taip dažnai pasitaiko.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 11:05
Artis
Apie sausas pridursiu tiek, kad internetuose ieškojau apie tai informacijos.

Labai nedaug info. Bet iš to ką radau susidariau vaizdą, kad tai ankstesnių laikų problema ir gan dažna.

Kadangi Džiuljeta pasakojo, kad jie nuo 98 m. naudoja esamas skystas mielės, kurias perka iš mielių banko, tai mano prielaida, kad ŠUA galėjo iki 98 m. naudoti sausas mielės ir Džiuljetai iš tų laikų liko nekokie prisiminimai apie sausas mielės.

Visgi neatmetu, kad ir dabar karts nuo karto gali pasitaikyti problemų su sausomis mielėmis, bet gal ne tokiais mastais kaip anksčiau.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-06, 12:25
Rimantassp
Šis virimas buvo mano 10-tas, bet tik šį kartą toks įtarimas, kad su alumi kažkas negerai, vien ir dėlto, kad labai ilgai "burbuliuoja". Kadangi šį savaitgalį planuoju virimą, todėl rytoj supilstysiu į butelius, dalį į plastikinius, nelaukdamas kol baigsis burbuliavimas, aišku tikrinsiu plastikinių butelių kietumą. O paskui po kelių dienų paragausiu.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-17, 12:54
Rimantassp
Įsipyliau šio alaus į bokalą: spalva graži, alus skaidrus, puta nebloga, atrodo kaip geras :) o ir to blogo skonio mažiau liko, gal po 2-3 savaičių ir visai nebeliks ;) Kyla mintis - gal čia visai ne infekcija? Jeigu būtų infekcija, tai alus nurūgštėtų? O šio alaus prieskonis, lyg būtų šiek tiek acetono ar kažko panašaus įpilta.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-17, 13:18
gvolkas
Fuzeliai. Reiškia, jog fermentacija vyko per aukštoje temperatūroje. Prie kiek laipsnių C fermentavosi?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-17, 13:19
gvolkas
Paskaičiau aukščiau. 20 C buvo fermenteryje ar išorėje?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-17, 13:44
Rimantassp
20C rodė lipdukinis termometras, priklijuotas ant plastmasinio fermenterio sienelės. Neturėtų būti didelis temperatūrų skirtumas?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-18, 08:37
Rimantassp
Skaičiau, kad fuzeliai gali susidaryti dėl mažo PH. O koks vanduo Alytuje aš nežinau? Kadangi neturėjau didelio puodo misos virimui, todėl misą (17L) fermenteryje skiedžiau virintu atšaldytu vandeniu 4L, gal galėjo dėlto tie fuzeliai susidaryti?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-18, 10:32
Rimantassp
Ok, Maistra, susisieksim :)


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 17:31
Regis
Aš jau gal nusibodau, bet pasikartosiu apie dezinfekcijos svarbą - gal kam pravers ir mokysis iš mano klaidų.

Išviriau lagerį. Po poros mėnesių atsidariau butelį paragaut - nusikeikiau: nurūgštėjo. Ne tai, kad labai, bet akivaizdžiai. Kontrolinis antras - irgi. F**k. Palikau gulėt. Šiandien prireikė taros, nutariau išpilt ir išvalyt. Pirmą pilu - smirda. Antrą - smirda, trečią - ne, ketvirtą... stop. Pripyliau stiklinę, paragavau: superinis alus! Sekantis - super. Dar vienas - infekcija. Dabar žaidžiu loteriją - ką į kriauklę, o ką - į bokalą.

Išvada: butelius ir keramikinius kamščius dezinfekuot privaloma taip pat dėmesingai, kaip fermenterius ir likusią įrangą.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 17:41
Giords
Mano kai kurių butelių su keramikiniais kamščiais tarpinės prilipo prie tų "keramikinių" kamščių ir niekaip jų neatplėšiu, kad pradezinfekuoti. Niekas su tuo nesusidūrė?


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 17:49
Maegnar
Man atrodo cia ne "prilipo", o priklijuoti. Mano tokiu dauguma. Tai i Oxy imest pries naudojima turetu uztekti.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 17:52
Peckelis
Aš kažkaip niekada nenuiminėjau. Išsegu visa mechanizmą, butelį į orkaitę, o uždarymą pavirinu 15-20 minučių, po to praplaunu H2O2.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 18:06
Regis
Nevirinu. Guminė tarpinė tęžta nuo virimo. Išsegu iš butelio visą mechanizmą, praplaunu saikingai karštu vandeniu ir pamerkiu į Oxy.

Kol buteliai kepa orkaitėje ir vėliau atvėsta - užtenka santykio sy Oxy.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-24, 21:25
AntaKalnietis
Aš tai pastebėjau tokį dėsningumą, kad stiklinių butelių (turiu omeny tuos litrinius, "flip top") tarpinė dažniausiai prikimba tada, jei buteliai būna laikomi uždarytais ilgesnį laiką ir užspausti. Ta tarpinė tada tarsi "prisisiurbia" (o užspaudimo jėga ten irgi nemenka). Nuo šiol darau taip, kad visų pirma, bent jau gerai praskalauju butelį po alaus išgėrimo (ar iškart, ar bent jau po kelių valandų). Tada pripilu vandens, dar palaikau kokią valandą. Po to išpilu vandenį, pastatau jau į laikymo vietą, bet kamštelį tik uždedu ant viršaus jo neužspausdamas...Iki šiol kažkaip nebeliko problemų su tarpinės "prilipimu"...Be to, jei butelys, kad ir gerai praplautas, ilgesnį laiką uždarytas pabūna (tarkim savaitę ar daugiau), ne tik būna, kad tarpinė prilimpa, bet ir kažkoks nemalonus raugo kvapas butely būna...Matyt nuo mielių ir kitų dalykų, kas visu 100.00% neišplauna ir neišsinaikina be dezinfekcijos...


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-25, 06:54
Burbulas
Butelius pasterizuoju garais, o kamščius nupurškiu Bacilol'u. Šis spiritinis dezinfekantas labai skvarbus - įteka į visus plyšelius, todėl guminių tarpinių net nenuiminėju.


Re: Infekcija

Parašytas: 2014-03-25, 07:41
lukasvera
Na pasakysiu kaip nereikia daryt :)

Tusčią (išgertą) butelį praskalauju ir kada pilstau praskalauju su OXI tirpalu pora sekundžių, tada dar porą su vandeniu iš krano (seniau ir orkaitje kaitinau ) ir pilstau alų. Mano manymu dar nenurūgštėjo, na tarkim pora iš šimto. Nors seniau tamsus alus turėjo (man nepiktybišką rūgštelę), čia dėl deginto salyklo sakyčiau, nes ji laikui einant nedidėjo.

Šiaip alus suvartojamas, tačiau stengiuosi palikti keletą butelių ilgesniam laikui (apie puę metų išstovi, kai kada buvo ir iki metų) - nenurūgštėja.

Manyčiau svarbiau fermenterio "švara", nes nurūgštės viss virimas.

Plius naudoju gyvatuką žarnoje, nžn kaip pavadinti teisingai, jo atsisako dėl užkrato tikimybės. Aš jį praplaunu verdančiu vandeniu prieš ir po. Jau pusę metų jo dar nekaltinu.

Paskutiniu laiku Žmona jau juokiasi iš mano "dezinfkcijos", tačiau tikiuosi kitas mano pasisakymas nebus kaip atsikratyti užkrato.


Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-29, 11:22
ignasv81
Sveiki, esu naujokas aludarystėje. Pasiskaitęs apie alaus nurūgštėjimus ir infekcijas vis tiek nesuprantu kas atsitiko su mano 5 alaus partija. Gal būt pasirinkau per sudėtingą receptą: http://homebrewchef.com/120minuteIPArecipe.html Pirmas 2 d. burbuliavo kaip verdantis, kvapas buvo geras ir graži puta. Paragavus alus labai kartus, bet gi ši IPA ir turi būti labai karti. Nuo 3-4 d. buvusios gražios putos dingo, uždėjus kitas mieles fermentacija vyksta, burbuliuoja, bet putos labai keistos ir tas kvapas... Kvapas kaip kojinių ar kažko labai dvokiančio. Ir niekaip nesugalvoju ką su juo daryti? Ar tai gali būti nuo dedamos dekstrozės su apyniais ar tiesiog jam reikia daugiau laiko. Dabar jau 6 d. blogo kvapo kaip ir nėra šiek tiek juntamas, bet uodžiant angliarūgštė duoda į nosį, kad net akys užsimerkia. O gal būt jau ne dėl mielių ten burbuliuoja, o dėl pridėtos dekstrozės? O gal būt laikyti ir atnešti paragauti į VAK susitikimą?

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-29, 12:21
Lrytas1
OG: 1.200 pasiekei ? Jei taip tai oi dar burbuliuos jis pas tave minimum kokias 3 savaites :)

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-29, 19:44
ignasv81
Tai va, kad hidrometro neturiu, nes žadėjau pirkti Ebay refraktometrą ir nenusipirkau nei vieno. Tad į šį klausimą atsakyti negaliu :D Paragavau dabar tai lyg ir nieko, kvapas toks pats tik silpnesnis. Manau, kad gavosi tik reiks jam ilgai pasibrandinti. Be to skonis visai neblogas. Atnešiu į VAK`ą paragauti :)

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-30, 00:21
Peckelis
Kad į VAK`ą žadi atsinešti, gerai.
Ir kažkiek apie įrangą. Pirmam virimui reikia puodo. Viskas. Kažkas išeis, turės būti gerai. Antram virimui jau, būk katalikas, nusipirk hidrometrą (kitaip sacharometrą) ir termometrą. Gal ir ne lygis, bet dabar net bazinių duomenų neturi ir klaidžioji kaip rūke. Seniuose keturis pinigus už hidrometrą paliksi - rytojau dieną užmirši nepakeliamas išlaidas :D
Trečiam virimui jau... (įsirašyk pats).
Tą virimų seką pateikiau kažkiek hiperbolizuodamas. Nei žinau, kiek virei, nei labai reikia. Tik sakau, kad gadžetų poreikis gali ateiti ir palaipsniui, jau žinant, ko nori ar reikia.

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-30, 09:54
ignasv81
Kad viską turiu tik refraktomerto nėr :) Užsisakiau Ebay 11 EUR. Tikiuosi nepjaus grybo :D

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-30, 18:34
Peckelis
Iš tikro, matuoja ne eurai, o prietaisas. Nors daugmaž normalūs prasideda kažkur nuo 40-50 pinigų, gali atsitikti, kad ir tavasis kažką ton pusėn rodys :)

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-31, 18:45
gedas512
Sveiki, prieš savaitę viriau alų DUONIUS (receptas: http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... raktu.html), tai mano trečiasis virimas. Pirmus du kartus viriau iš skysto salyklo ekstrakto+ grūdų mirkymas. Ši kartą jau tekinau misą. Po savaitės misos tankis 1.014, kvapas toks slogus, nemalonus ir skonis nemalonus. Fermentacija vyko prie 20oC. Iš pradžių burbuliavo stipriai,o dabar visais sustojojo. Nežinau, kolegos, ar tai infekcija ar dar kažko tikėtis. Šiaip pirmieji mano virimai pavyko, alus geriamas ir skanus gavosi o dabar lyg katė būtų tame aluje mirkus... Kas daryt, brangieji bendraminčiai? :)

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-31, 20:39
Domaso
Na, tavo susakyti duomenys nelabai ką pasakys - 1.014 tokiam "Duoniui" jau tikrai atrodo kaip pasibaigus fermentacija. Laisvai gali būt kad per savaitę ir susifermentavo, tai čia viskas ok. Bet jei ten trenkia nudvėsusia kate, tai tikrai gali būt kokia infekcija... O koks tas skonio "nemalonumas"?
Man kartais būna, kad po fermentacijos alus gal kiek ir nemaloniai kvepia (bet aišku tik maža dalelyte nemaloniai), bet kai viskas išskaidrėja ir subręsta, būna viskas ok.
Jau turbūt vis tiek nieko nepakeisi - gali pabandyt išpilstyt (bent dalį), gal kas išeis kai pastovės buteliai kokius 4 mėnesius.
Šitų mielių aš nenaudojęs, gal kas naudojęs pasakys. Girdėjau, kad kai kurios mielės duoda nemalonų kvapą/skonį, tai kol tokios mielės nenusėdusios, tai ir alus bus nemalonus.

Re: Infekcija

Parašytas: 2016-01-31, 20:47
gedas512
Šiaip skonis toks švelnus, šiek tiek pritvaikęs, bet kvapas užgožia skonį. Kvapas yra lyg netyčia būtų įmesta kokia neplauta kojinė ar panašiai, kartumo praktiškai nesijaučia, nors išvirta misa buvo karti gana stipriai...