Infekcija

Domaso

Re: Infekcija

Standartinė Domaso » 2016-01-31, 20:52

Palauk kol pakomentuos labiau išmanantys.

Sakyčiau, kad gal koks juodų degintų salyklų nurūgštėjimas galėtų primint tą kojinę, bet kad čia tų juodų salyklų ir nėra... Kartumo tai turbūt ir nelabai turėtum justi, tik 18 IBU, o čia dar alus toks labiau salyklų pagrindo, tai jie tą kartumą ir nurungia..

Kad ir kaip ten būtų, jei tai infekcija, tai nieko nepadarysi, negersi juk per prievartą jei neskanus :)
Kitą kartą bandyk atidžiau viską dezinfekuot, gal padės.
Paskutinį kartą redagavo 1 Domaso. Iš viso redaguota 2016 kartus.

Domaso

Re: Infekcija

Standartinė Domaso » 2016-01-31, 23:03

Pasidarė man įdomu paskaičius šitą temą, čia žiūriu kitus labai tos infekcijos puola, o dezinfekuoja vos ne cheminiais ginklais, ir vis tiek kas antra partija užsikrečia... Man kažkaip dar nepasitaikė nei viena infekcija, nors aš sakyčiau net gana atmestinai dezinfekuoju, jokių kranelių neardau, kai ką tik nupurškiu/pavalau oxy ir tuojau pat nuskalauju vandeniu iš krano, kai kuriuos elementus kartais iš vis pamirštu dezinfekuot, buvau ir ranką iki alkūnės į alų įkišęs, kai bandžiau sugrabaliot išsprūdusį nedezinfekuotą puodelį su mielėm :lol: , nu nebuvo jokių infekcijų nors tu ką (tfu, tfu, tfu).

Man dėl to pasistojo klausimas - gal infekcijos atsiranda visai iš ko kito, o ne nuo pačios įrangos - gal yra kokia terpė/šaltinis toje erdvėje kur darai alų, kad ir pvz ore? Tokiu atveju dezinfekuok kiek nori, vis tiek tos bakterijos prilips kai tik gaus artimiausią progą.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-01-31, 23:28

Domaso rašė:Pasidarė man įdomu paskaičius šitą temą, čia žiūriu kitus labai tos infekcijos puola, o dezinfekuoja vos ne cheminiais ginklais, ir vis tiek kas antra partija užsikrečia... Man kažkaip dar nepasitaikė nei viena infekcija, nors aš sakyčiau net gana atmestinai dezinfekuoju, jokių kranelių neardau, kai ką tik nupurškiu/pavalau oxy ir tuojau pat nuskalauju vandeniu iš krano, kai kuriuos elementus kartais iš vis pamirštu dezinfekuot, buvau ir ranką iki alkūnės į alų įkišęs, kai bandžiau sugrabaliot išsprūdusį nedezinfekuotą puodelį su mielėm :lol: , nu nebuvo jokių infekcijų nors tu ką (tfu, tfu, tfu).

Man dėl to pasistojo klausimas - gal infekcijos atsiranda visai iš ko kito, o ne nuo pačios įrangos - gal yra kokia terpė/šaltinis toje erdvėje kur darai alų, kad ir pvz ore? Tokiu atveju dezinfekuok kiek nori, vis tiek tos bakterijos prilips kai tik gaus artimiausią progą.



Domaso, ar galiu paklausti, kiek tu laiko verdi ir kiek virimų padaręs? Tiesiog noriu suprasti kiek tu čia laiko be infekcijos esi.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-01-31, 23:35

gedas512 rašė:Sveiki, prieš savaitę viriau alų DUONIUS (receptas: http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... raktu.html), tai mano trečiasis virimas. Pirmus du kartus viriau iš skysto salyklo ekstrakto+ grūdų mirkymas. Ši kartą jau tekinau misą. Po savaitės misos tankis 1.014, kvapas toks slogus, nemalonus ir skonis nemalonus. Fermentacija vyko prie 20oC. Iš pradžių burbuliavo stipriai,o dabar visais sustojojo. Nežinau, kolegos, ar tai infekcija ar dar kažko tikėtis. Šiaip pirmieji mano virimai pavyko, alus geriamas ir skanus gavosi o dabar lyg katė būtų tame aluje mirkus... Kas daryt, brangieji bendraminčiai? :)


Alus tamsus ir stiprus, reikės bent 3 mėn. kad subręstų. Jeigu tai ne infekcija, tai kvapai ir skoniai turėtų pasitaisyti. Mano pirmas stiprus tamsus pirmus 3 mėnesius buvo kaip akumuliatorių skystis per pusę skiestas beždžionių šlapimu, bet po kokių 4 mėnesių visai neblogas tapo.

Domaso

Re: Infekcija

Standartinė Domaso » 2016-01-31, 23:41

Gytis rašė:Domaso, ar galiu paklausti, kiek tu laiko verdi ir kiek virimų padaręs? Tiesiog noriu suprasti kiek tu čia laiko be infekcijos esi.

Esu palyginti dar pakankamai žalias, ir tikrai dar daug išmokt reikia.. Verdu alų dar tik kokius 8 mėnesius, jei dabar gerai suskaičiuoju, tai 9 alus tesu išviręs, bet kaip sakiau, infekcija dar nepasitaikė. Nesakau kad jų nebus, tiesiog dar nebuvo, tai neturiu reikalo įtart kad kažką labai blogai darau..
Darau alų dažniausiai lauke, o kai šalta - garaže, o pilstau visada garaže (beje ne pačiam švariausiam :)), čia jei įtakos tai turi...

Tiesa, paskutiniame virime (vakar) visai nenaudojau Chempro Caustic (visada anksčiau tik jį naudodavau ir nuskalaudavau vandeniu), šį kartą viską skalavau tik Chempro Oxi, ir praskalavau vandeniu. Kiek žinau Oxi yra silpnesnis, tai žiūrėsim ar neprisišauksiu infekcijos, jei taip, tada reiks grįžt prie Caustic..

Gytis rašė:Alus tamsus ir stiprus, reikės bent 3 mėn. kad subręstų. Jeigu tai ne infekcija, tai kvapai ir skoniai turėtų pasitaisyti. Mano pirmas stiprus tamsus pirmus 3 mėnesius buvo kaip akumuliatorių skystis per pusę skiestas beždžionių šlapimu, bet po kokių 4 mėnesių visai neblogas tapo.

Man taip irgi buvo su vienu porteriu (8%), nebuvo taip vaizdingai blogai kaip tu nupasakojai :D, bet toks labai neišraiškingas ir blankus buvo, gal kiek ir nemalonus - pastovėjo 4 mėnesius ir susigulėjo viskas. Užtat Gedui ir sakiau, kad gal verta vis dėl to subuteliuot...

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-02-01, 00:09

Domaso rašė:Verdu alų dar tik kokius 8 mėnesius, jei dabar gerai suskaičiuoju, tai 9 alus tesu išviręs, bet kaip sakiau, infekcija dar nepasitaikė. Nesakau kad jų nebus, tiesiog dar nebuvo, tai neturiu reikalo įtart kad kažką labai blogai darau..


Tai infekcijoms dar anksti. Nors jeigu nedezinfekuoji, gal tau greičiau ateis. Jeigu su tokia dezinfekcija, kaip aprašei, padarysi kokius 40 virimų be infekcijos, tada galėsi drąsiai sakyti, kad dezinfekcijos nereikia.

Domaso

Re: Infekcija

Standartinė Domaso » 2016-02-01, 00:29

Gytis rašė:Tai infekcijoms dar anksti. Nors jeigu nedezinfekuoji, gal tau greičiau ateis. Jeigu su tokia dezinfekcija, kaip aprašei, padarysi kokius 40 virimų be infekcijos, tada galėsi drąsiai sakyti, kad dezinfekcijos nereikia.

Ar aš kurioj nors vietoj sakiau, kad dezinfekcijos nereikia? Aš tik tokį klausimą/pasamprotavimą parašiau, kad gal infekcijos "židinys" irgi turi didelę reikšmę.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-02-01, 09:30

Domaso rašė:
Gytis rašė:Tai infekcijoms dar anksti. Nors jeigu nedezinfekuoji, gal tau greičiau ateis. Jeigu su tokia dezinfekcija, kaip aprašei, padarysi kokius 40 virimų be infekcijos, tada galėsi drąsiai sakyti, kad dezinfekcijos nereikia.

Ar aš kurioj nors vietoj sakiau, kad dezinfekcijos nereikia? Aš tik tokį klausimą/pasamprotavimą parašiau, kad gal infekcijos "židinys" irgi turi didelę reikšmę.


Na tai gyreisi, kad tiksu Oxi praplauni ir tiek. Tikrai infekcijai tas Oxi tik burnos gaiviklis, ne daugiau.
Iš oro gausi nebent jeigu atvirą šalia kokių raugintų kopūstų laikysi. Infekcija paprastai atsiranda ten, kur lieka neišplautos misos. Kraneliai visokie, virimo maišeliai ir panašiai. Tarkime po fermentacijos kranelio neišsuk ir palik fermenteryje ir tik oxi praskalauk, tai ilgai netruksi infekciją gauti.

gedas512
Pranešimai: 21
Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47

Re: Infekcija

Standartinė gedas512 » 2016-02-01, 11:25

Domaso rašė:Palauk kol pakomentuos labiau išmanantys.

Sakyčiau, kad gal koks juodų degintų salyklų nurūgštėjimas galėtų primint tą kojinę, bet kad čia tų juodų salyklų ir nėra... Kartumo tai turbūt ir nelabai turėtum justi, tik 18 IBU, o čia dar alus toks labiau salyklų pagrindo, tai jie tą kartumą ir nurungia..

Kad ir kaip ten būtų, jei tai infekcija, tai nieko nepadarysi, negersi juk per prievartą jei neskanus :)
Kitą kartą bandyk atidžiau viską dezinfekuot, gal padės.


Šiaip tas DUONIUS alus dabar labai drumstas yra po 8 dienų fermentacijos, daug mielių jame plaukioja, turi nusėsti manau. Bandysiu subuteliuot jį ir brandinti ilgiau. Kažin labai durnai pasielgčiau, jeigu cukraus sirupe, skirtame užgazavimui, papildomai pavirčiau kokių apelsino žievelių ar pan. dėl aromato?

Domaso

Re: Infekcija

Standartinė Domaso » 2016-02-01, 13:02

Gytis rašė:Na tai gyreisi, kad tiksu Oxi praplauni ir tiek. Tikrai infekcijai tas Oxi tik burnos gaiviklis, ne daugiau.
Iš oro gausi nebent jeigu atvirą šalia kokių raugintų kopūstų laikysi. Infekcija paprastai atsiranda ten, kur lieka neišplautos misos. Kraneliai visokie, virimo maišeliai ir panašiai. Tarkime po fermentacijos kranelio neišsuk ir palik fermenteryje ir tik oxi praskalauk, tai ilgai netruksi infekciją gauti.

Tai žiūrėsim, gal ir sulauksiu pirmos infekcijos (aišku geriau kad ne :)), nes tik šį kartą naudojau Oxi vietoj Caustic (Caustic baigėsi..)
Kranelių iki šiol niekad neišsukinėdavau, bet su Caustic praskalaudavau fermenterius, na kituose virimuose matau kad reikės išsukinėt, nes grėsmė didelė..

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 710
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Infekcija

Standartinė GiN » 2016-02-02, 19:03

Gedai, jokių žievelių tau dar nereikia, subuteliuok alų, pasižiūrėk, kaip jis bręsta, kaip kinta, kaip dingsta "nemalonus" kvapas ir pan.

Kas čia tiems pradedantiesiems aludariams su prieskoniais pasidarė, vakar vienas klausė gal į porterį ką nors mestelti vertėtų (antras virimas jo). Šiaip yra gana nedaug alaus stilių, kuriuose tradiciškai naudojami prieskoniai. Bet net ir jų nenaudojant tiek skonių galima išgauti, kad visada prieš norėdami naudoti prieskonius paklauskite savęs - o kam? :) Duonius su apelsinų kvapu? Ar tu to tikrai nori? :)

ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Infekcija

Standartinė ignasv81 » 2016-05-10, 21:35

Turiu tokią problemą: alus pastovėjęs 2 - 3 savaites nurūgštėja arba pasidaro labai prasto skonio. Taip atsitinka su visa partija. Alus fermenteryje būna geras, nes dabar darau eksperimentą, Oktoberfestą laikau fermenteryje jau trečia savaitė ir skonis puikus (laikysiu dar pora savaičių, stebėjimui). Ar gali būti, kad infekciją pasigaunu išpilstydamas? Pvz.:
1. Alus prisigaudo deguonies ir deguonis laikui bėgant sugadina alų (pilstau per vamzdelį, 20 l išpilstau per 30 min);
2. Buteliai dulkini, stovi virtuvėje po stalu neuždengti (jų nešveičiu, nes vizualia akimi nėra jokių nešvarumų, tik dezinfekuoju su star san);
3. Alus sugenda dėl Star Sano, nes nelaukiu kol pilnai išdžiūsta (bet YouTube mačiau, kad niekas nelaukia).

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-05-10, 21:48

ignasv81 rašė:Turiu tokią problemą: alus pastovėjęs 2 - 3 savaites nurūgštėja arba pasidaro labai prasto skonio. Taip atsitinka su visa partija. Alus fermenteryje būna geras, nes dabar darau eksperimentą, Oktoberfestą laikau fermenteryje jau trečia savaitė ir skonis puikus (laikysiu dar pora savaičių, stebėjimui). Ar gali būti, kad infekciją pasigaunu išpilstydamas? Pvz.:
1. Alus prisigaudo deguonies ir deguonis laikui bėgant sugadina alų (pilstau per vamzdelį, 20 l išpilstau per 30 min);
2. Buteliai dulkini, stovi virtuvėje po stalu neuždengti (jų nešveičiu, nes vizualia akimi nėra jokių nešvarumų, tik dezinfekuoju su star san);
3. Alus sugenda dėl Star Sano, nes nelaukiu kol pilnai išdžiūsta (bet YouTube mačiau, kad niekas nelaukia).


Koks skonis, gal kaip acto? Bet kuriuo atveju infekcija. Greičiausiai acetobakterija (acetobacter), kuri gamina acto rūgštį iš alkoholio. Todėl atsiranda vėliau, kai jau yra alkoholio.

Dezinfekuok visą įrangą, išmesk visokius šlangus ir kitą pigią įrangą, jeigu naudoji. Išmesk mieles, jeigu turi nusiėmęs iš ankstesnių fermentacijų, Butelius irgi reikėtų dezinfekuoti. Gal star sanas ir tinka, bet aš tai naudočiau baliklį. Acetobakterija labai šlykšti, ja reikia rimtai užsiimti.
http://alusalus.lt/2014/01/mano-kova-su-infekcija/

Pergalvok visą procesą. Aš tai turėjau infekciją daug kartų naudodamas tuos pačius apynių maišelius. Išmečiau maišelius, perėjau prie granulių. Dabar maišelius naudoju tik 60 min virimui.

ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Infekcija

Standartinė ignasv81 » 2016-05-10, 22:01

Taip kaip acto, vienuose žiauriai jaučiasi kituose mažiau, daugiausia jaučiasi ir greičiausiai genda VA pet buteliai. Fermenterius plaunu su ace, gerai sakai reik ir butelius su juo plaut, gal kartu butelius į fermenterį merkt galima?

EDIT: dėkui perskaičiau straipsnį. Reiks viską iššveisti, o gal ką ir išmesti :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2016-05-10, 22:51

ignasv81 rašė:Taip kaip acto, vienuose žiauriai jaučiasi kituose mažiau, daugiausia jaučiasi ir greičiausiai genda VA pet buteliai. Fermenterius plaunu su ace, gerai sakai reik ir butelius su juo plaut, gal kartu butelius į fermenterį merkt galima?

EDIT: dėkui perskaičiau straipsnį. Reiks viską iššveisti, o gal ką ir išmesti :)


Buteliai mažiausia problema, mano nuomone. Jeigu butelius į fermenterį su balikliu merksi, yra trys svarbūs punktai:
1. Baliklį pilk palei fermenterio kraštą, o ne ant butelių, nes tada daug pakliūna į butelius. Pastebėjau, kad po to kartais susidaro nuosėdos ant butelio dugno, kurias sunku išplauti.
2. Ilgai laikant butelius baliklio tirpale, susidaro tos pačios nuosėdos. Todėl dabar laikau max 2 dienas. Esu laikęs ir savaitę, ir ilgiau.
3. Jeigu alus nesugedo ir butelys visai švarus, dezinfekuoju tik gal kas penktą pilstymą, nes daug vargo kaskart taip dezinfekuoti. Tiksliau daug vargo praskalauti nuo baliklio.

VA PETų neišmesk, manau ne ten problema.