Puslapis 2 iš 6
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 07:39
null
Labai rekomenduotina periodiškai keisti įrangą (jei ji plastikinė). Dar bandyčiau, pakeisti ir virimo bei fermentacijos aplinką.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 08:02
runce
nieko keist nereikia. Regi, tavo dezinfekcija nerimta. ir turbūt praleidau, kaip butelius, kamštelius dezinfekuoji?
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 08:12
Regis
Buteliai litriniai, keramikiniu kamščiu. Papildomai nedezinfekuoju, tik stropiai išplaunu. Negaliu patikėti, kad kas antros partijos nurūgštėjimas būtų susijęs su buteliais - teoriškai turėtų rūgštėti selektyviai ne visi buteliai iš tos pačios partijos, arba - rūgštėti viskas.
Esu išbandęs vieną partiją stropiai deinfekuoti su Higėjos Mėta. Nurūgštėjo. Nedezinfekuota partija - ne. Loterija, etikmat'
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 08:14
runce
pamėgink kada viską pagal mane padaryt, jei nurūgštės - bent pastatysiu alaus
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 08:32
null
Butelius į orkaitę. 20 min prie 120 C
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 08:38
Klevas
Man kai buvo panaši bėda ir buvau beprarandąs viltį išvirti nerūgštų alų, supratau, kad dezinfekuodamas įrangą iš dangčio neišimu tarpinės, kuri yra puiki terpė užsilaikyti bacilai.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 09:36
Regis
@ponasniekas: litriniai netelpa
@klevas: puiki idėja. Dėkui!!!
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 09:48
random
Pas mane irgi kas antra partija pradejo nurugsteti. Itariu fermenteri, nes naudoju du paeiliui. Viena partija gaunasi gera, kita nurugstejusi. To fermenterio kuri itariu vidus gerokai pasibraizes, tikriausiai teks ji mest lauk.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 10:44
pofke
Ai, tiesa, po NaOH kibiras vėl tapo baltas:D Mest lauk tikrai nebūtina, čia ne biologinis ginklas, o bakterijos, kurių visur pilna, ypač Lactococcus sp. ir Pediococcus sp. Drūta chemija padeda šitoj vietoj, o ir ne kažką kainuoja. NaOH naudoja užsieny fermose ir kelininkai utilizuojant kritusius gyvulius arba suvažinėtus gyvūnus. Tik naudot reikia atsargiai, nes su vandeniu reaguojant kaista. O šiaip NaOH suardo riebalų ir baltymų grandines, tai iš principo tikrai masinio naikinimo ginklas.
Ir pliusas po to - jeigu išpilama į kanalizaciją, ir vamzdžius atkemša;)
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 11:21
Dainius
Mano patarimas toks: fermentuok tam pačiam puode kur verdi, prieš virimą gali puodą išdezinfekuot stipriausiom priemonėm. Jei nuogąstauji dėl starterio, gali tiesiog užpilt pora pakelių sausų mielių. Jokių burbuliatorių, kranelių ir šlangelių. Pilstymas vyksta semiant ir pilant į butelius.
Pabandyk ir tada parašyk
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 14:25
Gytis
@Regis
Vienu žodžiu fermenterį nupurški dezinfektantu ir laikai 15 min. Reikėtų rimtesnio vaisto, šito akivaizdžiai per maža, kaip matai.
Aš tai dabar po kiekvieno panaudojimo, fermenterį pilną pripildau vandens, dedu šiek tiek fosforo rūgšties ir pilu Ace'o. Čia pagal kolegos Piko informaciją pradėjau taip daryti. Ace'o aktyvi medžiaga yra natrio hipochloritas, vandenyje tas reikalas patampa hipochloritine rūgštimi, kuri yra stiprus oksidatorius ir pasižymi baktericidiniu poveikiu. Net nedidelės koncentracijos efektyviai žudo bakterijas.
Kiek pamenu, Kauno alus dezinfekcijai naudoja hipochloritinę rūgštį, atrodo, kad 2% tirpalą. Ir turbūt ne tik jie.
Šiaip galima nusipirkti koncentruoto natrio hipochlorito, turbūt nebrangiai kainuoja. Bet ir Ace'as nebrangus - 1 litras 3,87 Lt ar panašiai. Užtenka dešimčiai kartų, nors galima ir taupiau naudoti. Ace'o sudėtyje 5-15% natrio hipochlorito.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 15:04
pofke
Dar pastebėjimas - nerūdelkos su chloro pagrindu pagamintais valikliais geriau nevalyt, nes ilgiau pastovėjus gali surūdyt.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 16:33
Regis
@Dainius: netinka - verdu dviejuose puoduose, prieš fermentaciją supilu viską į vieną fermenterį.
@Gytis: gera mintis. Reiks pabandyt su ACE. Supilsiu į fermenterį ir palaikysiu.
Dėkui visiems - gavau naujų minčių. Eisiu kovot su bildukais
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 17:10
Giords
Po Gyčio pamokų prieš kelias savaites aš irgi pradėjau naudoti baliklį (ne esmė, bet Norfoje 1 l lenkiško baliklio kainuoja tik 1,39 Lt) - labai gerai nuėda nešvarumus buteliuose tose vietose, kur negaliu išplauti su turbo šepečiu, kaip naujas pasidarė ir burbuliatorius, kuriame kažkada užsilaikė putos iš fermenterio
)
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 17:55
GiN
@Giords: paviešink baliklio pavadinimą, kad būtų lengviau rast
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-17, 18:56
Giords
Pavadinimo neatsimenu, baliklis sodyboje.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 06:47
pingvi
Lietuviškos Belyzna "natūralaus kvapo" sudėtis:
http://koslita.eu/uploads/other_documen ... 7_7641.pdf
Koslita dar gamina pigų baliklį Clore "natūralaus kvapo" ;D Irgi apie litaspem turėtų kainuoti
http://koslita.eu/uploads/other_documen ... 9_5775.pdf , bet čia dar kažkokių nejoninių paviršiaus aktyvumo medžiagų (Cocamine Oxide) rasta
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 06:56
Gytis
Lietuviškai tai būtų surfaktantai
Mažina paviršiaus įtempimą tarp skysčių ir skysčių ir kietų paviršių. Didina putojimą, padeda geriau išvalyti. Vienžo tiesiogiai bakterijų neveikia.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 07:22
Regis
@Gytis: jei teisingai supratau ACE skiesti 100ml su 30L vadens? Tokia proporcija?
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 08:16
Gytis
Taip, ~100 ml ace į 30 litrų vandens. Čia aš tiek dedu.
Paskaityk Piko komentarus
http://www.atvirasalus.lt/forum/topic.p ... #post-4762, detaliau aprašyta.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 18:20
Regis
Nusipirkau Ace. Pilant vandenį į fermenterį supyliau actą, vėliau - Ace. Sumečiau į fermenterį viską ką turėjau, įskaitant dangtį. Pamirkiau pora valandų. Išpyliau.
Žinot, šitas kokteilis daro stebuklus - viskas blzga tartum nauja, nenaudota. Nuskalavau ir padėjau džiovinti. Sekantį alų fermentuosiu šiame fermenteryje. Ir butelius taip išdezinfekuosiu. Tada pranešiu apie rezultatus - nurūgštėjo, ar ne.
P.S. kaži šitas acto/ace kokteilis turi poveikį akrilinei vonios dangai? Būtų galima vienu kartu visus butelius užmerkt...
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 18:33
Modeslovas
Skaitau čia ir kilo toks klausimas apie kokios koncentracijos acta kalba eina?
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 18:42
Gytis
Nuskalaudamas ir džiovindamas gali naujo gėrio iš vandens ir oro prigaudyti. Nebent kokiu virintu vandeniu skalavai.
Aš tai išpilu viską, užpurškiu bacilolo ir palieku uždarytą ir su kraneliu, iki pat virimo dienos. Tik tada praskalauju virintu vandeniu su trupučiu chemipro oxi. Burbuliatoriaus angą irgi užklijuoju, nepalieku atviros.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 18:58
Regis
@Gytis: prieš fermentavimą tokiu pačiu mišiniu perplausiu. Bet man įspūdį paliko kaip šis skystis viską nuvalė iki blizgesio.
Visiems, kas nori naudotis šio dezinfekavimo sprendimu - nepamirškite: skystis skleidžia stiprų specifinį kvapą, todėl būtinas geras vėdinimas. Net ir išvėdintoje patalpoje dar lieka specifinis uždaro plaukimo baseino kvapas.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 19:01
Regis
@Modeslovas: receptas toks - į 30L fermenterį pilamas vanduo. Bepilant vandenį įpilama 150ml acto, pamaišoma, tada 100ml Ace. Fermneteris iki viršaus užpildomas vandeniu.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 19:22
Modeslovas
Man po jodoformo naudojimo spalvyte ne kokia fermenteriu, atbalint noretus, bet va acto turiu 70proc ir 9proc va ir galvoju apie kuri kalba eina
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 19:25
Regis
Aš naudojau 9%
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 19:34
Gytis
O acto ne per daug? Nors aš nežinau kiek reikia.
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-18, 20:40
mindex
Regi siaip ace ar da ka ten naudoja, bet paskui manau daug skalaut reikia
yra toks daiktas kuris skirtas tokiems kaip Rota-, Papova-, Adeno-, Vaccinia-, HBV ir ŽIV virusams tai ta bakrerija kuri kas antra kart islenda manau nebeislys
http://www.100metu.lt/294/88/medicinine ... acillol_af
spirito pagrindu skalaut net nereiks, na as tai del sventos ramybes truputi praskalauju, maistui naudojama 30min.
Susipili siek tiek i purkstuka ir ispurski
Re: Infekcija
Parašytas: 2013-04-19, 05:34
Regis
@Gytis: jei gerai supratau reakciją, tai per daug acto tiesiog išskiria papildomai chloro dujas. Vėdinu patalpą.
@mindex: "supili ir šiek tiek išpurški" man jau nebepadeda. Imuosi rimtesnių sprendimų.